Slovenský nářez: Antologie nejlepších autorů slovenské fantastiky

Slovenský nářez: Antologie nejlepších autorů slovenské fantastiky https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534568/bmid_slovensky-narez-65f84bd8f4100.jpg 4 40 15

Slovenská fantastika se dere nahoru kvalitou i čtenářským zájmem. Slovenský nářez je velkolepé představení nejlepších současných slovenských autorů v češtině a je to seznámení, u kterého rozhodně chcete být. Ať už jde o světově známá jména jako Juraj Červenák či Michal Hvorecký, esa z východu, která už zabodovala u českých čtenářů jako Janko Iša, Peter Jelínek či Lívia Hlavačková, tak i další autory, kteří dokazují, že od Bratislavy po Košice vzniká velkolepá fantastika, která vás vezme do jiných světů a úžasných příběhů. MP3 ke stažení.... celý text

Přidat komentář

Maud22
21.04.2024 5 z 5

Celá antologie je ochutnávkou slovenské produkce na poli fantastiky. Témata byla pestrá a zpracování rovněž. Sice bych dala přednost originálu, ale překlad může autory více přiblížit českým čtenářům. Líbilo se mi uspořádání, kdy každý autor dostal prostor, aby se sám uvedl, načež v závěru knihy jsou k nim přidány i malé medailonky shrnující dosavadní tvorbu. Některé autory znám, k jiným bych se možná dostala časem, každopádně to bylo dobré počtení.

cori
17.03.2024 3 z 5

Kniha přináší 14 povídek (čtyři sci-fi, tři historická fantasy, tři alternativní současnost, čtyři fantasy) nejvíc mě zaujala historická fantasy (řazeno abecedně) 16. červen 1919, S císařem na věčnost, Za Hronem temný les, příběh ze světa okřídlených lidí Noc zázraků a Žoldnéř.


rimar
02.03.2024 5 z 5

Tak po dočtení knihy co říci. Super pro mne je že byla přeložena do češtiny. Mám mezi Slováky dost známých i kamarádů a rozhodně mi nevadí mluvené slovo, mému zdraví rozhodně vadí když s nimi popíjím ale blbě se mi slovensky čte. A to jsem vyrůstal v době kdy jsem s ní v kontaktu byl v televizi při pořadech filmech tak i při projevu prezidenta. Vůbec nevěřím že by mladá generace mohla rozumět psané slovenštině.
Co se knihy týče byl jsem velmi mile překvap. Některé povídky byli nadstandardně povedené, některé tolik nezaujaly ale celkový dojem z knihy mám dobrý a od některých autorů když by se přeložili bych si moc rád něco přečetl. Občas je poznat inspirace od jiných autorů ale nezdá se mi u žádné povídky jako vykradačka. Takže určitě se nebráním přečíst si opět něco podobného.

sladkáva
07.02.2024 2 z 5

Skutečně se jedná o nejlepší autory současné slovenské fantastiky? Nemůžu upřít rozmanitost, kdy antalogie opravdu nabízí širokou škálu stylů a témat, ale většina povídek má bohužel společné to, že byly průměrné a někdy až nudné. Jediné, co mě utkvělo v paměti a co mě opravdu zaujalo a hodně pobavilo, tak byla postava antihrdiny z hovna a to z povídky Incident ve vile Vistárii od Petera Jelínka. Celkově hodnotím tuto antologii spíše jako zklamání. (audiokniha)

Kopta
29.01.2024 2 z 5

Nedá se lhát. Po 400 stránkách, aby mě zaujala jediná povídka - to je dost ošklivý zlá věc.

parvitas
05.01.2024 5 z 5

Dočítané. Je to husté a drsné, fakt dobré. S niektorými poviedkami som sa nerada lúčila, chcela by som viac, ale tým, že boli vlastne ukončené, sa ani inak nedalo, len pokračovať.
Mala som len eknihu, takže sa mi spätne v nej nechce listovať, ktoré to boli, ale je možné, že sa k nej ešte vrátim.

Maslojed
04.01.2024 5 z 5

Krásna zbírka, povídky výborné skoro všechny. Pro mě nad všemi vyčníval Žoldnéř, to bylo parádní.

Birlibán
31.12.2023 4 z 5

Dobře vybrané povídky slovenských autorů doplněné jednou od mistra Kotlety. Určitě stojí za přečtení. Nejvíc se mi líbil Žoldnéř, Petr hledá dům, Vae victis. Atmosféra v povídce S císařem na věčnost. Cestování v čase V zajetí času. 16.červen 1919 prolínání historických událostí s nadpřirozenem.

dpxcz
29.12.2023 4 z 5

Zajímavá antologie slovenských autorů, které vesměs neznám. Nejvíce se mi líbily povídky "Žoldnéř" a "Smrt je jen začátkem".

TerkinKnižnySve
07.11.2023 5 z 5

Úžasná fantasy kniha plná skvelých poviedok od slovenských autorov.

Milujem tieto poviedkové knihy, kde sa nesústredíte len na jeden dej ale na x ďalších.

Najviac ma zaujali poviedky od Michal Hvorecky, Leona Štiblarikova, Katarina Soyka a Janko Iša.

Určite však treba vyzdvihnúť i ostatných autorov, ktory dali kus zo seba a zapojili sa do tejto skvelej Antológie.

Ja to hovorím stále, že naši autori sú častokrát nedocenený a nie len naši samozrejme i tý český.

Preto ďakujem @nakladatelstviepocha
, že ste takto krásne spravili ten najlepší výber slovenských autorov a snáď sa dočkáme i českého nářezu.

Teraz trosku spoileru a mojho komentu k poviedkam ktoré sa mi páčili najviac

Michal Hvorecky - Neviňátko - síce moc neľúbim tieto postapo vecičky ale tato poviedka si ma získala

Leona Štiblarikova - Krvava grilovačka - vyborna poviedka s RPG tematikou, toto je druhy krat čo som sa dostala k takejto "teme" a veľmi sa mi páči

Katarina Soyka - Smrt je jen začátek - na túto poviedku som sa tešila najviac - upíri, čarodejnici - juch Katka brnkla na moju najviac oblubenu fantasy strunu a tuto poviedku som si uzila do sytosti (p.s. tesim sa na Lokaja)

Janko Iša - Žoldnier - veľmi mi to pripomínalo Zaklínača a musím povedať, že tento Žoldnier bol poprdeli dobrý a keby existovali kéris i u nás, som potetovaná od hlavy až po päty, takto mi musia stačiť len moje "obyčajné kerky"

Michal_SK
05.11.2023 5 z 5

Zbierka sa mi veľmi páčila, to, že texty nespája ústredný motív, ale národ pôvodu autorov je pre mňa pridaná hodnota, videli sme tak cez desať úplne odlišných svetov. Pri poviedkach tak kvalitných ako Žoldnéř, Vae Victis a Za hronem temný les však niektoré pôsobili naozaj srandovne, konkrétne Smrt je jen začátkem som skoro nezvládol dočítať. Ako celok však ide určite o jednú z tých lepších antológii, krásny formát a príťažlivé neónové farby aj dobre vyzerajú v poličke :o).

Pampalini
05.11.2023 3 z 5

Až také top to není. Snad hype, který pomine. Pro mne jednoznačně nejlepší povídka byla S císařem na věčnost - krásný svět, nešablonovité postavy, příběh s pointou. Povedly se i Petr hledá dům (současný Zvolen a okolí, trochu fantastiky, všechno s citem a dobrým podáním), Za Hronem temný les (Mistr Č. ve svém standardu v pohodě podium, a to s x-let starou povídkou), Žoldnéř (dobrý styl který vtáhne), Incident ve vile Vistárii (hodně dobré podání, příběhu chyběla lepší pointa, ale byl tam Gatling) a hodně dobrá byla i 16. červen 1919 od Mistra K. (legionáři a Maxim). Pozitivně překvapila obálka (mohla by více korespondovat s obsahem), není na ní dvojkříž, ani Kriváň nebo detvanské krpce. Obecně Sk fantastika jde směrem hospodské zábavy, podmínkou jsou vulgarizmy, někdy bezdůvodné násilí. Některé povídky byly pro čtenáře od 12 do 15 let, ale to byl asi záměr, aby si každý něco našel.

Dydy7
21.10.2023 5 z 5

Ide o veľkolepé predstavenie najlepších súčasných, slovenských autorov, v češtine .

V knihe nájdete autorov, ako Juraj Červenák , Michal Hvorecký, Katarína Soyka, Alexandra Pavelková, Anton Stiffel a mnoho ďalších - ja som vymenovala týchto piatich autorov, pretože ich príbehy, boli úplne najlepšie - teda za mňa boli najlepšie ...

Aj keď samozrejme v knihe nie je žiadny slabý príbeh, úplne najviac ma prekvapila Katarína Soyka - príbehy o upíroch milujem, takže znova u mňa zabodovala !
Jej knihy proste "žeriem" :-)

Za Hronem Temný Les od Juraja Červenáka, bol skvelý, tam neni o čom, autora poznajú určite všetci!
Síce mohol byť príbeh aj dlhší, vôbec by som sa nehnevala ;-)

Knihu vám ODPORÚČAM a verím , že aj vy si v nej nájdete vaše obľúbené poviedky !

Je to moja druhá kniha, kde sa takto striedajú autori a ich poviedky - a za mňa naozaj úžasná , každý príbeh, vás zavedie do iného sveta a to všetko nájdete v jednej knihe!

Verím, že bude aj viac takýchto knižiek, kde sa zase vystriedajú slovenskí , alebo českí autori, pretože čím ďalej, tým viac sa mi páči ich tvorba !

Lacie
19.10.2023 4 z 5

To jsem takhle četla knihu deseti českých autorů fantasy povídek s nicneříkajícím názvem Fantom – a byl to nářez.
A pak jsem se natěšila na Slovenský nářez – a ... Žádná katastrofa, to zase ne, ale rozhodně se mi nestalo, že bych musela knížku před spaním zavřít, aby se mi příběh nenatáhnul do snu, což jsem u Fantomu musela. Také jsem kolikrát povídku odložila a vrátila se až za několik dní, žádné nutkání k dočtení, netrpělivost, jaká bude další... takže asi tak.

kuruteku
16.10.2023 4 z 5

Zdařilý výběr. U některých autorů mám chuť se podívat podrobněji - kromě nám známého Červenáka mi přišel velmi zajímavý námět Neviňátka M. Hvereckého a Petr hledá dům a Žoldnéř. U některých, jak už to bývá, mi přišla fantazie samoúčelná.