Dr. Sherlock Holmes v Čechách a jiné případy

Dr. Sherlock Holmes v Čechách a jiné případy https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87148/dr-sherlock-holmes-v-cechach-a-jine-pripady-87148.jpg 4 32 7

Soubor deseti povídek Dr. Sherlock Holmes v Čechách a jiné případy byl původně vysílán v populárním rozhlasovém pořadu Meteor a autor za něj v roce 1999 obdržel Cenu Jiřího Marka. Věhlasný anglický detektiv v nich jen díky svým nedostižným znalostem a hlavně jedinečnému pozorovacímu talentu vyřeší zapeklité případy s přírodovědnými zápletkami, s nimiž si neví rady anglická ani česká policie.... celý text

Přidat komentář

Naias
29.10.2022 5 z 5

Sčasti pocta, sčasti paródia. Autor vzdáva úctu Arthurovi Conanovi Doylovi svojou vlastnou verziou Sherlocka Holmesa - polyhistora a zároveň si uťahuje z rôznych detektívkových klišé, ktoré občas ženie ad absurdum, no bez posmechu, zato s blahosklonnou sympatiou ctiteľa detektívok k slabinám obľúbeného žánru. Pri čítaní prvej poviedky som si uvedomila, že ju už poznám z občasníku Čtyřlístek, takže som sa vlastne stretla so starou známou. A bolo to príjemné stretnutie, zvlášť preto, že Sherlock Holmes nestratil nič zo svojej schopnosti ohromovať okolie neuveriteľným postrehom a bleskovými geniálnymi dedukciami, a k tomu ešte zvláda poúčať čitateľa o niektorých vedných oboroch. Proste slávny detektív, ako ho poznáme a milujeme, akurát po česku.

syrecken
14.01.2020 2 z 5

Doyle to není, uvažováni Sherlocka obdivuji, ale přiznám, že mě tato knížka nezaujala. Povídky jsou sice krátké, zdařilé, ale pro mě nijak nezáživné.
Oddychovka na dovolenou dobrý. Ale víc bohužel.


MinaHawke
12.05.2017 5 z 5

Sherlocka Holmese miluju a i když to není od Doyla, je to velmi zdařilé.

Modrina
21.05.2014 4 z 5

Docela zdařilé, četlo se to dobře.

Evik30
24.04.2014

I když to Doyle není je to docela přesvědčivé. Sherlock Holmes tady vystupuje jako stoletý kmet (zdravím kypící) :o))
Společně s Watsonem řeší zapeklité případy na které policie nestačí.
Věda je v kriminalistice důležitá. A vědomosti Sherlocka Holmese zasahují do všech vědních oborů.
Ať už případ s brouky, houbami nebo stopařkou.
Na oddychové čtení úplně super kniha.

Marika Vanova
30.07.2012 5 z 5

Tak tohle je super oddychovka na dovolenou, Sherlock je tak úžasný a zasvěcený do jakékoliv oblasti-př:včely, ptáci, psy atd. Pěkně se to čte a jen zíráte na logické uvažování slavného detektiva a ani to nemusí být dílo samotného A.C.Doyla.

mgeisselreiter
28.07.2012 5 z 5

Knihu jsem koupil synovi, kterému se velmi líbila, a tak jsem se do ní před pár měsíci pustil. Hned první povídka je úplně vynikající - smál jsem se, až jsem se za břicho popadal. Další povídky jsou již vážnější, ale výborný humor tam nechybí. Příběhy jsou velmi chytré a dobře se čtou. 90%.