Solomon Kane: Ďáblův hrad

Solomon Kane: Ďáblův hrad https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42788/solomon-kane-dabluv-hrad-42788.jpg 4 57 14

Mezi hrdiny bez bázně a hany, kteří se zrodili ve fantazii amerického spisovatele Roberta Ervina Howarda, vyčnívá, vedle barbara Conana, puritánský válečník Solomon Kane. Jeho dobrodružství se odehrávají v reálném šestnáctém století, které autor obdařil řadou nadpřirozených postav, duchů démonů a čarodějů. Některé příběhy se odehrávají v hlubokých neprobádaných džunglích Afriky, Kane ale pronásleduje a nemilosrdně trestá zlo i v zemích Evropy. Vyznavač puritánské víry dodržuje zvláštní kodex cti a za všech okolností jde nekompromisně za cílem, který si vytyčil.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Solomon Kane: Castle of the Devil


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
14.01.2023 2 z 5

Nepotěšil ste mně, ani já vás nepotěším. Ako u Jonaha Hexa, tak aj u Solomona Kanea som rád, že u nás vyšiel a ako u Jonaha, aj tu mi bohato stačil jeden diel a po druhom netúžim. Netúžil po ňom zrejme nikto, keďže je to prvý a zároveň posledný výskyt puritánskeho kňaza v našich končinách. Obálku kreslil Mignola, ale komiks samotný Mario Guevara (farby dodal mignolaovský Dave Stewart - Hellboy, Baltimore). Kresba ma nenadchla. Na niektorých miestach bola taká nezrozumiteľná, že som musel jednotlivé scenérie dlho študovať, aby som pochopil, na čo sa vlastne pozerám. Počas úvodného prepadu v spánku Solomon na jedného z útočníkov zaútočí tak, že to vyzerá ako keby ho Kane ovracal červenými zvratkami. Až pri bližšom skúmaní som si uvedomil, že ho presekol mečom. Hneď na nasledujúcej strane zvieratá dosahovali rozmery Godzilly. Začal som premýšľať, čo je to za čary. Ostatne, je to (dark) fantasy. Až následne mi docvaklo, že proste len stoja príliš vpredu a postavy za nimi veľmi vzadu a tak vznikol tento (zjavne nechcený) efekt. Na iných miestach je prítomný nezrozumiteľný „strih“. Ako keby zmizlo tu jedno, tam dve okienka. Takže konkrétne za mňa kresba sklamanie. Možno by som bol radšej, ak by komiks kreslil Mignola. Jeho výtvarný štýl síce až tak nemusím (odpustite rúhanie), ale aspoň je osobitý, čo sa o tomto povedať nedá. No stále lepšie ako scenár, ktorý je mdlý a nezáživný napriek tomu, že kysne pod ťažobou súbojov, hradov, temných lesov a príšer. Po atmosférickej stránke to nie je zlé. Ponurá tiesnivá doba, kedy ste šli ráno na hríby a nevedeli ste, či vás roztrhá zúrivý hladný medveď, prejdete okolo hnijúceho obesenca, ktorému budú vrany žrať oči alebo nazbierate plný košík čerstvých lahodných dubákov do praženice. Žiaľ, tempo je vražedne pomalé, zápletka nebaví, postavy nudia a dialógy jedným uchom dnu druhým von. Nikto netvrdí, že hlavný hrdina musí byť sympaťák roka. Veľakrát najlepšie fungujú antagonisti. No tento pán je fakt extra studený čumák. Solomonovi je prakticky nemožné dostať sa pod kožu, o srdci nehovoriac (zrejme žiadne nemá). Vedie divné reči a vyzerá ako „terorista“ z V jako vendeta, v jednej chvíli pištoľník, potom pomaly až samuraj. Strácal som sa v tom, nerozumel som tomu a ani som tomu porozumieť pravdupovediac nechcel, až do takej miery ma to nebavilo. Komiks je strnulý, statický, bez života a staromódny. Avšak nie sexi staromódny, ale proste len staromódny. Za najväčší plus tohto komiksu považujem to, že nám predsa len aspoň čiastočne rozšíril naše (komiksové) obzory už tým, že bol vydaný v češtine.

mirec88
27.12.2022 2 z 5

Kresba bola úžasná, to klobúk dole. A nakoľko ja pomaly, ale isto opúšťam vody hororu kvôli istému zlomu vo svojom živote, tak ma už ani príbeh nebavil. Horor proste už nie je šálka mojej kávy. Ale zase Conan, čo je skôr fantasy sa mi stále páči, je to srdcovka. Ale Solomon Kane si ma nezískal.


Norri
22.05.2021 3 z 5

Pokud nebudu nebudu řešit, kdo vymyslel jaký žánr a styl příběhů, ani který komiks u nás vyšel dříve, tak pro mě Solomon Kane nepřináší vůbec nic nového. Pokud by tam místo toho puritánského prudiče byl třeba Hellboy, tak to fungovalo úplně stejně. Vlastně by to fungovalo mnohem lépe. Kdyby to byl Hellboy, nebo třeba Zaklínač, tak by tam byl i humor. Alespoň špetka humoru by tam byla. Solomon Kane je tak neustále smrtelně vážný a tak nábožensky fanatický, že mě vlastně celou dobu hrozně sral. Pokud jde o samotný příběh, tak ten byl takový…. Hellboyovský. Scénář Scotta Allie nebyl úplně špatný a někde v půlce jsem začal být zvědavý, o co jde a jak to dopadne.
Co se týká kresby, tak Mario Guevara sice kreslit umí, ale mě ten jeho styl nesedí. Má to atmosféru, má to často dobrou kompozici, ale nedokázal jsem tomu přijít na chuť. Připouštím, že to ke konci bylo lepší a některé panely se mi dokonce líbily, ale to je tak všechno. Více jeho komiksů asi nepotřebuji.

Lenka.Vílka
06.11.2020 5 z 5

Hmm, tak tohle se mi velice moc líbilo....

Ten příběh je vlastně jednoduchý a konec vás nepřekvapí, ale zpracování mě bavilo. Příběh je temný a fragment něčeho většího (jednička na hřbetu knihy při čtení pálila do dlaně). Ale v druhé polovině to začalo být strašně napínavé. A já otáčela stránky, když jsem jenom konečně dostala možnost, protože jsem valila bulvy na kresbu před sebou...

Už dlouho jsem totiž neviděla tak krásně nakreslený střeva vypadávající z lidského těla. Jo, jo, to je úvod k názoru na kresbu...

Je fakt dobrá a bavila mě. Hlavně ty nechutnosti :D . Vážně krásně zpracované. Tmavé, pochmurné, krvavé. A příšery dokonale vyvedené.

Jenom se trochu hůř četlo. Měkká vazba byla trochu nepraktická kvůli deskám. Ty byly divný :( jenom silnější čtvrtka. Ne pevnější, které se používají u běžných paperbacků ani ta měkčí. Prostě tvrdá čtvrtka.

V roce 2020 jsem si dala za cíl zkusit Lovecrafta. To dopadlo dobře.
V roce 2021 mám naplánováno zkusit Howarda. Myslím, že tahle adaptace je dobrý start než to začne naostro.

Tomas@S
09.01.2019 4 z 5

Kniha Howardovych povidek se mi moc nelibila, takze kdyz jsem narazil v knihovne na komiks podle Howarda, vypadalo to o dost zajimaveji nez nejake povidky. Autorum komiksu se podarilo vytvorit opravdu hororovou atmosferu. Jenom ty detaily postav, hlavne obliceje, se chvilemi dost lisily na ruznych mistech a byly casto tak trochu odflaknute (proto hvezdicka dolu), nicmene vse ostatni bylo na vybornou. Muzu jenom doporucit. Neni to ale nic pro slabsi povahy.

Wiedzmin
13.12.2018 5 z 5

Perfektní atmosféra, první polovina výborně vtáhne, uvede do děje (víc textu vůbec v ničem neškodí) a zbytek je už jen krvavý masakr, kde, byť vystupují v zásadě jen dva druhy monster, tak stojí za to a jde z nich respekt. Za mě kvalitní béčkové fantasy, kde se vnitřnostmi, drsnou, tajemnou atmosférou, a charakterní hlavní postavou nešetří.

špulo
09.06.2018 4 z 5

Mne sa to páčilo. Komiks v Howardovskom štýle, ktorý sa na nič nehrá. Prvá liga to možno nie je, ale bavilo ma to moc...

milan.krimsky
09.07.2017 5 z 5

Solomon Kane a jeho dobrodružné cesty ve středověku, kde přichází na kloub záhadám

Kapis
03.01.2017 4 z 5

Tááák, jeden z propadáků Comics centra, který vydali těsně před filmem s nadějí, že to bude pecka a ono se to nechytlo. Kupoval jsem od MdS s celou hromadou paperbacků, jako Parchanti atd., tehdá snad za polovic ceny. Vůbec mě nezajímá, že to asi nikoho zajímat nebude, ale já si k tomu, jak už je mým zvykem, přidám ještě (ne)jeden svůj malý neúplně související příběh, protože ten zas po letech zajímá mě a mám ho asociovaný pak s knihou.

Ležím si tak v rámci povánočního hnípání v noci rozvalený u televize s jednou rukou v trenkách a druhou svírající střídavě chladného lahváče a ovladač - a co nevidím na JOJke plus? Solomon Kane! Tak si říkám, že to zapnu a hned jsem si vzpomněl na doby mládí, když jsem četl tu jednu knihu o Puritánovi od Howarda, co u nás vyšla. Film je opět kapku jinde, ale hlavy se tam sekají pěkně, krev stříká, vnitřnosti taky tečou proudem a krkavci tahají oči z prázdných důlků oběšených lidí, to vše v příjemně mlhavě temných kulisách, Kane není vymydlený metrouš, který za svitu romantické luny pláče nad rozlitým mozkem své milé a tak celkově je to takové správně kruté a špinavé.

Toš jsem vytáhl ruku z trenek a zahrabal pro změnu v knihovně a našel ještě ve fólii zabalený komiks, který čekal na tuto chvíli přes pět let a vdechl jsem ještě znatelnou vůni nového papíru, plného tiskařských barev. No vida, kolik toho jde sesmolit, aniž bych o komentované knize něco řekl. Takže máme tu knihu o Solomonovi, kterou produkoval Joshua a musím říci, že jsem moc spokojený, je to opravdu temné, atmosférické, příběh svižně klouže v kalužích krve, démoni jsou děsiví a Kane je zásadový kazišuk, jež se nebojí useknout ani hlavu pomazanou. Velice příjemně strávený čas, akorát v poloosvětleném autobuse z toho moc mít nebudete, chce to fakt dobré světlo. Klidně bych si další díly v paperbacku koupil u CC "na přání."

bob0795
22.03.2016 3 z 5

Kresba je opravdu povedená. Ano, není to supermanovská kresba, není to ani marvel, není to líbivá všední záležitost. Naopak. Je to propracované a skvěle to sedí k danému příběhu, době, i autorovi předlohy. A některé detaily, například krev, ty jsou vyvedeny opravdu perfektně.

Co se příběhu týká, není bůhvíjaký, jde o typickou žánrovku ze staré školy, což jde samozřejmě ruku v ruce s Howardem, to musí být všem jasné. Ale příběh sám o sobě je celkem pěkný a temný. Bohužel postavy jsou asi to nejslabší z celého díla, ani jedna se mi nijak zvlášť nelíbila, včetně hlavního hrdiny.

Disease
23.11.2015 2 z 5

To, že je příběh jednoduchý, je v pořádku, vždyť je to podle Howarda, ale kresba je strašně nepřehledná a ani esteticky mě nijak nezaujala.

borknagar
01.10.2015 3 z 5

Tento komiks se moc nepovedl. Jednoduchý příběh, zvláštně divná kresba (ale nějakým zázrakem se k příběhu hodí). Comics Centrum si však s komiksem pohrálo a kniha na první pohled vypadá úžasně. Pevná vazba jí sluší, jen škoda toho obsahu, který je bohužel jen průměrný.....

Covenant
25.08.2014 3 z 5

Úplně jsem zapomněl, že jsem tento komiks již četl. Až když jsem si ho půjčil od kamaráda znovu a začal si ho prohlížet, dal jsem mu za pravdu. Nicméně jsem si ho přečetl opět a chápu, proč mi neutkvěl v paměti. I když mám téma Solomona rád, byl jsem zklamán. Pro mě osobně to bylo nudné. Kresby byly dobré, ale vadilo mi na nich, že tak nějak postavy, předměty, prostě všechno splývalo. Krátký příběh na konci sešitu, mě potěšil více, než zbytečně rozvleklý předchozí děj. Určitě by se mi líbil komiks, s několika krátkými povídkami na téma Solomone Kane v jednom svazku. Takhle je to pro mě jen nějaký průměrný komiks, bohužel...

ondrash77
28.03.2013

Pro ty, kteří dosud s temnou postavou v černém plášti a kloboukem s širokou střechou neměli co dočinění, na úvod krátké představení. Figuru osamělého puritána žijícího někdy v šestnáctém století vytvořil spisovatel Robert E. Howard, mimochodem tvůrce kultovního Conana.

Howard napsal literární dílo, kde osamělý puritánský bojovník potírá zlo všeho druhu. Na základě této předlohy vznikl film a několik comicsů. O jednom z nich ostatně bude za chvíli řeč. Pro úplnost dodejme, že film, který před několika lety prosvištěl také našimi kiny s touto knihou nemá mnoho společného. Tedy kromě hlavní postavy.

Autorovy další knížky

Scott Allie
americká
2010  72%Solomon Kane: Ďáblův hrad
2022  79%Lidská bytost

Kniha Solomon Kane: Ďáblův hrad je v

Přečtených75x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce55x
Chystám se číst5x
Chci si koupit5x