Smrt podle hvězd

Smrt podle hvězd https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535487/bmid_smrt-podle-hvezd-660c25d11a2e0.jpg 4 39 16

Když v zapadlém koutě Menšího Města pražského najdou zavražděnou nevěstku Rosálii, nikdo netuší, že stejně skončí další mladé dívky. Neznámý vrah si nevybírá. Zabíjí nevěstky, ale i počestné měšťanské dcerky nebo dokonce šlechtičny. Vyděšená šenkýřka od Krále brabantského Tereza se obrací na svého přítele písaře zemského soudu Lukáše Trobla z Květnice, aby vraha vypátral a zamezil jeho řádění. Lukáš si však tentokrát příliš neví rady. Netuší, zda sérii záhadných vražd má na svědomí jeden pachatel, anebo celá skupina vrahů...... celý text

Přidat komentář

Misabi
včera 4 z 5

Mne se to líbilo. Čtivé, milé. Doporučuji.

Kanimůra2
15.03.2024 2 z 5

Myslím, že pana Bauera nadlouho vynechám. Nejdřív mi to přišla konverzace trochu jednoduchá a když se přidaly vulgarity, věděla jsem bezpečně, že je konec.
Dobrý by bylo, kdyby aspoň nadávali - přibližně - v řeči poplatné té době. Ale novodobé nadávky? To je čistá vulgarita


Ladinek
20.05.2023 2 z 5

Tak pan Bauer si už ani nepamatuje co psal v předchozích dílech. Lukáš si v této knize posteskne že by se chtěl naučit házet dýkou. Přitom v prvním díle zneškodní alchymistu de Valerise přesně hozenou dýkou protože "vedle šermu se v Heidelbergu cvičil i v házení nožem".

hanzmb
23.12.2022 4 z 5

Docela milé překvapení. Tento díl dává vzpomenout těm nejlepším knihám ze série Protiva či Otec vlasti. Zcela jiná kategorie než třeba Melichar. Samozřejmě si při čtení mozek nezavaříte, ale to je u tohoto typu literatury normální. Na druhou stranu tu ani nejsou stupidnosti typu Žižkova syna. Takový pohodový uklidnění v předvánočním shonu.

barynka15
06.12.2021 3 z 5

Pěkné oddechové čtení. Poměrně záhy jsem však věděla, kdo je vrah. Avšak příjemně se nasávala atmosféra rudolfínské Prahy.

Kerberos
02.09.2020 3 z 5

Jednoduchý příběh s detektivní zápletkou.Postava písaře Lukáše je mi sympatická,určitě si přečtu i další díl.

konicekbily
03.12.2019 3 z 5

Není to klasická detektivka, nemá to pořádnou zápletku a ani rozuzlení nepřináší závěrečné vysvětlení. Je to spíše taková nezávazná potulka středověkou Prahou s rádoby erotickým podtextem. Více než průměr to není.

bagel
16.09.2019 3 z 5

Jako obvykle od tohoto autora - lehké odpočinkové čtení, které nezanechá větší stopu.

Dandulka
10.05.2019 5 z 5

Tyhle knihy nikdy nezklamou. Skvělý příběh.

ivoiro
17.02.2019 5 z 5

Tak tohle byla krásná a rychlá jízda.

Schamila
18.12.2018 2 z 5

První kniha tohoto autora, hm, trochu krimi opepřené netypickým slůvkem pro milování, které se vůbec nehodilo k tomuto pojmenování v tak historické době …. aspoň tak to na mě působilo. No zkusím to ještě s jiným autorovým dílkem … třeba budu nadšenější....

Macek58
13.12.2018

Klasické čtení na dlouhé zimní večery.

Narissa
02.12.2018 2 z 5

Historických detektivek není nikdy dost. Osobně jsem velkou fanynkou Vlastimila Vondrušky a jeho Letopisů královské komory, a právě proto se ráda podívám i na knihy jiných autorů. Bohužel se stylem Jana Bauera se neumím sžít. Jistě, neuvěřitelně se mi líbí historické prostředí, líčení tehdejších poměrů, milá romantická linka, sympatické postavy, stará Praha i zmínění nějakých těch slavných jmen, které zná každý z hodin dějepisu, ale jaksi mi to nestačí.
Můj první problém s touto knihou byla nadměrná vulgarita. Já chápu, že se nám autor snaží přiblížit dobu, kdy si lidé nejspíše servítky nebrali, obzvláště prostý lid mluvil, jak mu zobák narostl, ale každý čtenář by tohle pochopil jen z pouhé půlky všech těch výrazů, které pan Bauer používá, ne-li z menšího množství.

Za druhé jsem byla zklamána detektivní zápletkou. Vraždění podle hvězd je skvělý nápad, nota bene, když jsou horoskopy nalezené u mrtvol chybné, šité horkou jehlou a ještě vůbec neodpovídají narození zavražděných, jenže jakožto čtenář detektivek jsem zvyklá snažit se odhalovat stopy a snažit se přijít na to, kdo je vrahem. A tady se právě dostávám ke třetímu a to nejdůležitějšímu zklamání, a to faktu, že jsem prakticky od začátku věděla, kdo je vrahem. Ne proto, že bych snad byla tak bystrá, ale proto, že tu byl zoufalý nedostatek postav a pokud neměl být zabijácký astrolog někdo, kdo se objeví jen tak v závěru knihy, pak mi jednoduchou dedukcí vyšla jediná postava, která může být tím padouchem. A to je u detektivky vskutku škoda. Nechápejte mě špatně, když je v kriminálce postav jak na orloji a čtenář se nezvládá zorientovat, tak to také není nejlepší. Důležité je najít rovnováhu.

Peníze někdy dokážou pravé zázraky, před nimiž bledne i Kristovo kříšení mrtvých a chůze po vodní hladině.

Stejně tak mi tu chybělo jisté rozuzlení. Už od dob Agathy Christie, ne-li dříve, je dobrým zvykem, že detektiv svolá všechny podezřelé a odhalí před nimi vraha a hlavně postup, jak k jeho odhalení došel. Tím totiž čtenáři zodpoví všechny otázky, které snad měl a poukáže na důkazy, kterých si mohli čtenáři v průběhu čtení povšimnout. Tady se ale nic takového nestane. Kromě toho, že vraha vlastně neodhalí vyšetřovatel Lukáš, což bych autorovi za zlé neměla, někdy se to prostě stane, ale jeden z jeho přátel, tak se vše vyřeší téměř náhodou a jen shodou okolností se k závěru případu přichomýtnou ti správní lidé, pak je zlo potrestáno a dobro vítězí. Hlavně se ale nedozvídáme vlastně nic o samotném průběhu vražd. Proč nám autor na začátku knihy předhodí fakt, že se první tělo našlo na zamčeném Kamenném mostě, kam se nikdo nemohl dostat a pak nám nevysvětlí, jak se to tedy seběhlo? A podobných "maličkostí" je v knize plno.

Za sebe tedy mohu říci, že mám z knihy rozporuplný pocit. Co se detektivní zápletky a jejího řešení týče, byla jsem zklamaná, ale styl je velice čtivý, kniha je poklidná a vlastně i milá a hezky se u ní odpočívá. Řekla bych, že méně náročným čtenářům určitě přijde vhod.
(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství MOBA)

alabra
24.11.2018 2 z 5

Moc se nepodařila

KikiZ
19.11.2018 4 z 5

Musím říci, že ze všech knížek pana Bauera se mi tyhle s mladým Lukášem Troblem z Květnice líbí asi nejvíc. Trobl je sympatický odvážný zbrkloun, šenkýřka Terezka krásná a strýc Maxmilián Trobl správně nabručený a nabroušený na svého nezdárného synovce. Zápletka sice není příliš složitá, vraha odhadneme poměrně rychle a snadno, ale o to snad tady ani tolik nejde. Líbí se mi jak je vykreslena atmosféra pozdně středověké Prahy, člověk má skoro pocit, že se tam prochází společně s hlavním hrdinou. Těším se na další pokračování!

Zdenda20
05.11.2018 4 z 5

Musím přiznat, že jsem očekával pěknou zápletku a to se mi splnilo. Autor moc pěkně popisuje středověkou Prahu a děj knihy nemá chybu. Doporučuji všem čtenářům co mají rádi detektivní příběhy z historie.