Severská mytologie. Svazek I

Severská mytologie. Svazek I https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475943/bmid_severska-mytologie-svazek-i-k5H-475943.jpeg 5 30 4

Severská mytologie série

1. díl

Jak získal Thor své proslavené kladivo Mjölnir? Kolik světů spojuje vždyzelený jasan Yggdrasil? Kdo postavil zeď kolem Ásgardu a co bude následovat po konci světa zvaném Ragnarök? Severská mytologie převyprávěná Neilem Gaimanem nejenže odpovídá na všechny tyto otázky, ale navíc je váže do souvislého, obšírného vyprávění, v němž ožívají bohové i obři, medovina teče proudem, vlci mluví a jabloně rodí jablka nesmrtelnosti. Naprosto nepostradatelná kniha pro všechny milovníky severských mýtů, seriálu Američtí bohové i tvorby Neila Gaimana obecně.... celý text

Literatura světová Komiksy Mytologie
Vydáno: , Argo
Originální název:

Norse Mythology, Volume 1 , 2021


více info...

Přidat komentář

Krogan
02.11.2021 5 z 5

Trochu mě mrzí, že se o všechny kresby nepostaral P. C. Russell, jeho kresba mi sedí k námětu nejvíc. Každopádně je zpracování velmi pěkné a věrně zachycuje knižní předlohu. Už se těším na další svazek.

fvalek
30.10.2021 3 z 5

Severskou mytologii jsem četl už jako psanou knihu a moc se mi líbila, takže jsem rozhodně sáhl po komiksu. Taková ta old school kresba typická pro všechna Gaimanova díla mi sice úplně dech nevyrazila, ale jsem na ni zvyklý, takže ani žádné zklamání. To přinesly až úvodní povídky. Už si nepamatuju, jak dlouhé byly v psané knize, ale tady byly na pár stránek, tuším že snad i třeba jen na šest, což mi přišlo tedy málo a je to trošku škoda. Když už kniha vyjde na několik svazků, tak určitě mohli trošku rozkreslit a rozepsat celé to stvoření světa, vývoj Ódina apod., protože tahle verze sice funkční je, ale není příliš obohacující. Např. u obrázku Asgardu popisek "Asgard, tady žijí Ásové." Je to takové... Nenaplňující potenciál. A ony i další povídky, přestože jsou delší, jsou takové nepříliš obsáhlé a textíky jsou velmi jednoduché až výmluvné.

Nicméně já mám opravdu rád severskou mytologii, takže kniha tak či tak potěšila. Gaimanovo pojetí je sebevědomé, i když není úplně dle mého gusta. Ona se ta pojetí celkově liší - někteří historici uznávají Svartálfheim a neoddělují Nidavelir apod., ale v tom je asi krása toho číst více zdrojů. Osobně je pak pro mě krásné, že se předává ucelená alternativa realistické severské mytologie, protože co si budeme povídat, dnešní děti si tak nějak zvnitřnily mytologii podanou Marvelem, a to prostě není dobře. Takže je to super čtení jak pro dospělého čtenáře, tak trošku znalce, tak i děti (to je možná vzhledem k okleštěným textům cílovka). Rozhodně bych se nebránil to nějak využít ve výuce. Těším se na další svazky, i když se obávám, že mi úplně nebudou vedle psané verze stačit.


husayn
23.10.2021 5 z 5

Absolutní paráda, čekám na další svazky. Totálně mne to pohltilo. Všem co mají rádi severskou mytologii mohu jen vřele doporučit.

DennisMoore
23.09.2021 5 z 5

Jsou občas takové knihy, u kterých nepočítám s ničím menším než s tím, že budou super. Tohle je jedna z nich – vždyť jen se podívejte o čem je, kdo ji napsal a nakreslil. Severská mytologie je v podání všech zúčastněných především velmi zábavné čtivo, které vyloženě voní těmi časy, kdy si lidé tyhle báje vymýšleli, vyprávěním je šířili a dotvářeli a snad v nich kromě odpovědí na otázky hledali také únik z reality. Božstvo, se kterým se tu setkáváme, proto zdaleka není jen všemocná a nedotknutelná autorita, naopak je to často pěkně vypečená cháska, která pro zlomyslnost nejde daleko (a to nemluvím jen o Lokim) a která se spíše než o nějaké to lidstvo stará hlavně o sebe. Dva úvodní příběhy představují vznik a fungování celého toho světa, zbylé už mnohdy připomínají velmi bizarní sitcom s Ódinem, Tórem, Lokim a spol., v němž se často dějí vážně divné věci a jehož pointy jsou vtipné i k zamyšlení. Co se týče kresby, vyhrál to u mě příběh s Lokiho dětmi, který ztvárnil David Rubín – Mike Mignola promine, ale on ani nedostal moc prostoru, aby mohl víc řádit.