Síla, sexualita, sebevražda

Síla, sexualita, sebevražda https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/159612/mid_sila-sexualita-a-sebevrazda-DjT-159612.png 5 26 8

Nebýt mitochondrií, prý bychom možná ještě byli jednobuněčné bakterie... Každopádně bychom bez nich neměli dvě odlišná pohlaví, stárnutí ani klimakterium. Fascinující a inspirující kniha Nicka Lanea v sobě spojuje nejnovější výsledky výzkumu se svěžím, popularizujícím stylem, díky kterému se věda stává lákavým dobrodružstvím.... celý text

Literatura naučná Věda Přírodní vědy
Vydáno: , Academia
Originální název:

Power, Sex, Suicide: Mitochondria and the Meaning of Life , 2005


více info...

Přidat komentář

Zelený_Drak
24.11.2022 3 z 5

Jak vysvětlit, že z knihy nejsem tak nadšená, jako ostatní? Tak něco napovídá to, že jsem ji měla rozečtenou skoro dva roky. Prostě prvních 100 stran mi přišlo jako nesmírně detailní rozbor něčeho, co se dá zábavněji odpřednášet za 90 minut. Postupně mě kniha bavila víc a víc, až jsem v ní nakonec našla i pár informací, které jsem neznala nebo zapomněla. Prostě se mi většinu času nelíbilo číst zlouhavé odpovědi na otázky, když jsem je už znala. Na konci kapitol mi navíc velmi chybělo shrnutí v bodech a seznam literatury (jasně, že je na konci, ale v populárně naučných knihách mám ráda i průběžné seznamy k jednotlivým kapitolám). Skvělé shrnutí je ale doslov. Pro mě návod na čtení této knihy, pro případ, že bych ji četla znovu:
1. Přečíst si vysvětlivky. Pokud mě tam nic nepřekvapí (jakože ne), pokračovat k bodu 2
2. Přečíst si doslov.
3. Nalistovat vybrané kapitoly, kde je podrobně rozepsáno něco, co mě v doslovu zaujalo.
Celkově je to moc pěkná kniha o mitochondriích (i když srozumitelnost nemohu posoudit), jen by se mi lépe četla v době, kdy jsem o nich nic nevěděla.

Hall3006
14.11.2021 5 z 5

Jen málo knih vysvětluje vznik života a evoluci tak srozumitelně a čtivě jako tato práce. Jde do hloubky času i prostoru, provede nás horkou Zemí a vzniku buněk a vývoje života z pohledu erudovaného biologa. Některé části jsou náročnější na pozornost, ale vše pěkně navazuje a předpoklady opakuje před nástinem důsledků hypotéz. Doporučuji


hu_87
14.01.2021 5 z 5

Super populárně-naučná publikace, která připomíná monumentální důležitost mitochondrií. Ideální pro každého milovníka přírodních věd.

TheRaven
20.02.2020 5 z 5

Monumentální pohled na evoluci života z perspektivy nenápadné, ale nesmírně důležité buněčné organely, mitochondrie. Nick Lane se mitochondriemi zabývá už dlouho a je to vidět. V knize postupně velice důmyslně, poutavě a s nesmírným přehledem vysvětlí, jakou roli mitochondrie sehrály při stvoření eukaryotické buňky (klíčovou!), co nám říkají o vzniku života nebo jak souvisejí se vznikem teplokrevnosti, dvou odlišných pohlaví či stárnutím a smrtí. Jednoduše vynikající popularizační kniha, která není jen o mitochondriích, ale dává nahlédnout pod pokličku biologické evoluce jako takové. Ukázková odborná popularizace.

Jujkyna
23.10.2019 5 z 5

Vážně je to jedna z nejlepších populárně naučných knih! :) myslím, ze jí ocení i nebiologové, je napsána čtivě, místy až s detektivními prvky, což vás nutí zběsile obracet stránky a dozvědět se víc. Autor předkládá mnoho teorii, některé vzápětí vyvrátí, ale nejprve vám dá čas se nad nimi zamyslet a uvěřit jim :). Dejte této knize šanci, protože nebudete litovat! :)

rabor
20.07.2016 4 z 5

Tato kniha je o mitochondriích. Obávám se, že tímto výrokem jsem odradil tak přibližně 99% potencionálních čtenářú. Chápu, že většina z nás je natolik vytížená povinnostmi a všedním bytím, že nezbývá čas a zájem ke zjišťování toho co to jsou ty mitoconěco. Každodenní problémy a řešení zásadních rozhodnutích typu: chci k tomu párku v rohlíku kečup nebo hořčici?, mám té holce strčit prst do zadku už teď nebo jí předtím mám pozvat na večeři?, pro nás mají větší význam než čtení této knihy. Ale stejně vám jí musím doporučit, je prostě dobrá.

„Pohlaví mění také mnoho tropických ryb, zejména pak barevné druhy ryb kostnatých, které žijí v korálových útesech – to by mohlo vnést hodně zmatku a zcela novou zápletku do filmu Hledá se Nemo“

bulat
13.11.2015 5 z 5

Knihu už mám prečítanú a je to suverénne jedna z najlepších populárno-náučných kníh, aké som čítal. Možno by sa dala podobne rozsiahla kniha napísať i o ribozómoch či bakteriálnych bičíkoch, ale pochybujem, že by bola podobne zaujímavá a pútavá. Na úvod sa čitateľ dozvie, ako mitochondrie vlastne vznikli, prečo je mitochondria podmienkou vzniku eukaryotickej bunky, prečo eukaryotická bunka vznikla počas celej histórie života pravdepodobne iba jediný raz? Prečo v jej vzniku nehrala evolúcia žiadnu úlohu? Prečo vzniklo pohlavné rozmnožovanie ? Čo je najzákladnejším a najhlbším rozdielom medzi pohlaviami ? Tiež som si myslel, že chromozóm X a Y... kdeže! Ako ovplyvňujú mitochondrie starnutie a smrť organizmu ? Prečo potkany, ktoré majú veľmi rýchly metabolizmus, žijú oveľa kratšie ako človek ? A prečo vtáky, ktoré majú podobne rýchly metabolizmus, žijú omnoho dlhšie ako človek ? Vedeli ste, že albatros sa dožíva až 150 rokov a až do neskorého veku nejaví známky starnutia ? Akú úlohu zohrávajú v tele strašidelné voľné kyslíkové radikály ? Takisto som netušil, že bez ich signálnej funkcie by bunka neprežila. A čo antioxidanty, ktoré by mali viazať kyslíkové radikály a predlžovať tak život ? Povedal vám váš lekárnik, že je to jedna veľká hlúposť a telo sa naopak antioxidantom bráni, pretože sú kontraproduktívne ?

Celá kniha je majstrovsky napísaná, štýlom detektívky s prvkami thrilleru. Autor si v jednotlivých kapitolách s čitateľom pohráva, aby ho nakoniec priviedol k najpravdepodobnejšiemu záveru. Kniha sa i cez obtiažnosť témy naozaj číta takmer jedným dychom!

bulat
04.11.2015 5 z 5

Začítal som sa do knižky o MITOCHONDRIÁCH. Nevedel som si predstaviť, čo takého zaujímavého môže autor písať o týchto malinkých bunkových organelách na 450 stranách, ale po prvých 100 stranách som zistil, že je toho neúrekom! Tieto malé štruktúry v sebe skrývajú viac, než by si človek myslel. Už len proces ich vzniku je ojedinelý a výnimočný a autor ho podal priam detektívnym spôsobom. Ani som sa pri čítaní nenazdal a bola polnoc !

Štítky knihy

mitochondrie

Autorovy další knížky

Nick Lane
britská, 1967
2011  85%Vývoj života: Deset velkých vynálezů evoluce.
2013  90%Síla, sexualita, sebevražda
2020  78%Kyslík: Molekula, která stvořila svět
2022  88%Záhada života

Kniha Síla, sexualita, sebevražda je v

Právě čtených3x
Přečtených36x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených7x
Knihotéce38x
Chystám se číst67x
Chci si koupit15x
dalších seznamech3x