Souboj s Bohy

Souboj s Bohy https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44650/bmid_souboj-s-bohy-8x5-44650.jpg 4 45 45

Román o Alkibiadovi a Peloponéské válce. Skrze svoji kariéru potkal žoldnéř Polemidás řadu význačných osobností své doby, včetně filozofa Sókrata, státníka Perikla, velitele Níkia, spartského generála Lýsandra. Polemidás popisuje své cesty a s tím, jak se vyvijí peoloponéská válka, včetně expedice na Sicílii, námořní bitvy u Aigospotomai. Zažije morovou ránu v Athénách, výpravu do Thrákie, do měst na pobřeží Malé Asie, Itálie. Nejvíce však jeho život ovlivnil athénský velitel Alkibiadés, který inicioval athénskou výpravu na Sicílii. Spousta dialogů jsou autorovo původní dílo, nicméně některé dialogy a postavy jsou zachovány, tak jak byly vykresleny v antických pramenech.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Tides of War , 1997


více info...

Přidat komentář

OlafSveinsson
21.11.2019 4 z 5

Peloponéská válka je první do detailu popsaná válka v historii lidstva. To autorovi umožňuje zasadit svůj příběh do velmi reálných kulis. Díky dvěma vypravěčům a spoustě skokům v čase jsem se chvílemi v ději ztrácel a některé pasáže musel číst dvakrát. Když ale dojde na bitevní scény, Pressfield ukazuje, že se v nich cítí jako ryba ve vodě, hlavně noční boj během sicilského tažení a noční útok na přístav zápalnými loděmi opravdu stály za to.

Igor1311
27.03.2019 5 z 5

Pressfield opäť raz ukazuje, že v antike je doma. Tentokrát Peloponézska vojna a Alkibiades. Svojim nenapodobniteľným spôsobom opisuje všetky hrôzy, ktoré vojna prináša, zrady, intrigy či nečakané spojenectvá. Pre milovníka antiky sú Pressfieldove knihy bibliou.


Richie1
04.06.2016 4 z 5

Pressfield je nejlepší v popisech bitev a vojenského života. Peloponéská válka ve starověkém Řecku mu k tomu dodala výborné prostředí. Obvyklý fiktivní příběh námezdního vojáka je šikovně propojen s těmi největšími událostmi té doby a také s nejznámějšími (historicky doloženými) postavami celého konfliktu. Peloponéská válka byla v podstatě všeřecká válka, která často postavila proti sobě nejen dříve spřátelená města, ale i rodinné příslušníky. Do války byly zataženy i jiné národy (Thrákové, Peršani ...) a v konečném důsledku znamenala konec zlatého věku starověkého Řecka.
Příběh hlavního hrdiny mě až tolik nezaujal, ostatně více prostoru se dávalo spíše hlavní postavě konfliktu - vojevůdci Alkibiádovi. Vyobrazení jeho nesmírně ctižádostivé, ale často kontroverzní povahy odpovídá popisu od starověkých autorů, Thúkýdidem počínaje.
Ovšem nejčtivější pasaže celého románu jsou při popisech bojů samotných - nejlépe asi při sicilském tažení a později při dobývání Efesu. Tam se projevuje Pressfieldova neuvěřitelná schopnost vtáhnout čtenáře do války či bitvy a prožít vše naplno s hrdiny příběhu.
Na příkladu Athén se skoro dá ukázat stará pravda - když někdo chce příliš, ztrácí často vše.
Knihu doporučuji zájemcům o antickou historii i milovníkům válečných tažení. 85%

braunerova
19.12.2015 5 z 5

Žoldnéř a nájemný vrah Polemidas vypráví ústy svého obhájce Jasona o athénském politikovi, řečníkovi a vojevůdci Alkibiadovi, rozporuplném hrdinovi Peloponéské války. Jeho život byl plný neuvěřitelných zvratů a kontroverzních činů. Slovy autora:

"Tento příbuzný Periklův a důvěrný přítel Sokratův byl nejspanilejší a nejznamenitější muž své doby, který také méně než kdo jiný dbal zákonů. Jako vojevůdce nebyl nikdy poražen."

I když nade vše miloval rodné Athény, významně přispěl k pádu athénského námořního impéria. Na druhé straně z toho, jak se athénská demokracie chovala ke svým nejlepším mužům, mi bylo smutno. Obžaloby, které následovaly po poničení sochy boha Herma, mi připoměly komunistické procesy 50 let.
Autor se drží historických faktů, nechybí mapy, historická poznámka a slovníček pojmů. Některé pasáže knihy jsou zdlouhavé, jiné jsou ale nádherné. Popis válečných kampaní je skvělý a vojáci mluví jako praví američtí mariňáci:

"Chlapi, prohlédl jsem si tuhle mizernou díru a nelíbí se mi ani trochu. Přišli jsme těm všivákům napráskat. Je na čase s tím začít."

Jméno Alkibiadés mi ještě nedávno vůbec nic neříkalo, přitom tak charismatických osobností v lidských dějinách mnoho nenajdeme. Sudičky mu při narození nadělily vrchovatou měrou krásu, bohatství, inteligenci, odvahu i rodokmen. Lidé ho milovali i nenáviděli zároveň. Jeho vize předběhly dějiny - sen o ovládnutí Středozemního moře uskutečnili až o 300 let později Římané.
O tomto zapomenutém géniovi moci budu ještě dlouho přemýšlet. Takže díky pane Pressfielde.

Vavča
30.11.-0001 5 z 5

Pressfield je mistr historické prózy, nejenže popisuje svět žoldnéřů a vojáků do nejmenších fascinujích podrobností, a každodennosti. Ještě přidává život v Athénách, na venkově, významné osobnosti, jejich konfrontace, to vše mistrně zarámováno v živé, barevné fresce peloponéské války, která je velmi dramatická a kdy přízeň štěstěny často střídá strany, bitevní výjevy na zemi a moři možná nikdy nebyly působivější.