Sněžím

Sněžím https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/178084/snezim-178084.jpg 4 57 5

Co dělat, nasvědčuje-li všechno tomu, že nám cynicky lže jeden ze dvou lidí, kterým jsme nejvíc v životě věřili, a my přitom nevíme, který z nich to je?? Nezbývá než zmobilizovat všechny smysly a pokusit se přijít na to instinktem a inteligencí. Což ovšem může vést k tomu, že se čerstvě zjevená pravda ukáže být opět pouze lží a vyvolá nové podezření nabalující další vinu jako stále hrozivější lavinu, aniž lze odhadnout, koho na konci zasype… První román Pavla Kohouta napsaný po návratu z vynuceného exilu byl inspirován tehdejší patovou situací při vyšetřování, kdo z nových politiků právě osvobozeného státu byl za totality tajným agentem Státní bezpečnosti. Básnířka Petra Márová, věřící katolička, která si s bývalým režimem nikdy nezadala a musela za to tvrdě zaplatit, stojí náhle mezi dvěma muži, které milovala, a oni se teď navzájem obviňují z vydatné služby právě smetenému režimu. Rozhodne se zjistit, kdo z nich mluví pravdu a kdo ji klame, za každou cenu, až ji hrozí, že se obětí té uvolněné laviny stane sama. Žánr, jemuž se „novočesky“ říká thriller, neochudil autor o napětí, které stupňuje až do posledních stránek, a?navíc jej obohatil o souběžné příběhy spojující právě započatou dobu dobrých naději s přízraky ohavné minulosti.... celý text

Přidat komentář

BlackJeffy
19.04.2021 1 z 5

Kdybych na knihu nemusela napsat interpretaci literárního díla potřebnou k udělení zápočtu, patřila by k malému množství knih, které jsem nedočetla. Hlavní hrdince mám od první stránky chuť dát pěstí. Tahle chuť po celou dobu četby akorát sílí, rozhodně neustupuje.
Absence stylistiky a základních pravopisných pravidel mě příšerně rozčilovala, neustálé závorky s myšlenkami jsem po prvních 50 stranách knihy přestala číst. Postavy podivné, hlavní hrdinka je naprostou definicí pokrytce, zoufalky a šílené ženské. Jediná sympatická mi byla Gábina, kdybych měla matku, které je přednější soulož před dítětem, taky bych dělala všechno proto, abych nemusela být doma.

bigben
12.09.2018 3 z 5

Tuhle knížku mám ráda, nejenom proto, že se hlavní postava jmenuje stejně, ale pro její osud a zápletky v něm, hlavně co se týká chlapů, starosti o dceru. Stojí za to, si ji přečíst.


lencin
19.07.2017 3 z 5

Dobrá kniha, ale ne z autorových nejlepších. Příběh o černé, bílé a mnoha odstínech šedé za socialismu i v čerstvě se rodícím kapitalismu devadesátých let. Petra Márová "vyšetřuje" dva své milence a snaží se zjistit, kterému z nich může věřit...

dusty
03.08.2016 4 z 5

Zajímavé čtení, další povedená autorova syntéza moderních dějin a osobního života. Konec mě maličko zklamal, ale proč by autor měl končit román podle mých představ. Jednu drobnou výtku mám, nevěřím příliš mužským autorům, když se vžívají do ženské role. Ale i tak je do další povedená kniha mého oblíbeného autora.

kvetinkabrno
15.08.2013 1 z 5

.........nedočetla jsem. Pavla Kohouta mám ráda, ale způsob, jakým hovoří hlavní hrdinka této knížky, mně lezl krkem. Dost mně vadila i její dcera. Možná jsem to četla v nesprávnou dobu na nesprávném místě..........I když nevím jak příběh dopadl, musela jsem knihu odložit.