Začátek po konci

Začátek po konci https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485343/bmid_zacatek-po-konci-pQj-485343.png 4 59 33

Smrtka Ellie série

1. díl >

Ellie zemřela, ale dostala druhou šanci. Může se stát smrtkou, pokud porazí třináct kandidátů, kteří dostali stejnou nabídku. Musí se vypořádat s neznámým světem, zradou, která ji málem stojí její druhý život, a s děsivým vladařem podsvětí, který jí nedá pokoj. A zdá se, že někdo nechce, aby uspěla.

Přidat komentář

Airelle
10.04.2024 5 z 5

Ke knihám jsem se dostala v rámci štafety u @kate3003_with_book a jsem moc ráda, protože @pribehyodjany píše skvěle.

Velmi se mi zalíbil svět, ve kterém se příběh odehrává. Hlavní postavou je Ellie, která se po své smrti probere na neznámém místě a začne se cvičit jako smrtka.

Co musím rozhodně vyzdvihnout je to, že děj je postaven na postavách, vše se točí kolem Ellie, která je mi sympatická a není naivní jako většina dívčích postav v YA fantasy.

Romantická linka je uspěchaná, přesto se mi líbí a Black je takový pekelný Rhys.

Druhý díl byl ještě mnohem větší jízda než ten první, ač jsem tomu zprvu nevěřila. Ocitneme se rázem ve světě plný upírů, démonů nebo vlkodlaků, a příběh se rázem zamotává a dostává grády.

Vztah mezi Blackem a Ellie je lehce upozaděn, ale v závěru druhého dílu opět nabere zajímavý směr.

Mám jedinou výtku a tou jsou jména. Vím, jak je těžké postavy pojmenovat, ale byla bych radši, kdyby se autorka držela buď jen českých jmen anebo cizích. Některá jména byla vyloženě úsměvná a myslím si, že to byl záměr.

Sérii Vám 100% doporučuji! České autorky prostě umí psát a já to budu ráda znovu a znovu opakovat.

Už jen chybí dodat, že se moc těším na další díl, snad bude brzy.

IG: @freya_zlaskykpribehum

virgo_books
08.02.2024 4 z 5

Tahle kniha mě hned na první pohled zaujala svou obálkou, která je prostě nádherná. (Ne nemá to nic společného s tím, že miluju fialovou barvu.)

Pokud hledáte romantasy, která se vám bude číst nesmírně rychle, tak tohle je ona.

Kniha má velmi krátké kapitoly, takže příběh ubíhá velmi rychle.

Je to spíš taková fantasy oddechovka, ve které ale nechybí zvraty a magický systém.

No a pro mě je důležitá i ta romantická linka, kterou jsem si nesmírně užila.

Na druhý díl se určitě chystám, protože se do světa smrtek chci vrátit a hlavně chci další části s mým oblíbeným párem.

Moc děkuji autorce za poskytnutí knihy.


veverrka11
21.01.2024 4 z 5

Knížky mají krátké kapitoly, které zpravidla končí v tom nejnapínavějším a i proto čtení rychle ubíhá. Děj v obou má spád a gradaci, o zvraty není nouze. V druhém dílu se tempo příběhu lehce zpomaluje, na druhou stranu ale díky tomu lépe poznáváme svět a jeho zvyklosti.

Postavy jsou vykreslené realisticky a nestereotypně, tj. nejsou všechny stejné. Tohle velice oceňuji, protože v obou dílech je postav opravdu mnoho, většina z nich navíc prochází vývojem.

Prostředí je popsané tak, aby zapadlo do děje. Líbil se mi i popis, jak nastávající smrtky vnímají "náš" svět.

Po zklamání ze Smrtky Neala Shustermana jsem od těchto knih moc neočekávala a díky tomu jsem z nich byla příjemně překvapená. Celkově to bylo skvělé čtení na letní cestování

Doporučuji všem, kdo má rád české autory a také fanouškům Smrtky.

TZlat
31.12.2023 4 z 5

Příběh mě moc bavil. Ze začátku mi chvilku trvalo, než jsem se začetla, ale tím, že má knížka opravdu krátké kapitoly, šlo to rychle. Děj je velmi poutavý a napínavý, ale ocenila bych větší rozepsání některých částí. Svět je krásně vymyšlený. Ellie mi že začátku připadala hodně emočně plochá, ale později se mi dostala pod kůži. Stejně jako postava Blacka. Když byl na scéně, velmi jsem se bavila. Ostatní postavy se mi také moc líbily, jen jsem se často ztrácela ve jménech. Je tu také mnoho tajemství - některá se nám odkryjí, jiná ne, a proto si určitě přečtu druhý díl! Obálka se mi vizualně moc líbí a i díky ní mě kniha zaujala.

Cteme_s_Terkou
28.12.2023 5 z 5

Vítám všechny čtenáře a knižní milovníky u dnešní recenze, ve které se podíváme na knihu Začátek po konci od tuzemské autorky Jana Jordanová
Jana napsala i několik dalších knih, ale když jsme spolu přišly do kontaktu, nabídla mi na zrecenzování právě tuhle a já už po přečtení anotace a kouknutí na tuhle boží obálku věděla, že to rozhodně zrecenzovat chci.
Jani, tímto moc děkuji za možnost recenzovat právě tuto knihu.

Upřímně jsem před otevřením nevěděla, co mám od knihy čekat. Přestože fantasy mám ráda, se smrtkami, podsvětím a všeobecně tímhle tématem knihy jsem se snad ještě nepotkala.
mé obavy se však téměř ihned rozplynuly.
Tohle byla prostě jedna z nejlepších knížek, které jsem kdy četla.
Moc se mi líbilo, jak autorka zpracovala svět a bytosti. Nic mi tam nepřipadalo, že bych to potřebovala dovysvětlit, nebo naopak zkrátit. Dále chválím za dle mého uvěřitelnou dějovou linku. Autorka krásně vystihla všelijaké charaktery, které můžeme potkat v lidském životě a že někteří z nás by pro přežití obětovali i vlastní přátele. Nicméně vidíme zde i, jak pomýíjivé může být přátelství a že některé vztahy naopak mohou vzniknout i s těmi, se kterými bychom to čekali nejméně.
Spokojená jsem byla i s romantickou linkou, která pro mě byla předvidatelná, ale, překvapivě, na rozdíl od většiny knih jsem si nepřipadala, že tam někdo tu romantiku prostě potřeboval natlačit, aby to někdo četl. Ve své podstatě to bylo i mile zpracované a velice příjemné.

Doporučila bych tuto knihu?
Ano, určitě ano.
Komu?
Rozhodně milovníkům fantasy, smrtek, nadpřirozených bytostí, cestování mezi světy a také milovníkům milé romantické linky, která je v této knize svým způsobem vedlejší, ale zároveň toho spoustu ovlivní, ale to si budete muset přečíst sami.
A co vy? Četli jste? A jak se vám líbila?

adela.hol
12.12.2023 3 z 5

Hlavní hrdinka se ocitá v neznámém prostředí. Nic si nepamatuje, včetně svého jména. Posléze zjišťuje, že zemřela, ale dostává druhou šanci. Může se stát smrtkou, pokud porazí třináct kandidátů, kteří dostali stejnou nabídku. Dívka si vybírá jméno Ellie. Postupně se seznamuje s novým světem a novými přáteli. Ti se v boji často stávají nepřáteli, protože každý chce vyhrát a někdo se nebojí hrát nefér. Kromě zkoušek na smrtku se setkává s Blackem, děsivým vladařem podsvětí, kterého se ale jako jediná nebojí. Právě naopak. Přitahuje ji. Proč?

Do knihy jsem se začetla od první stránky. Vyhovovaly mi krátké kapitoly, které vás nutí číst dál a nemáte problém slupnout knihu na posezení. Prostředí podsvětí bylo originální. Být takové v reálu, asi by se člověk nemusel bát smrti, když by věděl, že se pro něj prakticky nic nezmění. Žili byste úplně stejně, jen byste si nepamatovali svůj minulý život.

Líbil se mi průběh samotných zkoušek, kde se kandidáti museli učit, jak pracovat s dušemi a jak celkově fungovat v roli smrtky. Protože kandidátů bylo čtrnáct, bylo tu hodně postav. Zároveň ale ne všichni měli svůj prostor a ti, co měli, tak ne natolik hluboký, abych si k nim utvořila nějaký vztah.

Víc jsem také čekala od postavy Blacka. Nezjistila jsem, v čem má spočívat jeho děsivost. Chápu, že to byl vladař podsvětí, a tak se ho automaticky všichni báli, ale já bych k tomu potřebovala nějaký prožitek, abych tomu strachu rozuměla. V závěru knihy byl ideální prostor na ukázku Blackovy moci, ale protože celá kniha je vyprávěna z pohledu Ellie, opět jsem se nic nedozvěděla.

Romantická linka byla předvídatelná, což by mi nevadilo, ale něco tomu chybělo. Nějaký impuls, kdy bych tomu mezi nimi věřila a dokázala jim fandit. Přitom myšlenka jejich spojení a důvod, proč se ho Ellie nebála, mě zaujala.

Věřím, že druhý díl některé mé otázky zodpoví.

B.Wilde
06.12.2023 3 z 5

Říkám si, jak by na mě kniha působila, když bych jí četla v době, kdy jsem milovala Twilight (který mi kniha v pár směrech i dost připomínala)? Myslím, že by mi asi před lety sedla mnohem více. Nechci tvrdit, že by příběh Ellie nebyl zajímavý, to rozhodně byl ale přiznám se, že jsem byla při čtení často na vážkách, jak to na mě celé vlastně působí.

Kniha je velmi dobře napsaná, je čtivá a kapitoly odsýpají. Bohužel jsem se ale do příběhu nedokázala za celou dobu naplno vžít a skutečně si ho užít. A bylo to především proto, že celé Podsvětí i „život po smrti“ bylo na můj vkus velmi polidštěné a neměla jsem z toho pocit, že by skutečně něco ztratili a jsou tak nějak - jinde. Chápu tento záměr, asi se s tím mladší čtenář dokáže více ztotožnit, ale já jsem si nemohla pomoct místo nadpřirozeného místa a nadpřirozených bytostí mi to více připomínalo kolej s mladými studenty, kteří studují něco mezi lékařsko-vojenským oborem, někde v odlehlé lokalitě za městem. A i když jsem měla za to, že ta věková skupina nováčků je tam docela rozmanitá, často se tam všichni chovali poměrně nevyzrále. To mě z těch fantasy částí (které byly samy o sobě velmi zajímavé) neskutečně vytrhávalo. S první polovinou knihy jsem se tak docela prala, v druhé půlce to už bylo lepší.

Ellie a Black měli fajn potenciál, ale jejich vztah mi přišel taky takový hodně urychlený, ani na jejich příběh jsem se nedokázala docela dlouho naladit, což byla fakt škoda, protože ta pointa, jak to mezi nimi je, byl rozhodně dobrý nápad. Ale v tom vývoji mi něco chybělo. Možná bych uvítala, kdyby tam byly kapitoly i z jeho pohledu, pak by mi to možná nepřišlo vše tak nějak – náhlé? Každopádně oni dva za mě patřili k tomu lepšímu, co mě v knize zaujalo.

Musím pochválit i celkové zpracování všech zkoušek, tyhle části mi přišly opravdu nejlepší a nejvíc z nich dýchalo to pravé fantasy pojetí. Stejně tak se mi líbilo dozvědět se více o jejich moci, a jak to celé vlastně funguje.

Asi už mě někdo bude mít za hroznou šťouru, ale neodpustím si ještě tyhle dvě věci: První - názvy kapitol, občas mi přišlo, že zbytečně prozrazují děj dopředu. Kdyby to bylo nazvané jen „x. kapitola“ bylo by to dle mého o kousek lepší. Stejně tak mě i překvapilo, jak byly nekombinovaná anglická a česká jména. U překladu z jiného jazyka by mi to asi dávalo smysl, jako překladatelský záměr, ale takhle mi to v mnoha ohledech přišlo spíš úsměvné. Ale to už je asi můj osobní problém, lépe se mi čte o postavách, které jsou „poangličtěné“ tak nějak všechny, tohle byl inu, zajímavý mix.

Suma sumárum, kniha rozhodně nebyla špatná, ale za mě byla spíše neutrální. Vím, že jsem vypíchla hlavně věci, které mi neseděly, ale chtěla jsem vyjasnit, proč dávám takové hodnocení. Jsem si jistá, že si kniha své čtenáře najde, kteří „takové věci“ vůbec nebudou řešit, ale prostě jsem si říkala, že sem hodím, jak jsem to při čtení cítila já. Jestli se pustím do dalšího dílu zatím nevím, ale je pravda, že jsou věci, které bych ještě ráda o Ellie zjistila. Uvidíme.

Za možnost si knihu přečíst, děkuji autorce knihy.

cestina_s_linus
05.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Po dlouhé době čtu zase příběh, který se točí kolem smrtek a přechodem na “onen svět. Byla jsem zvědavá, jestli autorka s motivem smrti naloží nějak kreativně (například jako Kalina a jeho Hvězdorození) a byla jsem mile překvapena.

Ze všech postav jsem se zamilovala do postavy Blacka (asi za to mohla ta kapuce - “Bezejmmený efekt). Trošku mě mrzelo, že nějaká kapitola nebyla třeba z jeho pohledu. Myslím si, že by to knize dalo jiný náboj. I přesto, že má kniha 120 (krátkých) kapitol, tak děj nestojí a naopak se toho děje moc. Autorka dobře pracuje s napětím a dokázala šokovat. Jedna věc mi upřímně lezla na nervy - ta vztahová horská dráha. Připadala jsem si jako ve školce. Podle mého názoru se na ně Ellie měla vybodnout a držet basu jen s Antonym, ale začínám si zvykat, že holky v YA knihách mají paměť jako rybka Dory a odpustí komukoliv, cokoliv... Trošku mě překvapil, jak moc byl otevřený konec... ale na druhou stranu, venku je druhý díl... :)

recenzienika657
30.11.2023 5 z 5

#smrtkaellie @pribehyodjany

Stále viac a viac sa presviedčam, že fantasy mám rada a je to moja šálka kávy. Fantasy, ktoré je postavené na postavách ako Ellie a podsvetie, kde mám pocit, že ani nečítam fantasy.

Ellie si vybrali, ak prejde skúškami, môže sa stať smrtkou a byť nesmrteľná. Prechádza skúškami, učí sa a neučí, spoznáva podsvetie, ako previesť duše a z vládcom Blackom ich niečo k sebe ťahá. Obaja mi veľmi sadli. Bavili ma.

Krátke kapitoly boli obrovskou výhodou a mne to stačilo, tak akurát. Sem tam by som si priala rozviesť pár situácií, ale som rada, že som mala vďaka autorke možnosť si ju prečítať.

Ale prečo fantasy musí mať pokračovanie? Chcem vedieť čo bude ďalej.

4,5/5

#recenzianika #knihy #knihomolka #knihomoli #tipnaknihu #tipnaknihu #tipnaknihu #book #booklover #laskakuknihám #laskakukniham #mamacita #mamacita #books #bookstagram #spolupracasnikou

knihomolkaJani
26.11.2023 5 z 5

"Krev znamená život. Život znamená smrt. Smrt znamená osud."
.
Skvost jménem Smrtka Ellie málem unikl mým spárům, naštěstí se ke mně kniha dostala a já jsem za to nesmírně vděčná!
.
Téma smrti mě trochu děsilo, ale autorka to uchopila zajímavě a originálně, je zde plno záhad, zvratů a tajemství..
.
Hlavní postava Ellie, která nám příběh vypráví, se ze začátku trochu hledá a je to snad nejčistší duše ze všech a jako jedna z mála týmový hráč. "Nechtělo se mi do toho. Nechtěla jsem být smrtkou. Nechtěla jsem se dotýkat cizí duše." Kniha ukazuje celý výcvik smrtek od přijetí až po závěrečné zkoušky a opravdu nikdo to nemá jednoduché ani jisté. "Teď se musíte naučit využít své schopnosti k tomu, abyste přežili."
.
Často se v příběhu ztratíte a nebudete chápat okolnosti, ale vše se nakonec vysvětlí. Zůstalo jen pár otevřených věcí, které jistě osvětlí druhý díl.
.
Miluju fantasy knihy s romantickou linkou, i zde jí špetka je.. A je to krásné i děsivé zároveň. "Jsme jako oheň a voda, tma a světlo. Dokonalá rovnováha. Jeden bez druhého nejsme úplní." Moc jsem si oblíbila i pár vedlejších postav, které příběhu dodávají přátelskost, jen dejte pozor, koho si do svého srdíčka pustíte. Opravdu mu věříte?. 
.
Kniha je nadmíru čtivá nejen kvůli zajímavému příběhu, ale i z důvodu opravdu velmi krátkých kapitol. Na 292 stránek připadá až 120 kapitol, dokonce má každá svůj vlastní název. 
.
"V životě jsou jisté jen dvě věci. Smrt a Osud. Každý někdy zemře. A každému se jednou vyplní jeho osud."
.
Za tuto úžasnou knihu moc děkuji autorce #spoluprace .
.
Pokud máte rádi spíše YA fantasy, tuto knihu vám moc doporučuji!

simona4926
23.11.2023 5 z 5

ꜱᴍʀᴛᴋᴀ ᴇʟʟɪᴇ: Začátek po konci - přečteno v rámci spolupráce s autorkou, které velmi děkuji za zaslání e-knihy.

Po přečtení anotace jsem věděla, že se mi kniha bude líbit - odhodlaná hlavní hrdinka Ellie, která zemřela, ale dostala druhou šanci - stát se Smrtkou. Aby toho dosáhla, musí projít zkouškami a výcvikem. Osud jí do cesty staví překážky, které díky odhodlání, učení, zodpovědnosti a přátelům překonává, ba dokonce nalézá lásku.

Svět, ve kterém žijí smrtky se nazývá Podsvětí, jemuž vládne Black, hlavní Smrtka. Svět smrtelníků se nazývá Nadsvětí. Smrtky cestují mezi těmito světy za účelem převádět duše zemřelých dál. Z toho Smrtky získávají životní energii. Ellie se všemu učí. Zjišťuje, že onen nový úděl není jen o zajištění "potravy", ale jde o bytí soucitným, mít kladný přístup a vytvořit pro duše pocit bezpečí. Agresivita přeci nikam nevede, v tom je hlavní hrdinka uvědomělá. To ale neznamená, že takoví jsou i ostatní adepti na Smrtky. Přátelé nebo sokové? Budou hrát fér? Dokončí Ellie výcvik?

To a mnohem více se dozvíte na 292 stranách této velmi čtivé české fantasy knihy, kterou vřele doporučuji. Hodnotím 9/10 .

knizni.anonymka
22.11.2023 5 z 5

Ellie se má stát smrtkou, bytostí která pomáchá duším zemřelých jít dál. Ale musí projít výcvikem a zkouškami, kde musí nejen porazit své soupeře, ale zdá se že má o proti ostatním nevýhody, někdo totiž nechce aby uspěla.

Knížka se četla vážně rychle, jsme hned vhozeni do děje, kde netuší nic víc než samotná Ellie (takže skoro nic). Stránky rychle utíkají pod rukama, díky krátkým kapitolám, u kterých jsem hru Ještě jednu kapitolu, drtivě prohrála.

Ellie byla reálná hlavní hrdinka, celkově byli všichni docela uvěřitelní. Ale nejvíce jsem si oblíbila Ozzyho. Měl sice jednu scénu, kdy bych mu nejradši vrazila, ale potom už na žebříčku oblíbenosti stoupal.

Autorka vystavěla zajímavý svět, o kterém toho moc nevíme. Ráda bych se dozvěděla více. Doufám, že mi to umožní druhý díl.

A navíc ta obálka... k tomu snad nemusím noc dodávat.

Moc děkuji autorce za poslání e-knihy

Vjeerus
21.11.2023 4 z 5

Kniha, která se neskutečně trefila do toho, co jsem potřebovala. Už několik měsíců válčím s krizí a po dlouhé době jsem zase přečetla knihu na pár nádechů. Stránky ubíhaly pod rukama a nestačila jsem se divit, jak rychle jsem se dokázala začíst a jaký byl problém knihu odložit. Určitě svůj díl na čtivosti mají krátké kapitoly, ale i jasné a výstižné vyjadřování autorky.
Příběh má své mouchy, je opravdu jednoduchý a vcelku předvídatelný. Ale na kvalitě pocitů z knihy mi to neubralo, protože si vždy užívám ty cesty k cíli, ne cíl samotný (běžně si přečtu poslední stránky knihy dřív, než přečtu první čtvrtinu).
Romantická linka byla na můj vkus strašně rychlá, ale dohnala to svým zápalem a očekáváním společných chvil, kdy jsem si vzpomněla na své náctileté období, když jsem vyhledávala přesně takovéhle momenty, abych se u toho mohla culit a v duchu tleskat postavám, kterým to moc přeji. A ano, tleskala jsem :).
Co mě nejvíc nadchlo, byl svět a princip žití Smrtek. A ten výcvik formou „hoď do vody a plav“ byl neskutečný a klobouk dolu všem zúčastněným, jak se dokázali rvát za ten kousek naděje na žití. Rozmanitost postav a charakterů přidala na zajímavosti hlavně s ohledem na to, jak se museli popasovat se zkouškami a osobním životem bez minulosti. A že paleta odhodlání vydržet a vyhrát byla pestrá a do dalšího dílu nám vstoupí lidi všech vlastností – rváči, podlí hajzlíci, obětavci i dříči.
Shrnuto a podtrženo, kniha za mě splňuje přesně to, co nabízí zařazením a anotací a neskutečně jsem si ji užila a do dalšího dílu se určitě pustím.
Za knihu děkuji autorce, která mi ji poskytla v rámci spolupráce.

kniho_terka
21.11.2023 4 z 5

Podle anotace jsem čekala něco jiného, ale to co jsem dostala bylo na moje očekávání lepší. Příběh je svým způsobem opravdu originální. Možná bych to klidně trochu přirovnala k sérii Smrtka.

V rámci příběhu se mi to opravdu líbilo. Na začátku se děj rozjel a díky opravdu krátkým kapitolám mě to nutilo číst dál a dál. Ale párkrát jsem měla takové zádrhely, kdy mě kniha unavovala a musela jsem ji odložit.

Děj ani tak předvídaný nebyl, právě naopak že vůbec. Většina kapitol končila otázkami, které se na druhé straně hned zodpověděly. Nějaké informace mě překvapily ale nebylo tu nic, co by mě hodně oslnilo. Stejně jsem to měla i s postavami. Ty mě spíše kolikrát mátly, podle jejich chování ale i přesto byly fajn. Se jmény jsem problém neměla, spíše mě udivovala ta příjmení typu Borůvková Celkově postavy byly na ok, ale oblíbenou nemám asi žádnou.

Anotace vám už napovídá, že tu bude romantika. Pro mě byla dostačující ale celkem předvídavá. Nebylo to nic nad čím bych se pořád usmívala jako sluníčko. Black byl fajn, ale taky mě moc nezaujal. I přesto jsem si užívala jeho společnost a chvíle, kdy se dostal na scénu a byl společně s Eliie.

Rozhodně by taky nevadilo kapitoly a samotné věty více rozepsat. Sice mi ta délka vyhovovala, ale v takovém světě by se dalo podat více informací.

Když jsem knihu měla poprvé v rukou, pozastavila jsem se nad tou obálkou. Ty zakomponované barvy jsou krásné, až to celé působí kouzelně. Úplně jsem nevěděla co a kdo na ni je. Postupem čtení jsem si to však uvědomila.

Já si to čtení vlastně náhodou užila. Kniha má skvělý děj plný dění a tajností. Zajištěný je i humor a romantika. Četlo se to skoro samo. Svět Podsvětí se mi hodně líbil, společně s Ellie jsme se vydali na cestu jejím druhým životem, ve kterém si musela vybojovat své místo.

Moc děkuju autorce za zaslání knihy a možnost přečtení.

mstychov
21.11.2023 4 z 5

Příběh, který mě hned od začátku vtáhl. Autorčin styl je čtivý. I přesto, že čtu fantasy spíše okrajově, tak tento příběh mě dostal. Především svou jedinečností v podobě ,,posmrtného života.

Hlavní hrdinka Ellie se ocitá na onom světě. Neví, jak se jmenuje, odkud přišla, a co se jí ve skutečném světě stalo. Okamžitě je okolnostmi vhozená jako ryba do vody a musí plavat, ať se jí to líbí nebo ne. Dozvídá se, že zemřela a že si může vybrat nové jméno. Za parťáka jí dají chlapce Ozzyho.

Postupně se dozvídáme, že se Ellie dostala mezi 13 kandidátů na smrtky a že ji čeká výcvik a následné zkoušky. Smrtkami se totiž rozhodně nestanou všichni. Hlavní hrdinka si postupně hledá přátele. Snaží se sžít s životem v Podsvětí. Potkává se s jeho mocným vladařem a také se svým patronem.

Podsvětí a Nadsvětí jsou v knize parádně vykreslené. Nikde jsem se neztrácela a užívala si úplně nový svět. Dozvěděla jsem se, že smrtky slouží jako přenašeči duší. Což je vlastnost, která se nedá jednoduše osvojit. Vše chce svůj čas a trpělivost.

Líbilo se mi, že jsem si spolu s Ellie mohla projít nový svět. Pocítila jsem sílu přátelství, lásky a sounáležitosti. Zamilovala jsem si smrtky a smrťáky, kteří s ní přišli do kontaktu. Užila jsem si zkoušky, které byly napínavé a plné neočekávaných zvratů.

Vypíchla bych názvy kapitol, které byly trefné a já tak věděla, co mě čeká. Co mi naopak občas dělalo problém byla orientace ve jménech a různých funkcích.

Celkově knížku doporučuji všem milovníkům fantasy, co by se rádi vydali na posmrtnou cestu do Podsvětí. Tento svět vás pohltí a nadchne. V roce 2022 navíc vyšel druhý díl.

Oblíbené věty z knihy:
,,líbilo se mi, že budeme dělat něco normálního, co nesouvisí se smrtí
Hrajeme si s osudy lidí.
Mají smrtky taky osud?
Myslím, že už by s tebou mohlo jít pracovat.
Konečně začínáš vypadat trochu k světu.
Usmál se na mě tím svým podmanivým úsměvem a já se rozpouštěla blahem.

SáraR.
19.11.2023 4 z 5

Začátek po konci. To je skvělá česká fantasy. Celý nápad mi přijde originální a zpracování je velmi dobré. Ellie jsem si oblíbila vesměs od začátku a Black, jméno mluví samo za sebe, je úžasnej, temnej, sexy a starostlivej. Co víc si přát? Kniha jako celek sice nepatří mezi elitu fantasy knih, ale rozhodně stojí za přečtení. Autorka vymyslela úžasný svět, nebo spíš si vysnila, co se děje po smrti.
Jak už jsem říkala, zpracování je velmi dobré, ale za mě tam je jeden zádrhel, který musím zmínit. Trochu mi nesedla česká jména. Já je tedy celkově v knihách moc nemusím, ale o to teď nejde. Jde mi o to, že ti lidé nevědí, odkud jsou a přitom si všichni vybrali jména česká. V tom jsem autorku trochu nepochopila. Neměli by být z různých koutů světa? A neměli by si pak podvědomě vybrat jména typická pro jejich národnost? No jména některých patronů asi nebudeme komentovat.
Kniha je napsána velmi jednoduše. Rozhodně je myšlena pro mladší čtenáře. Já bych ji doporučila dětem od 12 let. I když je celý nápad založen na posmrtném životě a je tam pár krvavých scének, tak bych ji takto starému dítěti dala. Jsou tam scénky, kdy lidé zemřou při nehodách, převážně autonehodách, popřípadě stářím, nebo čirou náhodou, jako třeba infarkt. Je dobré, aby děti věděli, že smrt může přijít nečekaně, nebo že jejich prarodiče či jiné osoby v jejich životě tu nebudou věčně a měli by si vážit všech chvil strávených s nimi.
Knížku mi v e-podobě zaslala sama autorka, abych ji zrecenzovala. Jsem moc vděčná, že jsem měla tu možnost. :)

michaela9714
12.11.2023 5 z 5

O knize jsem předtím než jsem ji začala číst vůbec neslyšela, ale jakmile jsem se začetla už mě kniha nepustila a přečetla jsem si strašně rychle.

Ten příběh je poutavý a dobře napsaný. Všechno důležité je vysvětlené. Občas se v příběhu ztratím v pochopení nového světa. To se tady nestalo.

Jedinou maličkost, kterou bych vytkla je počet kapitol. Za mě bych brala o něco delší kapitoly.

Ale knihu určitě doporučuji.

Moc děkuji autorce za možnost si knihu přečíst.

Mon.CouCou
11.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Dnes jsem vystoupila z komfortní zóny a sáhla po knize pro mladší ročníky. Fantasy Y/A od Jany Jordánové je zajímavou volbou. Smrtka Ellie - ZAČÁTEK PO KONCI.
Předně klobouk dolů za originální téma. Co se děje po životě? Budeme si vůbec své pozemské skutky pamatovat? A co může nastat, až vydechnu naposledy? Scénářů už bylo napsáno mnoho a i když je nám všem nejbližší nebe a peklo, Jana otevřela nové téma, které mladé může nadchnout.


Ellie po smrti dostává novou, posmrtnou výzvu. Poznáváme svět, který je tolik podobný tomu, jaký známe, přesto úplně jiný. Společně s vyvolenými se může stát smrtkou. Přenášet duše. Jenže se tomuto "řemeslu" musí naučit. Navíc-toto poslání nemůže konat každý a pokud svoji misi nesplní, bude úplný konec.
Nastupuje tedy výcvik, nová přátelství a Ellie objevuje nové funkce. Trošku jsem se usmívala tomu, že si ale pochutnává na kuřeti a přespává v ubytovně. Tím dala autorka jistou "lidskost", která může mladé bavit - více se ztotožní s hrdinkou a vcítí se do bolestí i nástrah. Většinu spolužáků si oblíbíte. A pak bacha-čeká nás návrat na zemi, kde musí projít dalšími zkoušky. Samozřejmě nechybí i romantická linka... jenže-co když se těm, které si oblíbíme-cesta rozdělí?
Jaká? Uspěje Ellie? Bude jedna se sedmi? Sedmi-to je zatraceně málo... Těch osudných nástrah je zatraceně hodně. A co bude dál? Bude žít navěky?

Autorka má svěží styl. Díky krátkým kapitolám se čte kniha rychle. Takový skoro Harry Potter po Česku-troufám si přirovnat. Možná bych některé hrdiny pojmenovala jinak, ale vlastně-proč ne :-)
Za sebe jsem ráda, že jsem si knihu mohla přečíst. Určitě doporučuju všem milovníkům fantasy.

paula1351
15.09.2023 5 z 5

Musím říct, že i když je knížka směřována na YA (což já už dlouho nejsem:-)) tak se mi moc líbila. Po pravdě jsem se musela několikrát podivat na jméno spisovatelky jestli je opravdu Češka. Jeji psaní se vyrovná některým zahraničním spisovatelům.

Kniha má super myšlenku podsvětí a já bych si strašně ráda vyzkoušela být Smrtkou. Moc se mi líbil příběh Ellie a její cesta temným podsvětím a překážky které musela překonat.

Jediná věc která trochu kazila celý zážitek byly názvy kapitol, které dopředu prozrazovaly co se bude dál dít. Ale tím, že kapitoly byly krátké knížka se četla velmi dobře. Až mě rozesmutnilo že jsem na konci knihy.

Moc se tesim na další pokračování knížky a zodpovězení otázek které mám po přečtení prvního dílu.

lucyvase4
08.09.2023 4 z 5

Ačkoliv je to kniha YA musím říct, že příběh mne moc bavil. Takova lehčí verze Divergence. Na začátku má čtenář strašně otázek. Na některé se odpovědi v knize dozví, na některé částečně a na některé vůbec. Ale může na ně přijít řada třeba v druhém díle.
Naše hrdinka Ellie (toto jméno si sama vybrala na začátku knihy) se ocitne v podsvětí,, ve kterém vládne temný vůdce Black. Zemřela ale dostala šanci na návrat v podobě smrtky. Aby se jí ale stala musí obstát v úkolech a také si ji musí vybrat jeden z patronů. To ale nejprve znamená porazit zbylé kandidáty. Protože o tento post nesoutěží sama. Úkoly jsou velice obtížné, navíc se někdo snaží zajistit aby neuspěla. Proč? Nikoho tady nezná, o ničem neví? Proč je tedy právě ona trnem v oku vysoce postavených smrtek? A co hlas, který slyší ve své hlavě, komu patří? A proč ji varuje?
Kniha je napsána jednoduchými větami, pro YA jasné, srozumitelné. Děj je plný zvratů a napětí. Nikdy nevíte, co se stane, komu můžete věřit, kdo je skutečně přítel? Toto vše vás nutí číst a číst. Za to autorku moc obdivuji. Svět podsvětí vybarvila podobně jako náš svět. I smrtka může jít přece na párty, hospody nebo na bowling. Což je krásná myšlenka . Musím říct že ani smrtkám nechybí smysl pro humor a romantika.
Už se moc těším na další díl.

Autorovy další knížky

Jana Jordanová
česká, 1989
2021  83%Začátek po konci
2022  90%Potrhané duše

Kniha Začátek po konci je v

Přečtených60x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených5x
Knihotéce72x
Chystám se číst30x
Chci si koupit10x