Kyslík: Molekula, která stvořila svět

Kyslík: Molekula, která stvořila svět https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450516/bmid_kyslik-O45-450516.jpg 4 11 4

Kyslík je symbolem života. Má ovšem i druhou, mnohem temnější tvář. Vedle oživujícího elixíru se totiž stává i jedem, s nímž musí každý živý organismus bojovat nejrůznějšími prostředky, od antioxidantů až po důmyslné fyziologické adaptace. Kyslík je podle všeho zapleten do stárnutí našich těl, nemocí spjatých s vysokým věkem i se smrtí, která je, zdá se, nevyhnutelným důsledkem jeho celoživotní konzumace. Alespoň to ve své fascinující, přelomové a ohromným množstvím faktů nabité knize tvrdí britský biochemik a autor několika populárně-naučných knih Nick Lane, jenž v patnácti kapitolách odkrývá nezastupitelnou roli kyslíku v pozemské evoluci a v životě každého z nás.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Věda , Přírodní vědy

Vydáno: , Dokořán , Argo
Originální název:

Oxygen: The Molecule that Made the World , 2002


více info...

Přidat komentář

Lenka.P7
06.11.2023 3 z 5

Pro čtenáře, alespoň mírně vzdělané v chemii a biochemii, nepřináší kniha prakticky nic nového. Podobnou knihu lze koneckonců napsat o kterémkoli biogenním prvku. Ale je to čtivé a své čtenáře si jistě najde.

ramesse
25.03.2023 5 z 5

Zvlastne, ze tato kniha tu ma take nizke hodnotenie. Je to narocny text, ale uz davno som necital knihu tak nabitu zaujimavymi informaciami.


hu_87
17.08.2021 5 z 5

(SPOILER) Text je místy náročnější (přišlo mi ale, že některé věty nebyly překladatelem voleny moc dobře), pokud jste naprostý nováček v přírodních vědách, spíš radši knížku odložte, protože se v tom snadno budete ztrácet.
Jinak je to sourhrn nejrůznějších témat - vznik života, takže něco málo z historie/dějin, biologie/biochemie, pár rovnic v knížce určitě uvidíte; genetika (včetně jejího propojení s různými nemoceni apod.), ale hlavně: volných radikálů a jak vlastně souvisí se stárnutím a proč je to, co se o nich často říká, vlastně víc komplikovanější, jak se o nich často tvrdí.
Je to fakt bichle nacucaná informacema a musím říct, že dost zajímavýma (který teda nejsou vždycky podaný přímo stravitelnou formou, ale budiž), souhrn faktů, ve kterých se kombinuje biochemie, lékařství, vznik života nebo třeba patogeneze některých chorob a jak třeba ty mechanismy tý nemoci souvisí s dalšíma věcma (a samozřejmě zánětem a volnýma radikálama).

los
13.03.2021 3 z 5

náročný odborný výklad z oboru biochemie, paleontologie, genetiky, gerontologie ad., určitě nedoporučuji začátečníkům (zkuste přečíst poslední, patnáctou kapitolu, která je víceméně souhrnem všech předchozích, a uvidíte, jestli potřebujete a chcete číst víc); Lane velmi podrobně argumentuje jednotlivé hypotézy a nastiňuje množství témat, které by samotné vydaly na několik dalších knih, škoda že se jedná o text z roku 2002 - přestože byl revidován 2016, je zastaralost bohužel příliš patrná

Štítky knihy

evoluce vznik života vitamíny vývoj Země stárnutí mitochondrie prvohory

Autorovy další knížky

Nick Lane
britská, 1967
2011  84%Vývoj života: Deset velkých vynálezů evoluce.
2013  90%Síla, sexualita, sebevražda
2020  78%Kyslík: Molekula, která stvořila svět
2022  88%Záhada života

Kniha Kyslík: Molekula, která stvořila svět je v

Právě čtených3x
Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce21x
Chystám se číst29x
Chci si koupit14x
dalších seznamech1x