Strašidlá najstrašnejšie

Strašidlá najstrašnejšie https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49538/strasidla-najstrasnejsie-49538.jpg 4 35 6

Do třetice všeho dobrého. Tentokrát zahrnul Hitchcock do svého výběru 23 povídek a román, jako v předchozích výběrech mixáž autorů a témat – tentokrát vybíral takové, které se mu zdály být nejděsivější. Nezbývá než doufat, že některá z následujících vyděsí i vás natolik, že budete váhat, zda zhasnout lampičku či ji raději nechat svítit až do rána. Ve slovenštině. Povídky: Irvin S. Cobb : Rybacia hlava Basil Copper : Camera obscura Miriam Allen de Ford : Smrť v rodine Gerald Gersh : Ludia bez kostí Damon Knight : Nezahynie pri výbuchu John Burke : Spoločenské hry Fritz Leiber : Chodci, pozor Nugent Barker : Neobyčajné dobrodružstvo pána Bonda E. Phillips Oppenheim : Dve staré dievky Robert Arthur : Nož Ray Russell : Klietka Theodore Sturgeon : Ono Thomas M. Disch : Casablanca Adobe James : Cesta do Mictlantecutli Ellis Peters : Osudná cesta Margaret St. Clair : V prístave William Sambrot : Kruté mesto T. H.White : Troll Robert Samerlott : Večer u Blackovcov William Wood : Jeden z mrtvých Robert Pecht : Tá pravá Donald E. Westlake : Cesta k smrti Algis Budris : Psovod Henry Slesar : Kandidát John Wyndham : Z morských hlubin – román... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Alfred Hitchcock Presents: Stories That Scared Even Me , 1967


více info...

Přidat komentář

haki34
25.12.2021 3 z 5

(SPOILER) Úlovok z knihobudky. Tak neviem..ani jedna nebola natoľko desivá, aby som sa bála zhasnúť :) Celkovo som mala pocit, že autori sa tak veľmi snažili, až to niekde prepískli. Že tým snažením zmizol strach...Niektoré sa mi zdali povedomé, pripomínali motívy detektívok, ba mala som pocit, že buď som už pointu počula, alebo i niečo podobné čítala (večer u Blackovcov...). A záverečný sci.fi román mi tak nejak pripomenul aktuálnu chaotickú kovidovú dobu.
Čo sa týka samotných poviedok, niektoré kratšie, niektoré dlhšie. Vari najživšie vo mne zarezonovalo Neobyčajné dobrodružstvo pána Bonda. Od začiatku som tušila, ako to dopadne, iba nechápem, prečo to autor tak naťahoval - asi snaha stupňovať napätie...škoda, pánu Bondovi som ten happy end priala. Ale neviem prečo, lokácia sa mi tak nejak spojila s mojím obľúbeným hrebeňom na Bumbálke...a predstavovala som si, ako sa dej odohráva práve tam. Uf...asi si budem dávať na chatách väčší pozor na vývary ;)
Za desivé by sa dali považovať hlavne reálne príhody, ako Kruté mesto. Žiadne nadprirodzeno, ale skutočnosť. Nie strašidlá su kruté, ale ľudia. Pripomenula Kingovky...proste to nechceš. Stačí byť v nesprávnu dobu na nesprávnom mieste...

Záver - doporučujem ako oddychovku napríklad na WC ;) rýchločitateľ nemá problém prelúskať poviedky za pár minút...
A uvidím, ako zhodnotí manžel, ale predpokladám, že pošleme knihobudkou ďalej...

syskas
23.01.2017 4 z 5

Dobre som sa bavila, najviac sa mi páčil Troll a Večer u Blackovcov.
Nemám rada katastrofické ani sci-fi. Príbeh Z morských hlbín je katastrofické sci-fi. Ale povedala som si, že mu dám šancu. A bol to výborný príbeh. Veľmi dobre sa čítal, vtiahol do deja. Bola som zvedavá, ako sa bude invázia stupňovať a ako sa to celé skončí.


eraserhead
28.12.2014 4 z 5

Prakticky živý důkaz toho, že to s horrorem za socialismu u nás nebylo zcela tak tragické, jak by se mohlo zdát. První jsem četl česká porevoluční vydání, ale návrat po čase ke starým příběhům, tentokrát ve slovenštině, mě velmi lákal. Spoustu příběhů jsem si už ani moc nevybavoval a jejich osvěžení mě velmi potěšilo. Výběr povídek je velmi zajímavý a obsahově pestrý. Jen to Neobyčajné dobrodrúžstvo pána Bonda mi přijde hrozně natažené. Zajímavé je že mi první setkání s Wyndhamovým románem Z morských hlbín přišlo velmi nezajímavé, teď po nějakých více než deseti letech mi to naopak přišlo zajímavé. Docea dobré katastrofické sci-fi, ne post, ale aktuálně katastrofické, kde to sci-fi je jen tak na okraj a prakticky neznámé.

dzejnyka
15.01.2011 5 z 5

Moje prvé zoznámenie so strašidlami sa konalo asi v r. 84, keď som si tú knihu tajne požičala z tetinej knižnice a ešte tajnejšie som ju čítala v noci pod perinou. Vydesila ma vtedy tak, že dnes môžem byť rada, že sa nepomočujem a nekokcem.

Opätovné stretnutie už bolo príjemnejšie, sprevádzané väčším čitateľským zážitkom s menšou porciou strachu. Súkromné Top 3: Smrť v rodine, Osudná cesta, Troll.

nightlybird
30.11.-0001 5 z 5

Tak jsem to vyřešil - jedná se o britskou a americkou verzi románu, verze jsou v podstatě totožné, liší se jen rozsahem a poněkud odlišným zpracováním závěru knihy. Duše má pokoj.

nightlybird
30.11.-0001 5 z 5

Tentokrát místo hodnotícího komentáře hodlám řešit problém. V knize je vložen Wyndhamův román Z morských hlubin (orig. název Out of the Beep - což je asi chyba a mělo být Out of the Deep a to by i odpovídalo zhruba překladu). To ale není ono. Jádro pudla vidím v obsahu - ten totiž odpovídá románu The Kraken Wakes ( Kraken se probouzí - česky Vetřelci z hlubin) a deprimuje mne,že nejsem schopen posoudit, jestli se jedná o povídku, později rozšířenou na román, nebo jak to s tím vlastně je.Snad se tady najde fanda nebo expert na Wyndhama a rozřeší toto hádanku.