Statisté

Statisté https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86395/bmid_statiste-nhT-86395.jpg 4 8 2

Druhý román nizozemského prozaika, jehož předchozí kniha Modré pondělky dosáhla v Nizozemí mimořádně vysokého nákladu a vzbudila ohlas po celém světě i u nás. Hrdiny románu Statisté jsou tři snílkové: vypravěč, devatenáctiletý Ewald Krieg, který obdivně vzhlíží k svému příteli, o několik let staršímu Michaelu Ecksteinovi, a krásná adeptka herectví, Elvíra Lopez, která oba přátele přitahuje. Trojlístek touží po velkolepém světě filmových hvězd, což jim na chvíli umožňují peníze Michaelova otce. Mladíci však umějí jen snít a provádět bláznivé kousky, které je mají pozvednout nad šedý průměr. Ve skutečnosti však stojí za kulisami života jako statisté a bojí se vkročit na jeviště, protože "pravý život" žít neumějí. Román pojednává o iluzích, předstírání, o zoufalství, ztrátě identity a opuštěnosti hrdinů. Autor tak vytváří grotesku, veselou i smutnou zároveň, s velkým pochopením pro dnešní mladou generaci, nejistou a hledající svou roli v dnešním komplikovaném světě.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Aurora (Praha)
Originální název:

Figuranten , 1997


více info...

Přidat komentář

cziss
27.11.2022 5 z 5

Kdyby to nebyla fikce, tak by to nebyl román, ale deník. Deník plný ztřeštěností, bizarních nápadů a humoru. Mě se to moc líbilo, asi i proto, že tu knížku mám z knihobudky, tak je to pro mě úlet dvakrát - k takovéto knížce byl jinak určitě nepřišel.

000nugatovej
06.05.2017 3 z 5

Vypravěč Ewald, jeho přítel Karfiól a jejich „femme fatale“ Elvíra žijí ve zvláštním světě snů, a když se zadaří i ve skutečném rádobyuměleckém společenství. Chvílemi se vše děje ve strhujícím tempu – třeba, když se na skok vrací domů Karfiólův otec se svou vyhukanou manželkou – jindy se tempo zpomalí v melodramatických scénách spojených třeba s vycházející hereckou hvězdičkou Frederikou. To vše vytváří čtivou groteskní směs, která na rozdíl od Grunbergova Gstaadu či jeho prvotiny Modré pondělky nemá tolik temných tónů.


Štítky knihy

nizozemská literatura

Autorovy další knížky

Arnon Grunberg
nizozemská, 1971
2015  70%Gstaad
2009  73%Tirza
2006  64%Fantomová bolest
2017  58%Mateřská znaménka
1999  68%Modré pondělky

Kniha Statisté je v

Přečtených8x
Knihotéce2x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x