Starověký Egypt

Starověký Egypt https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116698/bmid_staroveky-egypt-c77-116698.jpg 4 9 1

V rozsáhlém výběru fotografií, opatřených komentářem a úvodními texty, představuje autorka bohatou kulturu starověkého Egypta. Zachycuje počátky kultury v údolí Nilu, politické dějiny Egypta, státní a společenskou organizaci,soukromý život obyvatel, náboženské představy, jazyk, písmo a literaturu, vědu, techniku a výtvarné umění. Přehl. egyptských dějin a světových kultur, 32 s. barev. fot. příl.... celý text

Přidat komentář

JulianaH.
28.03.2020 4 z 5

Texty netvořily souvislý celek, takže se pro plynulou četbu nehodily. Tento (subjektivní) nedostatek je ale vyvážený řadou zajímavých a konkrétních informací o lecčem od egyptského pantheonu po stravování. Poprvé jsem se tu dočetla třeba o bohyni písma Sešet nebo žabí bohyni Heket a dozvěděla jsem se, že egyptští kněží nesměli jíst ryby. Obdivuji autorčinu erudici; vzděláním je to kunsthistorička, ale dovede referovat snad o každém aspektu egyptské kultury. Nejlepší a nejpodnětnější pro mě byla kapitola Výtvarné umění.
Moc se mi líbil i její osobitý styl plný zdrobnělin. V odborné literatuře byly poněkud překvapivé, ale Milada Vilímková jich užívala s takovým jazykocitem, že se nakonec zdály dokonale namístě.