Slova na strunách

Slova na strunách https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48615/slova-na-strunach-48615.jpg 5 35 5

Knihu veršů jednoho z prokletých uspořádali Petr Kopta a Jan Vladislav, který je také autorem úvodní eseje, životopisných poznámek a ediční poznámky. Kniha je doplněna dobovým obrazovým materiálem, vzpomínkami současníků, Verlainovými dopisy a dalšími dokumenty vybranými a přeloženými opět Janem Vladislavem. Jednotlivé básně jsou překlady z dílen našich nejznámějších básníků a celá kniha patří ke špičce toho, co v KPP vyšlo.... celý text

Přidat komentář

ziriant
17.07.2020 4 z 5

Pěkné ochutnávková kniha. Zde se na Verlaina naladíme, ale doporučuju také doplnit si obrázek (ať už předtím nebo potom, či třeba souběžně, jak jsem to dělala já) nějakým podrobným životopisem (za mě to byl P. Petitfils), aby letmé útržky korespondence, zpovědí a životopisných informací z knihy zapadly, kam mají, abychom lépe pochopili a pronikli do Verlaina jako takového. Z hlediska poetického je to zde opravdu jen ochutnávka, ale za účelem souboru postačí.

Mišima
23.03.2017 5 z 5

Bylo mi 17 let, když jsem tuhle knížku poprvé četl a mnohokrát jsem se k ní pak v životě vracel. Myslím, že je to nejlepší Výbor z Verlaina, který byl u nás vydán! A také prozaické dadatky k Výboru jsou skvělé.


yenda1
29.11.2014 5 z 5

Vzpomínka pro paní X...
Kdykoli si ji přečtu hodí mě to zpět. Je mi 18 a posílám své milované, pasáže z Verlaina....

Warronika
23.07.2013 5 z 5

Tuto knihu jsem četla ihned po dočtení životopisu P.V. od Pierra Petitfilse, takže životopisná část této knihy byla pro mě pouze opakování. Vděčná jsem za obrazový materiál, básně a korespondenci. Přesto, že v porovnání s výše uvedeným rozsáhlým životopisem je tento "mini" - obsahuje ve zkratce vše, co je potřeba vědět.

nightlybird
30.11.-0001 5 z 5

Verlainovy básně vyšly v řadě vydání a dá se říct, že jsou obecně dost známé. Co mne ale doopravdy zaujalo, je jeho korespondence s řadou přátel, mám za to, že o básníkovi vytváří živější obraz, než obvyklá biografická data a přibližuje nám jej jako člověka. A je vlastně i do jisté míry obrazem jeho doby.