Soumrak templářů - Hledání svatého kříže

Soumrak templářů - Hledání svatého kříže https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272256/soumrak-templaru-hledani-svateho-kr-rDm-272256.jpg 3 68 19

Román zavádí čtenáře do vzrušujícího období středověkých křížových výprav. O Vánocích roku 1144 bylo dobyto město Edessa, centrum prvního křižáckého státu. Přitom se do muslimských rukou dostal i vzácný relikviář s úlomkem dřeva z kříže, na němž zemřel Kristus. Anglický templář William z Mandevillu se po letech bojů ve Svaté zemi vrací do vlasti a dozvídá se, že jeho otec byl zabit při vzpouře proti králi Štěpánovi z Blois. Po mnoha peripetiích se William opět připojuje ke křížové výpravě a sehraje významnou úlohu při obléhání Lisabonu. Město nakonec padne, William získá zpět vzácnou relikvii a slavně přijíždí do Anglie. Podaří se mu uniknout z Toweru, kam ho dá uvrhnout zrádný bratr Geoffrey, a stává se novým hrabětem z Essexu. Brožované vydání.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Euromedia
Originální název:

Quest For The True Cross , 2012


více info...

Přidat komentář

petr_
15.07.2023 2 z 5

Kniha mne zklamala. Sice popisuje zajímavé historické události, ale děj je roztříštěný a nesouvislý. Je to vlastně takový kaleidoskop různých situací a dialogů, ve kterých čtenář jen obtížně vnímá hlavní osu příběhu.
Tak zajímavé téma, a ono je to napsáno tak nudně.

konicekbily
10.11.2021 3 z 5

Skok do historie vždy vítám a o o templářích toho moc nevím. O obléhání Lisabonu jsem nevěděl vůbec nic, dostal jsem nové informace formou zajímavého příběhu. Ale zajímavá místa se podle mne střídala s nudnějšími částmi. Kdyby vyšlo pokračování v češtině, pustil bych se do čtení.


kečup60
22.04.2018 4 z 5

Očekávala jsem více napětí a dobrodružství. Ale jako oddechová četba celkem dobrý.

Fenixik
03.01.2018 3 z 5

Kniha nebyla špatná, ale stále mi tam něco chybělo co by mě více vtáhlo do příběhu. Čekal jsem nějaký nečekaný zvrat, který bohužel nepřišel. Ale i tak si myslím, že si kniha najde své čtenáře, kteří budou spokojení.

Atak
02.01.2018 4 z 5

Dobře napsaná kniha plná historických a kulturních zajímavostí.

zidenius
14.01.2017 4 z 5

Kniha se mi četla dobře a jsem jen zvědavý, zda český vydavatel vydá další pokračování. Dobrá a zajímavá oddechovka...

ElfkaEleanor
15.11.2016 3 z 5

V úvodu musím podotknout, že mě zaráží, je je v Čechách kniha prezentována jako ucelené dílo, když v originále je zjevné, že to je pouze první díl série (viz originální název knihy)... Tomu odpovídá i děj, kdy se opravdu některé postavy z ničeho nic ztratí.

Jedná se o velmi realistický historický román. Nejsou tam žádné romantické chvilky, ani hlavní hrdinové nejsou bezchybní a dokonalí jak to leckdy bývá. Autor v knize přibližuje dobu 12. století se všemi jejími intrikami, vírou v pověry a krutostmi. Oceňuji též pohled na děj z vícero úhlů, což dává čtenáři ještě lepší vhled do dobového myšlení, jak z pozice templáře, tak církevních hodnostářů, vládců či hrabat aj. Obecně je kniha čtivá, ale autorova důslednost v některých pasážích působila únavně...

gad
05.10.2016 3 z 5

Kniha se mi četla dobře, jen některé postavy se náhle ztratily. Že by pokračování?

Alex.Barunka
23.01.2016 3 z 5

Příběh zasazený do doby křížových výprav, nebylo to špatné, ale mnohdy jsem se nudila, autor příběh zbytečně natahoval. Postavy byly ploché, těžko si čtenář některou oblíbil a navíc jich bylo moc a zbytečně.
Ale jako odpočinková jednohubka, to zas tak zlé nebylo,

EnneP
10.11.2015 3 z 5

Kniha se četla docela dobře i když mě tam vadily ty sprostší výrazy. Na knihu pro mě neobvyklé..

lukashc
19.01.2015 3 z 5

Je to taková jednohubka. Kniha se dobře čte a děj odsejpá. Nejvíce prostoru je v knize dáno obléhání Lisabonu. Další pasáže jsou podle mého dějově trochu ošizeny. Ale celkově dobrá a čtivá kniha.

vincek1
13.12.2014 4 z 5

Podle mého pěkná, zajímavá a poučná kniha. Obzvláště v nynější době. Čte se lehce a zápletky jsou vymyšlené tak, že je těžké se od četby odtrhnout. Někdy bych při četbě bral proklínané reklamy, které známe z tv, alespoň by si oči odpočinuly. Jinak knihu doporučuji všem, kteří se zajímají o historickou beletrii.

Zdenda20
07.09.2014 3 z 5

Tuto knihu jsem si koupil na dovolenou. Je podle mého názoru moc pěkně napsaná. Objevují se znaky některých tajemství , které obklopují templáře a tín je i tato kniha velmi čtivá. Škoda, že takové ty nejasné věci tady spíš působí jako pohádka. Nechci způsob psaní knihy porovnávat s jinými autory, které rád čtu. Mohu jen doporučit všem , co mají rádi historii této doby.

Zmitko.m
02.09.2014 2 z 5

Docela zajímavá kniha, některé zápletky byly opravdu pěkné a napínavé, ale řekl bych, že už jsem četl lepší knihy...Místy se mi zdála nudná...

čef
21.08.2014 5 z 5

Velmi dobrý dobrodružný román s mnoha originálními prvky. Velmi zajímavý popis obléhání a dobytí Lisabonu v době reconqisty. Vyprávění není tak předvídatelné jako např. u Vondrušky nebo Niedla, autor také využívá hluboké znalostí dobových detailů a proto příběh působí celkově více uvěřitelně a přitažlivě.

Alma-Nacida
13.08.2014 1 z 5

Pokud se chtěl autor přiživit na současném zájmu o historické záhady, tak se mu to moc nepovedlo. Přiznávám, že jsem nedočetla; nuda, nuda, šeď, šeď, kterou ani rozličné krvavosti nezachrání.

kryspin66
22.05.2014 4 z 5

Místy zajímavý děj, místy děj jen proplouvá. Ale přesto kniha stojí za přečtení.

miseb
02.05.2014 5 z 5

Velmi dobře napsaná kniha. Čte se sama. Děj napínavý, ani jednou se mi nestalo, že bych se nudila, nebo měla chuť přeskakovat stránky. Opravdu skvělá knížka.

Morsie
23.03.2014 4 z 5

Zase jsem jednou zavítala do historie – něco nevídaného. Ne, že by mě historie a historické romány nezajímaly, ale většinou je to prostě nuda. Ať se snažím, jak se snažím, ne a ne to přelouskat.
Tak to bylo i se Soumrakem templářů. Ne tedy, že bych je nemohla přečíst - já je nechtěla číst vůbec. Koupila jsem je totiž pro svou matičku - co se týká historie, můj přesný opak. Ale když jsem potom viděla, jak je z toho nadšená - div ne odvázaná - podlehla jsem.

A ještě že tak! Takhle strhující a napínavá kniha - bylo by škoda, ošidit se o to! Nikdy by mě nenapadlo, že jde napsat historický román tak poutavě. Navíc dost scén je brutálních a nechutný, což je velké plus, děj je svižný, dobře se to čte - je to spíš takový thriller, než vyloženě historický román.

Inu, je vidět, že u každé knihy záleží na autorovi. Jednoduše - dobré!