Střed světa

Střed světa https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217677/bmid_stred-sveta-BAq-217677.jpg 3 19 8

Ústřední postavou napínavého románu, rafinované mozaiky osobních vyprávění, je padesátník Henry ze současného New Yorku, který pracuje pro charitativní nadaci, děti má odrostlé a jeho manželství prožívá právě krizi zevšednění. Do života mu znenadání zasáhne nález utajeného obrazu Střed světa – je uchvacující, zneklidňující a má ničivou erotickou sílu. Zároveň se odvíjí příběh slavného anglického malíře J. M. W. Turnera a jeho okruhu obdivovatelů. Děj je nabitý krásou, láskou a sexem a skýtá mimořádný čtenářský zážitek.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub , Euromedia
Originální název:

The Center of the World , 2013


více info...

Přidat komentář

verka5083
07.04.2019 2 z 5

Kniha mi přišla průměrná. Zaujal mě život W. Turnera, ale zbytek knihy mi už nepřišel tak zajímavý.

blažounka
07.10.2017

Pěkně se četla. Chtěla bych takový obraz vidět.


LenysekC
10.07.2017 2 z 5

Nějak jsem nezachytila jakékoli vygradování a rozuzlení.

alef
23.02.2017 3 z 5

Tuhle knížku jsem si koupila v Levných knihách, abych si ukrátila čas strávený cestováním, a tak vlastně splnila mé očekávání ... zpříjemnila mi cestu :-).
Zaujalo mě, že se jedná o příběh romantického malíře 19. století Williama Turnera /výtvarné umění je jedna z mých zálib, takže volba byla celkem jasná :-)/. Turner je jako malíř zajímavý třeba tím, že v období, kdy se malovaly romantické krajinky začal používat „převratnou“ ... nebo spíš v očích tehdejší doby „skandální“ techniku, vedoucí později k impresionismu, hrál si svým zvláštním, jedinečným a abstraktním způsobem se světlem a barvami, což v době kýčovitých krajinek bylo opravdu dost skandální :-) ...
... tento příběh byl ovšem o něčem jiném, odvíjel se od Turnerova ztraceného obrazu Heleny Trojské, údajně nejkrásnějšího obrazu na světě, resp. obrazu na němž byla geniálním způsobem vyobrazena nejkrásnější žena na světě, jež probouzí touhu a vášeň ... a tento obraz je pak spojovací nitkou se současným příběhem, ve kterém obraz vypráví další, tentokrát tak trochu thrillerový příběh o jeho hledání a ukrývání, pátrání po zvláštních okolnostech, za kterých vznikl ... a samozřejmě opět o touze a vášni, kterou probouzí ...

... bylo to celkem příjemné čtení ... příběh mě provedl kouskem života Williama Turnera /a to pro mě byla hodně zajímavá část příběhu, kterou bych ohodnotila asi spíš 4*/ ... o zbytku tohoto vyprávění už to tak úplně ale říct nemůžu ... protože právě tato část z knížky udělala příjemné čtení na ukrácení času dlouhým cestováním ... a pak tu máme probouzení touhy a vášně :-) ... slibující probudit emoce a fantazii :-) ... a já mám emoce v příběhu ráda, tento příběh na mě ale bohužel emocionálně moc nezapůsobil ... jak napsala v komentáři pode mnou Ollinecka, autorovi jsem prostě jeho líčení dokonalosti obrazu a jeho účinků ... nevěřila ... škoda :-).

Oliinecka
16.09.2015 3 z 5

Samozřejmě to bylo poutavé čtení pro všechny milovníky umění a románů z uměleckých kruhů. A zápletka byla vymyšlená moc hezky. Jen jsem autorovi prostě až tolik nevěřila. Líčení dokonalosti obrazu a jeho účinků bylo příliš "na jedno brdo" a na rozdíl od zbytku zápletky, který byl chytrý a uvěřitelný, tenhle aspekt mne nepřesvědčil. A nepřesvědčil mne také autorův styl psaní, zejména líčení charakterů jednotlivých postav. Asi by se mi líbily vykreslenější a plastičtější, než jsou popsány v knize.... Nicméně jako celek se mi kniha líbila a jdu shánět film Mr. Turner, protože teď ho chci vidět.

gumkacik
05.01.2015 3 z 5

V průběhu knihy mě začalo iritovat neustálé omílání dokonalosti obrazu. Možná jsem jen otupělá nadprodukcí vizuálních podnětů, kterou se vyznačuje dnešní doba, ale nedokážu si představit, že by obraz mohl mít na lidi takový účinek.

MartinaF
23.11.2014 4 z 5

Dlouho jsem se do knihy nemohla začíst, nějak mě neoslovila. Přesto jsem si však na konci říkala, že kniha byla zajímavá a je jen škoda, že Střed světa neexistuje. Nebo ano?

Babouš
11.09.2014 5 z 5

Nádhera. Kniha sice není dokonalá jako ztracený portrét Heleny Trojské (styl mi občas přišel zbytečně strojený a zdobný), ale má k dokonalosti blízko. Je to pocta výtvarnému umění a kráse. Čtení hlavně pro romantiky a pro ty, kdo mají rádi romány, kde se prolíná více časových rovin (tady konkrétně 19. století, 20. léta a současnost).

Štítky knihy

umění 19. století malíři krása obrazy (umění)

Autorovy knížky

2014  67%Střed světa