Srdce z kamene

Srdce z kamene https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309890/bmid_srdce-z-kamene-XN6-309890.jpg 4 77 28

Píše se rok 1938. Dokonalé léto na idylickém řeckém ostrově Lefkada pro tři mladé lidi, kteří si nenechávají kazit náladu výbušnou politickou situací v Evropě. Peter přijíždí z Německa navštívit svého otce, který tu provádí archeologické vykopávky, a naváže úzký přátelský vztah se dvěma zdejšími mladými rodáky, mladíkem Andreasem a dívkou Eleni. Svět ale neodvratně sklouzává do konfliktu. Všichni tři si však přísahají, že se znovu setkají jako přátelé. V roce 1943 ale do ráje u Jónského moře dorazí v plné síle válka…... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Hearts of Stone , 2015


více info...

Přidat komentář

marco026
28.09.2023 2 z 5

Príbeh je zasadený do obdobia druhej svetovej vojny a autor v ňom vykresľuje osudy troch mladých ľudí, z ktorých sa pred vojnou na gréckom ostrove Lefkada stali veľmi dobrí priatelia. Ešte pred vypuknutím celosvetového konfliktu si navzájom sľúbia, že sa jedného dňa znova stretnú. Pretrvá ich priateľstvo aj počas vojny, keď jeden z nich stojí na strane Nemecka?

Počul som, že Simon Scarrow má výborné romány z obdobia starovekého Ríma, no napriek tomu som si ako prvú knihu od neho vybral Srdce z kamene, pretože tematiku druhej svetovej vojny mám radšej. Kniha mi však vôbec nesadla a teraz ľutujem, že som si neobstaral dielo Pod znakem orla, na ktorého boli tak výborné ohlasy. Príbeh odohrávajúci sa na gréckom ostrove Lefkada má za mňa nezaujímavé postavy a otravný spôsob rozprávania. Sú tu v podstate dve dejové linky, kde jedna sa odohráva v prítomnosti a druhá v minulosti. Potom tá v minulosti je rozprávaná ešte z pohľadu dvoch postáv. Očakával som, že odboj proti Talianom a Nemcom bude oveľa lepšie vykreslený a na tom bude celý príbeh stáť, ale bohužiaľ tomu tak nebolo. Respektíve činnosť odboja tu popísaná je, ale v rámci historického románu je to slabota. Dej sa namiesto toho sústredí na to ako sa so svojimi osudmi vyrovnávajú hlavné postavy, čo by bolo celkom fajn, no vzhľadom k tomu, že mi tieto postavy prišli nesympatické a dialógy boli veľmi slabé, tak tu v podstate nebolo pre mňa nič zaujímavého.

Knihu som čítal snáď dva mesiac a veľa krát som mal chuť ju vôbec nedočítať, čo tiež dokazuje, že ma toto dielo od Simona Scarrowa takmer vôbec nebavilo. Musím pochváliť aspoň dobre vykreslené prostredie gréckych ostrovov.

soukroma
05.12.2021 3 z 5

Zajímavé místo a doba, příběh ale dost prvoplánový a nevyrovnaný: autor je zvyklý na popisy bitevních scén, tady si nenechal ujit dvě tři příležitosti v malém (ponorka útočící na italský konvoj, boje na Lefkadě), ale zbylý příběh je taková limonáda z mnoha nevýrazných ingrediencí (romantika, výcvik pro SZO v Egyptě, zapomenutá německá posádka na Alderney).
Místní odbojářka, na kterou si myslí jak místní kluk, který odešel do armády a byl posléze vyškolen Brity pro zvláštní operace, tak německý kluk, který samozřejmě také nastoupil do armády, ale nepřítele. A do toho ještě jeden trochu starší echt nacistický důstojník. Ti všichni se znali těsně před válkou a za války se, ne tak úplně náhodou, sejdou opět na Lefkadě, ale v době tvrdé německé okupace a neméně urputnému místnímu odboji. Pozadí se navíc nedozvídáme jako v plynulém příběhu, ale až v novém miléniu, ze vzpomínek již zestárlé dívčiny z odboje, žijící ale skoro celý život už v Británii.
Styl i rámec je tuctový, romantika nucená, spousta balastu, navíc pokus o dobrodružný thriller o ztraceném Odysseově hrobě (slaboučká epizoda). Četla jsem hodně dlouho a skoro jsem to nemohla dočíst. Rozhodně autorovi Orli jsou čtivější, chlapská historická válečná dramata mu jdou líp.
Nicméně jsem se alespoň trochu poučila o situaci Řecka za druhé světové války, na což by ale skoro stačil doslov, příběh to nijak zvlášť neobohatil.

Pozn.: už dvě mapky v úvodu byly doslova nanic.


helenkan
12.08.2021 3 z 5

Zase jsem si rozšířila vědomosti. O tom jak se bojovalo v Řecku jsem četla teď poprvé. Docela zajímavý příběh. Jen detaily bitev mě (jako laikovi) zrovna moc nebavily. Při představě, že vlezu do ponorky mě jímala hrůza. Ale jinak dobrý a poučný čtení.

petr_
06.11.2020 3 z 5

O válce na Balkánu a v Řecku jsem toho moc nečetl, ale tato kniha mi nepřipadá, že by dobře popisovala tuto dobu. Zápletka s archeologickými nálezy mi přišla jako úplně nesouvisející s dějem knihy. Myslím, že daleko zajímavější v této době bylo soupeření komunistických partyzánských skupin s ostatními, popř. události poválečné, kdy britové tvrdě potlačili povstání komunistů.

perpe2a
16.10.2019 3 z 5

Nesdílím nadšené komentáře. Tento válečný román o řecko- německé trojici přátel, které rozdělila válka. Hodnotím jako lepší průměr, četla jsem z válečného období mnohem lepší knihy.

trudoš
10.10.2019 3 z 5

Zajímavě podaný průběh 2. světové války z pohledu Řeků, bojujících zpočátku s Italy a později přímo s Němci. Jistě, zevrubnou historii známe každý, ale málokdo si uvědomuje, že boje probíhaly v různých zemích různými způsoby. Simon Scarrow k tématu však přistoupil na můj vkus až příliš vážně, a když se navíc oprostil o svůj osobitý vojenský humor, najednou to úplně ztratilo šťávu. Otěže naopak převzaly emoce, jež kážou hot, čehý i hyjé prakticky po celou dobu vyprávění. A ačkoliv jsou kulisy popsané na jedničku, stejně jako dobové souvislosti, koncepce zápletky mi nevyhovovala. Zpočátku otevře spisovatel jedno téma, pak se tři sta stran věnuje něčemu jinému, a teprve v závěru začne pracovat s tím, co prve načal. Příběh je to přitom silný, o tom žádná. Ale třeba motiv Odysseova hrobu je tam vysloveně navíc, o to spíš, že pro vyprávění samé nemá žádný význam. Zkrátka jsem čekal něco jiného, takže se zase vrátím k autorově historické sérii o římských legionářích a přestanu experimentovat.

Bolomsson
26.08.2019 4 z 5

Velice povedený válečný román.
I když je S. Scarrow známý spíše pro svou bestsellerovou knižní sérii z antického Říma o Catovi a Nerovi, tak je vidět, že i na téma o 2. světové válce umí sepsat čtivý a napínavý příběh

sgjoli
24.08.2019 3 z 5

Začátek knihy byl velmi, velmi slibný, ale nakonec bohužel hodnotím jen průměrně - 3 hvězdami.
První půlka knihy mne bavila daleko víc než ta druhá. Román má určitě co nabídnout. Přináší totiž příběh z období 2. sv. války, který se odehrává ve Středomoří, konkrétně v oblasti řeckého ostrova Lefkada. To bylo pro mne nové a obohacující, protože o tom, jak 2. sv. v. probíhala v Řecku, jsem doteď věděla jen velmi málo.
Druhá polovina knihy ale pro mne ztrácela na atraktivitě, protože tam autor zapojil určité dějové linie, které mne zas tolik nebavily. Také mi druhá půlka knihy přišla taková dost pomalá a trochu rozplizlá, vleklá. Posledních cca 60-70 stran jsem měla nutkání spíše přeskakovat.
Na jedno přečtení asi proč ne, ale znovu se ke knize vracet nebudu.

Danago
04.08.2019 5 z 5

Příběh se odehrává v Řecku na , na ostrově Lefkada.
Andreas, Eleni a Peter se seznámí těsně před válkou při archeologických vykopávkách Peterova otce.
Jsou velmi mladí a ačkoliv Andreas s Eleni jsou Řekové a Peter je Němec stanou se z nich dobří přátelé. Bohužel začíná druhá světová válka, která je rozdělí a postaví je proti sobě. Přesto si všichni tři přísahají, že se znovu setkají jako přátelé. V roce 1943 na Lefkadu dorazí v plné síle válka…
Kniha ukazuje jak probíhala válka a odboj v Řecku. Což jsem doposud netušila. Knížka vás zasáhne emočně, ale i překvapí novým pohledem. Řecko bylo hodně odhodláno bojovat a to za každou cenu. Hodně vysvětluje i doslov.
Zjistila jsem spoustu mě neznámých faktů . Způsob boje např. v ponorce. Spolupráce s Egyptem. Trochu roztříštěný řecký odboj.
Dozvěděla jsem se toho opravdu hodně v knížce, která se navíc i skvěle četla.
Jemná linka současnosti vše dobře propojila a vzpomínky ještě více polidštila. Nijak hlavní příběh nenarušila.

jarin58
14.07.2019 5 z 5

Pro mne nejlepší kniha s válečnou tématikou.Doporučuji.

martina.riz
17.06.2019 5 z 5

Smutná , čtivá kniha. Nikdy se nepoučíme...

orinka3
20.03.2019 5 z 5

Jakkoliv nemám ráda četbu pojednávající o druhé světové válce, tak tahle kniha může být výjimkou. Živý příběh o osudech kamarádů z dospívání, kdy se řízením osudu ocitají na opačných stranách a měli by být z politických důvodů nepřáteli. Co s lidmi udělá válka...knihu pravděpodobně ocení spíš muži, hodně se tam střílí a bojuje. Ale i tak je to velmi čtivě napsané a ženy neudělají chybu, když si knihu aspoň prolistují. Vždyť jsou tam i ženské hrdinky;)

klokan.1905
21.12.2018 5 z 5

Srdce z kamene...
Od Simona Scarrowa jsem měl do současné doby přečtenou téměř celou sérii Cato, zbývá mi pouze novinka Den císařů, která již na mě nedočkavě pokukuje z knihovny... Také jsem již přečetl Arénu, která je takovým prologem před sérií Cato, a i knihu ze zcela jiného soudku Hráči se smrtí...
Přiznávám, že co se týče historických románů, tak Simon Scarrow je moje velká srdeční záležitost... Společně s Bernardem Cornwellem... ;-)
Zpět ke knize... I tato vybočuje z řady knih z období Říma, které byly i nás nakladatelstvím BBart vydány... Děj knihy nás zavede do Řecka, jmenovitě na ostrov Lefkada... Zde se seznámíme se třemi hlavními hrdiny románu, a to s mladými řeckými občany Andreasem Kataridisem a Eleni Thesskudisovou, dále i s mladým německým občanem Peterem Mullerem... Jedná se o přátele, kteří se zajímají o archeologii... Vše se však změní rokem 1938 a začátkem války...
Nechci nijak více prozrazovat k ději knihy, ale co mohu prozradit, tak je to, že určitě stojí za přečtení... :-D Za mě zasloužených 90 procent... ;-)
Moc bych si přál, aby nakladatelství BBart sáhlo po přeložení série Revoluce, kterou Simon Scarrow vydal...

Kekik
02.12.2018 5 z 5

Tak skvělá kniha a tak málo hodnocení (myslím počet). Snad si tato úžasná kniha jednou najde cestu k co nejvíce čtenářům, jelikož příběh rozhodně stojí za přečtení.
DOPORUČUJI !!!.

tygřík2
21.10.2018 5 z 5

Po římské sérii jsem tohle nečekala! Strhlo mne to do víru příběhu o to víc, že Řecko mám ráda a Lefkáda je moje obzvláštní srdeční záležitost. Děkuji autorovi, že mi přiblížil její minulost. Od teď, když se budu povalovat na oblázcích pod bílými skalami a kochat se zelenými kopci a modromodrým mořem třpytícím se ve slunci, budu mít o čem přemýšlet.

adam6249
10.10.2018 3 z 5

Příběh byl zajímavý a trochu zromantizovaný. Dějová linka v současnosti mě bohužel vůbec nebavila a přiznám se, že jsem pár stránek popisujícíh domácí povídání/škádlení/vaření/jezení mezi Eleni, dcerou a vnučkou (jak se to vlastně jmenovala a to jsem to dočetl předevčírem??) přeskočil. Čtenář každopádně dobře nahlédne na nám málo známé okolnosti řecko-italské a následně německé války, uvidí do duše prostých, leč hrdých Řeků a je svědkem boje za vyšší princip, který dneska známe už bohužel asi jen z historických románů. Autora mám velmi rád pro jeho sérii o Orlech a příběhy o Catovi a Macronovi oceňuji o třídu výš než příběh Eleni, Andrease a Petera. Ten i tak stojí za přečtení.

Amia
30.04.2018 5 z 5

Prvotřídní kniha nepotřebuje komentář.

astroweb
04.03.2018 5 z 5

Od tohoto autora jsem zatím četl jeho romány z antického Říma, ale tohle je ještě lepší, Skvělé, z tohoto prostředí a historie není moc knih, takže jsem si to opravdu užil.

veronika0382
16.10.2017 4 z 5

Jednu hvězdičku strhávám za ten pomalejší rozjezd. Ale jinak nádherný příběh. Dechberoucí, poučný, napínavý, bolestný a nádherný. Takový je vojenský příběh o chlapském přátelství, hrůzách války, o veliké lásce a statečných vojácích. Takový je román Srdce z kamene.... více v mojí recenzi zde v záložkách Knihy na cestách

francouz
24.09.2017 5 z 5

Moje první seznámení s autorem a hned takový silný příběh. Velmi pěkně vystavěno, vsuvky do součastnosti, kdy vidíte, že ani desítky let nezahojí šrámy na duši lidí, kteří si prošli dobou, která byla opravdu těžká. Kdy zkouška přátelství a oddanost vlasti byly poměřovány, a lidé byly trestáni za jakýkoli náznak neloajality. S tím jak autor pracoval s historickými událostmi s přesahem do součastnosti nemohu než jenom říci, ano toto bylo ono. To objetování se vyššímu principu mravnímu, je něco co už známe bohužel jenom z knížek a z vyprávění, proto takovýchto pěkných příběhů jenom houšť...

Štítky knihy

válečné romány

Autorovy další knížky

Simon Scarrow
britská, 1962
2010  87%Pod znakem orla
2011  89%Orel na lovu
2012  90%Orlova kořist
2010  88%Vítězství orla
2014  88%Gladiátor