Zrod vlčej bojovníčky

Zrod vlčej bojovníčky https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385430/bmid_spolocenstvo-zrod-vlcej-bojovnicky-drt-385430.jpg 4 19 3

Spoločenstvo série

1. díl >

Raine Zair je v podstate celkom obyčajné a nenápadné sedemnásťročné dievča, ktoré študuje, brigáduje, zbožňuje svojich bratov a o láske zatiaľ len sníva. Jej pomerne všedný život sa však v okamihu obráti hore nohami. V jednu noc sa z nej stane výnimočná vlčica. Musí opustiť rodinu, odrazu na jej pleciach leží obrovská zodpovednosť za celú svorku a rieši aj otázku, koho si zvoli za životného partnera. Číha na ňu množstvo nebezpečenstiev, mnohí usilujú o jej život a na jej pleciach je záchrana nielen vlčieho sveta... Dokáže sa toto dievča vzdať toho, čo miluje najviac, aby zachránilo životy svojich najbližších? Dokáže vraždiť, aby prežilo? Fantasy román plný vášne, nebezpečenstva a lásky si vás určite podmaní.... celý text

Přidat komentář

cteni_nad_zlato
29.03.2021 4 z 5

Tuhle knihu jsem si chtěla přečíst už delší dobu a jsem ráda, že jsem se k ní našla cestu. Ze začátku jsem sice měla trochu problém se začíst a i rozjezd mi připadal pomalejší, ale později se to rozjelo a děj byl opravdu super. Moc se mi líbil nápad Společenstva, i když jsem v tom měla trochu zmatek. Propracovanost celého světa byla skvělá. Raine, Joshe a vlastně snad všechny postavy jsem si oblíbila, byly hezky popsané a rozvíjely se. Celkově se mi tahle kniha líbila a doporučuji ji.

Al3x4nd3r
03.03.2021 5 z 5

Kniha I – Spoločonstvo: Zrod vlčie bojovníčky
Prvně co jsem otevřel první knihu, byl jsem mírně zmatený, co se děje. Přišlo mi, jakoby kdybych velký kus knihy někde ztratil, ale přibývajícími stránkami jsem se začal více chytat a příběh mně začal mírně připomínat jednu dystopickou knižní sérii. Řeč je tu o Divergenci, ze které si autorka zřejmě brala velkou inspiraci. Abych své tvrzení zdůvodnil: Příběh se odehrává ve světe, kde jsou tři kmeny lidí, kteří se mohou přeměnit na zvířata. Jedná se o myši, havrany a vlky. Každý z nich má velice specifickou charakteristiku. Myši si vystačí s málem, zároveň rádi pomáhají ostatním. Odevzdanost. Havrani dohlížejí na tzv. společenstvo, neměl jsem s nimi moc velkou možnost se seznámit, ale je bych přirovnal k sečtělosti. Pak tu jsou samozřejmě vlci. Všichni jistě známe, jací vlci jsou. Zde byli vyobrazeni jako někdo, kdo se ničeho nebojí. Vlci proto putují do…. Neohroženosti!

Dobrá, možná jsem se nechal trošku unést. Na začátku mě to dost štvalo, abych řekl pravdu. Časem jsem to ale vypustil z hlavy a díky tomu jsem si mohl naplno užít tenhle bezva příběh. Bavilo mě číst si o (ne)všedním životě hlavní hrdinky, které se změnil život díky tomu, že přestoupila od myší k vlkům a stala se výjimečnou vlčicí. Nebojte, celá knížka opravdu není jen o jejím (ne)všedním životu ???? Zlom ale přijde zhruba až v půlce, kdy už máte alespoň trochu ponětí, jak svět funguje.

Snad poprvé se mi naskytla možnost seznámit se s „lidskou“ hrdinkou, která pořád nebrečí nebo zvládne úplně všechno sama. Tohle moc oceňuji! Pomocnou ruku ji vždy nabídla její svorka (já ten český název fakt nepoužiju!), přítel a nebo další vedlejší postavy(spoiler.. všechny vedlejší postavy jsou úžasné). Jejich nepřátelé jsou Venátoři, jinak zvaní lovci. Prostě banda můžu na steroidech co loví vlky. Ich-forma tomu všemu dodávala svěží nádech, zamilujete si číst Raine (skloňování…) myšlenky a pocity. Zároveň bych moc rád vytkl, jak fungovala „vlčia svorka“ (pokud to mám špatně napsané, nezabíjte mě!). Zachovala se zde hierarchie, která funguje i ve skutečnosti. To se mi moc líbilo ♥ Akorát mám otázku. Když se přemění na ty zvířata, co se stane s oblečením? ????

Já osobně k příběhu nemám co dodat ???? Od nějaké padesáté strany jsem měl problém knihu odložit. Neuvěřitelně mě to vtáhlo a nechtělo pustit ven. Nedivím se, já totiž miluji vlky. Čtení příběhu, kde hlavní hrdinka je člověk, co se může přeměnit na vlka.. To jsem už delší dobu potřeboval. Několikrát jsem si šel zkontrolovat, jestli je autorce opravdu 22 let :D Nevěřil jsem tomu a doteď nevěřím. Tenhle příběh měl všechno, co já potřebuji k dobrému příběhu.
Úžasný svět s minulostí, „lidská“ hlavní hrdinka a mnoho skvělých vedlejších postav.



“Na utrpenie druhých sa ľahko zabúda.”
― Laura Ensi, Spoločonstvo II. – Zrod vlčieho impéria


Kniha II – Spoločonstvo: Zrod vlčího impéria
Po konci prvního dílu jsem musel ihned začít druhý díl. Ten už je více zaměřený na to, co se stalo v minulosti a má to dopad na přítomnost. Ani náboženská stránka zde nejde moc stranou. Objeví se zde spousty jmen nejen z antických mýtů, ale i severských. Co je lepšího, než antičtí bohové a vlci?

Pokračujeme ve stopách hlavní hrdinky Raine, která se snaží splnit svůj osud společně s přáteli a se svorkami z ostatních koutů světa.

(!SPOILER! Ruská svorka byla stejně nejlepší ????)

Podaří se jí to ? Naplní svůj osud?

Nerad bych se zde opakoval, jelikož i druhý díl série je naprosto úžasný! Asi nechcete znovu číst, co jsem napsal o pár řádků výše, proto názor na druhý díl bude poněkud kratší. Já žádné výtky k druhé knize nemám, čtení jsem si moc užil a vůbec bych se nezlobil, kdyby byl i třetí díl ????


Čtivost, humor, vlci a přátelství jsou zaručeni!


danuska9402
01.06.2020 5 z 5

Věřte mi, že opravdu nepřeháním, když říkám, že jsem tuhle knihu nečetla naposled. Už dlouho jsem z žádné knihy neměla takové pocity, jako z téhle.

Na začátku příběhu se ocitáme v takovém normálním městě, které je ale obydlené ne až tak úplně obyčejnými obyvateli. Mezi normálními studenty na zdejší škole najdete spoustu šedookých. Nejsou to samozřejmě ledajací studenti - jsou součástí společenstva tří kmenů, které již celé věky žijí bok po boku. Vlci, Myši a Havrani.

Když přijdou do puberty, podstoupí rituál zařazení a stanou se plnohodnotnými členy komunity, kteří se umí proměnit ve zvířata. Naše hlavní hrdinka, sedmnáctiletá Raine Zair, se narodí jako Myš. O to větším je pak překvapení, když je při rituálu zařazení označena Vlčí ochránkyní a stane se z ní Vlčice - a dokonce rovnou Alfa, neboli vůdkyně celé smečky.

Kniha je rozdělena na dvě části - v té první se seznamujeme s celou Vlčí komunitou, s jednotlivými členy Raininy smečky, prožíváme jejich každodenní problémy i radosti a máme dostatek času si na všechny postavy vytvořit svůj názor. V některé nejmenované recenzi jsem četla, že dotyčného čtenáře tato první část tak trochu nudila a knížka stála za to jen asi kvůli 70 stranám, na kterých byla akce. Jenže to je právě to, co mě osobně na souste současných Young adult knížkách vadí - autoři se snaží do děje nacpat co nejvíce akce, super moderní techniky a soubojů. Ve výsledku to nepůsobí přirozeně a je to spíše přehnané.
Raine má za úkol si vybrat svého doživotního partnera - Je jí sice teprve 17, ale u Vlků už to tak prostě chodí. Po proměně si vyberou partnera, se kterým bok po boku prožijí celý život. (Což se mi mimochodem moc líbí.) Samozřejmě, že to pro naše hrdiny není v jejich věku jednoduché, ale musím říct, že se s tím poprali velice statečně.

Nebudu říkat, koho si Raine nakonec vybere, nechci nikomu zkazit překvapení. Jen můžu říct, že jejich romantická linka je naprosto dokonalá. Není to žádné trapné puberťácké flirtování, ale opravdová láska. A přijde i na žádost o ruku. ♥️

V druhé polovině knihy se Raine Musí postavit odvěkým nepřátelům Vlků - Venatorům, kteří se je snaží vyhubit. Projde si opravdu nepěknými situacemi, které jsem spolu s ní intenzivně prožívala.

A i když konec knížky vypadá až do posledního odstavce jako Happy End, během posledních pár řádků se to změní a já nemůžu jinak než se co nejdříve pustit do dalšího dílu. ♥️

Samozřejmě, že kniha měla některé menší nedostatky, jako například tyto:
Raine na sebe až příliš často překvapeně zírala do zrcadla.
Někdy se děj během jedné nebo dvou stránek posunul i třeba o týden nebo dva a chvilku mi trvalo, než jsem se zorientovala.
Občas docházelo k absenci mezer mezi slovy, převážně vlastními jmény.

Ale to jsou opravdu drobnosti, které je člověk ochotný výměnou za kvalitní příběh přehlédnout. Nikdo není dokonalý.

Myslím, že je to must-read pro všechny milovníky fantasy a vlků!

Štítky knihy

pro dívky

Autorovy další knížky

Laura Ensi
slovenská
2018  84%Zrod vlčej bojovníčky
2020  86%Zrod vlčieho impéria
2023  95%Tajomstvo havraních krídel