Sestry ve zbrani a písni

Sestry ve zbrani a písni https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466581/bmid_sestry-ve-zbrani-a-tisni-Xtl-466581.jpg 4 121 32

Evadne se nemůže dočkat, až uvidí svoji sestru Halcyon. Po osmi letech služby v královnině armádě má přijet domů a celá vesnice netrpělivě očekává její návrat. Když se Halcyon objeví dřív, než bylo v plánu, Evadne okamžitě pochopí, že něco je špatně. Dozvídá se, že sestra byla obviněna z vraždy a je na útěku. V procesu, který následuje, je Halcolyn odsouzena k patnácti rokům nucených prací. Evadne udělá cokoliv, aby sestru zprostila viny, a tak nabídne, že část trestu odslouží za ni. Když na nucené práce společně nastupují, netuší, že budou čelit mnohem horším ranám osudu, než je neustálá hrozba smrti. Obstojí sestry v těžké zkoušce, kterou pro ně připravili mágové toužící po moci?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Sisters of Sword and Song , 2020


více info...

Přidat komentář

TerryDee
09.04.2024 5 z 5

Tahle kniha byla pro mě jedním velkým překvapením. Na jedné straně mě okouzlila krásná obálka, na straně druhé mě zaujal příběh knihy a postavy samotné.

Líbilo se mi, že tenhle fantasy svět je inspirovaný starověkým Řeckem. Tuhle dobu historie zbožňuji, takže o to více se mi líbilo jeho propojení s fantasy prvky.

I když je začátek pozvolnějšího tempa a muže se zdát, že se tam nic podstatného neděje. Tak opak je pravdou. Vše má svůj čas a vysvětlení. Protože jak postupuje děj, tak nám čtenářům se postupně Vše odkrývá a najednou to začíná do sebe zapadat, jako dílky puzzle.

Postavy jsou tu moc hezky popsany. Díky čemuž si k nim lze udělat vztah. Obdivovala jsem Evadne, že se nebála bojovala za svoji sestru Halcyon. V tomhle je tu nádherně vykreslen vztah obou sester. Máme tu i romantickou linku, kterou jsem si užívala. Bylo to takové ňuňu.

Musím říct, že konec pro mě byl překvapující a celkem i zničující. Až mi ukápla i slza.

Takže za mě rozhodně jedno velké doporučení. Kniha v sobě skýtá zajímavý svět, magii, relikvie bohů, úžasné postavy a moc pěkně vykreslené vztahy ať už sesterský, nebo romantický.

Puddle
10.02.2024 5 z 5

Nesmírně milé překvapení. Na první pohled mě zaujala krásná obálka, na ten druhý pak promyšlený příběh, silné postavy i minimalistický styl (krásně převeden do češtiny Lucií Schürerovou), díky kterému příběh správně odsýpal, ale dokázal vyvolat i patřičné emoce a spoustu vizuálních vjemů. Zezačátku jsem byl trochu skeptický k fantasy světu inspirovaném starověkým Řeckem, ale nakonec si mě zcela získal a probudil ve mně touhu zjistit si o této epoše i něco víc. Rebecca Ross vytvořila něco mimořádného. Magické relikvie, antické fantasy zasazení i vztah Evadne a Halcyon mi zkrátka vyrazily dech.


lucakuca
07.12.2023 4 z 5

A proč se tak skvělá kniha jmenuje jako nějaký budovatelský film?
Ten název mě tak odpuzoval... Představovala jsem si svářečky a jeřábnice co chtějí od MNV dovolenou ROH. :-)
Překonala jsem to a jsem nadšená!
Čtivé, odvážné a jinaké. Polibek proběhl, ale nenarušil vyznění příběhu. Slušná fantasy

Carol1122
19.11.2023 5 z 5

Parádní knížka! :) Milé fantasy plné napětí, dobrodružství a lásky. Knížka se skvěle četla a příběh velmi rychle utekl. Doufám, že se dočkáme pokračování, protože určitě si knížka zaslouží více pozornosti:)

Lučina7
13.09.2023 5 z 5

Úžasná jízda. Nechápu, že se o této knize nemluví víc...
V knize se furt něco dělo a nemůžu říct, že bych se nudila. Fantasy svět byl nádherný, miluju řeckou mytologii a tahle kniha byla něco na ten způsob, takže další plus.
Myslela jsem si, že konec bude úplně jiný, takže jsem ráda, že mě autorka překvapila. Našla se tu i nějaká ta romantika, za což jsem osobně ráda, protože jen fantasy knihy bez špetky romantiky asi nejsou v poslední době nic pro mě.
Jediné, co mě na celé knize opravdu mrzí, ale nakonec jsem za to nestrhla hvězdičku, je ten nespočet gramatických chyb, které v knize byly.
Ráda bych se o tomto fantasy světě a o celém příběhu dozvěděla víc, takže bude pokračování? Určitě bych do něj šla.

Rosse
23.08.2023 4 z 5

Ačkoliv začátek moc slavný nebyl, bylo zde pár "much" - komických scén, které mi přišli absurdní. Navíc autorka zde nemálo pasáží totálně zabila a zničila jejich kouzlo jenom proto, aby vše bylo "sluníčkové". To mě mrzí doteď.

Každopádně čtivost se knize rozhodně nedá upřít. Právě proto se mi kniha tolik líbila. Doslova jsem se od ní nemohla odtrhnout. :-)

ElessaRiverbow
28.04.2023 4 z 5

Wow, tohle bylo vážně dobré. Hodně mě zaujala obálka a anotace knihy - tu ale nedoporučuju číst, pokud si nechcete vyzradit jednu ze zápletek. Proto mě trochu mrzí, že já si ji přečetla, kvůli tomu mi prvních sto padesát stran přišlo nudných a předvídatelných. Zbytek byl ale boží. Do děje jsem se začetla rychle a stránky plynuly. Postavy byly také úžasné, k Evadne a Halcyon jsem si vytvořila pouto téměř ihned. Samotné prostředí, ve kterém se příběh odehrává, je skvěle popsané a mapka na začátku? Velký plusový bodík! Navíc dokonale vymyšlení bohové a jejich relikvie. A nebudu lhát, na konci mi ukáplo pár slziček.

~ 4,5/5 ~

baru_lienka
11.04.2023 3 z 5

Evadne i Halcyon jsou sice naprosto rozdílné, ale jejich silné sesterské pouto je spojuje navždy. Jejich vztah je ústředním bodem celé knihy. Příběh Evadne se mi líbil víc a je na něm krásně ukázané, že zachránkyně světa v YA fantasy nemusí nutně být namakaná bojovnice.
Celý příběh má takovou pohádkovou/snovou atmosféru a i když je plný zvratů a děje, najde se tam prostor pro krásně popsané scény z antického prostředí (mytologie, olivovníky, vily...), čímž se kniha odlišuje od ostatních tohoto žánru. Jsem ráda, že jsem si Sestry ve zbrani a písni přečetla, ale za rok si z ní nebudu pamatovat ani ň.

lištička123
12.12.2022 4 z 5

Příjemné počtení.

janka2000
07.11.2022 5 z 5

Tahle fantazy kniha nemá jednu bíle dobrou hrdinku, ale dvě šedé. Sestry, které se za sebe postaví, jedna s nadáním a druhám se svou osobitostí, změní svět, ve kterém žijí. Suprová kniha skvěle napsaná a zároveň cením, že to není zbytečně série a že tu není Jedna hrdinka se svým hrdinským komplexem a snahou změnit svět a zázrakem se jí to povede. Tady to konečně udělali reálněji. I like it.

kvetinkovedny
19.08.2022 4 z 5

Tohle bylo moc příjemný překvapení, i když to místy bylo dost uspěchané, předvídatelné nebo mírně nedomyšlené. I tak jsem si to fakt užila!

Kikulka97
19.07.2022 2 z 5

Tuhle knihu bych zařadila do kategorie "Prokletí pěkné obálky". Obálka je vskutku krásná, ale pak jsem přečetla první třetinu knihy a přišlo mi to jako špatný vtip. Postavy neautentické, děj neexistující, celkově jsem nevěřila ničemu, co bylo v této části psáno. Druhá třetina už byla lepší, třetí knížku hezky zakončila. Nebyl to propadák, existují daleko horší knížky. Ale fakt, že jsem se začetla až na poslední třetinu knížky, mi nedovolí knížce dát vyšší hodnocení. Plus za to, že je to standalone.

Alíček83
18.07.2022 4 z 5

(SPOILER) Příběh o dvou sestrách, ze začátku mě hrozně štvala Halcyon, fandila jsem Evadne. Kniha se četla dobře. Bavili mě božstva a relikvie. Bylo jich bohužel jen několik popsáno. Zklamalo mě, že nevíme, jak přišli ke Kirkovi relikvii - první část tedy nic moc. Ke koruně se museli dostat, to bylo napínavé - takže druhá část se moc povedla. Třetí relikvii taky nevíme, jak získal strýček, takže opět nebylo napětí. Závěrečný boj byl docela dobrý, celkem snadno zvítězili, ještě to mohlo být kapku dramatické. Sesterská láska a romantika nechyběli. Myslím, že by mělo být pokračování, aby bylo dořešeno, co chybělo.

Malíček
05.07.2022 5 z 5

Po delší době naprosto strhující fantasy příběh, kterému u mě hraje do karet i to, že je to stand alone. Začetla jsem se v podstatě od prvních řádků, autorčin styl psaní mi opravdu sedl, hlavní postavy mi přišly uvěřitelné a prožívala jsem s nimi každé trápení i výhru. Příběhově mě kniha zaujala, protože nic podobného jsem zatím asi nečetla, svět je velmi dobře vystavěn a zkrátka knihu jako celek hodnotím jako jednu z nejlepších, co jsem za poslední dobu četla.
ROZHODNĚ DOPORUČUJI!

kuruteku
24.05.2022 4 z 5

Prvních deset procent knihy jsem si říkal, že tuto knihu nedoctu a odložil. Další třetinu se ustrnul a dal šanci. V polovině jsem si říkal, že nejsem cílová skupina. A v druhé půlce srovnal s Naslouchacem. A v závěru vzal I na milost. Láska, oddanost, rodina, odpuštění. To jsou hodnoty, které za to stojí. Ano, je to ya pro dospívající. Ano, jsou lepší knihy. Ale na druhou stranu, nebyla to úplně červená knihovna a nekonal se tak úplně happy end. Takže to nebyl tak úplně marně strávený čas. A možná si najdu i něco dalšího od autorky.

PeťkaW.
08.03.2022 3 z 5

Sestry ve zbrani a písni jsou naprosto ukázkovým zástupcem současné YA literatury. Má všechny kladné i záporné atributy tohoto žánru a drží se osvědčeného rámce jako klíště. Proč ne, když to funguje? Je tu sympatická hrdinka, magiie, problém, ze kterého se vyklube ještě větší problém, nějaké to drama, boj, záporák, co chce všechnu moc pro sebe, trochu té romantiky... to všechno podpořené dobrým stylem vyprávění, takže se příběh skvěle čte a krom názvu (pardon, ale to se fakt nepovedlo) člověk nemá moc co vytknout. Háček je v tom, že knížka nenabízí nic moc nového a jak jsem psala výše - je to prostě aktuální YA počin, kterých vychází 5 do týdne. Autorka sice příběh zasadila do prostředí připomínající staré Řecko, což ještě podpořila božstvy, relikviemi a celkovou mytologií a náturou, ale to je jediná věc, kterou se lehce liší. Je to milé čtení, užívala jsem si ho, do očí bijící zápory se tu nenajdou, sesterské pouto je vykreslené hezky a kdo má podobný styl rád, bude spokojený, ale pojem z knížky do budoucna bohužel nebude.

MollyCornelia
06.03.2022 3 z 5

Dobrá oddechovka, 3*/5*.
Na celé knize je asi nejlepší styl psaní, který posouvá děj rychlým tempem vpřed, a vztah hlavních hrdinek Evadne a Halcyon, ten je vyveden v celé kráse sesterské lásky. U knihy si odpočinete a zahřeje vás na duši.
Ale je škoda, že nebyla zpracovaná lépe. Začátek mě velmi bavil, ale potenciál nebyl využitý na maximum. Všechno mi přišlo nedotažené. Slabá charakterizace, špatně vysvětlený magický systém (to, proč Damon skončil, jak skončil, jsem nepochopila vůbec) a i s romantikou linkou mohla jít autorka více do hloubky.
Lehce nadprůměrná fantasy, kterou ovšem nedoporučuji náročným čtenářům.
Pokud ale hledáte jednodušší knihu, nemáte ve fantasy moc načteno anebo příliš neočekáváte, Sestry ve zbrani a písni vás nezklamou.

lenkazezapadu
15.02.2022 5 z 5

Mrzí mě, že Sestry ve zbrani a písni na Instagramu (minimálně tom českém) nejsou moc vidět. Tohle je totiž velmi originální ya fantasy se skvělými postavami, vztahy mezi nimi (především ten sesterský mezi Evadne a Halcyon, u toho mě moc bavilo, že jsem se na to mohla koukat z obou pohledů), koncem, pomalou vcelku nedůležitou romantickou linkou, kterou si ale zamilujete a obálkou. Dobře, to bylo trošku povrchní Každopádně, ač se může zdát, že Sestry jsou jen další obyčejná ya fantasy o zachraňování světa, tak ne. Nebo vlastně ano, ale rozhodně to není klišé a nudné. Plusy taky za inspiraci řeckou mytologií. Měla jsem strach, že Rebecca Ross nedokáže vykompenzovat tu pouhou inspiraci ve starověkém Řecku s tím, aby v knize pořád vylo vidět, kde autorka brala námět. Ale podařilo se a já vám moc Sestry doporučuju, protože opravdu stojí za to ️

5/5

farys_books
08.02.2022 3 z 5

Na tuhle knížku jsem byla dost zvědavá, protože mám moc ráda antickou mytologii a knížky, které se jí inspirují. Bohužel však tahle knížka byla slabým průměrem.

První polovinou knihy jsem se prokousávala dost dlouho, nemohla jsem se začíst a celkově čtení odkládala. Zhruba v půlce to začalo být trochu lepší, už jsem se do čtení nemusela tolik nutit.
Z postav jsem si žádnou neoblíbila a ani mě moc neoslovily, jediné, co mě zaujalo, bylo to, že je příběh vyprávěn z pohledu té slabší hrdinky, což se moc často nevidí.

Co se týče toho prostředí, tak tam byla antika cítit, ale jen tak trochu povrchně.
Příběhová linka byla zajímavá, ale přišlo mi, že se toho odehrálo strašně moc za krátkou dobu, že jsem někdy ani pomalu nestíhala zpracovat, co všechno se stalo a celkově se dalo předvídat, co se stane.

Zaujal mě magický systém, který byl v knize popisován, bohužel jsem se ale o něm stejně moc nedozvěděla, jelikož nebyl moc rozepsaný.
A tím bych asi shrnula celou knihu. Kdyby byly některé věci, události, nebo postavy rozebrány více do hloubky, tak to mohla být super kniha. Takhle je to bohužel jen slabší průměr.

veronika3878
05.02.2022 4 z 5

S hodnocením této knihy mám problém. Na jedné straně se četla fakt dobře, líbil se mi ten závan Řecka plného mytologie a olivových hájů a slunce, příběh rychle ubíhal a na straně druhé to bylo až moc jednoduché, přímočaré, bez nějakých větších Wau momentů a postavy mi občas přišly poněkud ploché. Čtyři hvězdičky dávám vlastně za to, že jsem se na čtení vždy opravdu těšila.

Štítky knihy

americká literatura pro dívky pro dospívající mládež (young adult) fantasy

Autorovy další knížky

Rebecca Ross
americká
2021  82%Sestry ve zbrani a písni
2024  84%Božskí rivali

Kniha Sestry ve zbrani a písni je v

Přečtených142x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených6x
Knihotéce129x
Chystám se číst152x
Chci si koupit41x
dalších seznamech2x