Sharpův únik

Sharpův únik https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61617/bmid_sharpuv-unik-YDR-61617.png 5 113 8

Sharpe série

< 10. díl >

Richard Sharpe se vrací v dalším vzrušujícím příběhu, zasazeném do dob Napoleonských válek. A opět se dostává do sporu se svým nadřízeným velitelem, i když jen proto, aby uchránil svou milovanou lehkou rotu před novým a nezkušeným poručíkem Slingsbym, který mu byl přidělen. Sharpe a jeho vojáci se snaží přispět svým dílem k úporné snaze Wellingtonova vojska zastavit postup Francouzů. K boji s nenáviděnými žabožrouty jim však navíc přibude boj s arogantním Slingsbym, spřízněným s Sharpovým velitelem podplukovníkem Lawfordem. Po statečném pokoření zrádného horského hřebenu Bussaca je Sharpe degradován na zásobovacího důstojníka, protože se odmítl Slingsbymu omluvit za urážku, které se vůči němu dopustil v době vrcholící bitvy. Nakonec však zachrání svou jednotku před jistou zkázou, do níž ji neschopný a opilecký Slingsby vedl, a vše se obrátí v jeho prospěch.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Oldag
Originální název:

Sharpe's Escape , 2004


více info...

Přidat komentář

Jochen77
05.02.2024 5 z 5

Ano, jako přes kopírák. Neschopný, nadutý a bez vojenských zkušeností důstojník v britské armádě, který pochopitelně s Richardem nevychází, krásná sličná diva, Harper se sedmihlavňovkou, poražení žabožrouti a celé nekonečno zachráněné naším Sharpíkem. Pořád to samé a pořád tak zábavné a čtivé. Za poslední rok jsem si obstaral celou sérii, některé díly za absolutně nesmyslné ceny, ale je to doma a to se počítá. Sharp je nejlepší voják od Uralu po Aš a vždy a všude vyhraje. A stejně ho lavískuju!

Hadati
07.09.2023 4 z 5

Sharpe si zase díky své povaze najde nepřátele. Tentokrát v řadách Portugalců, kteří jsou spojenci britské armády proti Napoleonovým francouzským vojákům. A opět zachraňuje další dámu v nesnázích.

Cornwell píše jednotlivé knihy jak přes kopírák, až si někdy říkám, jestli má smysl pokračovat v sérii. Jenže i tak mě to stále baví a o tom to přece je. A díky téhle sérii se pak také dozvídám více o historii Napoleonských válek, což je další klad.

Jeho spory s dalším britským důstojníkem Slingsbym jsou pak alespoň určitým osvěžením běžných Sharpových sporů v britské armádě.


mi-380
27.02.2021 4 z 5

Září 1810, Portugalsko, bitva o Bussaco. Znovu stojí Wellingtonova britsko-portugalská armáda proti přesile Francouzů. Sledujeme nekonečné útoky Napoleonových kolon, přesun Britů k Lisabonu na linii Torres-Vedras a barbarské řádění Francouzů v univerzitním městě Coimbra. Nastal horký konec portugalského léta a nálada našeho hlavního hrdiny je přesto na začátku příběhu jako obvykle pod bodem mrazu. Je čas bojovat a získat další zásluhy. Četba má očekávaný rychlý spád, je napínavá, poučná, zápletka je znovu dobře promyšlená. Velká bitva i Sharpova krkolomná dobrodružství autor už poněkolikáté dokázal podal tak, že jsem měl pocit přímého účastníka.
85 % (aktuálně 78 hodnotících s průměrem 94 %).

„Inglés?“ zeptala se roztřeseným hlasem a rychle si přetáhla potrhané šaty přes hlavu.
Harper se zatvářil zděšeně. „Ir, drahoušku, žádný Inglés.“...

P.S.
Anotace nahoře je jeden velký ošklivý spoiler, jak je tomu u této řady smutným zvykem.

P.S.2
Už jsem se také pustil do TV série. Vypadá to, že vyrobeno bylo 17 částí v délce celovečerních filmů. Ve Španělsku a Portugalsku se odehrávají první dva. Dojmy z úvodní části z roku 1993 mám zatím rozpačité. Na čsfd jsem napsal: Skromná vizualizace knižního hrdiny. Sean Bean se do role hodí, ale jeho četa se tu smrskla jen na 5 mužů, což je zhruba desetina stavu v porovnání s románem. Děj i postavy jsou tu smotané z několika knih, jako úvod to s mým pověstným smyslem pro toleranci beru. Uvidíme, co bude dál. 60 % (aktuálně 373 hodnotících diváků s průměrem 70 %).

cori
14.10.2020 4 z 5

Richard Sharpe bojuje v bitvě u Bussaka v září 1810, kde si znepřátelí portugalské bratry Ferreirovy. Nejvíc se mi líbila stoková epizoda v městě Coimbra a splnění úkolu zlikvidovat Francouzům všechny potraviny. Díky neuvěřitelné náhodě se všechny hlavní postavy sejdou na opuštěné farmě v klíčovém boji při pokusu Francouzů prorazit opevnění Torres Vedras. V příběhu se objeví i starý známý portugalský kapitán Jorge Vicente z knihy Sharpův úder. Nechybí opět kráska v nesnázích - tentokrát anglická vychovatelka Sára Fryová.
Skvělý dobrodružný příběh.

"Nenávidím doktory," prohlásil Sharpe.
"Nenávidí právníky, a teď k tomu ještě doktory," poznamenal Vicente směrem k Sáře. "Je vůbec někdo, koho byste měl rád?"
"Ženy," řekl Sharpe. "Ženy mám náramně rád."

moudivlacek
02.10.2019 5 z 5

Sharpe a jeho další příběh je prostě skvělé vyprávění, tentokrát má proti sobě příbuzného velitele Lawforda - Slingsbyho, který ho má postupně nahradit v jeho funkci velitele lehké roty. Ti dva se rychle dostanou do střetu. A to není jediný, koho si Sharpe "postaví" proti sobě. Portugalští bratři - major a černá ovce rodiny - chtějí vydělat na hladu Francouzů, což jim překazí Sharpe. A tak Sharpe čelí dalšímu boji.
A nebyl by to Sharpe, aby se během toho všeho neobjevily i nějaké dívky.
Konec je pak ukázkou mistrné vojenské strategie Sharpa.
Těším se na další díl.

druzickaster
20.12.2017 5 z 5

Sharpe a jeho banda nakonec unikli. Bylo to zajímavé čtení, pravda je, že tyhle escape příběhy jsou zábavné a napínavé. Sharpe vs ženy - raději ani nekomentuji :)

tenax
26.08.2016 5 z 5

Ačkoliv kniha patří podle copyrightu (2004) mezi poslední napsané do této série, chronologicky podle děje se řadí zhruba do poloviny. A opět je to strhující příběh, vyprávěný tak, že čtenář při četbě přímo vidí přesuny jednotek jak na animované plastické mapě, zčernalé tváře vojáků i detaily jejich bojové činnosti, cítí zápach únikové odpadní stoky a chutná čaj s příchutí střelného prachu. Cornwell prostě umí a Sharpe je z logiky série neodolatelný a nezničitelný.

klokan.1905
07.10.2013 5 z 5

Skvělá!!! Pane Cornwelle, děkuji... a doufám, že serie o Sharpovi hned tak neskončí ;-) už čtu další díl