Lidská bytost

Lidská bytost https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494753/bmid_byt-clovekem-RcR-494753.jpg 4 21 5

Ú.P.V.O. série

< 17. díl

Raná dobrodružství nejpodivnějších hrdinů Mikea Mignoly! Abe Sapien, Roger, Liz Shermanová a Johann Kraus v příbězích plných čarodějek a nemrtvých zrůd, jež vyprávějí o jejich začátcích v Úřadu paranormálního výzkumu a obrany! Abe se potýká s vinou za to, že přežil, zatímco Johann Kraus naopak nečekaně umírá a Liz kvůli malé nepozornosti vyvraždí celou svou rodinu. Roger se vydává na svou první výpravu a po jeho boku nestane nikdo jiný než sám Hellboy! Tým Mikea Mignoly a stálého scenáristy série Ú. P. V. O. Johna Arcudiho se tentokrát dočkal posil v podobě Scotta Allieho, Karla Molinea, Richarda Corbena, Guye Davis a Bena Steinbecka a společně vytvořili jedinečnou sbírku povídek, která, mimo jiné, může sloužit i jako dokonalý úvod k sérii o zvláštních agentech chránících náš svět.... celý text

Horory Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Being Human


více info...

Přidat komentář

Norri
11.04.2023 4 z 5

Kniha bonusových duchařských povídek. Hellboy se zde opět vyskytuje pouze ve vedlejší roli. Hlavními postavami jsou tady, jako obvykle, Liz, Abe, Roger a Johann Kraus. Abeho krátký příběh je spíše jen do počtu a jako jediný se nevypráví o úplně první misi s Ú.P.V.O. Příběh Liz mi lehce připomněl Harrow County a má příjemně mrazivou atmosféru. Příběh Johanna zase rozvádí okolnosti jeho smrti a jeho zrodu jako ektoplazmáka. Už jsme o tom četli dříve, ale tohle je rozšířená verze. Nejsilnější je v této knize příběh Rogera, který dal jméno celému svazku. Asi za to může kresba Richarda Corbena, kterého jsem dříve nesnášel, ale v poslední době ho celkem můžu. Možná je to i díky mé lepší znalosti Lovecrafta, kterému jsem se v poslední době věnoval, a tady jsem tu atmosféru cítil. Zkrátka Rogerova povídka Lidská bytost mi sedla.

jarynek
18.03.2023 3 z 5

Ne, že by to bylo špatné, ale v kontextu celého Ú.P.VO. mne to úplně nenadchlo. Asi jsem čekal od zakončení série něco trochu jiného. Kromě originu Johanna Krause nijak nedoplňují předchozí příběhy v sérii a z tohoto pohledu to vlastně ukončení série ani nebylo. Pokud na toto čtenář přistoupí, tak nudit se nebude. Tradiční Mignolovy atributy jako je akce, nemrtvé příšery, záhady, napětí, tajemná atmosféra atd. nechybí. A při rozlučce ani Hellboy nemohl chybět.


FireOfFilth
28.11.2022 3 z 5

Tato kniha obsahuje čtyři nezávislé povídky, která nám vypraví o našich oblíbených hrdinech.
V prvním nejdelší příběh nás zavede k čarodějnici. Na tuto misi je vzata mladá a nezkušená Liz a také to podle toho vypadá. Tento kousek je opravdu dlouhý zabere takřka půlku knihy. Bohužel jsem se neskutečně nudil a kresba tomu moc nepřidala.

Příběh Oběti je naopak velmi kraťoučký, který je k zamyšlení. Ve válce a tom co dělá Ú.P.V.O. budou vždycky nějaké oběti. Kresba Guy Davis je záruka kvality.

Povídka Lidská bytost točící se kolem Rogera a zamýšlení se jak moc je člověkem je docela pěkný a opět můžeme filozofovat. Richard Coberna má spousty lidi rádo, ale mě bohužel nějak extra jeho kresba neoslnila.

Poslední kousek Ektoplazmatický člověk nám vypraví příběh o Johannovi na sklonku jeho života. Nejlepší kresba této knihy, které můžeme poděkovat Ben Stenbeckovi.

Celkově knihu hodnotím průměrně 60 %.

Terva
24.10.2022 4 z 5

Liz Shermanová
Abe Sapien
Roger
Johann Kraus
Hellboy

Nechci mít na svědomí další mrtvé agenty. (Oběti)

Abych řekl, respektive, abych napsal pravdu, docela jsem se těšil na ucelený příběh. Místo toho jsem dostal další svazek povídkových příběhů. Pravda, tvůrci nás tu posouvají na počátek všech příběhů. Do míst, a časů, kde to vlastně všechno začalo. Tak že tu poznáme jak se Abe Sapien potýká s vědomím, že přežil, zjistíme jak Johann Kraus nečekaně umřel, proč Liz Shermanová upálila svou rodinu a poznáme i Rogerovu první výpravu, samozřejmě že s Hellboyem. Jenže já se ptám: To už nechtějí pokračovat? Že jsme se v této sérii již několikrát vydali do minulosti a budoucnost nikde? Nejsou to špatné příběhy, ale zase jako fakt, minulost, kterou už ve své podstatě známe?

Citát: Vím jistě, že ses zachoval, jako lidská bytost. (Lidská bytost)

A ještě doplním, že mě docela naštvalo, že hned první příběh nazvaný „Přízrak minulosti“, který pojednává o pálení čarodějnic, zabírá hned půlku celé knihy. Ostatní členové Ú.P.V.O. pak mají méně prostoru než Liz Shermanová. Tím chci říci, že její příběh mohl být delší a mohlo to dát na celou knihu. A ostatně i s dalšími členy týmu to tvůrci mohli také tak vyřešit. Místo povídek, vytvořit o každém „celovečerní“ příběh. Povídky to jsou povedené, ale to zklamání se mě drží.

Citát: Vítejte, dámy a pánové. Jsem Johann Kraus. (Ektoplazmatický člověk)

Obsahy povídek jsou rozdílné. Nejlepší je ta první „Přízrak minulostiů a například povídka číslo dvě „Oběti“ je pro mne nejhorším příběhem. Takovým zbytečným, řekl bych. Ale asi je to dáno hlavně tím, že je to příběh je na osm stránek. Kresby jsou sice od několika tvůrců (viz komentáře k samostatným povídkám), ale všechny vypadají ucelené, protože mají jednoho jediného obarvovače a tím je Dave Stewart. Ten měl, mimochodem i velký podíl na obálce této knihy. Ano dělal barvy i u této kresby. Komentáře k povídkám najdete v sekci „části díla“ u této knihy a také zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

Citát: Přijeli jste sem něco udělat s tím duchem, že jo? (Přízrak minulosti)

DennisMoore
22.10.2022 5 z 5

Poslední Ú.P.V.O. není bombastické, megalomanské finále, ale velmi citlivá tečka. Vlastně spíše tři tečky, protože hrdiny se samozřejmě budeme setkávat dál a jinde, ale tady už bylo řečeno (asi) vše. Úvodní příběh, který nádherně nakreslili Karl Moline a Andy Owens, se mi líbil asi nejvíc - Liz si rozhodně zasloužila, aby ten její byl nejdelší. Titulní povídka nakreslená Richardem Corbenem je samozřejmě horor jako čert, Johannův příběh je zase nesmírně dojemný (jak jen to pořád dělají?) a Oběti v hlavní roli s Abem jsou taková ta typicky krátká Mignolova povídka, která má ale úplně vše. Tak dík za tuhle sérii, a hurá dál Mignolovým světem.

Část díla

Autoři knihy

Mike Mignola
americká, 1960
John Arcudi
americká
Scott Allie
americká

Kniha Lidská bytost je v

Přečtených24x
Doporučených1x
Knihotéce24x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x