Terapeutka

Terapeutka https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139149/bmid_terapeutka-H8U-139149.jpg 4 99 31

Siri Bergman série

1. díl >

Všechno si jenom namlouvá, nebo je opravdu v ohrožení života? Siri Bergmanová pracuje jako psychoterapeutka v malé lékařské praxi v centru Stockholmu. Je zvyklá na setkání s duševními propastmi a bolestnými tajemstvími. Už rok, od chvíle, kdy její muž zahynul při potápěčské výpravě, bojuje především sama se sebou. Žije v naprostém ústraní v malém domku u moře. Navzdory svému panickému strachu ze tmy chce dokázat, že se vyrovná s vlastní samotou. Možná si jenom namlouvá, že ji někdo pozoruje. Nejspíš vůbec nic neznamená, že zmizel její kocour. Ale když jednou ráno při plavání v moři narazí na mrtvolu své pacientky, dostává noční můra reálný rozměr. Selhala Siri jako terapeutka, nebo jí někdo chce zničit život?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Nagon sorts frid , 2010


více info...

Přidat komentář

berila
30.06.2023

Vůbec to není špatný začátek pro mě nové série a určitě v ní budu pokračovat.

martina2540
27.01.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila


myšpa
24.12.2022 5 z 5

Audiokniha - moc pěkná. Přednes Jitky Ježkové je krásný.

Puntíkatýhrnek
14.11.2022 5 z 5

Celkově se mi to líbilo. Mám ráda, když má i detektivka nějakou přidanou hodnotu a tady je jednak pěkný popis míst a hlavně jsem se dozvěděla něco nového. Máme v rodině člověka s obsedantně kompulsivní poruchou a vím, jak je dost těžké s takovým člověkem žít, ale konečně se mi dostalo vysvětlení, jak vlastně nemocný vnímá a co jsou ty jeho "hrůzy". Bylo to pro mě docela zajímavé a poučné. Co se týká zápletky ta byla slabší, s čím to souvisí jsem věděla nejpozději v půlce knihy. Přesto to bylo čtivé a za mne doporučuji.

jihej
30.05.2021 4 z 5

Kniha mě bavila, příjemný mix detektivky a psychologického románu.

Daenerys
21.05.2021 5 z 5

Nemám výhrad. Nenápadná obálka, celkem náhodně jsem po ní sáhla v knihovně a dobrá volba to byla. Bavila jsem se.

knihovna1
01.05.2021 5 z 5

Kniha se mi líbila, dobře se četla a měla akorát své tempo a hezkou atmosféru. Byla napínavá. Doporučuji.

Leona333
08.03.2021 4 z 5

Knihu spíš hodnotím jako takový psychologický román, než jako detektivku - thriller. Příběh o ženě, která ne jenom díky své profesi, má vážné problémy..., ke kterým pití alkoholu - vína, jakožto podpůrné berličky zde patří... Příběh není přemrštěně akční, nebo divoký. Nicméně mnohé, až hororové napětí v něm je.

ste_mi
04.02.2021 5 z 5

Napínavé a čtivé krimi.

Ava365
02.09.2020 2 z 5

Tak tohle mě vůbec nebavilo.Neustále mi při čtení mysl ubíhala jinam.

ArwenAragorn
07.04.2020 4 z 5

Dobrá reálná detektivka, hezky se čte a je i přiměřeně napínavá.
Siri jako psychoterapeutka přichází do styku s různými pacienty a je docela možné, že jeden z nich ji chce zničit nejdříve různými činy namířenými proti ní, ale teď už jí usiluje i o život.
Nezáviděla jsem Siri její život v domku u moře prakticky na samotě, který obývá po smrti manžela jen se svým kocourem. A i Siri má jednu fobii - bojí se tmy.
Já se pustím do dalších knížek v sérii a tuto detektivku mohu doporučit.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Řadu let se už zabývám strachem a bez přehánění můžu říct, že jsem mu nablízku. Tak blízko, že už neregistruju, když se ke mně za soumraku blíží. Místo toho ho rezignovaně vítám jako starého, i když ne právě žádoucího hosta.
To je také důvod, proč spím při rozsvícených lampách.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Netrápí mě jenom osamělost. Kromě toho mě někdo ohrožuje na životě. V noci nemůžu usnout, protože před spaním metodicky probírám veškeré známé údaje a všechny podezřelé. Zkoumám svou minulost, ale přesto pořád nechápu, kdo si se mnou může takhle hrozně zahrávat. Někdy mě pronásledují fantazie, představy, že jsem způsobila něco děsivého, že jsem se nevědomky dopustila chyby, která vedla k utrpení nevinných. Není to prostě trest?

Lykke
02.04.2020 4 z 5

Příběh po všech stránkách reálný, děj pozvolna popotahuje za vaše nervy až do finálního rozuzlení. Pachatele všech šílených činů i jeho motivaci nebylo zase tak těžké odhadnout, u mně to byl hned první tip, i když se autorky snažily cestičku k finálové jistotě úporně zahazovat dalšími návrhy. Terapeutka Siri mohla mít klidně víc "šťávy", ale na druhou stranu je dobře, že z ní neudělaly akční hrdinku po americku. Je to jen obyčejná mladá žena, nezávislá, v něčem tvrdohlavá, která se potýká s vlastní duševní bolestí ze ztráty blízkého člověka, kterou zahání vínem a prosvětluje své náhlé osamění a úzkosti svítícím domem do všech stran. Jak to bývá, kovářova kobyla chodí bosa, i terapeutka Siri ještě není připravena čelit rýpání ve své hluboké ráně a je pro ni snazší pomoct jiným. Další díly série si určitě přečtu.

petrzel
13.03.2020 5 z 5

Kniha mě bavila.

janca1705
20.09.2019 5 z 5

Tohle mě hodně bavilo !

Rade
07.05.2019 4 z 5

Takové pomalé psycho, trochu z ženského pohledu. Velké plus za to, že jedna z autorek je psycholožka, popisy terapií i psychotického chování vycházejí z její praxe a jsou hodně uvěřitelné.
Osamocený dům na pustém pobřeží, v noci zevnitř rozsvícený tak, aby každý mohl jeho obyvatelku okny sledovat, to opravdu není dobrý úkryt před tajemným pronásledovatelem… Když si ale vysvětlím, že samotu hlavní hrdinka z mně nepochopitelných důvodů potřebovala a nehloubám nad tím, lze to akceptovat a knížku považovat za docela slušnou, nepřekombinovanou detektivku. Budete-li číst někde o samotě, lze se u ní při dobré představivosti i docela bát…

Georgina1101
22.04.2019 4 z 5

Zajímavé díky popisovaným psychickým poruchám. Nečekaný závěr.

YurgenTM
19.02.2019 5 z 5

Klasická severská detektivka. Trochu mi vadil alkoholismus Siri, ale byl to velice napínavý příběh.

dom.ini
10.08.2018 3 z 5

Knížka nebyla špatná, ale pro mě v ní chybělo nějaké větší napětí. To se aspoň trochu dostavilo až na posledních 15 stranách, do té doby příběh jen poklidně plynul. Celkově bych knihu shrnula asi jako "neurazí, nenadchne" a kdybych mohla bala bych ji asi 3,5*

MichelleS
15.05.2018 3 z 5

Nejvíc ze všeho mě napadá - nevyužitý potenciál. Sirin osamělý dům na mořském pobřeží a jeho okolí mohly být místem scén, u kterých by si čtenář s tlukoucím srdcem hryzal nehty a zapomínal dýchat. Ale bohužel, vždy jen rychle odbyto. Profese psychoterapeutky a její nimrání se v chování postav přirozeně zapadaly do příběhu. Jen postavu vraha to chtělo víc skrýt, třeba přidat postavy apod. Takto jsou indicie servírovány na zlatém podnose i pro nezkušeného čtenáře-detektiva.

lenkavildomcova
21.01.2018 5 z 5

Rozjezd trochu pomalý, dokonce jsem chtěla knihu odložit, ale nakonec super napínavý příběh.