Slzotvůrce

Slzotvůrce
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518334/bmid_slzotvurce-SVD-518334.jpg 4 152 152

Slzotvůrce / Slzotvorca série

1. díl

V pochmurném dětském domově, kde Nika vyrostla, kolovala pohádka o tvůrci slz, muži s očima jako sklo, schopného všechny rozplakat a naplnit srdce emocemi. V sedmnácti letech Nika konečně opouští budovu, která ji navždy poznamenala, když se jí plní životní sen: je vybraná k adopci. Jenže v nové rodině není sama. Spolu s ní adoptují i Rigela, podivného sirotka, kterého by Nika za bratra nikdy nechtěla. Rigel je inteligentní, vychytralý, hraje na klavír jako svůdný démon a je obdařený podmanivou krásou. Jeho nádherný vzhled však skrývá temné nitro. Ačkoli Niku a Rigela pojí společná minulost založená na bolesti a strádání, jejich soužití se zdá nemožné. Zvlášť, když Slzotvůrce znovu vstoupí do jejich životů a stane se skutečností. Nika se náhle ocitá před krutou volbou mezi láskou rodinnou a mileneckou.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , King Cool
Originální název:

Fabbricante di lacrime , 2020


více info...

Přidat komentář

zuzca.h
včera 5 z 5

(SPOILER) Kniha, která ve Vás i přes drobné nesrovnalosti, jakto že Rigel nikdy nebyl potrestaný za svoje rvačky, bude dlouho rezonovat. Kniha plná těžkých témat, ale přitom svým způsobem pohádková. Po přečtení podle mě chce každý najít toho svého Slzotvůrce-

weru987
21.07.2024 5 z 5

(SPOILER) Kniha se mi moc líbila. Ukázala,že nic není tak,jak se občas zdá. Líbilo se mi,že nastínila i problematiku za zavřenými dveřmi dětského domova. Jak se dá různě po světě dočíst z odhalených kauz, bohužel se to stává a oběti si následky nesou celý život. Nika má nicméně svého slzotvůrce a trauma překoná. Moc hezky příběh plný nečekané lásky,který ukázal,že mezi nenávistí a láskou může být velmi tenká hranice. Film se dal, ale kniha byla o mnoho nelepší.


EjkaM
18.07.2024 5 z 5

Lyrický romatický pohádkový příběh o síle naděje a optimizmu, který pohladí duši po tom, co vám ji rozdrásá. Vypisujete si z knížek zajímavé myšlenky? Tady si přijdete na své. Neotřelá obrazná přirovnání a detailní rozbor pocitů dopřeje čtenáři plně nahlédnout do duše hlavních postav. Plynulost čtení narušuje netradiční slovosled. Zajímalo by mě, zda úmyslně nebo omylem překladu. Zfilmovanou verzi doporučuju plně ignorovat - scenárista evidentně nezvládl zachytit hlavní linii příběhu a už vůbec ne jeho intimní atmosféru. Knižní předloha nabízí barvy světa, poezii vesmíru a spoustu povedených metafor, i když primárně dodržuje romantickou pohádkovou linku.

Roux
13.07.2024 4 z 5

(SPOILER) Moc pěkná knížka, samozřejmě jsem ji četla po filmu a asi bych se do ní ani nepouštěla, kdyby byl film trošku lépe zpracovaný. Přišlo mi, že je v některých věcech hrozně nedotažený a vlastně jsem se ani nepletla. Herec, který hraje Rigela je tam asi jen nastrčený, protože je hezký, ale po přečtení knihy mi dochází, že je nedostatečný a malý (myslím fyzicky malý).

Nika je taková polámaná panenka, opravdu jak motýlek. Rigel, je jak temný anděl. Jeho linka mě bavila mnohem více. V podstatě se i díky nim dozvíte, co se v něm odehrávalo, proč byl takový jaký byl. Ale bylo jí zatraceně málo.

Kniha mě bavila do jejich maturity, pak už mi to přišlo zbytečný. Stačil by mi krátký konec jako byl právě ve filmu. Vysokoškolská část mi přišla doslova zbytečná, ty důležité části z ní se dali zakomponovat úplně někam jinam.

KnihoMolka-_-
04.07.2024 5 z 5

Poprvé jsem u knihy plakala.
Dvakrát.
A jsem šťastná.

terezapolednik
28.06.2024 5 z 5

Slzotvůrce je příběh tak moc bolavý, ale tak moc nádherný. Není to jednoduché čtení. Abyste knihu pochopili, musíte vnímat a musíte mít v sobě alespoň trocha empatie. Dokonce si i troufám říct, že kniha je spíše pro náročnějšího čtenáře.

Ebony
23.06.2024 5 z 5

Jedním slovem prostě krása. Tak dojemný, bolestivý a zároveň příběh plný naděje jsem dlouho nečetla.

JaLenka
22.06.2024

Ups, vůbec nerozumím těm oslavným komentářům, asi jsem úplně mimo. Horko těžko dočteno, a to jen proto, že jsem fakt nemohla uvěřit tomu, že přes všechny ty ódy to je o ničem a stále doufala, že tam i já něco najdu..

JanaŠamšová
18.06.2024 5 z 5

"Lásku můžeš zahánět, popírat ji, vytrhnout že srdce, ale ona si vždycky poradí a najde si tě."
Nica a Rigel spolu prožili těžké časy v dětském domově. V nové adoptivní rodině si oba uvědomí, že je k sobě přitahují nečekané city, kterých ani jeden z nich nedokáže odolat.
Nenacházím vhodná slova, kterými bych popsala tuto dokonalou knihu. Ano, opravdu je název velmi výstižný, na konci jsem plakala a slzy nešly zastavit. Mnoho nádherných citátů, myšlenek, kterými vždy začíná kapitola vám vezmou dech. A ten příběh je nádherný, i když vám vytrhne srdce. Četla ji také dcera a byla uchvácena stejně jako já.
Protože "některé věci se dají pochopit, když se na ně díváte jen srdcem".
"Nenechej, aby z tebe utrpení udělalo někoho, kdo nejsi. Bolest si nemůžeme vybrat, ale můžeme si vybrat, jak s ní naložíme."
"Možná se nejvíce bojíme přijmout fakt, že nás někdo může opravdu milovat takové, jací jsme."
Nejde je tu vypsat všechny, tohle si prostě musíte přečíst. Takhle vypadá dokonalost!

bosorka78
18.06.2024 5 z 5

Kniha mě asi do12- 13 kapitoly tak nějak nebavila, chtěla jsem to dokonce i vzdát. Slova mi tak nějak nezapadala do sebe buď chybou překladatelky nebo paní spisovatelky,ale pak to konečně začalo plout tak jak má, konečně mě to vtáhlo do děje a kniha byla nakonec velmi pěkná. Zřejmě kdyby mi bylo 16, tak bych knihu hltala jak splašená,toho citu tam bylo vážně moc .....

Jidu
14.06.2024 4 z 5

Wow, tohle byla krása! Když mi knížka přišla a já viděla její formát a písmo, tak jsem se trochu lekla. Však už to u mě znáte. Říkala jsem si - YA romantika na cca 650 normálních stran?? No..

Nika je typická jemná dívka, která má kolem sebe typického prevíta Rigela. Takže byste si řekli, že se nic nového a světoborného nechystá. ALE! Kromě povrchního příběhu, který zde samozřejmě je a je nám jasné, kam to spěje, je zde hlubší a temnější pozadí.

Obě postavy toho totiž mají za sebou za tak krátký život až až. Takže kromě lásky s nimi čtenář objevuje i neštěstí, nevážení si sebe, psychické problémy a vše možné, co si museli zažít.

Proto kniha mohla mít tolik stran a neztratit na dynamičnosti, a proto byla tak úžasná!

Ano, pár hluchých míst tady přeci jen bylo, za to beru jednu hvězdičku, ale bylo jich minimum.

Konec byl emotivní, smutný, ale hlavně krásný a přiznávám, málem byla i slzička.

Na závěr vám dám jednu radu - nekoukejte na film před čtením. Prozradí vám vše podstatné, ale zároveň je tak katastrofálně natočený a přetvořený, že vás ochudí o všechnu tu chemii a napětí mezi postavami. To byl děs.

JaAnička
12.06.2024 5 z 5

Hnedka na úvod bych upozornila, že se jedná o contemporary romantiku, nikoli fantasy, jak by se mohlo na první pohled zdát...ale nenechte se mýlit. Ta kniha je absolutně skvělá, melancholická, romantická, ale i bolestivá, zdrcující a absolutně šílená.
Postavy jsou úžasné, zlomené, uvěřitelné a krásně zpracované. Ta, co se nevzdává a hledá ve všem krásu, je do slova a do písmene sunshine a ten nemocný introvertní mladík je grumpy. Oba bojují sami se sebou, se svou minulostí i přítomností, nerozumí svým pocitům, protože jsou díky svým zážitkům rozbití a navždy poškození. Je to touha, posedlost, nenávist nebo láska? Ani běžný smrtelník kolikrát neví, co přesně cítí...a teď si představte, že to cítí někdo, kdo nikdy nic a nikoho neměl. Jak se má vypořádat se světem, když nerozumí sobě samému?
Chvilkami jsem si říkala, že je ten děj točí v kruzích, ale v druhé polovině se neskutečně rozjel a já jsem nedýchala...bála jsem se o ně, zajímala mě jejich minulost, vzpomínky, zajímal mě Rigelům červotoč...a přiznám se, v jedné konkrétní části jsem brečela jak divá. Číst to bolelo...ale nemohla jsem přestat.

A lidičky...ten konec? Vím, že tady sem tam někdo psal, že by klidně mohl být kratší...ale za mě v žádném případě. Byla jsem za něj ráda, protože všechno hezky - cyklicky - uzavřel.

Je to prostě krásné, nádherné, dokonalé...je to upřímná zpověď dvou sirotků, kteří si prošli peklem, aby našli jeden druhého.

Kiwicatko
11.06.2024 5 z 5

Musim priznat, ze jsem jako prvni videla film. A jako je to v 95% pripadu - KNIHA proste byla LEPSI!!!
Ve filmu jsem proste hlavnim hrdinum neverila, v knizce jsem jejich pribehem zila.

suiteki
31.05.2024 5 z 5

Byla úžasná! Příběh trhal, kousal,laskal a do samého konce nepustil.
Autorka vytvořila naprostý skvost a já vím, že si ji přečtu minimálně ještě jednou, vlastně mám chuť se do ní pustit znovu hned teď. :)

VendelinkaC
28.05.2024 5 z 5

Nevím, co říct... Tohle mě úplně dostalo. Celý příběh mi přijde temný, smutný, ale zároveň plný naděje a lásky. Hlavní postavy jsou komplikované, plné traumat, osamělé, bažící po lásce, z které zároveň mají strach. Nejednou jsem byla naměkko, uvědomila si, jak věci, které jsou pro nás samozřejmé, jsou pro někoho nepředstavitelné, dostala mě vděčnost, jakou Nika projevovala za všechno, její krásně vykreslená jemnost. Ona skutečně byla světlem, které prosvětlilo Rigelovu temnotu. Dozvědět se, co se vlastně děje v hlavě jemu trvalo déle, ale pak do sebe všechno zapadlo. A chemie mezi hlavními hrdiny byla naprosto skvělá. Je to příběh hlavně o naději, o uzdravování se, o hojení jizev, které nejsou vidět a o lásce dvou polámaných duší, jejichž střepy díky tomu do sebe krásně zapadly.

Lee7
19.05.2024 4 z 5

Zajímavá kniha, vůbec jsem nečekala jak mě dostane.

SněžnáSova
07.05.2024 5 z 5

Tato kniha mě naprosto emocionálně rozbila. Normálně se mi to nestává, ale u tohoto příběhu jsem brečela jako želva a to hlavně díky kontrastu smutku a lásky , světla a tmy, bolesti a uzdravení. Tahle kniha mi bude v myšlenkách ležet ještě nějakou dobu.
PS: I když jsem film viděla dřív než jsem četla knihu, tak se může jít bodnout.

Veronika.malova
01.05.2024 1 z 5

Postavy mi přišly absurdní, nepříliš uvěřitelné.
A kdyby byla kniha o 300 stran kratší, uvažovala bych o dvou hvězdičkách.
Prakticky v této knize neprožíváme události, ne čteme 650 stran mentálních pochodu. Zbytečných a těžkých myšlenek.

LuckaK.088
30.04.2024 4 z 5

"Kdo křičí, není nutně zlý. Křičí ten, kdo krvácí a neví, jak jinak by skryl vlastní bolest."

Krásně dojemný příběh o dvou pošramocených duších. Autorka má dosti osobitý styl psaní - rozmáchlý, vzletný a melancholický.
Skvělá obálka i název.

"Nevadí, že jsi rozbitý.
Nevadí, že já také.
I mozaiky jsou udělané ze střepů,
a podívej, jaká je to nádhera."

ivetdos
28.04.2024 5 z 5

Hodnocení: 4,5 *

Příběh mě zaujal už jako film, kniha zážitek pozvedla na jinou úroveň. Je hluboký, neotřelý a kdyby autorka byla vypsanější, dala bych v rámci žánru YA hodnocení i 5*. Kniha ve mně vzbudila hodně emocí, je celkově velmi emotivní a napsaná až poeticky, což nemusí sednout všem.

Knihu bych malinko zkrátila, i tak mě ale bavila každá stránka a stále jsem se potřebovala ke čtení vracet. Jako obvykle mě vytáčel překlad a volba slov, který knihu trochu degraduje, ale zvykla jsem si. Co se mi líbilo ze všeho nejvíc byla chemie mezi hlavními hrdiny a jak na nás autorka dokázala přenést atmosféru. S tak hmatatelným napětím a hlubokými emocemi se často v knihách nesetkávám. Taky se mi líbilo, jak autorka dokázala zpracovat témata traumatu a adopce, bylo to uvěřitelné a po přečtení mi všechno začlo dávat smysl. Na to, že jde o autorčinu prvotinu, tak smekám.

Ke knize se budu chtít časem vrátit, dotkla se mě víc než jsem čekala.