Srdce včely má pět komor

Srdce včely má pět komor https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456718/bmid_srdce-vcely-ma-pet-komor-Ctx-456718.jpg 3 93 35

Na prahu třicítky se Helen Jukes cítí uvězněná v městském kolotoči kancelářského pletichaření a dočasných adres. Snaží se usadit ve své nové práci v Oxfordu a tu jí dojde, že aby prožila smysluplný život naplněná láskou a prací, musí se sama změnit. Tehdy jí kamarádi darují včelstvo (podle starých mýtů darované včelstvo přináší štěstí) a Helen začíná svůj první včelařský rok. Co ale obnáší "chovat" tyto divoké tvorečky? Jak mohou nové vědomosti o včelách přispět k objevování sebe sama? A přinese jí cesta do útrob úlu uvolnění? Zatímco Helen hledá svou roli v úžasném ekosystému úlu, samotný akt chovu jí přináší nový pohled na život, prohlubuje její přátelství (stará i nová) a oživuje její svět. Její vyprávění je fascinující cestou ve stopách včel a jejich úlu i dějinami našeho pozorování včel. Jde o úchvatné zamyšlení nad zodpovědností a péčí, nad zranitelností a důvěrou, nad tvorbou nových pout a vstupem na pole dosud neprozkoumaná.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Příroda, zvířata
Vydáno: ekniha , Kazda
Originální název:

A Honeybee Heart has Five Openings , 2018


více info...

Přidat komentář

bookcase
15.04.2024 4 z 5

Dlouho trvalo, než se Helen úplně rozhodla, že bude včelařit :). Ale jinak se mi to jako laikovi, který včely obdivuje, ale raději jen z povzdálí, líbilo.

SimulinaT
27.07.2023 2 z 5

Krásná obálka. Zajímavé téma. Přečtená kniha celá,ale něco mě v ní chybělo nebyla jsem z ní unešená.


Babkabylinkarka
01.05.2023 3 z 5

Poslouchala jsem ji jako audioknihu a byla jsem spokojená. Velmi příjemně načtené, pro mě spousta zajímavých informací o včelách. Příběh takový nanicovatý. Hrdinka nijak extra sympatická. Ale vypadá to, že v audio verzi spousta zbytečných popisů odpadla, takže podle zdejších komentářů jsem asi ráda, že jsem knihu poslouchala a nečetla.

hermína14
28.11.2022 3 z 5

Poodstoupit a podívat se na jiná společenstva, druhy, skupiny a hledat souvislosti a spojitost je mnohem výhodnější (a těžší), než se upnout k rozdílům. To kniha s krásným názvem připomněla mně.
"Na myšlence sdílení života s někým jiným je cosi děsivého."
"...že věci se hýbou a mění bez ohledu na to, co děláte vy."
"Ale pokud si mám vybrat mezi odstupem a nepředvídatelným a úzkostným lpěním (které nás vystavuje bolesti, ztrátě a nedokonalým interpretacím, ale zároveň i radosti, putování a novým setkáním), pak tedy nevím, co zvolit."

Kikulka97
15.08.2022 4 z 5

Pokud tuto knížku čtete kvůli příběhu, jdetě rovnou o dům dál. Příběhově tady opravdu nepochodíte. Pokud máte rádi alezvídané hlavní hrdiny, kdy se populárně naučnou formou dozvíte něco nového (v tomto případě o včelstvu, včelaření a získávání medu) - je tahle knížka pro vás jako dělaná. První polovina knížka byla super, byla jsem mile překvapena (nečekala jsem totiž absolutně nic xD) a hlavně jsem se společně s autorkou nadchla pro nové informace týkající se včel. Pokud si k tomu ještě vezmete nádhernou encyklopedii Jeden rok v životě včely, krásně se vám informace spojí. Závěr už je slabší, protože tady už zase převládá "snaha o příběh".
Takže tuto knížku můžu doporučit opravdu jenom tehdy, lačníte-li po nových informacích, podaných lidským způsobem ;)

Penicuik333
12.07.2022 2 z 5

Fascinujici vhled do sveta vcel a vcelaru. Dozvěděla jsem se o nich spoustu věcí. To spojování faktu a zajimavosti pribehem vsak bylo hidne sroubovane a nepřirozené.

barynka15
05.04.2022 2 z 5

Můj děda byl včelař,takže úseky, kde se psalo o nich, byly moc pěkné. Slabší byl příběh hrdinky, nějak mi neseděl, byť si myslím, že chtěla naznačit vliv včel na lidský život z různých úhlů pohledů. Knihu doporučuji pouze těm, kteří mají k včelám blízko.

Booka
25.02.2022 1 z 5

Kdo neumí, ten učí... tvůrčí psaní ;-) Prvoplánové, plytké, amatérská pseudomoudra (moudro má když tak vyjadřovat příběh sám), zbytečně moc nesmyslných detailů ve snaze "usadit čtenáře do příběhu" - jako když jí popisoval úl, jela kolem sanitka - a další kraviny, což působilo amatérsky, příběh ani hlavní postava ve mně nevyvovaly žádné emoce, do teď nevim, co byla vlastně zač. Nezajímavější byly myšlenky z knih jiných autorů, který prokládaly příběh a fakta o včelách, autorka sama , tj.po spisovatelské stránce, nic zajímavého nenabídla. Oceňuji pouze název a krásnou obálku. Stylistika byla ok.

Chesterton
10.02.2022 2 z 5

Příběh se může líbit mladým, kteří ve svém "korporátním vývoji" pokročili na samou hranu únosnosti až popření lidskosti? Lidem, kteří mají vztah k přírodě a hledají sami sebe v současném zběsilém a povrchně lživém světě ?
Ostatně svědčí o tom třeba komentář SlečnaF.

Kdo hledáte pouze cestu ke včelám proto, že je obdivujete od dětství stejně jako já, budete zahlceni zbytečnostmi a mladistvým mudrováním.
Pro zralejší čtenáře to je ztráta času. Rádoby luxusní obálka hovoří za vše. Autorka se zřejmě domnívá, že má co nabídnout, ale není tomu tak. Jako beletrie je to s bídou na hvězdu, jako odborná kniha možná za dvě ?
Velká škoda.
Top komentář Zuzkanka a Ctv
2/1

Ivana11
13.12.2021 5 z 5

Nejsem včelařka, ani se jí nechystám stát. Kniha mě dlouho lákala, ale přes ne příliš vysoké hodnocení jsem z ní měla trochu obavy. Z knihy jsem nadšená. Krásně, lehce a nenásilně napsaná, dozvěděla jsem se v ní hromadu informací o životě včelek, o práci včelaře a o splynutí člověka, díky včelám, s přírodou.

bacouch
08.10.2021 3 z 5

Jelikož již nějakou dobu koketuju s myšlenkou pustit se do včelaření, otevřela jsem tuto knihu s nadějí, že se dozvím něco více o chovu včel. To se docela povedlo. Hodně času v knize sice zabírá mudrování hlavní hrdinky o sémiotice různých slov, týkajících se včel, ale sem tam se něco praktičtějšího dozvíte. Ovšem linka o jejím osobním životě byla opravdu nezáživná a zbytečná. Ale obálka je nádherná.

david6273
01.09.2021 2 z 5

Pro mě jako začínajícího včelaře to byla velmi inspirativní kniha s mnoha zajímavostmi a detaily o včelách, které jen tak nepochytíte. Samotný příběh hlavní postavy je samozřejmě něco jiného. Pochopitelně je zajímavé pozorovat to co cítí hlavní postava, jelikož si díky tomu uvědomíte, že když jste u včel, tak je to hodně podobné.

SlečnaF
31.08.2021 5 z 5

Příběh včel a mladé, pochybující intelektuálky, která se rozhodne stát včelařkou.

Autorka (nebo hlavní postava) se spolu se čtenářem seznamuje s informacemi o včelách, o procesech v úlu i mimo něj, vývoji včelaření, historii zkoumání včel. Konečně, po pořízení vlastního včelstva, se postupně během celého roku dělí o své vlastní zkušenosti.

Příběh a fakta jsou na můj vkus dobře vyvážené. Chtěla jsem se dozvědět něco o včelách, nemusela jsem se sama od začátku probírat odbornou literaturou, autorka to udělala z mě a proložila vlastním příběhem.

Nedělalo mi problém ztotožnit se s ní, jejími postoji, pohledem na svět, pochybnostmi, hledáním sebe sama. Hloubka jejích úvah je působivá. Možná trochu nepříjemně mě překvapila absence emocí.

maryska09
17.06.2021 3 z 5

Kdyby kniha pojednávala jen o včelách, o jejich fascinujícím životním cyklu, vzniku medu, vosku a propolisu a o možnostech včelaření, neměla by chybu. Všechny tyto informace v ní najdeme a jsou popisovány velmi čtivě a zajímavě. Bohužel je k nim ještě přidán zcela nezáživný příběh mladé ženy, která se stresuje v práci, má neuspořádaný život a nemá partnera. Bez by byla kniha mnohem lepší.

Neposeda
13.04.2021 4 z 5

Knihu Srdce včely má pět komor jsem koupila jednak proto, že můj přítel se zajímá o včelaření, a pak abych podpořila nakladatelství Kazda, které žádalo o pomoc, díky Covidu měli méně prodeje. Přítel není moc velký čtenář, čte spíše výjimečně, ale tuto knihu měl přečtenou za 3 dny a začal pátrat po úlu, o kterém se v knize píše, takže myslím, že kniha splnila účel :-) i mě se líbila a dozvěděla jsem se Pár zajímavých věcí o včelaření a včelách.

Januka
25.11.2020 2 z 5

Jako včelařku mě kniha zaujala v knihovně. Nevěděla jsem, o jaký žánr se jedná. Bohužel musím konstatovat, že na beletrii to bylo extrémně nudné, na odbornou knihu málo informací. Moc se mi kniha nelíbila. Ale abych jen nehaněla, dozvěděla jsem se několik věcí z historie včelařství a hodně mě překvapilo, jak je včelaření v Británii od ČR odlišné.

LuckyZ
08.11.2020 3 z 5

Zajímavý pohled zeny na včely z Anglie. Popis života uspechaneho, který včely změnily. U nas pestujeme vcely jinak, ale nevadí, zajímavé poznatky, i lingvisticke.

KaroM
27.10.2020 3 z 5

Knize uškodila přehnaná publicita a honosná obálka. Očekávala jsem, že se do ní ponořím a budu dychtivě číst. Byly však chvíle, kdy jsem knihu musela odložit, jak byly některé pasáže zbytečně zdlouhavé a nezáživné. Zajímavé jsou informace o včelařství. Pro milovníky včel je kniha hodnotná.

bosorkajedna
21.07.2020 3 z 5

Líbilo se mi, že knížka není to, co člověk očekává podle obalu nebo podle toho, co se o ní píše. Lehká dějová linka vás provede rokem se včelami a citlivou včelařkou, co to nebere jen tak. Díky tomu nenásilnou formou zjistíte plno faktů o včelách. Co se týče příběhu, Helen je hodně křehká, přecitlivělá a podivná, to rozhodně ano, taky jsem s ní zažívala chvíle netrpělivosti, taky jsem si říkala, že je fakt cáklá, ale proč ne? Vím, že takových lidí je na světě plno a brala jsem to jako náhled do jiného života, vždycky je možné si z toho něco vzít. Navíc díky tomu, jaká je, uvažovala o včelstvu jinak, bez velkého ega, s láskou a bez touhy jim vládnout nebo mít hodně medu. Bylo by fajn, kdyby každý začal trochu víc uvažovat o tom, jak se chováme ke zvířatům a životnímu prostředí.

Danka22
14.07.2020 4 z 5

Hezká knížka. Není v ní sice moc romantiky, přesto zaujme. Autorčiny znalosti o včelach byly obrovské a fascinující. Některé informace jsem ani netušila. Pro včelaře moc dobrý.