Sněhová královna

Sněhová královna https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52426/snehova-kralovna-52426.jpg 4 221 41

Soubor klasických pohádek, známých i méně známých. Sněhová královna, Ošklivé kachňátko, Holčička se sirkami, Pastýřka a kominíček, Sněhulák, Starý dům, Kouzelný vršek, Běžci, Látací jehla, Čápi, Hlemýžď a růžový keř, Létající kufr, Chrobák, Slavík, Vytrvalý cínový vojáček, Skřítek u hokynáře, O jedné splněné touze... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Samlede eventyr og historier-Mindeudgave (Erik & Estrid Dal) , 1975


více info...

Přidat komentář

Morbidus
06.07.2023 5 z 5

Pohádky H.Ch. Andersena patří mezi ty, které lze číst v každém věku a pokaždé čtenáři přinesou něco nového. Jdou totiž opravdu do hloubky (aby ne, když autor prožil tak tvrdý život). Je pravda, že příběhy jsou místy poměrně znepokojivé až temné, ale to je v principu každá opravdu dobrá pohádka. Dá se snadno pochopit, že příběhy této knihy nejsou pro každého; její vnitřní krása spočívá v upřímnosti, pochopení a smíření.
Sám jsem svého času fascinovaně četl titulní Sněhovou královnu, brečel nad osudem Holčičky se sirkami a byl nešťastný z příběhu Vytrvalého cínového vojáčka. Musím ale zdůraznit, že trauma z nich nemám; naopak, jsem za ně rád a pomohly mi vidět v životě to dobré i zlé. Čas od času si je připomínám (jako třeba teď) a všímám si už i pohádek, které mě dřív tolik neoslovily. Přitom všechny zůstávají v jádru nadčasové a řeší v podstatě moderní problémy (v tomto ohledu mě tentokrát nejvíc zaujal Slavík). Ale hlemýžďů a růžových keřů je plný internet, takže každému dle gusta.
Něco mi říká, že tuto knihu si neužijí lidé beze smyslu pro horor.

Dragell
18.12.2022 4 z 5

Klasická pohádka vhodná pro nalazení do sváteční nálady před Vánoci. Plná sněhu, ztráty, ale také odvahy a lásky, protože přesně to je její poselství - láska přemůže veškeré zlo. Celkem členěna na sedm částí, příběhů, které vytváří vyprávění o putování Gerdy při hledání Kaye.

Pohádka byla zpracována nesčetněkrát jako audiokniha a já si ji poslechla ve verzi od Audiotéky, kde se role vypravěče ujala Iva Janžurová. Zajímavý poslech, jako by vám vyprávěla babička. Mně se hlas interpretky líbil, ale je poměrně jedinečný a ne každému její tón může sednout - doporučuji tedy poslechnout ukázku. Celkově se na audioknize podílelo 16 známých interpretů pro bohatější prožitek.


Leona333
11.12.2022 4 z 5

Tak tuhle knížku, pohádku jsem jako malá holka, neměla doopravdy ráda! V knihovně jsem se jí pokaždé záměrně vyhýbala, schválně se dívala jinam... Když mi jí pak dali rodiče v dobré víře, před mnoha lety na Vánoce pod stromeček jako dárek..., v podobě černé gramofonové desky, kde byl jejím vypravěčem... Otakar Brousek, úplně mě to dorazilo.
Tento druh pohádek z Dánska - Skandinávie, je svým způsobem dost psychicky náročný. Je to samá depka, frustrace, beznaděj, bolest, mrzačení... Tedy úplný protiklad našich pohádek, třeba od Josefa Lady, nebo Jana Drdy...
No, za tu nostalgii..., severskou - ledovou drsnost, si nakonec Hans Christian Andersen, 4 hvězdičky ode mě zaslouží.

Hakate
03.09.2022 5 z 5

Další z krásných pohádek z pera H.Ch.A., postupně zjišťuji, že tyto morbidnější pohádky patřily mezi moje nejoblíbenější.

Chikko
27.01.2022 5 z 5

Když jsem byla malá, čítávala mi babička Sněhovou královnu. Nedávno babička odešla a já jsem knížku poprvé otevřela sama, abych si zavzpomínala. Pořád je to jedna z mých oblíbených pohádek. Zároveň jsem byla celkem překvapená, že v knížce je více pohádek. :D Já vždycky trvala na Sněhové královně. Jsem zvědavá, jestli se mi budou líbit i ty další pohádky :)

klaraj093
24.01.2022 4 z 5

Andersenova klasika.. Jako dítě jsem ji milovala. Je sice trochu morbidní, ale i tak..

Aribana
19.01.2022 2 z 5

Četla jsem to kdysi jako malá holka a už vím, proč se mi jeho knížka tehdy nelíbila. Uřezané dětské prstíčky a podobné morbidity mě připadali dost děsivé. Pohádky pro děti si představuju trochu jinak

Ailee
04.01.2022 4 z 5

Andersen je hrozně morbidní autor :-D Unáší děti, kanibalismus je na denním pořádku a když si hrajete se zvířaty, nezapomeňte na pořádnou kudlu.

Snoopi
16.08.2021 5 z 5

Skvělá kniha... Při čtení z pozice dospělého vidím trochu jinak, což samozřejmě vůbec nevadí :-) Líbila se mi už tenkrát, když jsem ji poprvé vzala do ruky - patřila mezi první knihy, které jsem přečetla. U Sněhové královny nešlo nebrečet, a pak se s ulehčením usmát: jedna z mála Andersenových pohádek se šťastným koncem. Ať byl jaký byl - jeho pohádky mají v našich srdcích stále místo, vyrůstalo na nich každé normální dítě - a normální zůstalo i po jich přečtení :-) Děti možná připravují na fakt, že ne všechno v životě dopadá dobře a štěstí není věčné. Ale ta samotná pohádka odkazuje na sílu lásky, která překoná vše a nebojí se ani zapomnění.

PospecBrno
05.07.2021 1 z 5

že jsou Skandinávci, co se týká pohádek tak trochu uchyláci, to je známá věc. Když mně matka dočetla o holčičce se sirkami, tak jsem přemýšlela, co tak strašného jsem udělala, že mi toto čte před spaním a po ledové královně jsem se začala opět počůrávat. Kniha je pro všechny kromě dětí. Za mě teda ne, jako předloha pro nějakou black metalovou kapelu OK.

Roseblood
11.04.2021 5 z 5

Už od mala miluju pohádky, vždycky jsem se na ně před spaním těšila a teď jsem narazila na tenhle knižní poklad z roku 1979

Andersen je jeden z mých nejoblíbenějších autorů, ač spousta jeho pohádek dodnes vhání slzy do očí, jako moje milovaná Holčička se sirkami.
V tomto souboru pohádek je krom pro mě známých pohádek i řada neznámých, které jsem četla poprvé. Knížka je prokládaná nádhernými ilustracemi ❤️

Sněhová královna, která se pyšní na prvním místě, je následována Pastýřkou a kominíčkem a pro mě zcela novým Sněhulákem.
Již zmiňovaná Holčička se sirkami, mnou velice oblíbené Ošklivé kačátko a Cínový vojáček u kterého také v mém případě nezůstane žádný kapesníček suchý.

Nezbývá mi nic jiného, jen velké vřelé doporučení, nejen pro malé ale i pro velké čtenáře.

Hodnocení: 5*/5

DominaCZ
02.03.2021 1 z 5

Hvězda za nice ilustrace, ale samotné pohádky mi nic neřekly. Byl děj, něco se dělo...a najednou useknutý konec.

Kontryhelka
01.12.2020 5 z 5

Sněhová královna je pro mě klasika. Trochu jiná pohádka, takové ty naše klasické české od Erbena či Němcové. Ale i zde je jádro a pointa stejná. Dobro a zlo. Opravdu krásný příběh dvou dětí, plný lásky a odhodlání pro kamaráda třeba i zemřít.

Znedla
24.11.2020 3 z 5

Moje připomínka dětských let. Nejvíc se mi vždy líbilo Děvčátko se sirkami.
Přečteno dětem před spaním jako Výzva 2020 - Kniha od dánského autora.

Eridan
03.11.2020 3 z 5

Sněhová královna mi přišla jako příběh s velkým, ale nevyužitým potenciálem. Proč potkala všechny ty postavy? Proč pak nehrály v příběhu nějakou roli? Proč tam chyběl střet s královnou? A co měl znamenat konec?

chodícírohožka
02.11.2020 3 z 5

Sbírka krásných a méně krásných, známých i neznámých pohádek. Vyprávěny jsou zpravidla velmi příjemně, jen mi u spousty z nich chybělo nějaké ponaučení, které znám z většiny českých pohádek.

janina66
31.10.2020 5 z 5

Už jako malé mě jí stále dokola musela vyprávět babička. A pak už, když jsem uměla číst, tak jsem jí četla 2krát po sobě. Ale na vyprávění nezapomenu.

Cajda
26.10.2020 1 z 5

Přečteno v rámci ČV. Ale aspoň už vím, proč jsem tyto pohádky jako dítě nečetla a nevyhledávala.

Kitty
22.09.2020 5 z 5

Knihu mám od dětství.
Znovu přečtena v rámci ČV a znovu zapůsobila úplně stejně, jen nyní jsem už nad každým příběhem neplakala.

n.ezn.amy
19.06.2020 5 z 5

Soubor klasických pohádek, z nichž ovšem některé jsou na pohádky dost drsné. Velký rozdíl mezi českými a těmi, které psal Andersen. Přesto se mi všechny vždy moc líbily. Hlavně Sněhová královna byla má nejoblíbenější, příběh Kaje a Gerdy, kdy Kajovi se dostanou do očí střípky a stává se krutým a pouze láska Gerdy ho zbaví prokletí.