Stínové eso

Stínové eso https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458314/bmid_stinove-eso-x0G-458314.jpg 4 118 31

Stínová hra série

1. díl >

Vítejte ve Městě hříchu, kde vládnou vlastníci kasin, gangy zamořují ulice a za každým stínem se skrývá tajemství. Enne Salta byla vychována jako správná mladá dáma, a žádná taková dáma by dobrovolně nenavštívila New Reynes, takzvané Město hříchu. Když jí ale zmizí matka, Enne musí opustit svou dívčí školu – a svou pověst – aby mohla sledovat matčinu stopu do města, které nikdo neopustí nezměněn. Vyděšená a opuštěná Enne má jen jedno jediné vodítko: jméno Levi Glaisyer. Naneštěstí Levi není ten gentleman, kterého očekávala – je to vládce ulice a podvodník. Také je jen jednu platbu od vyřešení jistého investičního podfuku, jenž rychle vychází najevo, takže se nemá čas zabývat cizím příběhem, který vede k nebezpečnému dvojímu životu. Enne mu nicméně nabízí kompenzaci, jež by mohla vyřešit všechny jeho problémy. Pátrání je vede přes zářivá kasina, ilegální kabarety a do spárů nemilosrdné mafiánské dony. Zatímco Enne odhaluje neskutečná tajemství o své minulosti, Leviho nepřátelé je svírají a zatahují do zvrácené popravčí hry, kterou nelze vyhrát. Aby ho Enne vysvobodila, musí sama sebe ochránit před městem. A bude muset hrát.... celý text

Literatura světová Thrillery Pro děti a mládež
Vydáno: , King Cool
Originální název:

Ace of Shades , 2018


více info...

Přidat komentář

Airelle
10.04.2024 3 z 5

(SPOILER) Tuhle recenzi jsem si hodně dlouho promýšlela, mám totiž spoustu výtek a vlastně celkem nechápu hodnocení na DK. Přijde mi dost vysoké.

Co se týče světa, ve kterém se příběh odehrává, tak nebyl řádně popsán, či-li jsem si ho představila nějakým způsobem, a pak byla v šoku, že se tam najednou objevilo auto

Postavy mi přišly mnohem starší než ve skutečnosti byly, a to o hodně starší. Sám Levi se chová jako minimálně třicetiletý muž a přitom mu je 14?! A to už ve mě vyvolalo velkou nedůvěru. Nikdo se ve čtrnácti nechová jako třicátník. Enne je zas taková naivní princezna, co celý život netuší, kým je.

Děj je hodně předvídatelný, chápu, že se jedná o YA, ale tohle je spíš pohádka pro děti.

Velmi se mi líbila myšlenka okolo talentů, ale chybělo mi jejich hlubší vysvětlení. Také detektivní linka mě bavila, bohužel se z toho pak stal úplný dějový mišmaš, což samozřejmě otevřelo dveře do dalších dílů, jelikož se neuzavřelo spousta linek.

Co mi také nesedělo byl zdlouhavý začátek a literární styl. Obyčejně mám ráda knihy vyprávěné s obou stran, ale ta zatracená er-forma mě jednou dočista zničí.

Ještě jsem se nerozhodla, jestli se pustím do dalšího dílu. Knihu jsem četla v rámci štafety a poznámky jsem si velmi užila.

IG: @freya_zlaskykpribehum

Foxie89
10.04.2024 4 z 5

Mě to bavilo! Hodně mi to připomíná Šest vran, a tak jsem si čtení užila. Hlavní postavy jsem si oblíbila a jsem zvědavá, jak se to bude vyvíjet dál :) svět je fajn, akorát mi přijde, že není úplně dobře popsaný, dost jsem se v těch rodinách ztrácela. Enne je ale bojovnice a její charakter se hezky otrkal. Levi je zlatíčko a doufám, že v dalším dílu do toho oba praští!


Kaila146
01.09.2023 5 z 5

Neví někdo, kdy má vyjít poslední díl?

klarka009
10.05.2023 3 z 5

Musím říct, že jsem od knihy neměla moc velká očekávání a ona mě celkem mile překvapila. Vůbec neberte v potaz větu,, Pro fanoušky Šesti vran,, která je vzadu napsaná, protože to s Ketterdamem nemá nic společného (možná až na ty kasina).
Kapitoly se střídají z pohledu dvou hlavních hrdinů a to Enne a Leviho. Enne přijela do města najít svou matku a postupně rozplétá svoji minulost a přichází na to, kým doopravdy je. Projde obrovským vývojem a na konci knihy je opakem toho, čím byla, když do města hříchu přijela. Levi je vedle ní beránek :)
Líbilo se mi tu originální pojetí magie. Každý disponoval dvěma talenty. Jeden zdědil od matky a jeden od otce. Celé to fungování světa ale mohlo být lépe vysvětleno. Musela jsem si některé věci domyslet a hlavně ze začátku jsem trochu tápala, hlavně co se týče třeba Mizérů.
Je zde hodně slow burn romantická linka, takže žádnou velkou romantiku nehledejte. Snad se to v dalších dílech více rozjede :)
3,5/5 *

Thalin
22.04.2023 3 z 5

Zaujala mě obálka a docela i anotace, ale musím dát za pravdu tomu, co už tu padlo. Hrozně se to vleče a to bohužel už od začátku. Pořád jsem čekala na nějaký spád a rozjezd. Taky jsem trošku doufala, že se nějak víc vysvětlí to celé okolo talentů a pokrevních linií, ale tohle si člověk musel vesměs domyslet, protože to tam není víc rozvedené. Taky není moc přiblížený ten svět, v kterém se to odehrává. Chvilkama to popisky oblečení a prostředí připomíná něco inspirované viktoriánským stylem, pak kabarety let minulých, lehce i ten Ketterdam, ale pak se tam objevují auta a jiná technika, která to zase vyvrací. Takže jsem byla zmatená. Inspiraci Šesti vranami jsem tam moc necítila. Možná tak ty gangy, ale to je tak všechno, ty charaktery se tomu ani zdaleka nepřibližují.
Taková Enne byla na začátku upjatá a lehce otravná, ale stačilo deset dní, aby z ní byla pomalu ostřílená drsňačka? Nešlo tomu prostě moc věřit a Levi mi přišel spíš jako průměrný drzý puberťák než nějaký vládce gangu a ulic. Kaze v něm nehledejte.
Já dávám knihám šanci, i když mě nechytí hned, ale tady se vlastně čekalo skoro celou knihu na nějakou pořádnou akci. Necítila jsem z toho dostatečnou satisfakci a nejsem si jistá, jestli se pustím do dalšího dílu. Ale spíš ne. Byl to takový průměr, který neurazí, ale ani neohromí.

maja8148
12.03.2023 3 z 5

Kniha má strašně pomalý a rozvleklý začátek i když na posedních asi 100 stránkách se celkem rozjede. Ovšem přiznám se, že víc než děj si z knihy pamatuji neskutečné množství chyb. Jako ono se snad u každé knihy stane, že je sem tam překlep (kupodivu u těch starších je jich méně než u těch novějších), některé knihy jich mají celkem dost, až vám to hodně znepříjemňuje čtení, ovšem tady tomu nasadili korunu. Myslím, že této knize korekturu nikdo nedělala. Reálně mám pocit, že tam snad není jediná stránka bez chyby. A to jaké jsou tam chyby! Kdyby se jednalo sem tam o překlep, ale to co je tady je neskutečné (a to jsem dis, takže mi jistojistě část chyb unikla)! Jen posuďte: občas nějaký překlep (i když těch tam bylo celkem málo), chybějící mezery i písmena, opakující se slova (jako jak?), chybějící celá slova, nebo rovnou (asi ať nám to není líto) části vět(!) a slova ve špatném tvaru a pádu, či slova, která vlastně ani netušíte, co tím chtěl básník říci. Příběh mě asi nechytl natolik, abych sáhla po dvojce a riskovala, že budu číst něco, co projde stejnou korekturou jako tento díl.

Laerry
22.02.2023 5 z 5

Knížka je přirovnávána k „Šesti vranám“, jenž připomíná hlavně atmosférou, ale byla by chyba je srovnávat či dokonce je házet do stejného pytle. Tahle série si jde vlastní cestou a má vymyšlený komplexní fantasy svět, který je poměrně originální (včetně tzv. Talentů= neokoukaných schopností) a má zcela jinou dějovou osu. Příběh je vyprávěn jen ze dvou pohledů, Enne a Leviho, které si dříve či později oblíbíte, v rozmezí jen několika dní. Jde tu především o karbanictví ve městě hříchu alá Las Vegas, nežli o cokoliv jiného. Tahle hazardní hra je jednoduše mou krevní skupinou, na kterou nedám dopustit.

Terie
09.08.2022 3 z 5

Přišlo mi to jako slabší odvar Šesti vran. Čte se to celkem dobře, ale nijak neuchvátí. Co ale pro čtení dost rušilo, bylo velké množství chyb v textu, i když kniha prošla korekturou.

voody99
24.03.2022 5 z 5

Ano ....... Tahle hra se mi vážně líbila.
Leviho a Enne jsem si opravdu oblíbila . Moc těším co přinese další díl.

Za mě jen škoda těch korekturních chyb nakladatelství. Trochu mi to znepříjemňovalo čtení.

Fidibus
23.02.2022 2 z 5

Zajímavý námět, scifi město s příběhem a dívka, která po něm pátrá spolu s Levim. Bohužel je první půlka hodně rozvleklá.

Knihy_nad_zlato
30.01.2022 3 z 5

Měla jsem vysoká očekávání. Až příliš vysoká. Ale, jak by taky ne, vždyť anotace zní skvěle.
Obě hlavní postavy byly sice fajn, ale vůbec jsem k nim nepřilnula. Štvalo mě, jak často se chovali nelogicky. Podle anotace má být Levi docela drsnej a Enne naivní, tak proč to bylo spíš naopak?
A proč byly ty nečekaný zvraty tak odhadnutelný? Třeba Ennin původ. Jakože komu tohle nebylo jasný dlouho před tím velkolepým odhalením?
Co se mi, ale hodně líbilo, bylo prostředí. New Reynes mi docela dost připomínalo Ketterdam z Šesti vran. A hej, kdo by nechtěl žít v Ketterdamu, že?
Nevím, jestli se někdy pustím do druhého dílu. Prostředí pěkný, a celkem by mě zajímalo, jak to celý skončí, jenže to nechci vědět jakou dobu dopředu. Postavy jen ujdou, totéž i vztahy. A těch překlepů! Když je v textu pár chyb, tak je to pro mě ok, ale tady toho bylo tolik, že mě to vždy vytrhlo ze začtení.

Elka252
21.11.2021 2 z 5

Kniha se se mi moc nelíbila. Neuměla jsem se začít a dlouho jsem ani nechápala souvislosti. I když se mi Levi jevil jako ten typ chlapce který by se mi mohl zamlouvat, na konci knihy jsem necítila simpatie k žádné postavě. Co se mi líbilo bylo město ve kterém se příběh odehrává- plno gangů, násilí, překvapení... Rozhodně to nebylo co jsem čekala takže jsem zklamaná..

MonaR0se
18.11.2021 4 z 5

Stínové eso obsahuje prepracovaný svet, v ktorom vládne mafia a gangy. V ktorom každý z obyvateľov oplýva nejakým talentom, ktorý sa mu (okrem iného) odráža vo výzore aj v priezvisku. Spletitý príbeh sledujeme prostredníctvom Enne, ktorá prechádza počas celého príbehu viditeľným progresom a charizmatického Leviho, ktorý tak trochu stojí na jednom bode, no jeho charakter je natoľko zaujímavý, že je to odpustiteľné.

Na začiatku som mala problém vstrebať všetky informácie o novom svete, talentoch, gangoch a mafiánskych rodinách. Mala som pocit, že autorka na mňa chrlí všetky informácie o komplikovanom novom svete naraz, no zároveň ich nevysvetľuje dostatočne. Ešte v polovičke knihy som tak úplne nechápala, ako to všetko funguje, čo ma mierne odrádzalo a príbeh som si neužívala tak, ako som dúfala. Nakoniec mi to však vynahradila zaujímavá zápletka a Levi, ktorého si musí obľúbiť snáď každý.

Samotnej tieňovej hry, na ktorú som sa tešila najviac, som sa dočkala až v akčnom závere knihy. Dovtedy som teda spoznávala komplikovaný nový svet a jeho zákony, backstory hlavných postáv, vedľajšie postavy - Lolu a Jacea (ktorých som si obľúbila viac ako hlavnú hrdinku) a ich cestu k nevyhnutnému záveru, čiže k samotnej tieňovej hre. A tá ma tak trochu nadchla aj sklamala zároveň. Sklamala ma tým, že v nej išlo o čosi iné, ako som si pôvodne predstavovala a tým, že nebola tak úplne vysvetlená (predpokladám však, že druhá časť sa hre bude venovať podrobnejšie).

Nadchla ma vynikajúcim opisom celej scény a nervy drásajúcim napätím, ktoré sálalo z hry a aj zo samotných aktérov. Nakoniec kvitujem aj to, že autorka "neodkryla všetky karty" naraz a ponechala celej scéne tajomno.
Nech boli moje pocity počas čítania akokoľvek zmiešané, nakoniec som Stínovému esu podlahľa. A vzhľadom na koniec knihy (a mojim nezodpovedaným otázkam) potrebujem nutne (najlepšie okamžite) ďalší diel.

vandalindakova
05.11.2021 4 z 5

Tohle je přesně ta kniha, kterou milujete už jen proto, jaké vysílá vibes. Má to našlápnuto k další luxusní sérii, a mě se jednička samozřejmě dost líbila.
Má to obrovskou čtivost, stránky ubíhají ani nevíte jak. Každou chvíli se tam něco děje, a obsahuje to překvapivé zvraty, takže vás to chytne a rozhodně nepustí.
Prostředí Hříšného města plného gangů, do kterého se dostane hlavní hrdinka čirou náhodou jen proto, že hledá svoji ztracenou matku, na vás bude působit temně, plné intrik a nebezpečí! K tomu si přidejte karetní hry, hazard, večerní party plná vystoupení, a výsledná atmosféra je něco neskutečného.
Hlavní postavy mě zaujaly, a oblíbila jsem si je. Levi like bad boy, který na mě tak ale moc nepůsobil, a Enne, u které je krásně zobrazeno, jak se může člověk zamotat do průseru, a ani neví jak.
Magický svět je tu postavený na tom, že každý má dvě schopnosti, jednu od matky a druhou od otce, zní to jako pravidla genetiky, joo! Dost dobrý nápad, a přidalo to k tomu další + navíc.
Nechávám si rezervu na další díly, prý jsou ještě lepší!

houdkic
22.09.2021 3 z 5

Zacist se mi dalo fakt praci Dokonce i po sto stranach jsem uplne nevedela, co si o knize myslet, protoze me hrozne nudila. Pak se to ale najednou rozjelo a ja se od ni nemohla odtrhnout.

Postavy jsou sice takovy trochu nijaky, ale moc se mi libil cely ten svet ve kterym se Stinovy eso odehrava. Plno gangu, nasili, mozna bych rekla, ze tam trochu apokalypticky svet riznutej modernou… No jako z toho jsem byla fakt nadsena.

Nakonec hodnotim 3,5 a dalsi dily si rada prectu.

Horselen
19.09.2021 5 z 5

(SPOILER) Hodně dlouho jsem nevěděla, co si o této knize myslet. Chvílemi jsem měla pocit, že vůbec nechápu, co se děje a o čem autorka píše, hned vzápětí jsem nedokázala odtrhnout od stránek oči. Za polovinou knihy však převažovaly pouze dobré pocity, ke knize jsem se vracela ráda a o postavy jsem měla skutečné obavy.

Občas se mi zdálo, že rozhovory mezi postavami postrádají smysl a že jim vůbec nerozumím. Celkem mi vadilo hodně chyb a překlepů, korektura byla v tomto případě zanedbaná.

Bavilo mě romantické napětí mezi Enne a Levim. Trochu mě zklamalo, že se v prvním díle nedostalo o něco dál.

Asi bych také ocenila nějaký slovníček pojmů. Autorka za celou knihu vlastně pořádně nevysvětlila o co jde s Mizéry, proč byly všichni vyvražděni apod.

Přestože má kniha mnoho much, nemůžu jinak než ji hodnotit plným počtem hvězdiček, protože se mi líbilo celkové pojetí tématu a nevšední nápad.

janca6129
19.06.2021 1 z 5

Anotace mě navnadila, ale příběh zklamal na celé čáře - a to natolik, že jsem knihu odložila a nedočetla. Hvězdička jen za originální nápad.

Kaya77911
12.06.2021 1 z 5

Já jsem měla poměrně vysoká očekávání, ale kniha mě dost zklamala... Postavy jsem si neoblíbila, hlavní hrdinka Enne mě celou dobu nehorázně vytáčela a Levi... sice měl ze začátku nějakou naději, ale to rychle zadupal do země kolem stránky 50 :(. Příběh byl podle mě o ničem, zvraty byly celkem předvídatelné a nic mě nepřekvapilo. Taky mě strašně mátla doba kdy se příběh odehrával, protože jsem si představovala středověké, špinavé město a oni mají auta, výtahy a něco co se má asi podobat metru (má to být myslím někdy kolem roku 1930, ale jak říkám: netuším). Co mě ale vytáčelo nejvíc bylo to, jak tu byla vysvětlena magie s kartami : nijak. Prostě máme karty a je to. Popravdě ta slibovaná magie ani moc magie není. Další věc, nad kterou jsem se pozastavila byly talenty. Nevím, jestli se chyba stala na mé straně (asi jo), či někde jinde, ale já jsem měla problém to pochopit. S tím souviselo to, že jsem taky moc nepobrala minulost postav, která tu byla nastíněná a minulost toho světa (to s těmi Mizéry). Stínová hra, na kterou jsem se těšila celou dobu, tu byla až na posledních cca 30-ti stránkách a ještě tak krkolomně a za mě i nesmyslně popsaná, že mě to celkem naštvalo :(. Možná to, že jsem půlku knihy nechápala bylo tím, že jsem celou dobu měla strašný problém udržet pozornost, takže jsem to četla, ale nedávala jsem pozor co se děje... Anotace mi sice nejdřív zněla skvěle, ale když se nad tím zamyslím (a to se ani moc nemusím namáhat, abych to vykoumala) tak tady máme hlavní hrdinku z vyšší společenské vrstvy a zloděje a podvodníka a to rozhodně není nic originálního. Jednu hvězdičku dávám proto, že nemůžu říct, že by to byl odpad.

knihomolkajanca
01.06.2021 2 z 5

Na tuto fantasy jsem před čase, zaznamenala opravdu mnoho ohlasů a v podstatě jsem snad neviděla negativní recenzi. Nebudu vám lhát, docela mě to nalákalo. Magie karet, na kterou upozorňovali ostatní, je něco nového a přijít v dnešní době, kdy vychází jedna kniha za druhou, s něčím originálním, není úplně jednoduché. Když si k tomu připočítám záporáky drsné jako šmirgl papír a město hříchů, které kniha slibuje, zní to jako něco, co chci číst.

Rozjezd Stínového esa byl na mé poměry trochu moc na sílu a krkolomně řešený. Hned z počátku jsem tady měla pocit, že hlavní postava Enne se chová trochu hloupě. Doufala jsem ale, že tento pocit zmizí a Enne si mé sympatie získá později. Počáteční zápletka nás rychle dostala k druhé hlavní postavě, a pokud by to od té doby byla jízda, byla bych ochotna malý přešlap autorce odpustit. Jenže to se po příchodu Leviho na scénu nestalo. A opět následovala řada opravdu hodně špatných rozhodnutí, z čehož se u mě stal asi hlavní problém, jaký jsem s knihou měla. Postavy se chovaly tak hloupě a neuváženě, že si za všechny své problémy mohly v podstatě samy. Jak mohu někomu fandit, když vím, že zkazí všechno, na co sáhne a v podstatě vždy se vřítí vstříc problémům, ačkoliv některé skutečnosti ví ještě dříve než čtenář, a měl by tudíž být chytřejší?

Jediné štěstí bylo, že se mi sem tam líbily některé myšlenky, které byly v knize nastíněny a zajímalo mě, jak to tedy bude dále. Horší okamžiky zachraňovala také čtivost knihy. Přestože jsem u toho kroutila hlavou a spílala rukama, stránky ubíhaly. Stínové eso má vzestupnou tendenci a čím byl konec blíže, tím více jsem se do děje nořila. Bohužel mi ale téměř po celou dobu chyběl ten pocit, že Enne a Levimu fandím. V jedné chvíli a na samotném závěru jsem zažila i lehké napětí, nicméně tu škodu předtím to nedokázalo napravit.

Myšlenku měla Foody dobrou, ale provedení za mě velmi slabé. Netuším, kde se vzaly všechny pochvalné recenze, protože já tuto knihu hodnotím jako jednu z nejslabších za tento rok.

Hodnocení: 45%

KatChiss
28.04.2021 2 z 5

Na začátek chci říct, že jsem si přála, aby se mi tahle kniha líbila. Jenže se tak nestalo. Děj mě nenadchl a nudil mě. Musela jsem se do čtení nutit, a kdybych neměla knihu v rámci spolupráce, už bych ji dávno odložila. Postavy mě absolutně nezajímaly. Nezajímalo mě, co se s nimi děje, ať si klidně umřou. Ale co mě štvalo ze všeho nejvíc, byly chyby v textu, kterých tu bylo opravdu požehnaně. Hlava mi nebere, jak někdo může něco takového vydat. Přijde mi, že korektura vůbec neproběhla. Údajně však proběhla, což je smutné ještě více. Chápu, že nikdo není dokonalý a sem tam se chyba v textu - nějaký překlep - přehlédne. Ale takové množství? To není možné…