Slavné kriminální případy

Slavné kriminální případy https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49285/slavne-kriminalni-pr.jpg 4 18 5

Výbor ze světoznámé sbírky nejzajímavějších soudních případů z 18. století, skutečných kriminálních příběhů, zločinů, jejich vyšetřování a potrestání. Sbírku začal vydávat v roce 1734 v Paříži Francois Gayot de Pitaval - parlamentní advokát v Paříži. Jméno Pitaval se stalo časem pojmem; od konce 18. století se jím označovaly sbírky senzačních, zajímavých a hlavně skutečných případů z policejní a soudní praxe. Pitaval je však i výrazným obrazem společenských vztahů své doby. Identifikační číslo tohoto vydání knihy je 11-055-66 .... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: , Orbis
Originální název:

Causes celebres et intéressantes avec les jugemens qui les ont decidées, recueillies par Mr. Gayot de Pitaval, avocat au , 1745


více info...

Přidat komentář

BlaV.
01.06.2023

Objevila jsem při uspořádávání knihovny - zaujaly mne dobové ilustrace, které jsou fakt hodně drsné - znázorňují mučení a popravy - chci si knihu přečíst, ale nevím, zda to zvládnu na jednou, asi budu číst po jednotlivých příbězích.

olga8832
14.10.2022 4 z 5

Překvapila mne ta krutost. Ale události jsou jen popisovány, nehledejte rafinovanost ani u autora a už vůbec ne u zločinců.


tatjana1737
30.10.2017 4 z 5

Obsahuje tyto příběhy:
- Případ nešťastného Jakuba Le Bruna
- Marie Markéta d Aubray, markýza de Brinvillier, proslulá travička
- Případ Markýzy de Gange
- Duch aneb odhalený podvod
- Urban Grandier a posedlé jeptišky loudunské
- Případ pana de Cinq-Mars, nejvyššího podkoního, a pana de Thou

Neznám původní vydání či vydání v jiných jazycích, takže nemám srovnání, co vše Pitaval napsal a proč autoři výboru zvolili zrovna tyto příběhy. Po knize jsem primárně nesáhla jako po beletrii, ale po zdroji informací o fungování francouzského justičního systému, nemluvě o informacích o markýze de Brinvilliers, kterou zatýkal - ó ano, ti co mne znají, už vědí, co přijde - policista Desgrais.

Nakonec se mi dostalo mnohem víc, než kolik jsem čekala, protože Pitaval kromě samotných slavných kauz obsahuje popis reálií tehdejší doby (například v případu Le Bruna popis domu paní de Mazel - s veškerou vnitřní dispozicí, popisem vnitřního vybavení místností i funkcí služebnictva) a trochu jiný náhled na některé z velkých osobností. Současně lze v knize nalézt i mnohá poučení a myšlenky, které by se hravě daly ukrást a trousit jako bonmoty. Do paměti se mi vrylo hlavně "Zpravidla ten, kdo dámu obléká od hlavy k patám, má velká práva," ale je jich tam mnohem víc ;-).


O samotném Pitavalovi jsem se z doslovu dr. Rausche moc nedozvěděla (chtěla bych vědět, jak to přesně bylo s tím únosem klientovy manželky z kláštera!), zato Doležalova studie O právu a právních institucích v době Pitavalových příběhů, na kterou se odkazuje i Jaromír Slušný ve svých dějinách policie, byla naprosto skvělá a nejraději bych JUDr. Doležala kontaktovala a položila mu nekonečný proud zvídavých dotazů.

Na knize oceňuji i poznámkový aparát, který už u současné literatury není samozřejmostí, a který neznalému čtenáři pomůže zorientovat se v osobnostech, událostech či místech, ale má mnoho co nabídnout i čtenáři znalému.

Co se týče samotných příběhů - Cinq-Mars mi do výboru moc nezapadal, zde bych viděla spíše hodnotu historickou, ale u ostatních jsem si vychutnala i právní stránku a Pitavalovu argumentaci (bohužel má nepříjemný zvyk hned v úvodu čtenáři překládat své závěry, jimiž prozradí pointu), a v neposlední řadě odkryla některé z inspiračních zdrojů Anne Golon při psaní Angeliky (Urban Grandier je naprosto jasný, ale třeba scéna s vraždou Markýzy de Gange silně čpěla atentátem na Angeliku v Louvru ;-)).

P.S.: Když se markýza de Brinvilliers od svého zpovědníka dozvěděla, že ji Desgrais bude doprovázet na popraviště, velmi se rozčílila. Jsouc pokárána, prohlásila: "Ať mi tedy Bůh dopřeje tu divnou vyhlídku." Ovšem v dopisem paní de Sévigné je uvedena "krásná vyhlídka"! Pitaval a paní de Sévigné nás proto s kamarádkou dovedly i k debatě na téma vzhledu pozadí policisty Desgraise. Zatím jsme nerozsekly, jestli měl divný či krásný zadek, ale já doufám, že to druhé :-).

Sandik
04.05.2015 3 z 5

Výbor z Pitavalova obsáhlého díla, byť se jedná o reprezentativní sbírku kriminálních deliktů své doby, by asi milovníci detektivek měli pominout. Nenarazí totiž ani na inteligentního vyšetřovatele, ani na zamotané záhady. Ba právě naopak, případy jsou předkládány velmi přehledně a líčeny zcela bez pochybností. O způsobu nalezení pravdy se většinou nedozvíme nic. Příběhy se často odehrávají v prostředí vyšší šlechty či bohatých měšťanů a jsou mnohdy velmi kruté. Jejich autor je zjevně zamýšlel především jako svého druhu mravní exemplum a možná i jako pomůcku pro mladší advokáty a soudce. Zábavného na tom čtení vlastně není mnoho, byť po knize mnozí čtenáři asi sáhnou právě jako po svého druhu oddechové literatuře. Celkový dojem: 70%

Pavelpi
31.01.2014 5 z 5

Zajímavý pohled na slavné kriminální případy té doby.Dobře se to čte i vysvětlivky jsou na dobré úrovni včetně historických dat.

Štítky knihy

pitavaly

Autorovy další knížky

François Gayot de Pitaval
francouzská, 1673 - 1743
1967  78%Slavné kriminální případy
1971  82%Slavné soudní případy

Kniha Slavné kriminální případy je v

Přečtených22x
Doporučených2x
Knihotéce53x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x