Setkání v Bílé dámě, s vraždou

Setkání v Bílé dámě, s vraždou https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401009/bmid_setkani-v-bile-dame-s-vrazdou-uAq-401009.jpeg 4 20 2

Setkání série

< 4. díl >

Dvacátý, jubilejní svazek Sebraných spisů Josefa Škvoreckého. V luxusním hotelu u Stříbrného jezera hluboko v kanadských lesích dojde k vraždě. Obětí je dáma, které se v loterii podařilo vyhrát několik milionů. Motiv zločinu je tedy jasný. Nebo není? Jako v předchozích knihách, defiluje i v tomto románu galerie postav a postaviček, jejichž proplétající se osudy se odvíjejí v rychlém sledu, tentokrát na pozadí divoké kanadské přírody a viktoriánského hotelu u jezera. Dohromady vytvářejí atmosféru nabitou tajemstvím a komedií, jak se s tím čtenáři setkali v předchozích detektivních příbězích z dílny slavné autorské dvojice.... celý text

Přidat komentář

zdenaR
08.01.2022 3 z 5

Další ze série Setkání, stejné hlavní postavy, občasný lehký dějový návrat do předchozích knih, tentokrát opravdu vyšetřuje detektiv a ne Anka nebo Lucka.
Bohužel konec na můj vkus překombinovaný a ne příliš uvěřitelný. Prostě mnoho náhod zajícova smrt :-(

kap66
27.01.2019 5 z 5

Dostalo se mi toho samého jako v předchozích dílech, možná i v nejlepším provedení: Anna tentokrát nechává Harolda vyšetřovat, přestože nápady má, vrací se Saxband z předchozího dílu, a byť jsou z některých členek maminy, sluší a myslí jim to stále a neztrácejí smysl pro humor. Dění kolem vraždy mě zajímá jako vždy, ale mnohem víc mě baví svižné dialogy a narážky na klasiky detektivní literatury (až mě to na ně navnadilo, protože na rozdíl od autorů mám načtenou jen Christie a Doylea, ale nikoliv Stouta a Chandlera). Nejhlasitější zasmání ve mně pokaždé vzbudí srážka kanadské reality s českou (popř. angličtiny s češtinou), např. v Tonyho hodnocení porevoluční Prahy před členkami Saxbandu:

"Sladká svoboda, žádný estébé. Nádherný divadla, nádherný koncerty, nádherně opravený domy a kompartaj já nic, já muzikant.
Na co hrajou? zeptala se Pemeela.“

Všechna „Setkání“ hrajou na mou lásku k oběma autorům, podpořenou jejich schopností psát vtipně, výstižně, živým jazykem, napínavě. (Až mě malinko mrzí, že tato série nemá víc čtenářů; na druhou stranu, ti stávající ji hodnotí nadprůměrně. Jako já.)


Štítky knihy

lesy Kanada hotely

Autoři knihy

Josef Škvorecký
česká, 1924 - 2012
Zdena Salivarová
česká, 1933

Kniha Setkání v Bílé dámě, s vraždou je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce18x
Chystám se číst10x
Chci si koupit1x