Potrhané duše

Potrhané duše https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502460/bmid_potrhane-duse-jhR-502460.png 4 23 12

Smrtka Ellie série

< 2. díl

Kdo ničí duše nadbytostí? Může za tím být nepřátelství mezi upíry a vlkodlaky nebo je v tom něco víc? Ellie je pověřena vyšetřováním, při kterém půjde o víc než o její život. V sázce je celý svět.

Přidat komentář

cestina_s_linus
předevčírem 3 z 5

(SPOILER) Bylo opravdu těžké napsat na tento díl recenzi. Na jednu stranu jsem se těšila, až se do světa smrtek opět vrátím, ale druhé díly mě obecně děsí. Pokusím se být stručná a nespoilerovat, ale beztak mi něco ujede...

Co se mi nelíbilo:
- ufňukanost Ellie - já chápu, že má problematický vztah s Pánem Podsvětí, ale po X kapitolách, kde opět fňukala, že se jí nevěnuje... už jsem toho měla dost (mají celou věčnost a ona vše potřebuje hned). Na jednu stranu si hraje na silnou a nezávislou, ale na druhou stranu nepoužívá hlavu a jen všechno a všem komplikuje.
- moc jsem nepobrala toho Olivera, ale OK...

Co se mi líbilo:
- krátké kapitoly, které čtenáře nepustí
- nové bytosti - asi jsem si oblíbila mnohem více upíry než vlkodlaky, ale co už...
- Black - jsem ráda, že se zachoval, jak se zachoval. Na jednu se stranu se kvůli Ellie může přetrhnout, ale na druhou stranu má také povinnost vůči Podsvětí (i Nadsvětí).

Jsem zvědavá na pokračování a doufám, že Ellie už nebude tak ubrečená, protože tento typ postav je opravdu čtenářsky odpudivý.

Airelle
10.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Ke knihám jsem se dostala v rámci štafety u @kate3003_with_book a jsem moc ráda, protože @pribehyodjany píše skvěle.

Velmi se mi zalíbil svět, ve kterém se příběh odehrává. Hlavní postavou je Ellie, která se po své smrti probere na neznámém místě a začne se cvičit jako smrtka.

Co musím rozhodně vyzdvihnout je to, že děj je postaven na postavách, vše se točí kolem Ellie, která je mi sympatická a není naivní jako většina dívčích postav v YA fantasy.

Romantická linka je uspěchaná, přesto se mi líbí a Black je takový pekelný Rhys.

Druhý díl byl ještě mnohem větší jízda než ten první, ač jsem tomu zprvu nevěřila. Ocitneme se rázem ve světě plný upírů, démonů nebo vlkodlaků, a příběh se rázem zamotává a dostává grády.

Vztah mezi Blackem a Ellie je lehce upozaděn, ale v závěru druhého dílu opět nabere zajímavý směr.

Mám jedinou výtku a tou jsou jména. Vím, jak je těžké postavy pojmenovat, ale byla bych radši, kdyby se autorka držela buď jen českých jmen anebo cizích. Některá jména byla vyloženě úsměvná a myslím si, že to byl záměr.

Sérii Vám 100% doporučuji! České autorky prostě umí psát a já to budu ráda znovu a znovu opakovat.

Už jen chybí dodat, že se moc těším na další díl, snad bude brzy.

IG: @freya_zlaskykpribehum


veverrka11
21.01.2024 4 z 5

Knížky mají krátké kapitoly, které zpravidla končí v tom nejnapínavějším a i proto čtení rychle ubíhá. Děj v obou má spád a gradaci, o zvraty není nouze. V druhém dílu se tempo příběhu lehce zpomaluje, na druhou stranu ale díky tomu lépe poznáváme svět a jeho zvyklosti.

Postavy jsou vykreslené realisticky a nestereotypně, tj. nejsou všechny stejné. Tohle velice oceňuji, protože v obou dílech je postav opravdu mnoho, většina z nich navíc prochází vývojem.

Prostředí je popsané tak, aby zapadlo do děje. Líbil se mi i popis, jak nastávající smrtky vnímají "náš" svět.

Po zklamání ze Smrtky Neala Shustermana jsem od těchto knih moc neočekávala a díky tomu jsem z nich byla příjemně překvapená. Celkově to bylo skvělé čtení na letní cestování

Doporučuji všem, kdo má rád české autory a také fanouškům Smrtky.

Cteme_s_Terkou
28.12.2023 5 z 5

Vítám vás u dnešní recenze.
Dnes se podíváme na druhý díl série Smrtka Ellie s názvem Začátek po konci od České spisovatelky Jany Jordanové.
Pokud jste nečetli první díl série doporučuji nečíst tuto recenzi.
První díl jsem od autorky dostala k zrecenzování a protože mě příběh velice zaujal, musela jsem si pořídit i tento, druhý, díl a dle mého názoru jsem rozhodně neudělala chybu.
My se ale už pojďme podívat na samotnou recenzi.

Nestačily vám smrtky a sudičky z prvního dílu a chtěli byste více bytostí? Vlkodlaky, upíry a čarodějnice? Žádný problém.
Všechny tyhle bytosti a snad ještě originálnější příběh vám přináší druhý díl Smrtky Ellie.
Říkali jste si, že je v prvním dílu málo zajímavého děje a akcí? Toto je už také vyřešeno.
Tento díl se mi také líbil, přestože už to není to, co jste dostali v první části.
Zde nám autorka předkládá mnohem více nadpřirozených bytostí, problémů, zvratů a akce, což jsem já rozhodně ocenila.
Ellie už nemá vše tak jednoduché a konečně je k něčemu puštěna a je jí dovoleno ukázat, co v sobě má.
Chválím, že už Ellie nebyla vykreslována jako někdo, kdo se ve všem plácá a neustále potřebuje pomoc od ostatních.
Opět však nebyla ošizena ani romantická linka, která ale neskončí tak růžově, jako v prvním díle.
Moc se mi také líbilo finální rozřešení, které jsem upřímně vůbec nečekala a musím říct, že mě dostalo.
Co jsem ale tak úplně neocenila byla dost jasně podaná informace, kam se bude ubírat třetí díl, ale nebudu vám tady vypisovat své dohady. Místo toho si všichni počkáme na jeho vydání, ne?

Takže doporučila bych tuto knihu?
Ano, rozhodně ano.
A komu?
Určitě milovníkům fantasy a nadpřirozených bytostí. Také těm, kteří mají v knihách rádi akce, protože tato knížka je jich plná. Možná i fanouškům romantiky, ale zde ne až tolik, jako u předchozího dílu.

paula1351
16.09.2023 5 z 5

Co napsat? První díl se mi líbil, druhý díl byl pecka!!! V prvním díle se řešil trénink Smrtky Ellie, v druhém díle je konečně v akci! A né tak ledajaké. Objevují se upíři, džinové, vlkodlaci, čarodějky a démoni. Ellie se rozhodně nenudí:-) Je zde více zvratů, akce, napětí a hlavně nečekaného konce:-))) Bylo to jak na horské dráze, v jeden okamžik je z kladné postavy záporák a naopak. Jsem ráda že v tomto díle autorka nepojmenovává kapitoly, užívá jen čísla. Kapitoly jsou krátké což mi vyhovuje. Snad vyjde ještě třetí díl. A pokud ano, věřím ze to bude zase jízda:-))

lucyvase4
09.09.2023 4 z 5

Tak dneska se chci s vámi poděl
Ellie se stala smrtkou a dostala za úkol převádět duše nadbytosti (vlkodlaci, upiri...). Někdo ale tyto duše záměrně ničí. A Ellie a její tým chce přijít na to kdo. Všichni si myslí, že za to může nepřátelství mezi vlkodlaky a upíry. Útoky se ale odehrávají v obou táborech ale nejen tam. Oběťmi se stávají i lidské duše. Stopy vedou k čarodějnici. Ale tohle vše je jen začátek... zvládne Black a Ellie zachránit i samotné podsvětí před útokem? A co vše budou muset obětovat? Vydrží to jejich láska?
Tak tentokrát to byla fakt jízda a to od začátku až do konce. Čtivé a plně zvratů. Úžasná YA fantasy. Nechybí vlkodlaci, upíři ani démoni. Příběh je děsivější než první díl. A mně dostal hnedka od prvních stránek.
Moc se mi líbí jak autorka z padoucha udělá najednou sympaťáka a naopak z kladne postavy padoucha, za to má můj obdiv. Člověk nikdy neví na čem je. Kdo je přítel, kdo nepřítel, kdo koho miluje? Také se mi líbí jak smrtky řeší běžné věci jako smrtelníci. Třeba, zda jít za svým snem nebo poslouchat rodiče. Příběh je plný lásky, romantiky, temnoty a zrady. Bude příběh končit happyendem nebo vám na konci ukapne slza? Nechte se překvapit.

Wisha
23.11.2022 4 z 5

Právě jsem dočetla. Je pravda, že jsem se začítala o chvilku déle než u prvního dílu, ten mě chytil hned od začátku, ale pak to nabralo tempo a opět to bylo skvělé čtení :-) Ten konec mě tedy dostal, už aby vyšel třetí díl, jsem zvědavá, jak to s Ellie dopadne dál.

nela3812
21.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Pokračování příběhu Ellie nás opět zanesene do mého oblíbeného prostředí podsvětí, které jsem si v prvním díle zamilovala. Tentokrát se podsvětím i nadsvětím prohnala zvláštní nákaza.

NÁSLEDUJÍCÍ TEXT MŮŽE OBSAHOVAT DROBNÉ SPOILERY.

Příběh jsem opět přečetla poměrně rychle a bylo příjemné vrátit se zpět do tohoto světa. Nicméně jsem měla pocit, že měl příběh několik prázdných míst. Děj se několikrát naprosto nečekaně změní a já měla při čtení pocit, že mi ještě chybí informace z předchozí scény a už jsme někde jinde. Místy bych měla ráda děj více rozveden do detailů.

Samotná zápletka mě také bavila, ale její vyvrcholení bohužel už tolik ne. Přišlo mi to vůči všemu co se stalo, až příliš jednoduché a opět mi zde chybí i několik detailů. Možná jsem to přehlédla, ale od kdy umí vlkodlak čarovat a proč se vydal zrovna tímto směrem? Mohl udělat cokoliv, ale komplikovaně povolával démony? Upřímně mi to úplně nesedí a ráda bych v příběhu měla lepší vysvětlení.

V prvním díle se mi líbila postava Ellie i Blacka, ale sympatie začaly lehce opadat, stejně jako jejich komunikace. Ovšem líbí se mi dohromady jako pár, který to prostě spolu nezvládá, protože do toho skočili moc rychle. Takový pár v knihách často nenajdeme.

Celkově hodnotím 3,75/5 ⭐️ a rozhodně se těším na pokračování, protože jak autorka na konci nastínila, konečně bych se měla dočkat pátrání po minulosti Ellie. Na to se těším opravdu moc.

veronika3699
14.11.2022 5 z 5

Skvělé obě knihy…netradiční svět i celý nápad…moc mile mě to překvapilo. Hltala jsem jedním dechem.

Merrit999
31.10.2022 5 z 5

Jana Jordanová je pro mě objev roku ;) Příběh Ellie má takový drive,že se ani nenadějete a jste na konci....,což mi je líto,četla bych klidně ještě dloooouho .
Autorka se naprosto dokázala vyhnout hluchým místům,což se povede málo komu,postavy jsou sympatické a uvěřitelné,prochází neustálým vývojem,kdo byl před chvilkou pitomec,se vyvine do snesitelného člověka a naopak,stejně jako to chodí v životě.
Clifhanger který se povedl na konci bych čekala u Maasové,to fakt klobouk dolů....pokud se zcvoknu než vyjde třetí díl,doufám,že mi ho Jana donese do blázince osobně .
Moc jsem si užila,že se ukázalo tolik druhů nadbytostí....džinové by mě zajímali víc ‍️

Smrčkajda
29.10.2022 5 z 5

Tohle byla jízda užila jsem si to od začátku do konce. Ale akutně potřebuji třetí díl. Ocenila jsem kapitoly bez názvů.

Kate3003
04.10.2022 5 z 5

Tenhle příběh jsem si opravdu užila. Velmi oceňuji, že autorka tentokrát upustila od názvů kapitol, které spoilerovali budoucí děj. Příběh je i díky krátkým kapitolám velmi čtivý. Děj hezky odsýpá a už od začátku v knize nechybí akce. Já sama jsem přečetla celou knihu v podstatě na jeden zátah. Dobře zde funguje propojení smrtek a dalších bytostí podsvěta. Do budoucna by nás autorka mohla více zasvětit do hyerarchie a celkového fungování podsvěta a role jednotlivých bytostí. Postava Ellie je velmi sympatická i tím, že vlastně občas neví co dělat a není to typicka YA superdokonalá hrdinka. V knize spolu celkově postavy velmi dobře fungují a i zápletky a zvraty, které se postupně objevovali byli dobře zpracované. Za mě je tento díl ještě lepší než první díl, pouze obálka knihy se mi líbí o něco méně než u prvního dílu, ale i tak je hezká.

Autorovy další knížky

Jana Jordanová
česká, 1989
2021  83%Začátek po konci
2022  89%Potrhané duše