Slabosti velkých mužů

Slabosti velkých mužů https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/186664/bmid_slabosti-velkych-muzu-03a-186664.JPG 4 5 4

Odpudivost, bezuzdnost a poživačnost, ale přinejmenším šokující psychické vybavení předních evropských panovníků rozhodovaly o zkáze mocných říší i o vymření proslulých panovnických rodů. Autor vynáší na světlo někdy až děsivá fakta o povaze a činech mocných osobností, které měly zůstat navěky archivním tajemstvím. Králové Richard Lví srdce, Jindřich VIII., Karel I., Karel IX. a Jindřich III., Kateřina Medicejská, Filip Orleánský, August II. Silný, pruský král Fridrich I., španělský král Filip V., Bonnie Prince Charlie, car Petr III., Karel Evžen Württemberský, rakouský císař Josef II., bavorský král Ludvík II., korunní princ Rudolf Habsburský, německý císař Vilém II. – ti všichni představují vlivné lidi, kteří poznamenali svou dobu posedlostmi, hendikepy a někdy i nestvůrnostmi. Věcnost, fakta, čtivost, napětí.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Dialog
Originální název:

Grosse Männer, Grosse Schwächen , 2004


více info...

Přidat komentář

Inka063
03.07.2020 4 z 5

Patnáct kapitol s informacemi o vládcích, které se v dějepisu neučí. O slavných mužích (i jedné ženě), o jejich fóbiích, mániích, strachu, obavách, velikášství, nabubřelosti... Čtivé, ač mi stejná jména mnohdy splývala a musela jsem si mnohokrát ujasňovat, kterýže vládce stejného jména toto vlastně je :-). Byla jsem často ohromena obrovskými, nepředstavitelnými náklady na život panovníků a jeho dvora. Náklady na megalomanské stavby, které mnohdy ani nebyly dokončeny. Velmi zajímavá kniha, doporučuji lidem s aspoň trochou lásky k minulosti.

Sisi74
08.09.2014 5 z 5

Plně souhlasím s předchozími komentáři. Máme možnost se "trochu vzdělat", aniž bychom se museli biflovat spousty letopočtů a pouček. Historie je tu podána z trochu jiné strany, neotřele, poutavě, zajímavě. Také vřele doporučuji.


dadukoblih
13.03.2014 5 z 5

Čtivé a zajímavé, místy šokující, nenudí zbytečnými dějepisnými fakty.

Karloska
09.02.2014 5 z 5

Doporučuji pro lidi, které zajímá historie.

Štítky knihy

panovníci králové císařové potomci panovníků

Autorovy další knížky

Frank Huss
rakouská, 1971
2014  88%Vídeňský císařský dvůr
2012  88%Slabosti velkých mužů

Kniha Slabosti velkých mužů je v

Přečtených6x
Knihotéce7x
Chystám se číst1x
Chci si koupit4x