Slávne maľby

Slávne maľby https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499225/mid_slavne-malby-btL-499225.jpg 3 12 2

Čo vlastne na tých obrazoch vidíme? Prečo je Leonardova Mona Lisa taká slávna? Kto si objednal Rembrandtovu Nočnú hliadku? Čo bolo provokujúce na Marilyn Monroe Andyho Warhola? A predovšetkým: Čo vlastne na tých obrazoch vidíme? Obsažný prehľad od prvých stredovekých tabuľových malieb cez majstrovské kusy impresionistov až po umenie na sklonku 20. storočia.... celý text

Literatura naučná Umění
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

50 klassiker Gemälde


více info...

Přidat komentář

adbrko
12.10.2023 2 z 5

Šlo spíš o malířství po érách vždy s jedním význačným zástupcem a několika menšími než o výběr nejslavnějších obrazů. Nelíbil se mi sloh autora nebo překladatele, připadal mi velmi nečtivý, úplně v něm chyběla umělecká jiskra. Za to ubírám hvězdu. A některá díla byla dost ošklivá. Jinak je fajn mít takovýhle přehled, člověk se hodně dozví právě o tom přehledu malířství, pokud to zvládne dočíst.

roso.mak
20.03.2022 4 z 5

Slavných obrazů je opravdu velmi mnoho a tak je tato kniha opravdu jenom drobnou sondou.

Velice se mi líbí, že autor nepředkládá jen historii obrazů, ale i okolnosti jejich vzniku a hlavně rozbor díla tj. na co se to vlastně člověk kouká.

Autor by se mohl soustředit opravdu jen na rozbor jednoho konkrétního obrazu. Mám pocit, že snaha vecpat tam pár vět o dalších autorových dílech, zásadně ubírá prostor, který by mohl být věnován podrobnějšímu rozboru.