V jiném čase, v jiném životě

V jiném čase, v jiném životě https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137503/bmid_severske-mysterium-v-jinem-case-v-j-1V3-137503.jpg 4 41 9

Severské mysterium série

< 2. díl >

Jarnebring & Johansson série

5. díl

Šest mladých lidí vezme veškerý personál německého velvyslanectví jako rukojmí. Požadují, aby byli ihned propuštěni členové studentské teroristické skupiny Baader-Meinhofová (jinak také Frakce Rudé armády), věznění ve Spolkové republice Německo. Dlouhé obklíčení únosců končí smrtí dvou zajatců a zraněním několika dalších rukojmí, ale i zločinců. Bleskový přesun do roku 1989: Brzy po zavraždění švédského státního funkcionáře zjistí Anna Holtová a Bo Jarnebring, dva detektivové pracující na případu, že celé vyšetřování bylo narychlo odloženo nekompetentním a zkorumpovaným vyšetřovatelem... Po deseti letech: Lars Johansson, nový příslušník švédské tajné policie, se rozhodne obnovit některé případy, které zůstaly po jeho předchůdci nedokončené...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

En annan tid, ett annat liv , 2003


více info...

Přidat komentář

lencin
27.09.2020

Pokračování příběhu vyšetřovatele Johanssona.
(2013)

Driftersoul
07.01.2020 2 z 5

Zklamání oproti předešlé knize "Mezi touhou léta...", na kterou autor volně navazuje. Detektivní zápletka, postup vyšetřování a jeho okolnosti jsou popsány velmi poutavě. V knize je ale až neúnosně mnoho mnohomluvných pasáží týkajících se švédských politických poměrů. (Čtenář z nich ovšem alespoň dospěje k očekávanému a paradoxně potěšitelnému závěru, že "stav systému a všeobecné morálky" je ve Švédsku zhruba na stejné "úrovni" jako v zemi naší.)


KlariN
08.11.2018 5 z 5

Stručnější, přehlednější, vtipnější. I druhý díl Severského mystéria je mistrovským dílem. Nejde o odpočinkové čtení, ale výborně prokomponovaný literární skvost.

Oksalakka
09.10.2016 3 z 5

První díl mne nadchnul, tenhle už takové koule neměl, jde v podstatě jen o můstek mezi prvním a třetím dílem, humoru a zajímavých dialogů ubylo a případ je také celkově nepříliš záživný. Naštěstí zůstávají jak Johansson a Jarnebring, tak Bäckström a Wiijnbladh :) Je také dobré si to přečíst, abyste si lépe užili třetí díl.

cialexa
16.03.2016 3 z 5

Zdlouhavé, nezáživné, vyžaduje trpělivost. Spousta švédských jmen :-(

Pepek24
07.11.2015 4 z 5

Dost těžká detektivka .... ale moc dobrá

LG73
06.03.2014 5 z 5

Toto je kniha pro náročnejšího čtenáře. I když je Persson označován za klasika švédské detektivní literatury, jeho příběh je více než detektivkou. Člověk se musí přizpůsobit neobyčejnému stylu psaní a především na začátku knihy se musí hodně soustředit, aby se v ději orientoval. Ale podle mě se vyplatilo vydržet a knihu dočíst až do konce. Persson skvělým způsobem popisuje švédskou společnost, politiku země i obyčejné mezilidské vztahy a dovoluje nahlédnout do míst, kam běžný smrtelník nemá přístup.

Jajullka
23.01.2014 1 z 5

Tato kniha byla pro mne utrpení. Nestává se, že bych knihu odložila nedočtenou, ale u téhle jsem doslova trpěla a v polovině jsem to vzdala. Prvních 50 stránek jsem se těžko prokousávala dějem. Pak jsem se snažila najít si zalíbení v hlavních postavách, ale vzhledem k stylu, který autor používá, to bylo nemožné. Dostala jsem se do poloviny knihy, dál to už nešlo, snažila jsem se. A doufám, že už nikdy více.

evelinaevelina
03.08.2013 4 z 5

Kriminální policie, Státní bezpečnost a další podobné švédské úřady figurují v Perssonově knize. Kriminální thriller, kde špionážní prvky nepůsobí nepatřičně. Tři značně od sebe vzdálené časové roviny v příběhu spojují nejen detektiv Bo Jarnebring a šéf tajné policie Johansson, ale nakonec i pointa. Autor se pokouší zachytit realitu švédského systému jak v politice tak u již zmíněných institucí.
Kniha vellice volně navazuje na Mezi touhou léta a chladem zimy (pokud si předem nepřečtete - nevadí, ale v určitých detailech budete více v obraze). Stejně jako některé náznaky v závěru ukazují na další knihu - Volně padat jako ve snu.
Na tuhle knihu musíte mít tu správnou náladu a očekávat, že v realitě vše dobré vždy nevítězí.

Štítky knihy

severská krimi

Autorovy další knížky

Leif G. W. Persson
švédská, 1945
2013  65%Linda: Příběh zločinu
2012  58%Mezi touhou léta a chladem zimy
2014  73%Ten, který zabil draka
2018  84%Umírající detektiv
2012  70%V jiném čase, v jiném životě

Kniha V jiném čase, v jiném životě je v

Právě čtených1x
Přečtených61x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce91x
Chystám se číst25x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x