Smíření

Smíření https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83872/bmid_smireni-XKN-83872.jpg 5 6 5

Příběh citového, rozumového i profesního zrání Anežky Kertészové, dcery středoškolského profesora, který behěm 1. světové války uvízl v ruském zajetí a v 20. letech se vrací k rodině. Matka si po dobu jeho nepřítomnosti našla mladého milence a Anežka se snaží uchránit otce před špínou, zradou a vynahradit mu léta strádání.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Irgalom , 1965


více info...

Přidat komentář

Kabuky
20.12.2022 5 z 5

Výborná kniha. Velmi dobrý překlad.

JankoStirbey
03.05.2022 5 z 5

Čo napísať k tejto knihe? Prvý krát som si položil otázku, či autor, ktorý napíše podobné dielo skutočne rozumie inému svetu a inému vnímaniu sveta a je schopný chápať ostatných alebo je to len nejaký dojem a jeho schopnosť logicky vyskladať osobnosť. Akým je vlastne majstrovstvom vyskladať postavu, jej dušu a jej vnímanie a postoje tak aby pôsobila hodnoverne a dojmom, že skutočne existuje, je uveriteľná a uchopiteľná. Pretože je to práve osoba hlavnej hrdinky, čo ma na tejto knihe nadchlo a viedlo k smutnému konštatovaniu, že ide o neuveriteľné dielo, ktoré má pre mňa svoj veľký význam, no bohužiaľ prichádza neskoro, aspoň preto, čo sa stalo a nemuselo, keby prišlo skôr, aj keď je otázne do akej miery by som bol schopný precítiť jeho krásu a niektoré myšlienky, ktoré by bez určitých skúseností pre mňa neboli také zásadné a hlavne pochopiteľné. Neviem opísať dojem a ani pocity, ktoré vo mne táto kniha zanecháva, no svojím obsahom sa postupne priblížila k tomu najlepšiemu čo som doposiaľ čítal. Môj názor je silne subjektívny, pretože stále vo mne rezonujú určité veci, a preto si myslím, že pár rokov dozadu by som v tejto knižke nenašiel to, čo som v nej našiel teraz.


Hanka_Bohmova
14.01.2020 4 z 5

"Marně byste měnil společenské podmínky, jestliže nedokážete dát uzdu tomu šílenství v nás samých."

Kniha velmi dobře zapadla do mého aktuálního přemýšlení a posílila inspiraci z jiného čtení, mám tyhle shody (ač se pravděpodobně vytvářejí jen v mé hlavě) ráda. Velkým tématem je zde čistota a způsob, jak správně nakládat s mimořádným dobrem ve vlastním srdci. Mnohý, kdo byl obdarován nad běžný standard, se pozná v zobrazené tendenci mládí nosit milost jako prapor, jako hranici kladenou mezi sebe a druhé. Snad jako hrdinka knihy s časem a zkušenostmi dospějeme do bodu, v němž milost v nás může skutečně v plné míře konat to, co touží, totiž rozdávat se druhým k jejich prospěchu. Kdy lidé začnou být důležitější než lpění na pozicích.
Toto "smíření" neznamená ústup od pravdy, není to rezignovaný sestup na běžnou úroveň špatnosti a klamu. Je to ústup od hněvivých tenzí plynoucích z antagonismu mezi dokonalým světem ideálu a narušenou realitou kolem nás. Ideál přestává být odsuzujícím důkazem proti světu a stává se vnitřním zdrojem obnovy světa. Člověk se mění ze soudce v prostředníka. Čistota, která je od počátku sice vnímána velmi citlivě, ale limitována určitou slepotou sebereflexe, konečně může ovládnout lidské srdce.
Anežka to svému příteli klade na srdce krásnými slovy: "Když už jste se ujal tak těžkého, nevděčného úkolu, měl byste to dělat s očištěnou duší."

Děkuji Atuin za nepřímé doporučení.

Cllloe
12.11.2019

Ze začátku musím přiznat, že nejsem veliký čtenář, takže jsem o spisovateli László Némethovi nikdy neslyšela a román Smíření se mi do rukou dostal úplnou náhodou. Děj románu se odehrává v maďarském městě Budapešti roku 1921 a hlavní hrdinkou je mladá dvacetiletá studentka medicíny Anežka Kertészová. Základní dějovou linkou je návrat otce z války po sedmiletém zajetí na Sibiři. Anežku trápí, že se otec po návratu nesetkává s laskavým přijetím své manželky Irmy, která se sblížila s mnohem mladším mužem Lackovicsem. Dívka se snaží otce před ostudným chováním své matky chránit. A čím větší ostudu maminka dělá, tím více si je dívka jistá, že ona bude tou počestnou dcerou, na kterou se její otec Jan Kertész, bývalý učitel, bude moci spolehnout. Naše hrdinka, která na počátku příběhu své blízké tvrdě soudila, však dospěje i k pochopení těch souzených - všecek její obdiv k jedněm i všecek její ortel nad druhými jihnou lidstvím. Za mě nádherný zážitek při čtení.
Ukázka:
Anežka šla za sychravého podzimního večera z univerzity se třemi kolegy. Dívka, která se do ní zprava zavěsila a přizpůsobovala svou kolébavou chůzi jejím svěžejším, přesnějším krokům, byla z třetího ročníku jako ona, seděly spolu i na hodině patologie, která (přestože zakladatel ústavu spojil své jméno v dějinách vědy s Pasteurovým) se zásluhou nynějšího učitele a pozdní hodiny změnila v doupě zívání, podpírání hlav a pospávání po bohatýrských večírcích, takže i nejlépe vychované kolegyně se vyřítily s veselým pocitem úlevy do osvobozující uličky, do jejichž mlhy vnikalo světlo obloukových lamp Ulloské třídy.

Atuin
21.02.2019 5 z 5

Velice dobrý psychologický román. Autor dokázal překrásně vyprávět, a nevím zda vlastností jazyka původních či dobrého překladu, má onen mikrosvět neuvěřitelnou sílu, pozadí není umělé, ale nabízí řadu a řadu skutečností. Další kniha s duší....5/5

Anežka co by postava není vykreslená kostrbatě a pateticky, ale je opravdová, svěží a uvěřitelná. Člověk snadno vklouzne do jejich trampot a starostí, do jejího vypětí.
Zastoupení určitých problémů, určitých jevů se může zdát nekonkrétní, ale je řečeno velmi dynamicky, postavy jsou prokreslenými hrdiny svých osudů dobře zpracovány a sladěny s příběhem, kniha má tak obrovskou šanci dostat se pod kůži.

Autorovy další knížky

László Németh
maďarská, 1901 - 1975
1987  90%Smíření
1967  80%Vozy v září
1972  80%Hřích
1960  80%Hrůza
1963  100%Smutek

Kniha Smíření je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce22x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x