Seznam pro štěstí

Seznam pro štěstí https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500736/bmid_seznam-pro-stesti-KOc-500736.jpg 4 37 8

Emily a její rodinu vždycky provázelo štěstí. Dokud Emilyně mámě neobjevili rakovinu. Její štěstí vyprchalo před třemi lety, kdy zemřela, a od té doby je všechno na houby. Teď se navíc Emily rozhádala s přítelem a táta se rozhodl prodat dům, v němž vyrostla, a zbavit se všech máminých věcí. Jediná osoba, se kterou si Emily dokáže povídat, je Blake. Holka, kterou sotva zná, protože se zrovna přistěhovala. A pak najde Emily mezi máminými věcmi starý bucket list – seznam všech věcí, které chtěla maminka zažít. Blake navrhne, že se do něj společně pustí a všechny položky splní, jenomže netuší, že je to Emily sblíží víc, než by čekaly... Od autorky románů Pět kroků od sebe a Celou tu dobu. Doporučený věk 13+... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

The Lucky List , 2021


více info...

Přidat komentář

Kristy.Seb
23.01.2024 4 z 5

Každý krok, který udělám, je krokem k nové, nejisté kapitole mého života.

Námět příběhu se mi moc líbil. Seznam, který vás nutí začít znovu žít.

danuus
20.10.2023 4 z 5

Moc pěkná kniha. Jako člověk, který čte hlavně fantasy, jsem byla překvapena, že se mi líbila. Oslovila mě anotace a co si budeme, obálka taky. Námět mi přijde originální, je to oddechová četba, při které jsem na konci měla dokonce slzy v očích, což jsem nečekala. Jednoduchý příběh, ale má přesah. Ukazuje jak může někoho poznamenat ztráta blízké osoby a co je vlastně v životě důležité.


E.T.007
27.07.2023 3 z 5

Nečítalo sa to zle, no ktovieako ma to nepohltilo. Niektoré časti boli príjemné, niektoré smutné, inokedy som si zas priala, nech som už na poslednej strane, lebo mi to pripadalo akési jednotvárne.
Je to skôr taký pokojný príbeh o vyrovnávaní sa so stratou milovanej osoby a znovuobjavení samého seba, svojho starého ja, ktorý pomaličky plynie vpred.
Ak vám neprekáža absencia neočakávaných zvratov, vypätejších situácií, ktoré so sebou prinášajú istú dávku napätia, tak budete zrejme spokojnejší než ja. :)

adelka_books
10.05.2023 5 z 5

Tie najkrajšie momenty v našom živote sa nedajú opísať slovami. Toto som si uvedomila po stretnutí s jedným výnimočným človekom, ktorý je pre mňa veľkou inšpiráciou. Učí ma, ako si užívať život a tešiť sa z každodenných maličkostí. Vyžaruje z neho dobro a pokoj. Dokáže mi vždy vyčariť úsmev na perách. Keď vojde do miestnosti celá sa rozžiari. Je to človek s veľkým srdcom na správnom mieste. Som nesmierne šťastná, že je súčasťou môjho života. Jeho hudba je pre mňa balzam na dušu. Keď počujem jeho hlboký hlas, na pokožke mi nabiehajú zimomriavky. V mojom srdiečku má špeciálne miesto. Niekedy nám ľudia prídu do života úplne nečakane a nasmerujú nás tým správnym smerom, aj keď my to zo začiatku tak nevnímame...
Smrť blízkeho človeka je pre každého zraňujúca a bolestná. Vyrovnávame sa s tým každý inak. Tobôž, ak ste v tínedžerskom veku a zomrie vám jeden z rodičov, cítite sa zlomený a zrazu vám život prestane dávať zmysel. Je ťažké vyrovnať sa so skutočnosťou, že ten milovaný blízky vám už neodpovie na vaše otázky, ani vám nedá rady do života. Vo vašom vnútri ostane prázdno, ktoré neviete zaplniť. Vy sa však pokúšate ísť ďalej a popritom hľadáte stratené šťastie. Toto vám prináša emotívny príbeh Šťastný zoznam, ktorý vo vás vyvolá množstvo rôznorodých emócii a pocitov.
Emily je mladé dievča, ktoré bolo plné života. Milovala dobrodružstvá a mala skvelú partiu priateľov. Všetko sa zmenilo, keď jej umrela mama na ťažkú chorobu. Utiahla sa do seba a mala pocit, že sa jej šťastie otočilo chrbtom. Počas študentského plesu urobí Emily chybu, kvôli ktorej sa s ňou rozíde priateľ a partia kamarátov na ňu zanevrie. Cítila sa ako spoločenský vyvrheľ a nemohla sa o tom s nikým porozprávať. Jej kamarátka Kiera ide na celé leto do tábora. Mama jej veľmi chýba, a keď k nej chce byť bližšie, schová sa do jej šatníka. Otec si nemôže dovoliť platiť dom, v ktorom bývajú. Emily pri vypratávaní šatníka nájde krabicu, kde sú schované spomienky na maturitný ročník jej mamy. Počas prezerania nájde zoznam úloh, ktoré jej mama plnila počas leta pred maturitným ročníkom. Rozhodne sa ísť po bodoch v zozname, aby sa priblížila svojej mame. S úlohami zo zoznamu sa jej rozhodne pomôcť kamarátka z detstva Blake, ktorá sa vrátila domov.
Emily sa mi dostala pod kožu. Vo svojej podstate bola krehké dievča, ktoré sa zmierovalo so stratou svojej mamy veľmi ťažko. Zároveň sa cítila iná a hľadá odpovede na otázky, ktoré ju sužujú z vnútra... Celý čas mi vŕtalo v hlave čo sa to s ňou deje... Bola som napätá a vôbec som nevedela odhadnúť čo sa udeje. Zoznam úloh v Emiliinom živote zohral dôležitú úlohu. Počas plnenia jednotlivých úloh si uvedomila a prehodnotila určité situácie, a snažila sa napraviť chyby, ktoré urobila. Páčilo sa mi jej vykreslenie povahy. Nebola prehnane dokonalá proste sa vyrovnala dnešným mladým ľudom a ich životom.
Blake bola úžasnou knižnou postavou, s ktorou sa chcete kamarátiť a zažívať s ňou všetky dobrodružstvá. Nenechá vás v štichu a vždy vám podá pomocnú ruku. Prisťahovala sa do iného mesta, kde musí začať nový život. Občas ma mrzelo, že som jej nemohla nahliadnuť do hlavy, aby som vedela čo prežíva. Namiesto svojich problémov bola veľkou oporou pre Emily. A ten jej pes zlatý retriever, hneď by som sa s ním pomaznala.
Romantická linka bola zahalená rúškom tajomstva, ktorá mňa osobne prekvapila. Ani vo sne by mi nenapadlo, že Emily vo svojom vnútri skrýva takú búrku a zo svojimi citmi sa vyrovnávala veľmi ťažko.
Tento príbeh v sebe skrýva ťažie témy ako je smrť rodiča alebo LGBT komunita. Je to však podané citlivo a tak aby sa o tom mladí ľudia nebáli rozprávať aj keď viem, že táto téma je v našej spoločnosti stále tabu. A o hľadaní seba samej.
Koniec bol veľmi emotívny.
Šťastný zoznam je kniha, ktorú by si mali prečítať hlavne mladí ľudia, ktorí riešia vo svojom živote podobné problémy. Možno tu nájdu niečo, čo im pomôže posunúť sa vpred, ale aj dospelí, aby lepšie pochopili zmýšľanie svojich detí.
Mne príbeh ukázal, že by sme sa mali akceptovať bez ohľadu na rasu, náboženstvo, vrstvu a orientáciu. Rozhodne odporúčam prečítať.
Ďakujem vydavateľstvu za recenzný výtlačok.

HockeyGirl
24.03.2023 3 z 5

(SPOILER) Od autorky jsem již četla Celou tu dobu a také Pět kroků od sebe. Obě dvě knížky se mi moc líbily, ale Seznam pro štěstí už bohužel tolik ne. Líbila se mi obálka a také ornamenty u každé nové kapitoly, že byla knížka krátká a četla se sama, ale to bylo asi tak jediné. Příběh byl zajímavý, o dívce bez matky žijící jen s otcem a navíc o přestěhování do levnějšího bydlení, ale jinak mi přišlo, že se některé věci zbytečně opakovaly a to se mi už moc nelíbilo. Autorka jinak píše čtivě, zajímavě a hezky. :o))

Sabča92
02.03.2023 3 z 5

Před čtyřmi lety jsem přečetla Pět kroků od sebe a naprosto si tu knihu zamilovala. Dodnes na knihu myslím, a rozhodně jsem ji nečetla naposledy. Seznam pro štěstí je kniha, kterou tentokrát psala celou autorka sama. V této knize sledujeme opět mladistvou dívku, která by ve svém věku měla zažívat zcela jiné radosti, a jejími největšími starostmi by měla být maximálně škola, a co si vzít na sebe. Asi všichni známe takové ty seznamy věcí nebo úkolů, které bychom měli stihnout než umřeme. A právě o tom tato kniha je. Seznam pro štěstí je young adult contemporary příběh s LQBT zápletkou. Hlavní hrdinka netuší, nebo ji v hlavě ani pořádně ještě nenapadlo, že by se jí mohly líbit dívky, nikoliv chlapci.
Knihu prolítla a je mi jasné, že velmi brzy bohužel zapomenu o čem byla. Námět byl velké klišé, i když se autorka snažila přidat nové prvky a něčím děj obohatit, na mě to zkrátka dojem bohužel neudělalo.
Seznam pro štěstí není o umírání, ale o hledání síly jít dál, o následcích té ztráty. Také je o hledání samu sebe, toho, co od života chceme, a co doopravdy milujeme. V knize je několik zajímavých témat, které ale bohužel jen klouzají po povrchu.Škoda, že se autorka nezabývala méně tématy, které by rozhodně stály za propracování.Kniha mě sice příliš neoslovila, ale věřím, že kdybych byla mladší, zaujala by mě více. Druhá polovina knihy byla výrazně lepší.

kalinkacz
25.12.2022 4 z 5

Seznam pro štěstí je heavy contemporary spoluautorky Pěti kroků od sebe a Celou tu dobu!
Zmiňované dvě knihy mě neskutečně pohltily… Seznam pro štěstí se věnuje ztrátě rodiče, bucket listu a přátelství.
Příběh je to čtivý, byť může působit lehce ohraně… Čtenáři ale rozhodně má co nabídnout, byť Pět kroků od sebe u mě stále vede.
Cílovka ale rozhodně spokojená bude!

ReziEngli
12.12.2022 4 z 5

Příjemná, romantická jednohubka na dva večery :-) Líbily se mi krátké kapitoly, příběh díky tomu utíkal fakt rychle :-)