Sleduj ma

Sleduj ma https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371982/bmid_sleduj-ma-IHh-371982.jpg 4 325 91

Sleduj mě / Sleduj ma série

1. díl >

Tessin svet je veľmi malý. Pre chorobu zvanú agorafóbia, strach z voľných priestranstiev, nevychádza z izby. Jediný únik z nepeknej reality pre ňu predstavuje jej idol, popový spevák Eric Thorn. Keď píše tweety svojim fanúšičkám, Tessa má pocit, ako by sa prihováral priamo jej. Eric má zo svojich posadnutých fanúšičiek strach. Uctievanie jeho osoby sa mu zdá prehnané. A fakt, že ich v tom jeho nahrávacia spoločnosť podporuje, mu vôbec nepomáha. Keď rukou fanúšičky príde o život iný mladý spevák, Eric pochopí, že je čas konať. Rozhodne sa zničiť svoj dokonalý obraz na Twitteri a začne od najvernejších priaznivcov. No jeho plán znepriateliť si používateľku @TessaSrdceEric sa skončí fiaskom a neočakávaným vzťahom, ktorý je hlbší, ako by sa vôbec odvážil dúfať. A keď sa tí dvaja stretnú naživo, všetko naberie nečakaný spád.... celý text

Romány Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (SK)
Originální název:

Follow me Back , 2017


více info...

Přidat komentář

SáraR.
22.03.2024 5 z 5

Tak takhle knížka pro mě byla velmi milým překvapením. Sehnala jsem oba díly po 19,- na Reknihách a jsem z toho hrozně nadšená. Příběh mě moc bavil, celou dobu jste napnutí jak kšandy, ale vlastně ani nevíte, co se stalo. Do toho ty výslechy tam atd. No a ten konec? A ten zavěrečnej výslech?!! :0

stelka_knihomol
01.01.2023 4 z 5

Vlastně jsem čekala, že to bude horší. Tohle je přesně ten typ knih, u kterých celou dobu čekáte, kdy se konečně něco stane a trochu se nudite, ale pak se konečně něco stane a vám dojde, že ta kniha je vlastně docela zajímavá a baví vás


reader.007
30.11.2022 1 z 5

No dobrá, četla jsem to jen proto, že mě zajímalo co zase za poklad dcera dovalila z knihovny a stručně shrnuto, je to "vlhký sen pubescentní muzikantské Lidušky okořeněný stalkingem a v barvách Cvrlikání". Dočíst to mě donutila jedině touha vědět, proč ta ústřední kikina sedí ultimátně doma na prdeli za zavřenými dveřmi a sociální vazby udržuje jen s cvokařkou a podobně jeblejma pošukama přes chytroplacku. Cukrkandl se táhnul až ke konci, kdy přišla studená sprcha a kdyby mi dcera netvrdila, že na to údajně navazuje druhý díl, kde "je všechno jinak" asi by mne z posledních řádků poněkud mrazilo.

ivca84
17.07.2022 3 z 5

kniha byla docela čtivá ale i dobře zamotaná

Hermiona419
24.04.2022 5 z 5

Jedna z nejlepších YA knih! Četla se sama.

oblakaknih
24.03.2022 4 z 5

Sleduj mě jsem měla na seznamu už nějakou dobu a teď, když se ke mně kniha konečně dostala, pustila jsem se do ní co nejdříve.

Kniha je označená jako YA thriller, což je možná první problém, který s knihou mám. Když se totiž řekne thriller, představím si pořádné napětí, že se od knihy nebudu moct odtrhnout a budu zvědavá, jak to dopadne. Jenže v tomto případě hrozně dlouho trvalo, než se kniha rozjela a ani potom jsem nijak zvlášť napjatá nebyla, protože celý příběh tak nějak překrývala romantická linka. Navíc je pro mě po všech těch opravdu napínavých a brutálních knihách YA thriller nejspíš málo.

Během čtení se můj názor různě měnil, protože věc, která se knize upřít nedá, je zmatek.

Kniha se věnuje problematice sociálních sítí, skvěle zobrazuje, jak se mohou známí zpěváci cítit, ale také je v ní zobrazena problematika agorafobie. Celá kniha je v tomto ohledu velmi originální, přestože občas může působit jako klišé romantický příběh.

Co se postav týče, poměrně rychle jsem si je oblíbila a vytvořila si k nim nějaký vztah. Jedna věc mi na hlavní hrdince neseděla, což ale mohlo být přesně úmyslem. To mě vede k mojí závěrečné zmínce. Upřímně si nejsem jistá, že mám jasno v tom, jak kniha skončila. Na druhou stranu mi tak ale zůstane příběh mnohem déle v myšlenkách.

Na závěr bych chtěla ještě vyzdvihnout zpracování (chaty, policejní přepisy, zápisy z deníku).

BlueTer
05.09.2021 3 z 5

Jednoduchá knížka na dvě odpoledne. Čte se velice rychle, mě se moc líbí i střídání normálního psaní s psaním na Twitteru. Je to celé takové naivní, ale takové fanfikce na wattpadu prostě jsou, takže jsem s tím počítala. Trochu mě naštval těm konec, protože jsem cekala aspoň trochu více romantiky (když už na to tak dlouho čekáme) a navíc ten zvrat na posledních stránkách, co to je? Sice by mě zajímalo, co se stalo, druhý díl si už asi nekoupím.

Bebe2004
28.07.2021 5 z 5

Skvěly YA thriller. Postavy jsem si oblíbila, líbilo se mi, že to bylo propojené s psychickými problémy. Naučila jsem se spoustu nových onemocnění, i jak fungují. Kniha se četla příjemně a rychle. Kapitoly nebyly zbytečně dlouhé.

Nikychlupova
11.07.2021 5 z 5

No..uznávám dost nereálný příběh, ale líbil se mi. Můžeme v tom vidět varování, ze na sociálních sítích nemůžeme věřit všemu a všem. A Tessiina diagnóza je mi blízka, takže jsem si její postavu oblíbila. Jen ten konec jsem moc nepochopila, jako by nás chtěla autorka zmást. Dávám pět hvězdiček.

chaera
15.05.2021 2 z 5

Tohle opravdu nebyla kniha pro mě. Celý vztah Tessy a Erica mi přišel přitažený za vlasy a neuvěřitelně nerealistický. Eric mi celkově přišel jako velmi nevěrohodná postava a jen co vyšlo najevo, že se zápletka knihy točí kolem toho, že Tessa je "not like other girls" ve mně zavládla tak silná nechuť, že jsem knihu málem odložila. Já tyhle bláboly typu "ty jediná mi rozumíš, nikdo jiný mě nechápe" prostě nesnáším. Oceňuji čtivost a téma stalkingu a agorafobie, ale víc než 2 hvězdy s klidným svědomím dát nemůžu. 2/5

Janík511
15.05.2021

Nuda, nuda...., po třetině s knihou končím. Neskutečně hloupá kniha o ničem. Tohle je určeno pro mládež? Možná jako dobrý vtip a pokus o knihu. Za mě teda těžce ne.

Lucyk01
04.05.2021 5 z 5

Upřímně jsem od této knihy moc nečekala, jelikož je to autorka z wattpadu, ale kniha i samotná autorka mě mile překvapila. Kniha má hezkou obálku a líbí se mi název knihy, který přesně vystihuje děj. Styl psaní autorky je jednoduchý, takže se vám to čte dobře a překvapivě rychle. Někdy jsem měla pocit, že vím všechno nebo aspoň vím, co se stane, ale z 80% jsem se mýlila. Někdy jsem kroutil hlavou jen wtf, co se to tady děje?
Příběh byl zajímavě vyprávění. Ze začátku to bylo složité se v tom vyznat, ale pak už jsem si na to zvyklá. Příběh je vyprávěn z pohledu třetí osoby, která vypráví pohled Tessy a pak vypráví pohled Erica. Ale pak tam přišel nějaký Blair, tak 3. osoba vyprávěla pohled Blaira. Potom jsou tam části z vyšetřování, co se stalo, to se četlo opravdu rychle. Trošku mě štvalo, že u toho vyšetřování se někdy prozradilo, jak to skončí a další části z pohledu Tessy a Erica jste zjistili celý příběh, ale konec jste už věděli. Jinak ten konec knihy? Musela jsem si hned koupit druhý díl, protože takový konec jsem nečekala. Můj výraz po dočtení knihy. A najednou to bylo všechno jinak než jsem si myslela celou dobu.
Nicméně díky knize se vám lépe přiblížil život popové hvězdy a celkově showbysnys. Tessa a Eric mi byli sympatičtí. Ale už od začátku jsem neměla ráda Scotta, přítele Tessy, a její matku. A ještě Maury, manažer Erica.
Každopádně jsem se musela hodně rozmýšlet, jaké hodnocení dát. Nakonec jsem dala plný počet hvězd, protože přesto, že tam byly nějaké chyby a taky ten nepochopitelný konec, splnil ten účel YA Thrilleru. A taky na knihu z Wattpadu dobrý Jinak knihu doporučuji těm, kteří chtějí začít číst tento žánr a taky těm, kteří nehledají žádný joo...skvělý thriller a ani žádnou romantiku.

janyska13
30.03.2021 3 z 5

Stále úplně nevím, co si o této knize myslet. Z pohledu Erica je to šílený, jak to v hudebním průmyslu chodí. Z pohledu Tessy je šílený, čeho jsou kluci občas schopný. Dobře byla vykreslena její fobie.
A ten konec knihy nepobírám...

Ivet_V
04.03.2021 5 z 5

O knize jsem už nějakou dobu věděla, ale nějak jsem ji přehlížela. Až mě jedna recenze nadchla, tak že jsem zašla do knihovny a půjčila jsem si ji. Kniha mě mile překvapila. K Tesse jsem během knížky musela najít cestu, ale Erica jsem si oblíbila okamžitě. Hrozně mě bavil jeho sarkasmus a smysl pro humor. Ten konec jsem vůbec nečekala a hned jsem se musela pustit do dalšího dílu.

Tess.96
27.01.2021 3 z 5

Kniha Sleduj mě se moc dobře četla. Autorka má jednoduchý styl psaní, na který jsem si rychle navykla. Ale při čtení jsem ze sebe nedokázala setřást to, že mi to přijde jako nějaká amatérská povídka z internetu, což vlastně je. Celkově mi ta kniha dala dost naivní příběh a průhlednou zápletku s otevřeným koncem.

lokonla
29.10.2020 4 z 5

Kniha mě bavila, má spád a je docela dobře napsaná (na to, že je z wattpadu).
Konec jsem absolutně nečekala a jsem zvědavá na druhý díl.

tereza7804
08.10.2020 5 z 5

Super příběh, skvělá stylizace knihy, která dodávala ještě lepší atmosféru :) nebylo to ale takové to WAU, takže plný počet dát bohužel nemůžu - 4,6/5 :)

PetraBery
06.09.2020 3 z 5

Druhý díl jsem četla jako první v pořadí, takže něco z děje jsem již věděla. Zpěvák Eric je idolem mnoha dívek, má velkou fanynkovskou základnu, do které patří i Tessa, se kterou si začne psát přes jiný soukromý Twitterový účet. I sláva a popularita má odvrácenou tvář, a samotu můžeme cítit i mezi velkým množstvím lidí.

LiLinka
03.09.2020 5 z 5

Až na to, že se mi to nezdálo žánrově jako thriller, ale spíš romantika, tak je to skvělá YA jednohubka, která se skvěle četla. Doporučuji a jsem zvědavá na další díl, protože konec byl velmi zvláštní...

Eleanor-ka
31.08.2020 3 z 5

Přiznám se, že kdybych oba dva díly nevyhrála v soutěži od Knihy Dobrovský, záměrně bych si ji asi nekoupila ani nepůjčila. Vím, že ohlas to nemá zdaleka tak velký, jak se říká a tak mě to trošku odrazovalo. Knihu se nesmí ale soudit podle obalu, takže.. i když zrovna Sleduj mě má krásnou přední stranu. :)

Teď k samotnému obsahu. Kniha byla až do konce taková nijaká. Žádná akce, žádný spád, ani napětí.

Příběh o popovém zpěvákovi pro náctileté, který má na twitteru obrovský fanklub bláznivých fanynek. To se mu příčí a proto si založí fejk účet sám na sebe, aby na sebe naházel špínu a zúžil tak počet jeho obdivovatelů. Začne si přitom psát s jeho největší fanynkou Tessou, která o něm píše fanfikce. Zapomene při tom dodat, že je její největší idol. Nikdy se neviděli, neposlali si fotku, nezavolali si přes videohovor a přesto si den před setkáním řekli, že se milují. Trošku přitažené za vlasy, nemyslíte?

Závěrečná akce mi taky nepřipadala moc akční, konec takový neúplný a jediný plus na tom bylo navnazení na přectení si dalšího dílu.

Hodnotím standartně jenom proto že nelze dát 2,5 hvězdy. Čtivé, ale hooooodně průměrné.