Šepot papiera a atramentu

Šepot papiera a atramentu https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/437165/mid_sepot-papiera-a-atramentu-E2Z-437165.jpg 4 83 24

Dve ženy, ktorých osudy spojilo pôvabné kníhkupectvo v Anglicku, sa usilujú vzdorovať očakávaniam a snívať svoje sny. Sophia, neschopná spamätať sa po smrti snúbenca, sa rozhodne stráviť leto mimo domova a najme si byt nad kníhkupectvom v Cornwalle. Jeho majiteľka Ginny sa po manželovom odchode zúfalo snaží udržať ho pri živote, sama však túži stať sa cukrárkou. Medzi knihami v kníhkupectve Sophia nájde viac než stopäťdesiatročný denník guvernantky Emily Fairfaxovovej, ktorá skrývala túžbu stať sa spisovateľkou a lásku k priateľovi z detstva Edwardovi. Pri pátraní po Emilinom príbehu Sophia s Ginny spolu prídu na to, že zlomené srdce sa aj po dlhom čase môže vyliečiť vďaka nádeji.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Fortuna Libri (SK)
Originální název:

The Secrets of Paper and Ink , 2019


více info...

Přidat komentář

Cestovatelka136
15.02.2024 5 z 5

Moderní romantika, která mi přišla vhod za deštivého dne na horách. Bůh na konci mi nevadil tak, jako mi vadily chyby, které jsem nacházela v textu.

martiline
03.11.2023 3 z 5

Možná jsem na chvilku potřebovala začíst se do romanticky laděné knihy. Obě témata, která řeší hlavní hrdinky, jsou zasazená už v mnoha dalších knihách. Tady to nemělo ani žádný psychologický podtext a myslím, že spisovatelka ani vzdáleně nezavadila o zkušenost, kterou oběma hlavním hrdinkám přisoudila.
Ke konci knihy se opřela snad úplně z ničeho nic do víry v Boha, což jsem z počátku díla nezaznamenala a honem honem – snaha dát do knihy nějaká ta moudra a poselství na poslední chvíli. To bylo trochu násilné.
Ale přečíst se to dalo. Víc mne uchvátil příběh Emily, která byla vlastně taková třetí hlavní hrdinka. Také u ní na konci příběhu bylo ale „šup šup ať už to tedy dopadne“.


broskev28
02.11.2023 3 z 5

Šepot papíru – doporučená romantika. Úvod mě nenadchnul, obecně Sophie a její problémy mě trochu nudily, ale cornwallské pobřeží a knihkupectví mi pomohlo přenést se přes ty nudnější části. V závěru jsem moc nesouzněla s boží rukou/záměrem/údělem, ale Emilina sladká tečka mi vyhladila nesouhlasnou vrásku na čele. Takže v zásadě ano, teď co na tento nový přírůstek řeknou naše čtenářky.

„Má drahá, psaní je jediný způsob, který podle mého názoru dává lidskému utrpení alespoň nějaký smysl. Psaní a pak také vědomí toho, že jsme všichni součástí božího plánu.“

Noisette73
22.10.2023 3 z 5

No mě to teda nebavilo, vlastně to bylo takové nemastné, neslané. Hlavní hrdinka Sophie byla hrozně naivní a chovala se prostě divně, nelogicky. Těšila jsem se na pasáže z minulosti, těch tam bylo jako Šafránu, takže za mě těžký průměr.

MaggieR
09.10.2023 4 z 5

Krásna kniha. Človek by si po prečítaní najradšej otvoril kníhkupectvo v malom mestečku a žil ich život.

Lennuse
03.03.2023 3 z 5

Tak tohle bylo zklamání, děj příliš předvídatelný, některé náhody až neuvěřitelné. Nejvíce mne zaujal příběh Emily, jinak jsem při čtení postrádala to správné napětí a závěr byl podivně duchovní, až nepřirozeně odkazoval na víru. Čtení, které neurazí, ale ani neoslní. Pošlu dál...

Galaty
27.02.2023 4 z 5

Nedala jsem plný počet, ačkoliv se mi kniha velmi líbila. Krásný příběh, nevšední propojení minulosti a současnosti a přeci jen mi tam něco vadilo. Autorka je očividně věřící, což by mi samo o sobě nevadilo, většinou mi to ani v příběhu nevadí, ale zde jsem měla pocit, že si na to autorka vzpomněla až na konci knihy. Já vlastně věřím v Boha a chci, aby i ústřední postavy knihy byly věřící a tak to musím rychle ještě zmínit. Na mě, jakožto ateistu, to bylo moc, protože od začátku příběhu nikde ani zmínka a na konci taková nálož Boha a duchovna, až mi to bylo nepříjemné a upřímně, zkazilo mi to celkový dojem z knihy, která by jinak dostala plná počet...

knihovniceS
18.07.2022 4 z 5

Šepot papíru a inkoustu
Dočetla jsem příběh chvílemi až napínavý, kde se jedna linie odehrává v přítomnosti a druhá v minulosti, vše se točí kolem knih.
Každá z žen prožila určité trauma a snaží se ho „nějak“ řešit.
Ovdovělá Sophie přijede z Ameriky do Anglie, kde ji inzerát přivede do knihkupectví a potká jeho majitelku Ginnu . Padnou si do oka, spřátelí se a společně pátrají po tajemství jednoho zápisníku z 19.století a jeho pisatelce .
Začátek románu se mi zdál zamotaný, chvíli mi trvalo, než jsem se zorientovala v osobách i v ději. Nevím, jestli je to jen můj pocit, ale proto dávám o hvězdu méně. Příběh vede čtenáře k zamyšlení ... Víc neprozradím.

Nessie72
15.07.2022 2 z 5

Tak tohle bylo vážně slabé. Posledních 100 stran už jsem jen přeskakovala a vždycky přečetla kousek, jestli to třeba něčím nepřekvapí. Nepřekvapilo.

Karolin77
20.12.2021 5 z 5

Překrásná kniha s myšlenkou, kterou se Vám snaží nenásilně předat.
Kniha nám prolíná osudy tří silných žen, které to opravdu neměli jednoduché. Každá z nich bojuje s jinou životní výzvou a problémy.
Všechny hlavní hrdinky jsem měla ráda a opravdu jsem jim celou dobu fandila.
Nejvíce mě bavily kapitoly z pohledu Emily. Ale líbily se mi pasáže jak Sophie tak i Ginny. ( Ginnyho manžela jsem opravdu neměla ráda, vytáčel mě svým chováním,to co udělal ještě beru, člověk do toho nevidí a i on chtěl být šťastný, ale nelíbilo se mi, jak se choval po tom,co ho Ginny znovu zkontaktovala. A ani Ginniny rodiče mi moc nesedli. Moc jsem je musela a také se mi nelíbilo jejich nehezké chování vůči ní )
Ani Sophiin bývalý snoubenec nebyl žádná sláva. Byla jsem opravdu ráda, že se v příběhu ukazoval jen v jejích vzpomínkách. ( On se tam tedy ani jinak objevovat nemohl, protože když příběh začne je už mrtvý - toto není spoiler,dozvíte se to hned v první Sophinině kapitole i v anotaci )
Opravdu klobouk dolů před nimi jak bojovaly a snažily se.
Romantické linky co tu nachází jsou milé a přirozeně popsány. Krásné!
Autorka píše čtivě a stránky mi mizely pod rukama. Pořád jsem chtěla vědět jak to bude dál a kam nás příběh zavede. Její styl spaní je opravdu krásný a milý. Autorka opravdu umí psát a umí skvěle popsat lidský charakter.
Upřímně nemám knížce co vytknout. Moc moc se mi líbila a s klidným srdcem jí můžu doporučit. Má hloubku i když se to na první pohled úplně nezdá.
Na konci mi ukápla slza dojetí a zalil mě příjemný pocit.
Určitě se k ní vrátím. Pustím se i do dalších knih autorky, jestli tedy nějaké další napíše
Doporučuji !
5/5*

Aghatte
14.11.2021 3 z 5

(SPOILER) Přečíst knížku o knihkupectví je taková moje soukromá povinnost :-)
Odpočinkové čtení, kde se nekonají žádná převratná rozuzlení.
Trochu mi vadilo, když člověk, který nemá peněz nazbyt, je doslova na pokraji bankrotu, šeredí s jídlem, vyhazuje nedokonalé pečivo do koše a peče jako praštěná každý den...
A tu "nemoc", že by ji od své ženy manžel nechytnul, to se mi také nechce věřit, navíc na ni umírali za několik desítek let, a ne když se to hodí do textu....
Ale budiž, nebudu hnidopich.
Pěkná knížečka, kterou nemusíte mít doma, vrátím do knihovny pro další romantické duše.

intelektuálka
09.06.2021 4 z 5

Odpočinkové romantické čtení z krásné oblasti Cornwallu ....

Tři ženy - terapeutka Sophie, kterou osud přivede k opuštěné Ginny, ta se snaží zachránit své knihkupectví - a z minulosti se zjeví záhadná Emily - a všechny tyto ženy mají velmi blízko k vůni knih ....

Pěkné sdělení o tom, že když věříte a hledáte spřízněnou duši - jste na dobré cestě ....

A se zájmem jsem si poslechla v odkazu píseň YOU SAY od Lauren Daigl....

Kuci12
14.03.2021 3 z 5

Prostředí Anglického venkova má vždy něco do sebe a je-li to v létě, ach bože moje cestovatelská dušička dostala pocit, že úplně vidí oceán, jeho příboj, maják na obzoru a i ten krásný strom. Všichni víme, jak to dopadne, ale nevadí to. Někdy potřebuji příběh, který si v klidu vychutnám místo toho, abych byla napnutá, jako struna. Nejvíc mě asi zaujal příběh Emily. "Vše, co v životě máme, jsou naše volby. Musíme se rozhodovat tak, abychom s tím dokázali žít - a také zemřít, až přijde čas."

1alena1
06.03.2021 4 z 5

Román pro ženy u kterého jsem si opravdu odpočinula. Předvídatelné osudy tří hlavních hrdinek, které se prolnou a přesně víte jak to bude probíhat, ale čte se to příjemně, není nutné přemýšlet a někdy je takové čtení potřeba. Krásně se tam mluví o vztahu ke knihám a k literatuře a umění jako takovému, prostě pohoda a klid, který ze čtení dýchá je v době covidu milé zpříjemnění všech nepohodových a neklidných hlášek z médií.

Janaves
02.02.2021 5 z 5

Krásný román, všechny tři hrdinky jsem si oblíbila. Emily nejvíc. Doporučuji!

veronika0382
22.01.2021 5 z 5

Šepot papíru a inkoustu je krásná kniha a bude se určitě líbit každému knihomolovi s romantickou duší, který věří v dobro i lásku. Více v mojí recenzi zde v záložkách - Veru, Knihy na cestách

alzbeta4340
03.12.2020 3 z 5

Příjemné a uklidňující čtení, u kterého není vůbec pochyb, jak skončí. Nejzajímavější byla historická linka o Emily. Jako bonus bych taky viděla prostředí knihkupectví, to mě vždycky potěší.

jana79
20.10.2020 5 z 5

Nádherná kniha, pěkný příběh. Sice od čtvrtiny knihy tušíte, kam se bude kniha vyvíjet, přesto příběh z minulosti Vás i nadále drží v napětí, jak vše dopadne. V této době si myslím, že je to balzám na duši. Prostě si jen tak sednete a ponoříte se do pěkného příběhu a strávíte krásný čas s knihou, bez žádného stresu či špatných zpráv. Za mě doporučuji.

zuzana2599
13.10.2020 5 z 5

Přejete si cítit vůni inkoustu a šepot papíru ? Pak sáhněte po tomto hezkém, nenáročném, milém čtení, které okouzlí každého milovníka knih. Kniha je příběhem tří žen, které napříč časem spojuje vášeň a láska ke knihám, sní a touží o lásce a štěstí. Dvě z nich, Sophie a Ginny, žijí v současnosti, ale ta vzdálená Emily před sto padesáti lety. I tak mají mnohé společné a touží se jedna o druhé dovědět víc...Děj se odehrává v překrásném koutu Anglie v Cornwallu.
Již delší dobu jsem chtěla tento román číst a nelituji. Pohladil mě po duši, byl kouzelný !

inkatenysek
30.07.2020 5 z 5

Je to už pár dnů, co jsem dočetla tento senzační, podle mě trochu opomíjený román, který pro mě osobně byl takovým pohlazením na duši, inspirací v současné situaci, zkrátka si mě našel v pravý čas...

Příběh zavádí čtenáře do anglického Cornwallu, kde se čtenář seznamuje jednak s terapeutkou Sophií, Američankou, která se sem uchýlila, aby změnila prostředí, udělala si odstup od svého dosavadního života a přišla na to, jak s ním naložit dál. A pak také se sympatickou majitelkou zdejšího malého knihkupectví Ginny, která také prožívá nelehké chvilky. Cesty obou hrdinek se postupně vzájemně propletou, aby se navzájem podpořily ve svém "uzdravování se" z prožitých traumat, budování nového života a také při pátrání po tajuplné Emily, mladé ženě z 19.století, o níž se Sophie dozví čirou náhodou v knihkupectví a je jejím příběhem tak očarovaná, že se rozhodne o ní dozvědět, co možná nejvíce informací...

Musím se přiznat, že jsem z této knížky opravdu moc a moc nadšená. A i když už dávno čtu další, tak tuto mám stále ještě v mysli a i ve svém srdci. Všechny postavy, s výjimkou Ginnyina manžela, mi byly moc sympatické a přišlo mi, jako bychom se znali odjakživa. Setkat se s nima ve skutečnosti, tak si myslím, že bychom mohli být kamarády. Moc se mi líbilo, že i když ani jedna z žen neměla lehký osud, tak se nevzdala a bojovala dál. Velmi mě zaujalo i jejich psychologické vykreslení...

Máte-li tedy rádi stejně jako já napínavé romány, v nichž se jedna linka odehrává v přítomnosti a druhá v minulosti, vedou čtenáře k zamyšlení nad vlastním životem, mají lehce motivační nádech a jsou okořeněny o špetku lásky, tak si Šepot papíru a inkoustu rozhodně nenechte ujít.