Šperhák

Šperhák https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166172/bmid_sperhak-AMm-166172.jpg 4 13 7

Novela Rudolfa Čechury zachycuje převratový rok 1948. Humorné, často tragikomické příběhy parafrázují dobu, ve které „lidé dělají něco jiného, než by měli nebo chtěli...“ Ani hlavnímu hrdinovi, Jindřichu Holcovi, nedovolila doba stát se obchodníkem, a tak spíše recese (než se vrátí normální časy) přijímá místo učitele na jednotřídce v městě Místo. Život v horském městečku zatím přímo nepoznamenaly nové politické poměry, ale jejich ozvěny dávají tušit, že hrdinovo bezstarostné učitelování, jakýsi náhradní život, nabývá definitivní podoby poznamenaného života jedné generace.... celý text

Přidat komentář

R47
13.02.2021 4 z 5

Škoda, že se kvůli Maxipsovi zapomnělo třeba na tenhle autorův román. Já se bavil výborně. #dyckyMost!

Abroš
17.02.2020 5 z 5

Docela humorná oddechová kniha,se severočeského pohraničí kam hrdina po roce 1948 nastoupí jako učitel.Bavil jsem se


jprst
29.04.2019 4 z 5

Nechal jsem se nalákat komentářem TaLu a udělal jsem jen dobře. Některé postavy jsou tak dobře vylíčené, jako bych se s nimi dokonce setkal.

TaLu
10.02.2019 4 z 5

Chvíli jsem si zvykala na trochu jiný styl vyprávění. Pak už jsem se jen skvěle bavila.
Hořkosladký příběh obyčejných životů prožívaných v neobyčejné době po roce 1948.
Postavy se téměř nehnou z hospůdky, ale čtenář se díky nim pozvolna noří do atmosféry doby. Humorné věty, za kterými je stále cítit sílící totalitní režim. Hlavní hrdina, jež tak tak udělal maturitu se stává učitelem vysoko v horách, kam překotné události doléhají pomalu. Měla jsem pocit, že stojím na vysoké hoře zalité sluncem a shlížím do údolí, které tone v mracích. A ty mraky doby se plíživě dostávají blíž a blíž, až hrozí, že zmizí poslední kousek sluncem zalité oblohy. Atmosféra knihy si mě naprosto získala. Také postavy jsou skvěle vykreslené. Moudrý pošťák, líný hospodský, svérázný řidič autobusu, spolužáci.
Podle toho, co jsem si přečetla o panu spisovateli zřejmě jde o zčásti autobiografickou knihu.
Kniha má zatím málo čtenářů, ale já ji opravdu vřele doporučuji. Netušila jsem, že autor Maxipsa Fíka vytvořil dílo, které maximálně věrohodně přibližuje dobu, kterou známe jen zprostředkovaně. Udivila mě například vzpomínka na ztrátu maminky a strýčka.

zdennyrakky
06.08.2018 5 z 5

Nadšen. Ne úplně od prvních stránek, ale postupně čím dál víc. Absolutně doporučuju jako snadnou a humornou četbu, která je současně mistrovsky napsaná (žádný brak), a hlavně o něčem vypovídá - o dobách, které ve skutečnosti ani trochu veselé nebyly. Jen ke konci to bylo slabší, už zbytečně moc sprostých slov a vyprávění trochu natahované, a závěr podle mě vysloveně špatný. Ale všechno to předtím bylo tak dobré, že zůstávám u 5*.

Katka2382
07.02.2018 5 z 5

Skvělá,milá a vtipná oddechovka.

Hanulka25
11.02.2017 5 z 5

Naprosto úžasná knížka. Určitě doporučuji ke čtení.