Spící Beatrice

Spící Beatrice https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435729/bmid_spici-beatrice-lOT-435729.jpg 3 77 30

Moderní pojetí klasické pohádky o Šípkové Růžence, kde hrdinka vezme nejen svůj osud do vlastních rukou. Vítězný rukopis ze soutěže CooBoo hledá talent! Světem se šíří neznámý virus. Nelze určit, kde zasáhne příště, kdo a kdy se v bezvědomí svalí k zemi. Počet obětí každým dnem narůstá a vědci se rozhodnou přejít k pokusům na lidech. Mezi dobrovolné pokusné králíky se přihlásí i osmnáctiletá Beatrice, aby urychlila nalezení léku a zachránila svoje nejbližší. Beatrice se ve výzkumném středisku zaplete do dění víc, než by čekala. Spřátelí se se synem vědce, který chce s virem také bojovat. Společně se snaží najít lék, ale samozřejmě nemohou být úspěšnější než tým specialistů. Bea řeší jak vztahy se svými přáteli, tak s matkou, zároveň každý den riskuje svůj život při pokusech. Podaří se jí přežít, pomoci objevit lék a zachránit své blízké – včetně toho, kterého miluje?... celý text

kvetinkovedny
kvetinkovedny
02.06.2022

odloženo v třetině knihy

Spící Beatrice vypráví příběh o dívce, která žije ve světě, který zachvátí záhadný virus. Kdokoliv se nakazí, upadá do kómatu a nikdo neví, jestli se ještě někdy probudí. Když se Beatrice dozví, že se v Atlantě chystá výzkum nového léku a hledají se dobrovolníci, neváhá ani chvilku a přihlásí se.

Tady hned na začátku přichází první nelogičnost, tedy že hrdinka se rozhodne zapojit to klinického výzkumu a za pár hodin už sedí v letadle. A od té doby vás neopustí myšlenka, že „takhle by to prostě nikdy nebylo“. Nemusíte mít totiž vystudovanou medicínu, aby vám došlo, že takhle prostě výzkum nového léku neprobíhá, a připomínalo to spíš nějakou televizní show. (Vědci dali dohromady skupinku naprosto různorodých random lidí, včetně dětí (!!!), začali jim podávat všelijaká séra a čekali, co se stane. Všem platili super prachy, za které si mohli vybavit své pokojíčky v luxusní klinice atd.)

Další problém jsem měla s tím, jak se zaměstnanci sbližovali s dobrovolníky, tam koneckonců nejspíš směřovala i romantická linka. V praxi nejen neetické, ale v tomto případě i neskutečně hloupé – vzhledem k tomu, co všechno za mňaminky tam do těch nebohých dobrovolníků cpali, bych čekala, že se nedožijí konce týdne.

Ještě musím zmínit naprostý chaos ve vedlejších postavách, kdy jsem neměla absolutní tušení, kdo je kdo.

Tyto tři faktory (nelogičnost, nezajímavá romantická linka a chaos v postavách) vedly k tomu, že jsem se rozhodla odložit Spící Beatrice k věčnému spánku v mojí knihovně.

Abych zmínila i něco pozitivního, musím říct, že kniha byla napsaná velmi čtivě a měla krátké úderné kapitoly (pozůstatky skutečnosti, že knížka byla původně na Wattpadu), díky čemuž se mi nejspíš podařilo dočíst až tak daleko, ačkoliv mě příběh nedokázal nijak upoutat.

AloneJane
AloneJane
15.02.2022 2 z 5

Obálka pěkná, bohužel obsah už tolik neoslovil.


andrejci
andrejci
02.11.2021 3 z 5

Už je to nějaký pátek co jsem knížku dočetla pořád nevím jak ji mám hodnotit. Téma je aktuální tam jsem se na to velmi těšila, ale dostala jsem facku. Čekala bych nějaký lepší popis nemoci. Napadne to celou Zemi a vlastně nevím o co se jedná. Vztah mezi hlavními hrdiny byl o ničem. Takové klasické klišé ani nic extra napínavého. Hlavní postava byla nemastná neslaná. Stejně jako polovina knížky. Jelikož to měla být adaptace na Šípkovou Růženku tak jsem zklamaná.
No a ten konec. Tím ses to jen zakončilo a ukázalo se, že to prostě navíc nemá. Dávám 3 hvězdičky, ale s odřenými uši. Nebýt obálky, která mě nalákala tak bych dala 2,5.

Blančitos
Blančitos
31.07.2021 3 z 5

Dávám knize nakonec 3*, ale ten konec byl jako co? Rozuzlení na pár stránkách???!!! Sorry, paní nebo slečno autorko, ale závěr se opravdu nepovedl a jenom díky zbytku knihy, který byl pohodový, i když nevyčnívající, ode mne Spící Beatrice (či lépe Bea?) neobdržela pouhopouhé 2*...

Vixiene
Vixiene
02.05.2021 odpad!

Tak u této knihy musím hodně přemýšlet, abych našla nějaká pozitiva. Snad jen krátké kapitoly a relativně čtivý sloh, který ubíhá. Spící Beatrice se zrodila na Wattpadu a tam také měla zůstat.

Podle anotace jsem čekala sice jednodušší, ale přeci jen výzkumem a vědou nabitou knihu se špetkou romance. Dostala jsem knihu plnou "romance". Celým příběhem vás provází hloupoučké postavy, které nepoznají ani DNA, romantická linka hlavní hrdinky se mnou ani nehnula a už vůbec ne případná úmrtí.

Na druhou stranu, kdyby výzkum a vývoj vakcín/léků probíhal tak, jak si autorka představuje, pravděpodobně bychom se stali nesmrtelnými pány tvorstva.

Je to škoda, anotace se mi líbila, ale absence děje a to, že slibovaný "neznámý virus" se zde prakticky vůbec neřeší tu knihu úplně pohřbilo. Charakterizovala bych to spíš jako podprůměrnou romanci se zmínkou o viru, na který se pár lidí snaží najít lék.

jituleville
jituleville
27.02.2021 1 z 5

Absurdnější knihu jsem snad nečetla Z vědeckého románu se vyklubala tuctová romantika Kniha se mi nelíbila . Jediné reálné je pandemická situace :(

AniDi
AniDi
09.02.2021 2 z 5

Celkem hezký příběh, námět zajímavý ale provedení pokulhává. Některé věci a situace v knize by chtěli více rozvést. Dost mě dráždilo, že ač jde o takové téma, postavy jsou v knize tak naivně popsané a ty dialogy v druhé polovině knihy byly hrozné. Začátek knihy byl dost poutavý ale ke konci už mi to připomínalo jednoduchou knihu pro děti. Nic moc.

lvice_elaa
lvice_elaa
04.02.2021 2 z 5

Super aktuální námět, ale to zpracování vypadá, jako kdyby ho autorka sepsala po exkurzi v nějakým zdravotnickým zařízení, kde moc nedávala pozor. Když už jsou na obálce chemický vzorce, měla se s někým poradit a ne celou knížku trapně mlžit, protože absolutně netuší, jak takovej výzkum vypadá. A ta romantická linka… Meh. Ale jako oddechovka to celkem ujde.

eliska2126
eliska2126
17.12.2020 4 z 5

Od této knížky jsem opravdu nevěděla moc, co čekat. Věděla jsem jen něco málo o ději a že by to měl být retelling na Šípkovou Růženku.
Ve výsledku říkám, že se mi dost líbila. Měla jsem jen jeden problém, ale ten rozeberu za chvilku.
Knížku bych zhodnotila jako velmi čtivou, stránky opravdu mizely pod rukama. Je to dobře napsané.
Vím, že autorka napsala příběh už dřív, tuším já wattpadu, ale tím, že jsem to četla v této korona době, tak to na mě působilo snad ještě víc.
Příběh graduje celou knihu, určitě nestojí na místě. Vir neustále postupuje a zasahuje další a další lidi.
Také romantická linka, která tu je, se mi líbila, ale... Tady právě přichází můj problém. Ačkoliv mám romantické příběhy ráda a tento byl opravdu super, tak mám výhradu k tomu, jak Bea neustále vzdychala nad čímkoliv, co Charlie udělal, popř. nad detaily jeho těla. Takže za to jsem srazila jednu hvězdičku, ale jinak je linka nepřeplácaná a dobře zpracovaná.
Docela by mě zajímalo i to, co se dělo před tím, než se Bea vůbec dostala do centra. Jak se virus vůbec vyskytl a tak, to by bylo fajn, aspoň v jedné dvou kapitolách.
A kapitoly jsou další věc, kterou musím ocenit. Jsou krátké, takže děj hezky ubíhá. Nemám ráda, když jsou kapitoly třeba na 40 stran.
A naposledy bych zhodnotila vizuální stránku knížky. Prostě většinou nemám ráda reálné postavy na obálkách, ale tahle slečna vypadá, jak Hermiona, takže se to dá prominout.

katallinka
katallinka
09.12.2020 2 z 5

Námět skvělý, ale provedení hodně slabé. Bohužel nic pro mě, příliš jednoduchý a naivní děj.

ZapisnikTerky
ZapisnikTerky
02.12.2020 2 z 5

(SPOILER) Hlasim docteno! ???? Uz jen to, ze jsem precetla Spici Beatrice za 2 dny, vypovida o kvalite teto knizky.
Jaka knizka by se do izolace hodila vic, nez tato? ???? Rouska se mi zda, jako primerene dobry doplnek k tematu. Myslim, ze je nutne si toto obdobi uchovat v pameti a uvedomit si, co vsechno mame, kdyz jsme zdravi.
Prestoze byl pribeh trochu rozvlekly, tak se mi cetl dobre. Nutno podotknout, ze by se do knizky vesla pred zaverem jeste nejaka akce nebo zapletka ???? . Charlieho reakce pred rozuzlenim knizky mi prisla prehnana, ale nejspis primerena veku cilovky.
Libilo se mi navazovani vztahu mezi dobrovolniky a jejich postupne citove vazby ❤ . V tomto ohledu mi chybelo vysvetleni, jak se mohla Sylvie dat dohromady s Nickem, nebo soupereni mezi Nickem a Dylanem.
Celkove bych ale chtela vyzdvihnout ctivost a romantickou linku.
Mozna vam prijde, ze mam ke knizce vyhrady, ale libila se mi a doporucila bych ji vsem, kdo chce nejakou tu romantiku s davkou dramaticna s aktualni pandemickou notou.
Tesim se na dalsi knihy nadejne ceskoslovenske autorky ????.

Nejsem si jista hodnocenim, asi sahnu po nadprumeru, tedy 3/5⭐.

Veronikados
Veronikados
15.11.2020 4 z 5

Nějak jsem se na ni těšila, tak jsem si ji přečetla a dostala to co jsem chtěla. V půlce knihy jsem si ale přečetla recenze a tak nějak mě na chvilku opustila ta euforie, ale jak jsem to dočetla, divila jsem se že lidé píšou takové recenze, nakonec kniha byla skvělá. Hrozně mě bavila, sice ano, děj byl lehce předvídatelný, ale nebylo to nijak hrozné. Hrozně se mi líbila scéna u nějaké z těch posledních kapitol, takový ten zvrat......kdo jste četli, asi víte o čem mluvím. Autorka nás hrozně napínala a opravdu to vypadalo že Bea prožívá takový milostný trojúhelník, ale ona nás překvapí takhle. Každopádně obálka, ta je za mě top. Hrozně pěkná, skvěle se k příběhu hodí. Hlavní mužská postava mi byla moc sympatická, celý příběh mě bavil. Doporučuji. Hodnocení 89% (4.5 hvězdičky)

Caradyn
Caradyn
11.11.2020 4 z 5

Moc jsem knize nedávala šanci, trošku mě zaslepily recenze..Avšak musím přiznat, že s příběhem Beatrice se nejde v "covidové" době neztotožnit. Sice je virus v knize odlišný, to ano ale valná většina z nás pociťuje stejnou bezmoc, jako vědci z CDC, Charlie, Sylvie, Beatrice.. Vyloženě jsem se modlila za hlavní postavy, jen aby vše dobře dopadlo. V konec jsem spíš doufala, než ho předpokládala (posledních 50 stránek jsem četla jedním dechem). Vesměs byla pro mě tato dystopie oddechovkou s velkým plus!(=zajímavé zpracování)
URČITĚ DOPORUČUJI!

Snehurka01
Snehurka01
07.11.2020 2 z 5

Jako já neříkám, že to bylo úplně špatné, ale... Bylo to dost slabé. Styl psaní celkem čtivý, i když jednodušší, ale prostě ten příběh by zasloužil lepší zpracování. Autorka se bohužel více soustředila na romantickou linku a ta předvídatelnost tomu taky zrovna nepomohla, ale chápu, že každý nějak začínal. Potenciál tam určitě je, takže držím autorce palce v další tvorbě.

gabca5316
gabca5316
05.11.2020 2 z 5

Četlo se to hezky, ale bylo to takove moc jednoduché, naivní. Virus, ktery je nepredvidatelny a vyvoj leku a vakciny..Co jen mi to pripomina..

denisa7430
denisa7430
29.10.2020 2 z 5

Jsem však přesvědčena, že inspiraci autorka nehledala pouze ve známé klasické pohádce o Šípkové Růžence, ale především v dnešní nesnadné době, kdy koronavirus zasahuje do naších životů a každodenních činností, které máme rádi. Dílko rozhodně stojí za přečtení, ačkoliv je děj lehce předvídatelný. Doporučuji jako nenáročnou, oddechovou četbu.

Damonka12
Damonka12
28.10.2020 4 z 5

4,5 moc hezký námět. Kniha je velmi čtivá a jediné, co jí vytknu je to, že občas mi v některých pasážích kniha přišla uspěchaná, odbytá, ale jinak super.

Fortuna7
Fortuna7
25.10.2020 3 z 5

Fajn kniha, ale bylo to předvídatelné a trochu dětinské

SophieDare
SophieDare
24.10.2020 3 z 5

Musím říct, že námět se mi velmi líbil... akorát mi úplně nesedlo zpracování. A postavy.
Ale uznávám, že jsem se fakt zasmála tím, jak se v CooBoo trefili s tématem knihy.

Luc.i
Luc.i
27.09.2020 3 z 5

(SPOILER) Taková průměrná knížka. Dobře se četla díky krátkým kapitolám a děj celkem ubíhal. Nečekala jsem že romantická linka zde bude hlavním tématem a myslím že kdyby tomu tak nebylo tak by to bylo lepší. Taky bych asi potřebovala víc zjistit o samotném viru protože nebyl úplně promyšlený. Celý příběh mi ale přijde až děsivě aktuální. No ale ten konec ...to bylo tak pohádkové až to bylo absurdní. V knížce bylo pár nesrovnalostí a nelogičností ale jinak fajn. 3/5*