Strašák

Strašák https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469319/bmid_strasak-Nyi-469319.jpg 4 163 52

Max Heller série

1. díl >

V listopadu 1944 je život ve válečných Drážďanech téměř k nevydržení. A když se k nesnesitelným životním podmínkám ještě přidá strach z neznámého zabijáka, musí zasáhnout kriminální inspektor Max Heller. Ve městě je postupně nalezeno několik mrtvých mladých žen. Všechny byly před smrtí krutě mučeny a jejich těla jsou nelidsky zohavená. Mezi lidmi se šíří pověsti o hrozivém vrahovi – Strašákovi – plížícím se během nočních leteckých poplachů zatemněným městem. V chaotických posledních dnech druhé světové války pátrá Max Heller nejen po pachateli bestiálních vražd, ale bojuje i se svým nadřízeným, fanatickým nacistou, který evidentně něco tají. Naděje, že byl Strašák zabit při velkém bombardování města v únoru 1945, se ukáže jako lichá. Maxovo vyšetřování tudíž pokračuje i po obsazení Drážďan Rudou amádou….... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: ekniha , Vendeta
Originální název:

Der Angstmann , 2016


více info...

Přidat komentář

Kerriova
03.03.2024 5 z 5

Miluju detektivky, ale nemám ráda válečnou tématiku. Tady mě však natolik vtáhl příběh, vyšetřování a snaha odhalit pachatele, že jsem válku v podstatě odsunula na vedlejší kolej a příliš jsem ji nevnímala. Naprosto mě fascinoval působivý popis města v plamenech, doslova jsem viděla tu oslnivou ohnivou záři, tavící se pouliční lampy, rozžhavené dlažební kostky, po kterých se ani nedalo chodit a cítila jsem ten nesnesitelný žár. Inspektor Heller je velice sympatická postava, kterou jsem si okamžitě oblíbila. Vřele doporučuju, super čtení!

Vesela_Veverka
03.03.2024 3 z 5

Nacistické Německo, vraždy, bombardování, Rudoarmějci, vrah dopaden,happy end. Občas jsem se přistihla, že vnímám popisy válečné doby více než samotnou zápletku. Heller tak nějak přežil nacisty, přežije i Rusy. Je kolaborant, zrádce? A zrádce čeho? Konec mi přišel přitažený za vlasy, chybělo už jen, aby se tam zjevili synové navrátivší se z války.


denoush
04.12.2023 4 z 5

Za mě by to chtělo víc vražd a méně politiky a historie. Ale i tak se mi ve výsledku knížka líbila a neustále jsem trnul, kdo je tedy vrah. Za celou dobu jsem na toho vraha neměl ani podezření, a tak jsem byl překvapen i motivem.

Hall3006
18.08.2023 4 z 5

První díl ze série Max Heller má spád i napětí, hlavně v první polovině knihy, kdy lidé umírají při opakovaných náletech na Drážďany, ale také rukou šílence.
Na jeho stopu se vydává dříve kriminální rada, nyní komisař Heller, jenž si sebou nese zranění z první války. Závěr války, té druhé, vše zkomplikuje a Heller musí volit jak dál, když město obsadí Sovětská armáda. Podaří se mu Strašáka odhalit a jak moc mu budou Sověti šlapat na paty? Přečtěte si to.

marie8567
08.08.2023 5 z 5

Vůbec nemám ráda knihy z válečného prostředí, naskakuje mi z nich husí kůže.Tahle jednohubka mě vtáhla a naprosto dostala!Opravdu-šílené,smutné,brutální,slibující naději a to prostředí je ....však uvidíte sami

heavy66
05.08.2023 4 z 5

Drážďany, zima 44/45. Inspektor Max Heller pronásleduje démonického vraha žen. Vyšetřování je přerušeno únorovým bombardováním a po třech měsících inspektor pokračuje v pátrání, ovšem již za pomocí sovětských soudruhů. Příběh je pozoruhodnou směsicí detektivky, hororu po vzoru Edgara Wallace a válečného románu. Nesourodý celek je čtivý a napínavý, s pointou zajímavou byť trochu šroubovanou!

matufran
23.03.2023 3 z 5

Příběh má pomalý rozjezd a obecně není příliš popisný. Autor jde přímo k věci a nezdržuje se popisy. Tohle vidím jako velké mínus. Myslím, že historické kulisy nacistického Německa se dali vyždímat o dost víc. To stejné platí o postavách, v příběhu se nějaké mihnou, ale k srdci čtenáři nepřirostou. I když bych je rád poznal víc. Těch 300 stran se vleče jako sopel, a nějaká zajímavější akce se objeví až na konci knihy. V průběhu čtení jsem vůbec neměl možnost tipovat pachatele, vzhledem k tomu, že autor v textu nezanechával žádná vodítka (nebo byla dobře skrytá). Rozuzlení vrcholí ke konci knihy, kde jsou však nasáčkována všechny možné i nemožné varianty, kdo to mohl být. Preferoval bych spíše variantu, že by tyto možnosti byly rozprostřeny rovnoměrně. Co opravdu bylo do očí, tak zejména v druhé části knihy se objevují nelogičnosti, které jsem se skřípěním zubů přetrpěl. Za všechny můžu jmenovat například akci při bombardování Drážďan nebo když se no name detektiv vydá na velitelství Rudé armády škemrat o vyšetřování případu strašáka. Sumasumárum. Historická detektivka není přiliš popisná, což je její největší mínus. Historické kulisy a popis doby je fajn, ale to k dokonalému krimi nestačí. Vzhledem k tomu, že autor pracuje v oboru malíř, lakyrník, tak přemýšlím zda by u tohoto oboru neměl zůstat.

kramlinka88
11.03.2023 3 z 5

Bohužel mě prostředí a kniha celkově úplně nenadchla :-/ Jako zápletka super, ale Heller mě občas dost štval, jak pořád riskoval vlastní život a kvůli čemu vlastně :-(

izinkaVENDULKA
08.01.2023 4 z 5

Hodně zajímavá detektivka. Už jen díky prostředí. Všude řáďí válka, ale taky vrah. Nikdo nemůže věřit nikomu. No a když už si myslíte, že je konec a vrah byl chycen, tak zjistíte, že jste na omylu. Určitě doporucuji

Přečti_si
30.12.2022 3 z 5

Ani dobrý, ani špatný. Měla jsem pocit, že v prvních dvou třetinách knížky se vesměs nic nedělo a nějaká akce byla až ke konci knížky. Bezesporu zajímavé bylo prostředí, ve kterém se knížka odehrávala, to zase jo.

martina2540
18.12.2022 5 z 5

Parádní kniha, doporučuji

JerryDexter
18.09.2022 3 z 5

V podstatě se jedná o obyčejnou detektivku v neobyčejných kulisách bombardovaných Drážďan. Celý příběh má i lehce mysteriózní nádech. Inspektor Max Heller se musí vypořádat s brutálním sériovým vrahem a přitom přežít válečné běsnění, které je tu popsané velice naturálně. Jdu na druhý díl.

veronika4001
21.08.2022 5 z 5

Ze začátku jsem nemohla vydedukovat, jakou pozici měl Heller v roce 1944 zastávat. Sice párkrát pozdravil, jak diktovala německá pravidla, párkrát pozdravit zapomněl, přitom se musel/měl chovat oficiálně a své vyšetřování s ohledem na válku zredukovat. Nevstoupil do SS ani SD. On, jeho manželka a děti se měli chovat tak, aby zůstali naživu. Ale při vyšetřování? Další faktor - faktor strachu. Lidé se bojí policii otevřít, schovávají se před ní, nebo nespolupracují, bojí se, že jim bude prohledávat osobní doklady, majetek. Zatýkání, schovávání se ve sklepech, průchodech, propukající požáry. Souboje o život. Nedůvěra vůči Němcům, nedůvěra vůči Rusům. Panika, chaos. Za téhle situace koluje zvěst o Strašákovi, který se vraždami projevuje v plné síle. Napadlo mě, jakým směrem by se vyšetřování ubíralo, kdyby vrahem byl vysoký německý důstojník. Ne, vrahem má jím být muž s duší dítěte a změkčelou povahou ženy. V tomto ohledu jde o ztížené vyšetřování. I děti jsou oblečeni v uniformách wehrmachtu. "Muž", který po sobě zanechává ukázky v podobě vražd napodobujících dětské manýry (výkresy?). Lidé se ho bojí. Kdo jím je? Kniha hezky popisuje temnou atmosféru plnou nedůvěry a s ní související nepřehlednosti situace, zmatku, obav, nervozity, strachu, boje o přežití, ale to na úkor vlastnímu příběhu, který by mohl mít více akcí. Přesto dávám plný počet bodů.

Čmeláček
21.08.2022 5 z 5

Výborná detektivka z doby druhé světové války se zajímavým tématem. Byl jsem spokojen :).

miklis
15.08.2022 4 z 5

Zhruba první polovina knihy byla bravurní, příběh, vykreslení postav, byla jsem tam! Pak se to všechno tak nějak trochu vytratilo. Přesto moc povedené!

ZuzanaZ83
03.08.2022 4 z 5

Detektivka úplně jinak. Pátrání po vrahovi komplikuje válka a politické dění v Drážďanech. Po konci války a obsazení města Rusy Max Heller pokračuje v pátrání.
Příběh má další náboj v podobě nedůvěry související s válkou, nikdo nemůže věřit nikomu, Rusovi ani Němcovi.

rodak
28.07.2022 5 z 5

To se fakt povedlo, bavilo. Vše podporovala temná atmosféra z poválečných Drážďan. Skvělý příběh.

HockeyGirl
16.07.2022 3 z 5

Knížka byla zajímavá, napínavá, až do konce jsem netušila, kdo byl Strašák. Navíc se mi líbilo, že se jednalo o vraždy na konci 2. světové války, což dávalo knížce super kombinaci. Ale někdy jsem se dost ztrácela, sem tam jsem tápala ve čtení a někdy to nebylo úplně tak "wow", jak jsem si myslela. Proto jsem nedala plné hodnocení. Od autora to byla první knížka, nebylo to zklamání, ale spíš takový typický průměr.

ivoiro
25.06.2022 4 z 5

Kniha byla zajímavá hlavně svou dobou, kdy se příběh odehrával.

martunka
18.06.2022 5 z 5

Tak to bylo parádní čtení...