Shi. Kniha 1 a 2

Shi. Kniha 1 a 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480091/bmid_shi-1-2-ozD-480091.jpg 4 46 15

Shi série

Rok 1851. První světová výstava v Londýně, místo, kde mají být představeny kulturní a technické úspěchy národů světa... Uprostřed výstaviště je nalezen „hrob“ skrývající tělo novorozeného dítěte. Aby se anglická elita zachránila před mezinárodním skandálem, snaží se celý případ utajit, ovšem dvě ženy, anglická aristokratka a japonská žena – matka novorozeněte, se vydávají na tažení proti Britskému impériu, aby okolnosti případu objasnily... Z temného Londýna viktoriánské éry se tak rozpřede příběh pomsty.... celý text

Literatura světová Komiksy Historie
Vydáno: , Josef Vybíral
Originální název:

Shi I + II , 2017


více info...

Přidat komentář

evickakyticka
05.11.2023 5 z 5

Na tento komiks jsem narazila náhodou a po letmém prolistování si ho z knihovny hned půjčila. Něco mi říkalo, ať si půjčím oba svazky zároveň. Bohužel jsem tak neudělala, ale aspoň se teď budu těšit. Komiks se mi moc líbil. Úplně perfektní kresba, to nejvíc. Příběh, který se prolínal v dvou linkách byl taky super. Do toho špetka nahoty, akce, Asie.... Plný počet je tam!

jarynek
19.01.2023 5 z 5

Tak toto bylo zatím lepší, než jsem očekával. Cesta za pomstou v atmosféře viktoriánské Anglie a vedle toho paralelně na pozadí ještě další příběh, přičemž oba mají zajímavou zápletku. Hlavní linka pak obsahuje větší počet záporných, především mužských, hrdinů, ale spíše než agitka proti mužům je to otázka výrazných třídních rozdílů a tehdejšího postavení mužů ve společnosti. To se pak ženám těžko bojuje, i když občas jim nic jiného nezbývá. Hlavní hrdinky vystupují sympaticky a čtenář jim plně drží palce ve všech krkolomných situacích. Mnohem více nejednoznačně zatím působí vedlejší linka ze současnosti, kde se k pomstě využívají i prostředky z oblasti terorismu. Tak snad pokračování udrží nastavenou laťku.


Norri
29.05.2022 4 z 5

Fantasy příběh o pomstě z viktoriánského Londýna. Od tohoto komiksu jsem vlastně nic nečekal. Nic jsem si o tom nezjišťoval a plně jsem se spolehnul na výběr pana Vybírala. A tak jsem z určitých aspektů toho komiksu mírně překvapený. Musím říct, že je velmi těžké to hodnotit podle první knihy. Svádí to k předjímání a unáhleným závěrům. Například to vypadá, že se snaží obhajovat terorismus, a to v dějové lince ze současnosti. Také neumím úplně zhodnotit míru prohnilosti viktoriánského britského impéria, ale podle dějové linky z minulosti to vypadá, že imperiální aristokracie devatenáctého století byla to největší zlo na světě. Ale chápu, bylo potřeba rozdat karty a jasně rozlišit tým utlačovaných a utlačovatelů. Musím říct, že hra je rozehraná velmi dobře. Je to napínavé, pěkně nakreslené a jsem moc zvědavý, jak to dopadne a jaké ideologické a morální závěry to bude mít.

sackettboy
23.04.2022 5 z 5

Jedna z najlepších vecí, ktorá v ERBe vyšla. Krásna kresba s perfektným temným príbehom, od ktorého sa nemôžete odtrhnúť. Sympatické hlavné postavy, ktoré si k sebe našli cestu aj keď pochádzajú z rôznych svetov. Prečítane jedným dychom. Skvelý výber série a už teraz sa teším na pokračovanie. Určite by tento príbeh nemal chýbať v žiadnej knihovničke fanúšika francúzskeho komiksu. Za mňa 5 hviezdičiek.

KubaHanzelin
17.04.2022 3 z 5

Příjemná kresba s příběhem protkaným napříč staletími.
Shi je poměrně zajímavý příběh s hromadou komiksových klišé, který bude ještě potřebovat spoustu odpovědi na otázky, které první dva svazky rozvinuly

Aykiru
16.04.2022 4 z 5

Komiks Shi je spojením opravdu nádherné kresby a velice zajímavého příběhu, který spojuje je vše, co čtenáři tolik milují. Velké množství rve, násilí a pomsty protkané velkým množstvím scén, ve kterých jsou aktéři polonazí. Ovšem ani kresba a ani oduševnělý příběh s poselstvím, nemůže zakrýt prostý fakt, že „chemie“ mezi dvěma hlavními hrdinkami prostě nefunguje a ani emoce, které se autor snaží vyvolat, tím pádem nepůsobí tak silně a drtivě, jak by měly.
Možná, kdyby autor věnoval více práce vykreslení jednotlivých postav v rámci jejich minulosti, bylo by jejich chování pro čtenáře více pochopitelné a méně stereotypní.
Je škoda, že jedinou částí, která po emocionální stránce působí opravdu tak, jak má je rámcový příběh paní „Šankar“.
Přesto všechno dávám čtyři hvězdy, protože věřím, že příběh má velký potenciál, který pevně doufám bude v další svazku naplno využit.

Denny456
02.02.2022 5 z 5

Ano tohle je důvod proč číst komiksy. Skvělá kresba, vyborný příběh a to celé dohromady vytváří super čtení. Nakladatelství Vybíral už dávno u mě předběhl Crew a přestože vydává menší počet věcí, tak kvalitativně v podstatě nešlápl vedle, zatímco crew.... No nic. Takže jestli máte rádi vyprávěni o viktoriánské Anglii, tak tohle je pro vás.

Majrek
29.01.2022 5 z 5

Četl jsem doslova jedním dechem - od knihy jsem si snad neodskočil ani "na stranu", dokud jsem ji nedočetl. Příběh perfektní, prolínání časových rovin mi skvěle sedlo, každá z postav byla něčím osobitá a skrývala větší či menší tajemství; ponurá atmosféra viktoriánské Anglie byla až mrazivě přesvědčivá. A ty ilustrace! Jedním slovem: nádhera!
Samozřejmě, je to komiks (nebo chcete-li "grafický román") určený výhradně pro dospělé, a to ještě ne pro slabší povahy, protože se zde násilí, erotika a smrt vyskytuje v opravdu vrchovaté míře. Každý prvek ovšem do příběhu perfektně zapadá, jako oblázek do mozaiky. Jen jsem se neubránil pocitu, že blonďatá hlavní hrdinka je spíše Francouzkou, než Angličankou...

Sidonka3
19.01.2022 2 z 5

Ilustrace jsou nádherné a nemají chybu. Jak moc se mi líbily ilustrace, tak mi nesedl způsob, jakým je příběh vyprávěný. U komiksů se mi to někdy stává. Škoda, zvlášť když se většina děje odehrává v mnou milované temné a přitom kouzelné viktoriánské době plné velkých společenských rozdílů. Příběh z 20.st. tu má minimální prostor, je jen s minulostí provázán. Doplňuji štítek "viktoriánská fantastika". Je to trochu přemrštěné, vystupuje tu démon a je to docela bizár. Silnému vztahu těch dvou rozdílných žen jsem nevěřila, nepřesvědčily mě, ač je spojovala touha po pomstě. Nechybí tu sexualita, nevěstinec, blázinec, kde je nejdřív ta, pak pro změnu ona, morbidity, mrtvé dítě, mystika, výstřední tajná lóže, neobvyklé chování hrdinů a celé je to pro mě tak zvláštně poslepované ani bych neřekla že dohromady. Zvlášť ze začátku na mě působil příběh roztříštěně, možná i proto, že je vyprávěn ve 3 časových rovinách, bez předělu skáče v epochách, v různých osobách a měla jsem problém pobrat podivné jednání většiny postav (chodit po městě s mrtvolou v náručí, vyhrabat jí rukama ze země a koupat se s ní potom ve vaně, zatímco svlečená kámoška na mě přitom civí ? ). Musela jsem se vracet o pár stránek, abych si připomenula, kdo je zase tohle, jaký je jeho vývoj, do toho se objevují postavy nové a zase rychle mizí. No..., budiž. Mně osobně to bohužel nesedlo, jasně, má se u toho trošku přemýšlet, ale zas žádná velká filozofie to taky není. Jen obrázky jsou opakuji fakt super.

Ivan Kučera
08.11.2021 4 z 5

„Jsou zranění, která se v ženě nikdy nezahojí.“ Good Heavens, to bola jazda! Namakaná vec, ale pozor: žiadna jednohubka. Shi (japonský symbol pre smrť) je komiks, pri ktorého čítaní musíte premýšľať a, to najmä, pamätať si. Naplno to do seba zaklapne až po druhom čítaní (a samozrejme úplnom dokončení, keďže toto je len prvá polovica). Príbeh je rozdelený do dvoch časových rovín. V minulosti sa odohráva väčšina deja, ale je zjavné, že všetko so všetkým súvisí a scény zo súčasnosti tu nie sú náhodou. Chvíľu vám potrvá, kým sa naladíte na dej z pera belgického scenáristu Benoita „Zidroua“ Drousieho, na jeho postavy, vzťahy medzi nimi a zápletku, ale potom už to pôjde šup na šup. Budete dychtivo očakávať pokračovanie. Možno o to viac, že finále je pomerne nečakane mystické a budete vďaka nemu zvedaví, čo sa z toho vykľuje. Nepravdepodobné, ale fungujúce spojenectvo dvoch žien nielen z odlišných spoločenských, ale i rasových vrstiev. Bez debaty je kresba Španiela Josého Homsa. Ak o nej poviem, že je megalomanská, opulentná, exkluzívna, detailná a úchvatná, budem zbytočne krotký (tá šialená dvojstrana s dvojicou kočiarov!). Kriedový papier, pevná väzba, výrazná obálka a exkluzívne rozmery 225 x 315 mm. Škoda u Josefa Vybírala tradične absentujúcich textových bonusov.

1972Sixo
31.10.2021 4 z 5

(SPOILER) Nádherná atmosferická kresbomaľba ako z kresieb francúzskych klasikov satirickej karikatúry, z doby keď sa odohrávala staršia časť príbehu. Práve štýl Traviésa, Philiponyho, alebo Gavarniho vie navodiť perfektnú dobovú manieru hoci aj Viktoriánskeho Anglicka (k súčasnému mi až tak nesedel). A ten večný príbeh pomsty: "oko za oko zub za zub" prenášaný dekádami rokov musel zobudiť aj mystické božstvo z krajiny vychádzajúceho slnka, ktoré aj tak dostatočne príbeh nevyužil. Výber hrdinov zaváňa feminizmom s absenciou charakterovo silného mužského protagonistu. Holt, časi sa menia - dnes už svet zachraňujú tínedžeri.

MARTh
23.10.2021 5 z 5

Parádní kresba a dobře vymyšlený příběh o pomstě, která si vždycky najde toho, komu je určena. Velmi se mi líbilo propojení minulosti a současnosti a konec zasazený do současnosti byl (aspoň pro mě) do jisté míry nečekaný...moc dobré počtení :-)

trudoš
06.10.2021 4 z 5

Nejlépe chutná za studena. Alespoň tak se to o pomstě, živené nenávistí, říká. A třebaže se mnozí snaží tohle „rčení“ popřít, skutečností zůstává, že když už nic jiného, po završení odplaty má člověk pocit, že boží mlýny nemelou naprázdno. To, že každá akce vyvolá reakci a brzy se tak emoce motají v kruhu jak perpetuum mobile, je věc už jiná.
Komiksový tvůrci Zidrou a Homs rozehráli napínavé drama o dvojici žen, jež se odhodlaly vzít spravedlnost do vlastních rukou, protože ta světská se roztříštila o zeď postavenou z třídních rozdílů. Je to nerovný boj, o to komplikovanější, že se odehrává v době, kdy projev nevole mohl pro něžné pohlaví skončit jedině výletem do blázince. Druhá dějová linka je morálně krapet komplikovanější, protože pravidlo, že účel světí prostředky, má mnoho nepříjemných skulin a je těžké určit, kde stojí hranice zadostiučinění. Obě zápletky však fungují perfektně, přičemž člověku ani nevadí jejich střídání bez jakýchkoli přechodů.
Pomsta je zázrak, kámo, zázrak.

bazyk21
21.09.2021 5 z 5

zajímavý příběh, nádherná ilustrace

GoodGames
08.09.2021 5 z 5

Shi 1, 2 je prekvapivo drsný komiks, v ktorom sa mŕtve novorodeniatka hádžu do pece, kňazi sú poriadni úchyláci a krky sa podrezávajú alebo vykrúcajú. Perfektný scenár, dostatočne zaujímavé hlavné a aj vedľajšie postavy, skvelá gradácia príbehu a poriadne prehnitá atmosféra Londýna roku 1851. K tomu si prirátajte kvalitnú kresbu a máme tu ďalší skvelý výber do edície ERB a patrí to k tomu najlepšiemu, čo v tejto edícii vyšlo.