Společenský tvor

Společenský tvor https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426775/bmid_spolecensky-tvor-XQ3-426775.png 3 71 28

Luisa žije v New Yorku a zoufale se snaží přežít: má několik špatně placených zaměstnání, bydlí v podnájmu a sní o tom, že z ní bude spisovatelka. A pak jednoho dne potká Lavinii. Lavinii, která má všechno – krásu, peníze, šaty, přátele a úžasný byt… Lavinie vezme Luisu do společnosti, půjčuje jí šaty a kupuje alkohol a drogy. Luisa ví, že to nemůže trvat navždy. Jak daleko je však schopná zajít, aby si svůj nový život udržela? Nebo spíš Laviniin život?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Social Creature , 2018


více info...

Přidat komentář

Kira747
21.04.2024

Tohle fakt neslo cist :D

eva3992
20.04.2024 2 z 5

Luisa je chudá a nudná žena, ale jen do chvíle, než pozná Lavin. Ta Luisu vezme do společnosti, kde alkohol teče proudem, drogy jsou na každém rohu a o probdělé noci není nouze. Jak dlouho takový vztah a život může vydržet?

Uf, tak to jsem se zase jednou netrefila do mého vkusu. Knihu jsem vzala z dlouho nepřečtených knih z mé knihovničky a jsem ráda, že po dočtení ji pošlu někam dál.

Byl to jednoduchý příběh, sesbíraný z těch, co už tu byly tolikrát – jak chudá holka ke štěstí přišla anebo snad k neštěstí? Bylo to bláznivé, pubertální, naivní. Bylo to absolutně neuvěřitelné. Postavy byly nereálné a nesympatické. Zdlouhavé a často ty samé řeči o ničem. Autorka toho chtěla dát do příběhu spoustu, ale jako celek to vyznělo prázdně.

Snad díky překladu se to alespoň četlo dobře, stránky mizely a dočetla jsem to jen díky tomu, že rozečtené knihy prostě neumím odkládat.

Ani po dočtení vlastně nevím, zda to celé mělo být vtipné nebo děsivé… :-D


SynD
08.02.2023 1 z 5

(SPOILER) další z mnoha variací na Talentovaného pana Ripleye, tentokrát jsou jak hostitelka, tak její parazitka (parazityně?) obě mimořádně nesnesitelné.

nesnesitelná je i celá kniha. pozérské postavy pronášejí pozérské cancy v pozérských prostředích. a úplně nejděsivější jsou tu literární večírky a intelektuálské kecy.

děj stojí na nesmyslech jako je nenápadné odvlečení mrtvoly z večírku, její sprchování (but why?), porcování, likvidace v řece, a celá následná kamufláž. nebo ničím nepodložený průnik mezi literární elitu.

není tu jediná sympatická, nebo aspoň minimálně vydýchatelná postava, Lavinie není člověk, ale přesaturovaný stereotyp manického diblíka, a její sestra vnáší do druhé části knihy velkou nudu. další z postav charakterizuje pouze to, že je vizuálně odporný muž, a romantik Rex pro změnu zcela postrádá charakter. hlavní hrdince chybí lidskost (tedy morálka, ale i uvěřitelnost živého člověka) i jakákoli konzistence. jako alternativní konec navrhuji buď hromadný odchod všech postav do moře, nebo konstrukci stroje času, díky kterému by bylo možné zamezit samotnému vzniku knihy (samozřejmě mírovou cestou).

Pauvka
22.01.2023 2 z 5

Kniha se cetla dobre, ale dej me moc nenadchl.

crazyslunicko
07.01.2023 4 z 5

Začátek knihy byl takový nijaký, samý večírek, práce, společenský život atd. Lavinie je velice bohatá a všude bere Luisu sebou. Luisa si však takový život nemůže dovolit a proto neustále pracuje, ale zároveň chodí s Lavinii na večírky. Jsou velké kamarádky a jsou si velice podobné. Pak se, ale něco stane a je oheň na střeše. Luisa udělá něco, aby o společenský život nepřišla a je to dost děsivé a až neuvěřitelné, že dokáže tolik lidí obalamutit. Závěr mě velice překvapil.

maličkán
13.03.2022 3 z 5

Docela dobrý příběh, i když nereálný. Dobře se četlo.

Martinaa24
05.11.2021 odpad!

Vůbec jsem knihu nedočetla. Příběh totálně o ničem

Nikychlupova
10.07.2021 2 z 5

Deprimující, ale dočetla jsem. Nijak mě to neohromilo, chování postav mi přišlo povrchní a nechutné. Něco takového nechcete číst. Po přečtení se cítím smutná, tohle ne. Dávám dvě hvezdy.

Izu
23.04.2021 5 z 5

Já jsem si příběh moc užila.

mrliš
13.03.2021 2 z 5

Ač mi styl psaní moc nesedl, tak se kniha čte docela dobře. Hodně mi tam vadí neustále opakování jmen Luisy a Livie. Pomalu co věta, to uvedení jména. Příběh není špatný, ale že by to bylo něco WOW, se opravdu za mě říci nedá. Taková jednohubka.

michaela.22
05.11.2020 4 z 5

Kniha se mi moc líbila. Po celou dobu to bylo napínavé čtení s velice zajímavým vykreslením vztahů a povah jednotlivých postav. Strhávám jednu hvězdičku za příliš dlouhé kapitoly (nepraktické když musíte odbíhat) a za příliš otevřený konec, ale rozhodně moc zajímavé čtení. Moc se mi líbilo prolnutí světů dvou hlavních postav Luisy a Lavinie, mohu doporučit.

edith79
11.10.2020 1 z 5

Tak tohle... ? Jásám, že jsem to vůbec dokázala dočíst. Kniha, která je buď naprostá blbost nebo jsem ji prostě nepochopila. Psáno velmi zvláštním stylem. Všechny postavy absolutně nesympatické a povrchní, navíc neustále pod vlivem alkoholu. Nejde mi do hlavy, jak mohla hlavní postava ( hrdinka to tedy rozhodně nebyla ) takovou dobu fungovat a skrývat tajemství, když byla neustále nalitá jak váza. Nezachránil to ani třeba zajímavý konec, ve který jsem celou dobu doufala. Jedna hvězda za to, že se mi knížka hodila do výzvy.

Beky
06.10.2020 1 z 5

Tak ono to JE čtivé ...
Psané zajímavým stylem vyprávění ...
Ale jinak ... WTF ??!!!

oluskace
03.09.2020 3 z 5

Od druhé půlky se už to dalo do pohybu a konečně se něco dělo. A nakonec se mi kniha líbila. Jen za ten pomalej start musím takto hodnotit.

krejcovka76
01.09.2020 odpad!

Naprostá slátanina. Hlavním hrdinkám bylo mentálně tak 10. Hloupé pipiny, jedna rádoby popelka, druhá princezna, která se rozhodla vytáhnout popelku na "bály". Kniha vyniká v jedné věci - když nastane moment, že nic horšího nemohla autorka napsat, překvapí - mohla, protože vždycky přijde horší slátanina a nereálná "zápletka". Z celé knížky mi nebyl ani jeden človíček sympatický. Vyhozený čas i peníze.

Marta645
16.08.2020 odpad!

Kniha me zklamala.Porad jsem cekala,ze se dej nejak trochu rozjede,ale bohuzel.V polovine knihy se to trochu rozjelo,ale to je vse.I kdyz me uz docela nudila,tak jsem porad byla zvedava na konec,ktery byl trochu prekvapujici,ale taky nenadchl.Krome toho nespaticke postavy i jejich jmena.Tlachali celou dobu o nicem.Celkove kniha na me pusobila hodne nesympaticky.Bohuzel????

marti7729
09.08.2020 3 z 5

Kniha se cetla sama, zápletka se od začátku dala odhadnout, nicmene konec me velice překvapil. Rozciloval me trochu způsob jakým je kniha napsaná (mnoho vet pouze o 3 slovech ????‍♀️????) Na to ze Luise bylo 30, chovala se maximalne na 20. Způsoby, kterými Kryla vraždu takovou dobu mi též neprijde nejšťastnější - nereálné.

Niš-knihovna
01.08.2020 4 z 5

Nebyl to můj vkus, ale nemohla jsem přestat číst! Morbidní, sociální kreatury...

Hvězdinka
28.07.2020 1 z 5

Tak takovou kravinu jsem už dlouho nečetla! Naprosto o ničem, postavy nesympatické, žádný spád. Jednu hvězdičku dávám za 'postavu' vypravěče v knize, to jediné knihu oživilo. Jinak ztráta času.

Jájinka
29.06.2020 4 z 5

Zajímavý děj i zpracování.

Štítky knihy

New York kamarádky thrillery pro ženy americké romány

Autorovy knížky

Tara Isabella Burton
americká, 1990
2020  61%Společenský tvor

Kniha Společenský tvor je v

Právě čtených1x
Přečtených91x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených2x
Knihotéce128x
Chystám se číst69x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x