Soukromí Milady Horákové

Soukromí Milady Horákové https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237002/mid_soukromi-milady-horakove-237002.jpg 3 17 12

Soukromí Milady Horákové je po díle Rodokmen a soukromí TGM druhou nejvýraznější knihou historičky Michaely Košťálové týkající se velkých osobností první Československé republiky. Spisovatelka se v knize zaměřuje výhradně na soukromí a civilní život výjimečné, přemýšlivé, charismatické a citlivé ženy. Čtenář se například dozví, jak a s jakým prospěchem Milada Horáková studovala, jaké byly její záliby, jaký měla vztah k literatuře či hudbě, jaká byla její první láska, jakou byla manželkou, jak se oblékala a jaký měla vztah k módě. Součástí knihy je objasnění některých zavádějících informací ze života Milady Horákové, mezi něž náleží například fáma o její spojitosti se zbořeným mariánským sloupem na Staroměstském náměstí v Praze či spekulace, že měla být sekretářkou našeho druhého prezidenta E. Beneše. Autorka ve své knize současně odhalila i dosud velice spoře publikovaný profil Milady Horákové jako svébytné studentky Právnické fakulty Univerzity Karlovy, kde ji vyučoval například také prof. JUDr. Jan Krčmář, jehož životem a prací se autorka dlouhodobě zabývá. V knize nechybí emotivně silné momenty a úryvky z dopisů a dalších zdrojů, které statečná žena a pravá dáma, okouzlující svým nefalšovaným šarmem, učinila jen několik dní před svou smrtí.... celý text

Přidat komentář

vladka321
08.01.2023 4 z 5

Moc ráda jsem si tuto knihu přečetla a opravdu mě potěšily informace o této ženě. Je potřeba připomínat osudy velkých žen, nepochopených žen a žen trýzněných ať už jakýmkoliv systémem. Ke všemu, když jde o osobu která bezpráví zažila hned ve dvou režimech a tak hodně brzo za sebou. Člověk by si řekl: "tak a nyní už bude dobře, to zlé je za námi" - ...a šup, je to bohužel ještě horší.

Jana283
05.01.2021 2 z 5

Dvě hvězdy proto, že je to kniha o Miladě Horákové a za to, že jí autorka obdivuje. Jinak je to příšerný kompilát nevalné literární úrovně. Navíc s minimem fotodokumentace, což by bylo u takové publikace třeba.


Arnold
01.01.2021

Užvaněné.

Například v kapitole Sport ráda neměla, obdivovala hudbu: "... Z děl Mozartových milovala skladbu Princi můj maličký spi, kterou pozdější, moderní doba zná především prostřednictvím parodického komediálního filmu Adéla ještě nevečeřela, kde tato melodie představuje ústřední motiv, klíč k ovládání Adély, masožravé rostliny, již vypěstuje šílený vědec ke konci devatenáctého století... Další její oblíbená díla nejsou bohužel známa, ale jedno je jisté. Fakt, že si přála právě všechny tyto skladby slyšet ...". A takhle se to táhne bohužel v celé knize.

Autorka dost cituje historičku Zoru Dvořákovou, která napsala knihu "To byla Milada Horáková" a potom ještě spolu s Jiřím Doležalem "O Miladě Horákové a Milada Horáková o sobě". Spíš jsem měla číst jednu z nich.

lidunka1
22.09.2020 4 z 5

Kniha pro nejširší veřejnost. Ukazuje Miladu Horákovou z různých úhlů pohledu a je napsaná čtivě. Pro mě velmi inspirativní žena v mnoha ohledech.

bábuška
27.04.2019 5 z 5

Toto není kniha, která se dá číst jako román. Těžko jí porozumí ten, kdo nezná jen ty nejzákladnější dějiny o přechodu z říše habsburské do budování samostatného státu. Ideály a tvrdý zápas našeho prvního presidenta a jeho následovatelů, mezi něž patří JUDr. Milada Horáková. Rostla s otcem, který byl vlastencem, ve stejném duchu se vzdělávala za dob studií a práci pro mladou republiku věnovala celý zbytek života, bohužel tak krátkého. Mnoha našim spoluobčanům dnes slova lásky k vlasti a národu máloco říkají. Škoda pro nás všechny.

Messilina
10.11.2018

Kniha o popravené Miladě Horákové. Téma jistě zajímavé, ale autorka si s ním moc dobře neporadila. Už dlouho se mi nestalo, že bych chtěla knihu po pár stránkách odložit. Ale tady jsem se doopravdy těšila na konec, bohužel ne proto, abych věděla jak to dopadne. Informace v knize jsou mírně řečeno spekulacemi, slohově také žádná sláva. Autorka kolísá mezi vyjadřováním jako z první republiky a na straně druhé používá výrazy jako look, shopoholička... Trochu z extrému do extrému. Co se informací v knize týká část z nich je dost spekulativních (paní Milada si myslela, paní Milada by jistě řekla...)
Bohužel jsem dost zklamaná. Možná si časem přečtu jinou knihu o Miladě Horákové, ale hned tak to nebude.

psychobotnice
02.09.2018 odpad!

"Miladiny hodnoty se otočily o příslovečných 360 stupňů," pravila pani Košťálová sebevědomě a navymýšlela si, jak se přesně kdo cítil v různých situacích - s grácií podprůměrného maturanta, který si při slohovce vybral esej, protože si myslel, že nedostatek vstřebaných fakt a poznatků ze stylistiky (bohužel i gramatiky) snadno zamaskují zbytečné řečnické otázky a plytké pokusy o úvahu, končící většinou úsudkem: "Ale vždyť na tom není nic zvláštního, každý se chce mít dobře!"
Navíc, jak již bylo zmíněno někde níže, autorka nepřichází s ničím novým, jen zbytečně komentuje poznatky jiných lidí. Působí to pak, jako kdyby některé pasáže psala cestou z hospody.
Kniha mě, jakožto obdivovatelku JUDr. Horákové, velmi zklamala.

Kája5951
13.05.2018 4 z 5

Kdo se zajímá o paní Horákovou by si tuto knížku měl přečíst, dozví se zajímavé informace ze soukromí pí. Horákové.

Ellina
26.08.2017 4 z 5

Kniha o Miladě Horákové přináší svěží vítr do všech známých faktů. Velkým přínosem knihy je kapitola o profesorech Milady Králové - Horákové. Konkrétně kapitola o prof. JUDr. Janu Krčmářovi. Povedené dílo!

markettH
23.07.2017 2 z 5

Knihu jsem dočetla jen z donucení :-( Život Milady Horákové byl zajímavý, ale bohužel autorka téma příliš dobře nezvládla a nic nového nepřinesla :-(

Lenka4
20.05.2017 1 z 5

Autorka čerpá z již publikovaných textů, takže kniha nepřináší téměř nic nového. Z osobního života Milady Horákové jsou zcela pominuti její přátelé a přítelkyně, spolupracovníci, o manželovi a dceři se nedozvíme téměř nic, stejně tak jako o hospodyni, která k soukromí patří také. Zajímavá je zmínka o ochotnickém divadle, žel bez jakýchkoliv bližších údajů o souboru a představeních. Autorka líčí Miladu Horákovou jako ideální osobnost, přičemž používá nadnesené a emotivní výrazové prostředky. Bylo by vhodné je podložit fakty. Třeba u často opakované "nadané právničky" uvést příklady úspěšně vyřešených případů. Nahnilou třešničkou na nepodařeném dortu je pak numerologická kapitola, za niž by, jak se domnívám, autorku nepochválila ani racionálně uvažující Milada Horáková. Výsledkem je notně zploštělý a neživotný portrét. Michaela Košťálová v nejlepší snaze vystavět Miladě Horákové skvělý pomník, poskytla této osobnosti spíše medvědí službu.

iva23
04.01.2016 3 z 5

Paní Horáková mě velice zajímá, takže jsem si s radostí přečetla něco o jejích zálibách, o lidech, které měla ráda atd. Příjemné.