Stín bohů

Stín bohů https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511603/bmid_stin-bohu-0IU-511603.png 4 104 22

Krvopřísežní série

1. díl >

Ty nejlepší ságy jsou napsané krví. Uplynulo celé století od doby, kdy spolu bohové bojovali a navzájem se vyhubili. Zůstaly pouze jejich kosti, slibující velkou moc těm, kdo jsou dost stateční na to, aby se je vydali hledat. Vigrídem se šíří zvěsti o válce a osud následuje kroky tří bojovníků: lovkyně na nebezpečné výpravě, urozené ženy toužící po válečnické slávě a otroka, který usiluje o pomstu mezi žoldnéři známými jako Krvopřísežní. Všichni tři budou utvářet osud světa, když na něj opět padne stín bohů. Stín bohů zahajuje novou epickou fantasy ságu Krvopřísežní, zasazenou v severském světě plném mýtů, magie a odplaty.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

The Shadow of the Gods , 2021


více info...

Přidat komentář

Eiktirin
19.04.2024 5 z 5

Pro milovníky fantasy a severské mytologie naprostá bomba.

Katelienes
06.03.2024 5 z 5

Jedním slovem: PARÁDA!

Svět Vigrid a jeho hrdinové si mě zcela získali a já měla často problém knihu odložit (jednou jsem kvůli tomu dokonce přejela stanici).
Parádní fantasy se severskou tématikou, kde samotný svět je sám od sebe krutý a když se k tomu přidají kouzla, nestvůry, boje, krveprolití, intriky či mytologie, tak je to pak jednoduše bomba. V knize se prolínají tři příběhové linie. Kde každá postava je jedinečná a díky tomu je děj svižný a nestane se, že by se čtenář začal nudit.
Za sebe určitě doporučuji a doufám že John Gwynne bude v psaní dál pokračovat (svět potřebuje víc takových příběhů).


Vendulis
05.03.2024 4 z 5

Začátek knihy byl trošku pomalejší , ale jinak výborný úvod do série. Příběh nadchne hlavně milovníky severské mytologie a kultury. Libilo se mi, že příběh byl vyprávěn z pohledu tří ruzných postav, nechyběly krvavé boje, magie a zajimavý svět. A tím, jako první díl skončil, se rozhodně máme v další knize na co těšit.

Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Naprosto parádní fantasy vikinská sága. Předtím, než jsem se do knihy pustil jsem se na jednu stranu obával, protože severská tematika není úplně mou oblíbenou, ale hodnocení a doporučení tvrdila, že to bude stát za to. A opravdu stálo. Byl jsem mile překvapen, jak moc mě kniha bavila. Skvělé postavy, výborný příběh, dechberoucí scenerie a excelentní světotvorba.

Jediné, co bych autorovi možná malinko vytknul je trochu nedostatek odvahy udělat příběh trochu temnější. Uvidíme, třeba to ve druhém díle vynahradí i s úroky.

Líbily se mi všechny 3 příběhové linie, které se během celé knihy tváří jako striktně oddělené, ale čtenář si může všimnout ústředního motivu, který je spojuje a díky kterému linky do sebe postupně zapadají. Orka, Varg i Elva mají každý své důvody, proč se vydávají vstříc dobrodružství, které ač začíná ve všech případech čistě v osobní rovině může ve svém důsledku otřást základy světa. Nedojde však ke tradiční konvergenci všech linií, což považuji také za jisté osvěžení a vymknutí se tradicím žánru. Závěrečné odhalení tak nebylo přímo omračující, ale na to, že jde o první díl série je zcela adekvátní a velmi hezky některé dějové linie propojilo.

Celkově dávám téhle Vikingy inspirované sáze plný počet 5*. Pokud máte rádi hrdinské fantasy plné krve, potu, magie, lásky a zrady, pak Stín bohů jednoznačně doporučuji a už teď netrpělivě vyhlížím další díl.

Deia
25.01.2024 4 z 5

Na túto knihu som bola veľmi zvedavá, má zaujímavý názov, skvelú obálku a sľubuje epický fantasy príbeh. A bolo to fajn, len nie až tak skvelé. Spočiatku ma bavili všetky tri linky, najviac tá Orkina, v ktorej sa síce toho veľa nedialo, ale nejak ma to bavilo naozaj najviac, bolo to o takom tom prežívaní v divočine. Potom sa jej príbeh trochu zvrtol a už to pre mňa nebolo až tak ono. S príbehmi Varga a Elvy som to mala ako na hojdačke - niekedy ma ich kapitoly bavili, niekedy menej. A ku koncu začalo, bohužiaľ, prevládať to menej. Ani neviem prečo, proste ma už ich osudy až tak nezaujímali. Taktiež mnohé z tých udalostí sa dali predvídať, aj keď nie všetky. Ale veľmi ma bavilo to prostredie, vidno, že kniha je výrazne inšpirovaná vikingskou kultúrou a to sa mi páčilo, celé to dýchalo severom a atmosféra bola skvelá. Takisto aj rôzni tvorovia, ktorí tam vystupovali, mi prišli zaujímaví, hlavne Vesli, škoda, že tam nebola častejšie. Záver bol mierne neočakávaný a na ďalšiu časť, ako aj na ďalšie knihy od autora, sa teším.

ctenarEva1Doy
22.01.2024 5 z 5

Naprosto úžasný a perfektně rozjetý příběh. Nemohu se dočkat, až se pustím do dalšího dílu. Příběhy jsou samostatné, ale zároveň perfektně provázané. Svět je fascinující a přirostl mi k srdci stejně jako mnoho postav. Kniha pro mě byla báječným překvapením. Původně jsem se s ní chystala jen vyplnit čekání na pokračování jiné série, ale už po první kapitole jsem byla v knize ponořená a nebylo možné ji odložit. Skvělé čtení. A nyní už je i jako audiokniha a ta je také moc dobře zpracovaná. Za mě 10/10, rozhodně doporučuji.

Tesset
19.11.2023 5 z 5

Po dlouhé době jedna klasická fantasy, která dopadla na výbornou. Inspirace severskou mytologií nezapře a musím říct, že ji pojala opravdu parádně. Krutá země a osud, který zkouší postavy, co víc si přát. Hlavní hrdiny jsem si nijak zvlášť neoblíbila, přesto chci o nich číst dál a dál. Jejich příběh se postupně proplétá a odkrývá víc o tom, co se stalo a jak celý svět funguje. Za mě super a těším se na druhý díl.

Dandulka
30.10.2023 5 z 5

Z počátku mě příběh moc nenadchl,ale s postupem času a ubývajícím stránkami se to zlepšilo. Strhující konečná zároveň hezká návnada ke druhému dílu. No, uvidíme....

Arwen777
30.10.2023 4 z 5

Svět, který se po válce bohů snaží postavit na nohy. Ale ne mírumilovnou cestou. Lidé, kteří mají magické kosti těchto bohů, se snaží ovládnout zbytek světa. Krajinou, která odpovídá našemu severu, se potulují skupiny bojovníků, kteří se snaží najít zbytky bohů nebo se nechávají najímat pro peníze. A pak jsou tu obyčejní lidé, kteří by rádi žili v míru, ale které okolnosti donutí bránit rodinu nebo pomstít své mrtvé.
Jednoznačná inspirace Vikingy, ať už stylem života a boje, tak i mytologií. Kniha je plná krvavých střetů, pomsty, cti, chtivosti a zrady. Ale také magie - ať už té, kterou vládnou lidé "poskvrnění" bohy, nebo té všude kolem - v krajině nebo v různých bytostech.
Toto je epická fantasy stvořená bohatou fantazií autora, svět není zcela originální, ale je doplněný velkou škálou bytostí, nad kterou srdce milovníka pohádek pro dospělé zaplesá. Už jsem četla lepší díla, ale i tato kniha mě rozhodně pobavila a potěšila. Tento měsíc vychází druhý díl a já se těším na pokračování.

lena.o.knihach
02.09.2023 3 z 5

Na první díl epické fantasy série Krvopřísežní mě nalákala obálka. Zaujala mě na první pohled, a když jsem poté viděla i dobré ohlasy na knihu, šla jsem do ní.

Sledujeme osudy tří hlavních postav:
Orka je lovkyně, milující matka a manželka, která se žene za pomstou.
Elva pochází z vlivné rodiny a utíká před osudem, který je pro ženu běžný. Ona ale touží po slávě jako válečnice.
Otrok Varg už nemá co ztratit a pokouší se dostat mezi slavné bojovníky - Krvopřísežní.

Ze začátku mě bavily všechny tři dějové linky. Postupně byl ale děj u Elvy a Varga podobný, protože v obou případech zde byly válečné skupiny a vydávaly se plnit úkoly.
Nejvíce se mi líbila linka Orky. Sice se do boje občas vrhala hlava nehlava, ale i tak mi byla nejsympatičtější.

Prostřední část mi přišla chvílemi zdlouhavá a čtení mi moc neutíkalo. Na konci se ale konečně začalo schylovat k něčemu velkému a to mě docela nalákalo na pokračování.

Gleam
03.08.2023 2 z 5

Dobře se četlo, ale po přečtení série Hry o trůny se každá další fantazy velice špatně hodnotí. Jelikož koncem této knihy patrně vše začíná, pustím se do dalšího dílu.

Turlogh
04.07.2023 5 z 5

Absolutní pecka! Říše padlých bohů, bojiště, žoldnéřské kumpanie, potomci bohů, apod. Po delší době jsem maximálně nadšený a protože jsem měl knihu pouze půjčenou z knihovny, rozhodl jsem si ji koupit! A to v dnešní době dělám u nových fantasy už jen vyjímečně. Každému fanouškovi žánru fantasy opravdu vřele doporučuji k přečtení! Obzvláště pak nadšencům období vikingů. Howgh.

honzahamouz
06.04.2023 4 z 5

Co se mi líbilo moc, byla výborně navozená atmosféra chladného severu a popis běžného života válečníků. Jinak mi bohužel silně splývaly linie Varga a Elvy, jelikož se v obou případech jednalo o tlupu pohybující se odněkud někam (ale to je samozřejmě i chyba mě samotného a mého (ne)soustředění. Orka mi byla svým přímočarým, předvídatelným chováním ve stylu "zabít všechny" poměrně nesympatická a obecně mi chyběl nějaký vývoj postav. Jedna jde za pomstou, druhá za slávou, ale vnitřní dynamika tomu chybí. Potřeboval bych ústřední trojici víc vidět do hlavy. A pak jsem měl ještě pocit, jako by v celém tom rozlehlém světě byly jenom tři naše party a všichni se se všemi znali, což světu trochu ubíralo na velkoleposti. Posledních 100 stran ale celou knížku hodně zvedá a skoro bych dal 4 hvězdy, což by mi ale přišlo nefér vůči knížkám, u nichž jsem o 4 hvězdách nepochyboval:) Ale četlo se to moc fajn a dvojku si dám rád, to zase jo:)

Mojepočteníčko
22.03.2023 5 z 5

Prozradí mi někdo, jak se popisuje příběh, ze kterýho jste si sedli na zadek (nove skutečnosti jsem tohle slovo použít nechtěla) sotva jste ho otevřeli?

Mrazivý a nelítostný sever, kde si obyčejní lidé obstarávají živobytí, jak se dá. Ti, kterým v žilách koluje božská krev, jsou loveni a posíláni do otroctví. Bitvy. Souboje. Magické runy, staré legendy, prazvláštní bytosti a pyšné drakkary, ženoucí se po moři. Draci. Joo, tak v tuhle chvíli jsem byla nejšťastnější...

Orka matka, bojovnice a žena, kterou pověst předchází. Dlouhá cesta a nezkrotná touha po odplatě.
Elva dcera vlivného muže, která odmítá přijmout běžný úděl žen. Silná a odhodlaná získat vlastní bitevní slávu.
Varg připravili ho o to, co ve svém životě miloval nejvíc. Otrok, který si dokázal vybojovat vlastní život, přátelství, novou rodinu i samotnou svobodu.

Jestli jsem se zamilovala? Jo, hrozně moc! Do světa, o kterém autor psal, do postav, které vytvořil, do příběhu, který pod prsty utekl jako nic. Víc doufám říkat nemusím. Bylo to perfektní!

Alex.Barunka
08.02.2023 3 z 5

3.5

John Gwynne podruhé a líp!
Jeden se ani nenadá a už žije severem, žije světem, jež má základy v severské mytologii, ale dýchá sám za sebe. Je žádoucí, prokvetlý přirozeností, drsností, magií a bohy. Vlastně je to po dlouhé době svět, který tak trochu smetl všechno ostatní ze stolu.

Dost dlouho jsem měla na jazyku sousloví - neurazí, ani nenadchne, ale to by nebyla až tak pravda. Tedy, minimálně to druhé z výše zmíněných. Vůbec bych se nebála tohle strčit někomu, kdo si chce sáhnout na vyšší fantastiku a nebojí se motivů grimdarkovky. Gwynne je v tomto spisovatelsky přístupný a velice dynamický. Nemusí vyloženě překvapit, protože vsadil na prvoplánové postavy, které do celkové struktury hezky zapadají, ale rozhodně je to dost příjemný kousek.

Tým Varg a Elva
Na Orku si nakonec ještě počkám

evilunicorn
07.02.2023 5 z 5

Fantasy výjimečná především tím, jak dokáže ve čtenáři vyvolat sugestivní atmosféru Severu.Malinko mi splývaly dějové linky Varga a Elvy, ale to je jen piha na kráse. Posledních 100 stránek je slušná jízda včetně rubaček a soubojů.Jen s těmi seaxy a slovem "baže" by mohl autor pro příště trochu šetřit.

Frizer
17.12.2022 3 z 5

Moje první kniha od Johna Gwynna... Mike z Mikes review ji docela chválil. Viděl jsem televizní pořady Vikingů, hrál God of War a AC Vallhalla, také četl severskou mytologii od Gaimana a nedávno jsem v práci přednášel o severské historii. Takže budování světa je dobré a pro mě známé, mohl bych se obejít bez bohů a poskvrněných....ale dobře.

Každopádně, tvorba světa je skvělá (s některými dobrými neotřelými nápady), zbytek už tolik ne (V žádném případě, můžeme mluvit o úrovni Abercrombieho....ani s velkým odstupem) Děj byl dost dobrý na to, abych pokračoval, dokonce i pomyšlení střední část knihy mi přišla trochu pomalá.

Také je to typická první kniha z ....trilogie?! Takže je to většinou jen nastavení kousků kolem....

Celkem 3,5...ale určitě se podívám na další díla od Johna

P.S.: Slovo Seax si budu pamatovat navždy.....nemám tušení, kolikrát bylo použito, ale bylo to hodně

cathyblack
11.12.2022 3 z 5

Přečteno v originále a odnesla jsem si z toho pocit, že jde o cosi mezi Beowulfem a seríálovými Vikingy.
A víte proč si knihu znovu přečtu česky? Protože: a) Orka: Snad poprvé jsem narazila na hrdinku, která by mne ničím neodrazovala. Krutým životem na severu zocelená válečnice, odaná matka a manželka, kterou v noci nenechají v klidu spát hříchy minulosti. Když jsou od ní její manžel a syn odtrženi, slibuje pomstu a za svým cílem jde - dá se říct hlava nehlava. “I am blood, I am death, I am vengeance.”Poslední dobou mě téma pomsty velmi baví, byť už na mě toho krveprolití je tedy v knize až někdy moc. V příběhu se mihnou ještě další dvě hlavní postavy a několik vedlejších, ke kterým budete chovat určité sympatie. Ale co nejvíc mě k českému překladu táhne je B) onen svět samotný. Autor u pouhé inspirace severskými mýty totiž nezůstal a stvořil svět, který mě navzdory severské zimě, která se ze stránek nemilostrdně tlačila, nenechal chladnou. Příběh, který sledujeme se odehrává několik staletí po Ragnaroku. Odkazy na tuto dávnou historii jsou nám podávány povětšinou prostřednictvím syna Orky, který se jmenuje Breca. On se ptá, rodiče odpovídají. Docela nenásilné podání, obzvlášť pro někoho, kdo si není jistý svou angličtinou a přesto se vydává na temnou stezku své příčetnosti. Mě se třeba líbilo, že po oné válce bohů zbyla na zemi spousta kostí pobitých bohů. Některé jsou malé, ty se používají pro ochranu a některé jsou velké, třeba jako lebka, ve které je vystavené prostě celé město. Zní to absurdně, ale v příběhu to funguje a mě spadla čelist. Dále mě zaujaly "Tainted - poskvrnění" - lidé, kterým v žilách putuje boží krev. Mají různé magické schopnosti podle bohů, můžou se měnit ve zvířata - například ve vlka, v medvěda. Společnost je loví a využívá jako otroky bojovníky. C) Překlad Romana Tilcera.

Aktualizováno po přečtení českého překladu: To co angličtina skryla do údernosti, Tilcer náramně česky vykreslil do mého úplného pochopení a taky to bylo trošku labůžo. Za mě moc fajn knížka, která se do dějin nezapíše, ale skvěle Vás pobaví.

janca6129
01.12.2022 4 z 5

Gwynne je bezpochyby skvělým vypravěčem. Vhodí vás do svého světa bez zbytečného vysvětlování, což pro znalce či milovníky severské literatury a mytologie znamená velkou výhodu, budou mu rozumět víc než čtenáři severem nepolíbení.

To však neznamená, že si čtení neužijí. Stín bohů je skutečně dobrou fantastikou, které nechybí nic, co od tohoto žánru očekáváte: zajímavý svět, znamenitě napsané postavy, tajemné záporáky, odvážné válečníky, krvavé bitvy, hon za pomstou, draky, magii, mýty, intriky, zradu i lásku…

(Osobně bych ocenila slovníček severských pojmů na konci nebo pod čarou, ale s překladačem se dá taky pracovat. :))

HynekBee
29.11.2022 5 z 5

Musím říct, tohle mě bavilo! Škoda, že jsem dočetl. Určitě půjdu do pokračování, až bude. Přiznám se, že mě občas vyrušila chybička v textu, přesto jsem si to užíval.
Kniha má tři dějové linky (tří hlavních postav), které mě bavili od začátku do konce.
Knížce bych dal 4,5 , kdyby to šlo, ale nejde. Proto správně zaokrouhlím ... nahoru. ;)

Štítky knihy

Vikingové švédská literatura meč a magie fantasy hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

John Gwynne
britská, 1968
2022  86%Stín bohů
2023  80%Moc
2023  93%Hlad bohů
2024  0%Odvaha

Kniha Stín bohů je v

Právě čtených15x
Přečtených128x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených10x
Knihotéce129x
Chystám se číst264x
Chci si koupit107x
dalších seznamech5x