Ztracené duše

Ztracené duše https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377312/bmid_ztracene-duse-fX3-377312.jpg 5 17 8

Star Trek - Volání osudu série

< 3. díl >

Borgové jsou na pochodu a jen pustina je jejich závojem. Troufalý plán by je mohl navždy zastavit, ale nese sebou riziko, které jeden z kapitánů odmítá přijmout. Pro Jean-Luca Picarda nebyla záchrana budoucnosti nikdy tak důležitá a tak osobní, jako právě nyní. Špatné rozhodnutí jej může stát vše, o co kdy usiloval a čeho se snažil dosáhnout. Pro Williama Rikera se už žádné další možnosti nenabízejí. Hnán vzpomínkami na ty, jež musel opustit, mu zbývá jen obrovské úsilí vyplnit nelehký úkol, nebo zemřít v osamění. Pro Ezri Dax, jejíž zbrklé mládí je vyváženo moudrostí mnoha životů, je volba snadná - není cesty zpět! Jen dopředu, do nejisté budoucnosti. Toto je ta chvíle… Okamžik nevyhnutelného volání osudu.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Brokilon
Originální název:

Lost Souls , 2008


více info...

Přidat komentář

jirka7470
08.04.2022 5 z 5

Guilty pleasure ohledně Borgů. Fascinuje mě, že v každé knize jsou absolutně poraženi, aby vždy znovu povstali a měli novou fatální výhodu, aby zase byli absolutně poraženi. Nicméně tato trilogie je alfou a omegou Borgů. Takže spoko. (Jinak musím přiznat, že ty romantické linky mě rušily a některé hlášky mi přišly jako tlačení na pilu a laciné. Mám dojem, že jednotlivé postavy mají na víc.)

Turlogh
08.03.2021 5 z 5

Tak, závěr byl nejlepší ze všech tří dílů. Jak jsem doufal, všechny vyprávěčské linie se spojily a odhalení o minulosti Borgů bylo moc zajímavé. Přiznám se, že zpočátku jsem netušil, nač autor z ničeho nic vytáhl zbytky posádky Columbie a moc mě jejich příběh nebavil a přitom byl pro uzavření celého dobrodružství jeden z klíčových... :-) Konečně mohu dát s klidným svědomím pět hvězd v hodnocení. Málem jsem při dočítání přišel pozdě do práce... Howgh.


Rilian
18.06.2020 4 z 5

Tento komentář se týká celé trilogie. Především je nutné zmínit, že se všechny tři díly čtou velice lehce a rychle s výjimkou několika málo pasáží. Příběh nám podává odpověď na dvě otázky, které si ve ST často klademe. Odkud pocházejí Borgové a co by se stalo kdybyby Borgové poslali armádu Krychlí do Alfa kvadrantu, jako jsme to viděli ve finále Voyageru. Zpočátku jsem se bál, že se bude jednat o megalomanskou slátaninu, na kterou jsme bohužel zvyklí z Discovery nebo Picarda. Naštěstí se moje obavy nenaplnily. Válka s Borgy probíhá uvěřitelně a má podobný nádech jako válka s Dominionem. Je dobře ,že knihžní série opustila megalomanský tón, na který jsme mohli vidět např. v knize Před zneuctěním. Charaktery jsou velice dobře napsané a to především Worf a doktor Ree. Naproti tomu nekteré tradiční postavy stojí spíše v pozadí (Picard nebo Troi). Jediný problém jsem měl s Ezri, protože se jedná o postavu, kterou jsme v knihách příliš neviděli a tudíž její přerod z trochu nejisté poradkyně v sebevědomou kapitánku působí poněkud uměle. Nicméně, jsem rád, že to zase nedopadlo jako se všemi předchozími borgskými invazemi, totiž, že Picard vše zařídí. V této sérii bojuje Picard nejenom s Borgy, ale také sám se sebou. Samotný vznik Borgů je ve třetím díle popsán velice sympaticky. Osobně jsem si představoval spíše civilizaci, která experimentovala s umělou inteligencí nebo kolektivním vědomím a vymklo se jí to z ruky. Nicméně spojení Caeliarů a lidí je také super nápad, přičemž toto spojení je prokládáno debatou posledních dvou Caeliarů o tom, jestli se mají řídit morálkou nebo chladnou logikou. Nejslabší díl z celé trilogie je ten první, protože vše se teprve rozehrává a čtenář příliš nechápe například smysl dějové linky posádky Columbie, na kterou jsem se mimochodem velice těšil. V prvním díle mě spíše nudila, ale v druhém je naprosto skvělá. Fanoušek Star Treku v ní nachází něco nového a tím myslím kapitulaci a odevzdání se osudu. Scény, kdy postupně umírají poslední přeživší z posádky Columbie, jsou opravdu dojemné, stejně jako vykoupení kapitánky Hernandezové ve třetím díle. Fanoušci Picarda budou trochu zklamáni, ale i když je v knize jeho charakter vystaven krizi identity a samotná postava musí překračovat svá morální přesvědčení, je s ním zacházeno s větším respektem a konzistencí než ve stejnojmenném seriálu. Celkově tedy trilogie stojí za přečtení a doufám, že následující díly se budou soustředit opět na něco jiného. Určitě mě bude zajímat, jak se otřese rovnováha sil v Alfa kvadrantu a jak bude vyřešena romulanské schizma.

Phoenix16.cz
29.10.2018 5 z 5

Trilogie od začátku mířila vysoko a je super, že si laťku udržela. Od závěrečného dílu se většinou očekává rozuzlení a dokončení rozjetých dějových linií. V tomto příběhu jich bylo dost, takže bylo stále napínavé číst, jak co dopadne. Udály se tu dvě zásadní "informace", obě týkající se Borgů (jejich začátku i konce). Uzavřela se jedna z největších kapitol Star Treku, tak uvidíme, jak bude Federační a okolní vesmír vypadat dál.

b2z
15.09.2018 5 z 5

Konec trilogie je zajímavý a z malé části i předvídatelný, s odkazem na důraz ve vyprávění prvních dvou dílů, i tak neztrácí napětí a do poslední chvíle neodkrývá všechny karty. Seriálové epizody s Borgy jsou pro mne většinou top a First Contact zase vede ve filmech, ale mohu říct, že jsem vcelku rád, že Borgové nejspíše nebudou v dalších knihách, které rozvíjejí příběh po Nemesis. Takže díky autorovi i Brokilonu, že nám připravili velmi příjemný čtenářský zážitek!

hanak_v_exilu
25.07.2018 3 z 5

I když vím, že se Star Trekovské knížky nepočítají do kánonu, stejně si rád představuji, že se jejich příběh odehrává v mezéře mezi epizodami seriálů a nebo díly filmů. Aby tomu tak mohlo být, musí být splněny dvě věci. Za prvé, situace na lodi případně v okolí děje nesmí být výrazně odlišná od oficiální. A za druhé, příběh nesmí realitu nevratně a nebo alespoň zásadně změnit. První dva díly oba předpoklady porušily, ten třetí se mu rovnou vysmál. Autor napsal epické a megalomanské dobrodružství zakončené drtivou pointou, ale pokud by někdy Paramount navázal na ST TNG, tak by mu ho klidně shodil ze stolu v jediné větě. Upřímně, škoda by to nebyla. Někdy totiž platí, že méně je více.

NightGepard
17.07.2018 5 z 5

Odkud se vzali Borgové? Tak na to dostane odpověď v této knize. Následuje malý spoiler. Teď už dává smysl, proč v předchozích dvou dílech se tak autor zaobírá novou, technologicky vyspělou rasou. Knížka se mi líbila.

jiri8548
08.06.2018 5 z 5

Tak a je to tady! Závěr skvělé trilogie z dílny Brokilonu... A tím skvělé myslím opravdu skvělé. Uzavření příběhu je úžasné, jen jsem trošku zklamán že nebyla využita loď Voyager s jejím kapitánem, ale nevadí. I tak to byla jízda která je naprostá nutnost pro každého fanouška ST a i fanouška sci-fi. Hodnocení série 4.5/5 poslední díl knihy 5/5. A už jen přání, aby Brokilon dále vydával tak úžasné knihy ze světa ST.

Štítky knihy

Star Trek

Autorovy další knížky

David Alan Mack
americká, 1961
2020  72%Půlnoční fronta
2017  82%Bohové noci
2018  93%Ztracené duše
2018  90%Pouzí smrtelníci
2019  73%Nejtěžší chvíle

Kniha Ztracené duše je v

Právě čtených1x
Přečtených22x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chystám se číst4x
Chci si koupit5x