Sackettova zem

Sackettova zem https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47388/sackettova-zem-47388.jpg 4 61 13

Sackettovi série

1. díl >

Barnabas Sackett, syn neohrozeného vojaka a bojovníka, zdedil po otcovi odvahu, zmysel pre spravodlivosť a obratnosť v zaobchádzaní so zbraňou. Píše sa rok 1599 a v Anglicku kolujú chýry o Novom svete. Barnabas sa dostane nie vlastnou vinou mimo zákona. Jeho podnikavému duchu Amerika sľubuje to, čo vo vlasti nemôže dosiahnuť pre svoj neurodzený pôvod. Sníva o Novom Svete, hoci vie, že v ceste mu stoja bezohľadní piráti na šírom mori. Túžba po nezávislosti a dobrodružstve je však prisilná, aby odoslal volaniu nepokojnej krvi, ktorá ho ženie za Atlantik ... ... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné

Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Sackett´s Land , 1974


více info...

Přidat komentář
Sitting-Bull
Sitting-Bull
11.09.2023 5 z 5

Příjemně a svižně plynoucí příběh o Barnabáši Sackettovi. Mladý hrdina se silně zakořeněným smyslem pro čest a spravedlnost, které mu všípil otec, a který se ze všech úkladů a nebezpečenství vždy dostane... Jasně, že je příběh v lecčems poněkud naivní, ale to jsou i Verneovky, Mayovky a spousta dalších knih a já jsem chtěla odpočinkový příběh, který nebude nudit. A ten jsem tedy dostala a vychutnala až do poslední kapky. Těším se na další díly.

rafan65
rafan65
16.01.2023 4 z 5

Slušný začátek této dobrodružné série. Příběh pěkně popisuje životní osudy jednotlivých postav a je napínavý a svižný. Uvidíme jak se bude dál odvíjet a jaké nástrahy čekají na hrdiny v dalších knihách této série. Pro milovníky odpočinkové četby můžu klidně doporučit.


Pavlaj
Pavlaj
25.02.2022 4 z 5

Série Sackettů má hodnotu hlavně jako celek, protože na dobrodružných, lehce stravitelných příbězích ukazuje osidlování Nového světa a pronikání osadníků dál a dál na Západ. Většina dílů jsou klasické kovbojky, ale tahle první knížka je spíš taková úvodní, představovací. Mně osobně se líbí o trochu míň než zbytek série.

iskovsky
iskovsky
23.07.2021 3 z 5

Mal som chuť na klasický western a keďže poznám iba dvoch autorov a Zanea v obchode nemali, tak to vyhral Louis... Pri výbere pomohla aj obálka, ale ako sa ukázalo, ten kto ju schválil, rozumel svojej práci asi ako koza pivu...
Tak sa stalo, že namiesto westernu som objavil niečo ako historický román z Alžbetínskej doby...
Terry Pratchett raz napísal, že hrdina je ten, kto je veľmi dobrý v tom, čo sa chystá urobiť... a mladý Barnabáš Sackett to potvrdzuje do bodky... anglický farmár s vojenským výcvikom a príležitostný kopáč rudy, ktorého najvyššími hodnotami sú česť, sila a odvaha, nájde rímske mince a získaný kapitál mu otvorí nové obzory... tie sa nachádzajú v Novom Svete za Atlantikom, kde môže človek konečne žiť podľa vlastných pravidiel... aby v jeho príbehu nechýbala akcia a napätie, podarí sa mu získať nepriateľa na život a na smrť, ktorého bude mať stále za pätami či už osobne alebo v zastúpení... nebezpečné situácie sa striedajú v rýchlom slede za sebou, ale Barnabáš je hrdina, ktorý sa zo všetkého hravo vymotá, takže bystrý čitateľ si o jeho osud zakrátko prestane robiť starosti...
Je to také naivné ale príjemné dobrodružné čítanie pre mládež... otázka je, či to dnešnú mládež ešte dokáže zaujať

Miro.slav
Miro.slav
16.08.2020 5 z 5

Čítané v časoch dospievania, keď som okrem iného zbožňoval "mayovky" a "verneovky". Sága o Sackettovcoch bola príjemným spestrením. Dnes v dospelosti by som to možno už s takým nadšením neprijal. Rád by som sa však k tomu ešte raz vrátil.

Luigi1
Luigi1
03.07.2020 5 z 5

Konečně jsem se prokousal k tomuto dobrodružnému příběhu,který se odehrává v 16 století.Pojednává o nutném odchodu Barnabáše Sacketta z Anglie do nového světa Ameriky.
V Anglii byl prohlášen za psance.Tento syn vojáka po konfliktu se šlechticem,kterého zesměšnil,ale krutost tohoto muže nezná mezí.Zajímavé a čtivé,doporučuji

snupko
snupko
16.02.2018 2 z 5

Príbeh plný dobrodružstva vhodný pre milovníkov Karla Maya a paperbackových románov a odpočinokového čítania. Postavy jednoducho vykreslené a charakterom dané od prvého momentu, buď je ten ktorý dobrý alebo zlý. Samozrejme hlavnému hrdinovi sa všetko darí a je úžasný po každej stránke až je to úsmevné a nakoniec únavné. Mám k dispozícii celú ságu, ale budem sa k nej pravdepodobne vraciať po prestávkach, predsa som už z tipovo takýchto kníh vyrástol.

pablovendat
pablovendat
17.11.2014 5 z 5

Bombastická sága. První díly jsou spíše historické, dobrodružné, a jak roky běží přerostou v klasický western.

astroweb
astroweb
08.09.2014 3 z 5

Přečetl a dočetl sice s přestávkou, ale jednou za čas se to dá. Odpočinkové, nenáročné.

PatrikDi
PatrikDi
24.10.2013 5 z 5

Neohrožený Barnabáš Sackett, který zdělil od svého otce nejen odvahu, smysl pro spravedlnost a bojového ducha se vydává na dobrodružnou cestu do Neznámé země pojmenované po mořeplavci Amerigo Vespuci. V díle jde jasně vypozorovat, že spisovatel Louis L Amour je velmi dobrým tvůrcem napínavých příběhu, které vyprávějí o kmenech Indiánů, jež jako bílí mužové, bojují mezi sebou o zvířata, půdu a ženy. Rozdíl je ve způsobu chápání boje, uctívají odvahu a opovrhují bojácností. Barnapáš a jeho věrní druhové, na které má během své cesty štěstí se zaplétají jak s rudými domorodci tak i bílými žoldnéři, piráty a vojáky jejího královského veličenstva.
Četba, v níž není nouze jen o půtky ale i promyšlené a rafinové jednání hlavního protagonisty, který jak říká, se silou by v některých situacích neuspěl. Je zapotřebí lest a strategie. Ta jediná vyřadí protivníka, který je častokrát v přesile a troufá si s pýchou na muže, který svou "kůži nedá zadarmo".
Pokud na dílo nahlížíme, jako na cestopisný, dobrodružný příběh s prvky poznání nových krajin a lidí, její hodnota je značně vysoká. Nejen ze stránky obsahové, coby kvalitního zpracování ale i samotný námět a působivé a strhující scénky. Ano, odvaha a čest, nejdůležitější vlastnosti muže.

knihomilka
knihomilka
09.04.2013 1 z 5

Veľmi zle sa mi to čítalo, štýl bol čudne zasekávajúci, celé ma to miatlo, dej nezrozumiteľný, ťažko bolo predstaviť si, čo autor vlastne práve opisuje, ako si danú situáciu predstaviť, celé ma to rozčuľovalo. Westerny mám rada vo všeobecnosti, sú kvalitné, dobré i horšie, ale toto je ten najhorší western, aký som kedy čítala. Z tejto série som prečítala 3 knihy, ďalšie som sa už nedonútila. Dúfala som, že druhá, prípadne tretia časť budú prijateľnejšie, ale všetky sú rovnako zlé. V ktoromsi dieli na záver hrdina zomrel a to ma potešilo, lebo ma už viac nemusel obťažovať, tak veľmi mi bol proti srsti.

Francoa
Francoa
05.10.2012 5 z 5

Je zajímavé i když mám rád westerny,tak tahle kniha (neni western) se mi ze Sackettovek četla nejlíp.Četl jsem jí už 3krát a ještě Vzdálené modré hory 2krát.K ostatním jsem jsem ještě nedorazil a četl je pouze jednou.Velmi pěkný dobrodružný příběh, odehrávající se v 16.století o hledání nového domova.

sackettboy
sackettboy
30.11.-0001 5 z 5

Sackettovci sú nezabudnuteľnou rodinou amerických priekopníkov, stvorených majstrovským rozprávačom Louisom L'Amourom, ktorý nám vo svojich románoch približuje dobrodružné obdobie amerického pohraničia v minulých storočiach. Sackettovci, muži rovnako ako ženy, hrdinský vzdorujú panenským oblastiam americkej divočiny a ako hlavná zbraň im slúžia ich sny a odvaha. Generáciu za generáciou postupujú ďalej na západ. Poháňa ich nepokojná tulácka krv, ktorá ich núti isť stále vpred, na miesta, kam ešte nevkročila noha belocha, do divočiny, kde budú slobodní a nezávislí. Sackettovci majú svoju hrdosť, stoja za pravdou a udržiavajú silnú rodinnú tradíciu. Nech sú kdekoľvek, vždy sa vedia spojiť, aby zdvihli hodenú rukavicu, bez ohľadu na to, aká ťažká a nebezpečná je úloha, ktorú majú splniť. Každá kniha tejto unikátnej série obsahuje jeden vzrušujúci príbeh a dokopy tvoria epickú fresku, ktorá zachytáva zrod amerického národa. Sága vznikala postupne celé štvrťstoročie a už roky fascinuje čitateľov na celom svete.

Štítky knihy

americká literatura westerny

Autorovy další knížky

Louis L'Amour
americká, 1908 - 1988
2000  77%Sackettova zem
1992  85%Vzdálené modré hory
1993  89%Jubal Sackett
2005  87%Osamělý jezdec
1992  88%Hondo

Kniha Sackettova zem je v

Přečtených85x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce45x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x