Veselá vdova

Veselá vdova https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148555/bmid_vesela-vdova-148555.jpg 4 142 142

Přidat komentář

Nofar197
18.04.2024 4 z 5

Po Nedobylove smrti zjišťuje vdova Marie, již připravená na těžký život v chudobe, jež byla po boku starého lakomce Nedobyla zvykla, že věci se mají poněkud jinak : Stává se bohatou vdovou, může složit ruce do klína a sledovat, jak se z mladého Metoděje stává vyzrálý koncertní mistr, z Theodora malíř, z Viktora vojenský velitel, ale zároveň také snít o spříznění své rodiny
s Hanou Bornovou, kterou vždy tolik obdivovala........
Bohužel Metoděj místo hleděni si svých houslí ve snaze získat srdce pozdější pěvecké v hvězdy Emmy Destinnove, se zaplete to tzv. omladinskeho procesu, Theodor postupně ztrácí svůj životní směr, Babyla zaziva stejně nepříjemnosti jako kdysi její babička a tchyně....... Na straně druhé Francouzka Helene pod zjištěním obchodní neschopnosti Ivana Borna odjíždí zpátky do Paříže a odmítá dát souhlas k rozvodu.. .. .......

Tatopulos
21.04.2023 2 z 5

Nejslabší díl z celé pentalogie. Naštěstí je tu ještě skvělý pátý díl


milan.valden
08.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Čtvrtý díl Neffovy pentalogie Veselá vdova (1961) navazuje bezprostředně na Zlou krev a děj začíná krátce po smrti Martina Nedobyla, v létě 1893. Veselou vdovou z názvu je vdova po Martinovi Marie Nedobylová, která se teď může plně věnovat péči o svých pět dětí, čtyři syny a dceru, a užívat si peníze a majetek, který po škudlivém, chamtivém a nenáviděném manželovi zdědila. Jenže idylka netrvá dlouho, když se její nejstarší syn, osmnáctiletý Metoděj, nadaný houslista, zamiluje do patnáctileté Emy Kittlové a zaplete se s vykonstruovaným tajným spolkem Omladina... Ema Kittlová není nikdo jiný než budoucí slavná operní pěvkyně Ema Destinnová a její osudy se v románu prolínají i s osudy druhého Mariina syna Theodora, který se kromě malování také věnuje zpěvu... V tomto stále velmi kvalitním a skvěle napsaném díle se také naplní život obchodníka Jana Borna a nakonec se sňatkem oba rody spojí...
Mé nadšení z Neffovy ságy nepolevuje, naopak se mi tento díl líbí možná i o trochu víc než předchozí, asi hlavně kvůli postavě Emy Kittlové...
Mimochodem, seriál Zlá krev (1986), natočený podle 3. a části 4. dílu Neffovy pentalogie, končil smrtí Metoděje Nedobyla a procesem s Omladinou.

Babo
07.02.2022 5 z 5

Opět za pět.

lucie2169
03.10.2021 5 z 5

Ve čtvrtém pokračování Neffovy ságy se cesty některých postav protínají s počátky životní dráhy Emy Kittlové, pozdější slavné české operní zpěvačky Emy Destinnové, a jejich osudy významně poznamenává proces s Omladinou (této kapitole z českých dějin je vlastně věnována celá první polovina knihy). Do života hrdinů nadále zasahuje sílící dělnické hnutí, později i Badeniho reforma, respektive její sekundární dopad na život v Praze v podobě silných národnostních střetů. Historické pozadí nabývá na důležitosti, oproti předchozím svazkům je vlastní příběh méně akcentován. Přesto, anebo právě proto, považuji tento díl za neméně zajímavý, událostem v Praze na přelomu století zpravidla nebývá věnována až taková pozornost, možná tedy pro někoho budou nové. Pro mě opět cenný zdroj informací o nejzajímavějším období našich dějin.

Tatopulos
20.11.2020 2 z 5

Nejslabší z celé pentalogie, nejpodařenější jsou v knize myšlenky než postavy. Román na mě působil jakoby byl narychlo spíchnutý, žádná psychologicky silná postava, žádný podrobný životopis jako v předchozích románech- Martin Nedobyl, Jan Born, Vojta Náprstek. Postava Kiesela mi začala být protivná, ale když odešel nezbylo nic jen povídání pro povídání. Šnajberk, Babila, Helebrant, proces s Omladinou, Ema Destinnová, život v Rakousku-Uhersku 90.let a v novém století, drobné trable Bornů, žádný velký konflikt se tentokrát neodehrál.

Kuža007
16.03.2020 5 z 5

Skvělá je celá série Sňatky z rozumu. Neff umí krásně zachytit historickou atmosféru doby. V příběhu se posunujeme dál. Úžasný je i skvělý stejnojmenný seriál Zlá krev.

Jája92
07.10.2019 3 z 5

Ke knize jsem se dostala náhodou, bohužel jsem nečetla předchozí díly, i to je nejspíš důvod, proč mě kniha příliš nezaujala.

Pavelpi
01.01.2019 5 z 5

Druhá generace Bornů a Nedobylů už nebyla to,co její otcové.Měli úplně jiné zájmy a starosti než jejich otcové.Ale i pokračování této ságy je opravdu velice dobré.

bookcase
21.07.2018 5 z 5

Tady už to šlo trochu víc do politiky, ale nevadí, svoje jsem si "vyzobala", zvlášť jsem si užila konec, který pěkně vygradoval, a teď vzhůru na poslední díl.

RamonVarga
05.05.2018 4 z 5

Trošku slabší než předchozí díly.

Pokrzywa
14.07.2017 2 z 5

Asi nejslabší z celé pentalogie, touhle knížkou jsem se fakt musel prokousat a občas jsem bez rozpaků přeskakoval celé odstavce nezáživného textu. Škoda.

Disk
24.06.2017

Tentokrát se ke slovu dostává druhá generace, která se svým otcům a matkám nijak nevyvedla. Musím uznat, že ani zde nejde o žádnou nastavovanou kaši, Vladimír Neff naopak přichází s novými a parádně vyprofilovanými postavami.

JeKa
22.07.2013 5 z 5

Opět skvělý díl. Vždycky ráda zjišťuju, co všechno je v téhle sáze podle skutečnosti. Je toho až neskutečně dost! :-)

Godzila.007
30.11.2012 5 z 5

No, pravda, proces s Omladinou a události kolem něj jsou docela táhlé, ale teď už jsem pokročila dál, k následujícím událostem a osudům dalších potomků Bornů a Nedobylů, které v TV seriálech už nebyly. Tak se těším, jak to vše dopadne.

Oli1104
17.10.2012 3 z 5

Veselou vdovu uz ctu snad mesic. Po Snatcich z rozumu, Cisarskych fialkach, Zle krvi je to pro mne jakesi nezazivne, natahnute, rozhodne horsi nez ty prvni tri dily.

WEIL
12.08.2011 4 z 5

Po smrti svého muže, podnikatele Nedobyla je jeho žena veselá. Důvodem je ten fakt, že její muž, ačkoli patřil ve své době mezi nejbohatší lidi v Praze, tak jí dával na chod domácnosti naprosté minimum, ba si musela i půjčovat. Born ji ale neměl tak rád, jak svou první ženu, která byla proti Marii chytřejší, podnikavější, a Marii si vzal jen z praktických důvodů.