Statečná srdce

Statečná srdce https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241930/bmid_statecna-srdce-GMN-241930.jpg 4 104 33

Historický román z pera oblíbené spisovatelky Ariany Franklinové a její nadané dcery Samanthy Normanové je opravdu mistrovským dílem. Statečná srdce nabízejí tu správnou směsici dobrodružství a intrik, tajemství a zločinu. Osudy hlavních aktérek, dvou statečných mladých žen, jsou nerozlučně spjaty s Anglií 12. století a pustošivou občanskou válkou. Píše se rok 1141. Král Štěpán válčí o korunu se svou sestřenicí císařovnou Matyldou. V tak nebezpečném světě ani jedenáctiletá Emma, dcera rolníka z bažin, nemůže být v bezpečí. Zvrácený mnich ji unese z rodné vsi a zanechá ji opuštěnou napospas smrti... Malá, ale strategicky důležitá pevnost Kenniford patří šestnáctileté Maud. Tato temperamentní a nebojácná hradní paní se postaví tváří v tvář osudu a vražednému hněvu krále Štěpána, když na svém sídle poskytne ochranu císařovně. Nadchází dlouhá, krutá zima. Kenniford se stává centrem dění a všechny nitky se sbíhají právě sem...... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Winter Siege , 2014


více info...

Přidat komentář

Paulika419
31.10.2023 4 z 5

Těžko se mě kniha hodnotí.Trochu tam chybí ta hloubka raného středověku.Postava která zaujala byl otec Nimbus asi do té doby nejlépe zapadl.Maud neslaná, nemasná jako hradní paní nezaujala.Císařovna Matylda spíše působí arogantně než rozhodně.A Štěpán jakoby neměl žádné pravomoce. Tak s napětím čtenář čeká co provede zlořád mnich a věří ve spravedlnost.Na podzimní večery to ujde.

Kerberos
24.01.2023 4 z 5

Před lety jsem četla čtyři díly historických detektivek z dvanáctého století s lékařkou Adélií. Moc se mi líbily a tak jsem očekávala co ještě autorka napíše. Statečné srdce se mi líbilo, ale bylo trošku předvídatelné.


MíšaS.
12.12.2022 odpad!

Nudný, prvoplánový příběh, s příšerným jazykem.

broskev28
24.10.2022 3 z 5

Asi nejvíc souzním s komentářem Alex.Barunka: není to špatné, ale . . .
Já jsem asi největší problém měla právě s vyjadřováním Maud, ale nejen s jejími výrazy. Prostě mi to přišlo nepatřičné, ale možná je na vině překladatel, nevím. Sama sebe jsem konejchala vysvětlením, že to je vlastně slangová mluva, že hrdinové rozhodně nemluvili spisovným jazykem, jenže to zafungovalo jen do dalšího Maudina "a každej mizera, kterej kecne mimo pořadí, bude viset".
Postava písaře byla další, která mě dost popouzela, hádejte proč. Nejlépe z celé galerie na mě působil Gwil a samozřejmě královna Matylda, ta byla velmi zajímavá. No a samozřejmě úprava "scény" pro nástup Jindřicha Plantageneta, oblíbence A.F.
Takže pokud tato kniha přivede čtenáře k sérii o "Adélce", splnila svůj účel.
P.S. Ovšem česká stopa taky není špatná:
"A teď, milí páni a dámy, dovolte, abych vám představil světově proslulého ostrostřelce, mistra Václava z Čech, a jeho nadaného mladého pomocníka Pendu. Za cenu obrovských výdajů jsme je k nám přitáhli až ze vzdáleného dvora krále Vladislava II."

Ulala
15.02.2022 5 z 5

Poutavě napsaný příběh. Vyprávění opata citlivě spojovalo celý děj a k tomu kousek historie - to vše dodává knize na "přitažlivosti". Tomu kdo má rád historické příběhy, vřele doporučuji.

jpatr
15.08.2021 5 z 5

Hodně moc mne tato kniha překvapila. Jen díky tomu mám problém, budu si muset koupit od autorek nějaké další.

Ivet_V
04.03.2021 2 z 5

Ze začátku se to fakt vleklo, od poloviny to bylo lepší a poslední třetina byla fakt dobrá a napínavá. Ale zase ta první třetina byla fakt vtipná. Vůbec jsem nečekala, to co jsem se dozvěděla na poslední straně.

Nočnípták
28.07.2020 4 z 5

Moje první kniha od této autorky (autorek). Moc pěkný příběh, odehrávající se na pozadí skutečných historických událostí. Mám ráda historií a anglickou zvlášť. A ten konec se mi líbil, vždyť nemůže přece všechno končit jako v červené knihovně.
Hodně čtenářů tady píše, že další autorčiny romány jsou ještě lepší než tento. Tak se už na ně těším.

Turante
20.05.2020 4 z 5

Úžasný historický příběh, který popisuje hodně drsný život v Anglii.

Sany87
12.02.2020 5 z 5

Moc hezké...

KnihomolkaOli
27.01.2020 5 z 5

Číst historické knihy mě baví. Takové příběhy se mi do tištěné podoby hodí víc než ty z moderní doby a každé otočení stránky na mě působí zvláštním kouzlem. Konkrétně tento příběh mě bavil, více hlavních postav dovoluje vybrat si tu svojí oblíbenou a těšit se na kapitoly, ve kterých se objevuje. Vcelku moc povedená kniha, která dokáže vtáhnout do děje.

Aaaannnn
27.10.2019 5 z 5

Nebyla jsem si moc jistá jestli se do toho pouštět, jelikož historie nepatří k mým oblíbeným zanrum, ale nakonec jsem nadšena. Nádherný příběh plný statečných srdci a smutnych i radostnych chvilek. Pět hvězdiček jasnych.

eva5377
03.09.2019 5 z 5

Na začátku mě nijak zvlášť nezaujala, ale později jsem se vžila do děje natolik, že jsem se nedokázala od knihy odtrhnout. Má sice velice smutný konec, ale stejně se dostala do mé top5ky????

Sarah01
11.08.2019 4 z 5

Pěkná historická skoro romance na pozadí historických událostí. Zatím můj první román z doby války mezi Štěpánem a Matyldou, velice krutá doba.

Boby17
31.07.2019 5 z 5

Knížka se mi líbila, měla spád a byla napínavá až do konce. Üplný závěr byl trochu více romantický, ale nevadí, nemusí se všichni pořád vraždit. Chvílemi byla atmosféra vykreslena tak barvitě, že jsem popisovaný děj i "slyšel". Dávám všechny hvězdy a těším se na další setkání s knížkou Samanthy Normanové.

zuzka894
30.07.2019 5 z 5

Skvělá kniha. Chytla mě už od začátku, správná dávka napětí co Vás nenechá vydechnout. Z mnicha Tahcmara se mi zvedá žaludek ještě teď.

pegasek
23.06.2019 5 z 5

Naprosto uzasna kniha-jen zaver byl trochu smutny

Ctenar1202
04.06.2019 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Jsem ráda, že neprobíhal žádný velký romantický příběh. A moc si přeji, aby Samantha Normanová pokračovala v podobném psaní.

V knize se čtenář dozví něco o historii, ale nenásilnou formou. Žádné složitosti, hezky to celé zapadá do děje.

Úplný konec byl fakt velice hezky, citlivě popsaný až mi bylo líto, že kniha končí.

efka.saf
27.01.2018 4 z 5

SPOILER!!!

Velmi příjemná a oddechová četba od mé oblíbené autorky. Ačkoliv kvalitě a čtivosti se tetralogii s "Adélkou" rovnat nemůže, i tak to není rozhodně žádná ztráta času. Pro mě bylo jednoznačně nejzajímavější hrabat se v historickém období této prastaré a slavné války krále Štěpána proti císařovně Matyldě. Vylíčení událostí na mě působilo velmi věrohodně a upřímně, zase jsem si uvědomila, že doba, ve které žijeme, je i přes všechny svoje zápory rovna životu prasete v žitě. Všechny hlavní postavy byly vylíčeny tak, že mi byly sympatické a fandila jsem jim, především Pendě a Gwilovi. Konec byl podle mého takový... akorát :). Došlo jak ke zradě a ztrátám na životech u lidí, kterým jsem tajně přála dlouhý a spokojený život, tak ke svatbě a spokojenému životu. Velmi se mi líbilo i kurzívou psané vyprávění starého opata, které hlavní linii příběhu pěkně doplňovalo. Ideálně bych dala 4 a půl *, ale protože to nejde, 4* jsou optimální.

Heyhey
11.01.2018 4 z 5

Já chválím způsob uvedení historických souvislostí pomocí dvou vypravěčů.