Šedé eminence evropských dějin

Šedé eminence evropských dějin https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402529/bmid_sede-eminence-v-evropske-historii-Noh-402529.jpg 3 14 4

Role tzv. šedých eminencí je v dějinách často nejen opomíjena, ale i nedoceněna, ačkoli je zpravidla jen dočasná. Tyto osobnosti obvykle stojí v pozadí politického a společenského dění, avšak navzdory tomu disponují možnostmi rozhodovat o důležitých otázkách, mnohdy mají ve svých rukou osudy celých národů. Tato kniha nabízí zúžený výběr historických postav, které na sebe v běhu dějin výrazně upozornily právě tím, že se staly šedými eminencemi, a pro svá životní dramata, která díky tomu prožily, se jejich jména trvale zapsala do historické paměti. S jejich jmény se pojí dobro i zlo, často dokonce obojí, neboť se většinou jednalo o vcelku kontroverzní osobnosti. Tak už to bývá – dějiny totiž nelze nahlížet skrze černobílé prizma a pro ty osobnosti, jež je pomáhaly spoluvytvářet, to platí dvojnásob. Z jejich životních osudů můžeme dnes čerpat jisté poučení, neboť poučení z dějin nám i v současnosti často chybí…... celý text

Přidat komentář

Val
25.10.2022 5 z 5

Pro milovníky historie výborné čtení. Každý čtenář si tu najde svou oblíbenou šedou eminenci :-)
Pro mě je to rozhodně Zaviš z Falkenštejna, ale i o ostatních jsem se dozvěděla spoustu zajímavého. Za mě doporučení.

DraculasLady
05.03.2022 3 z 5

Opět bych brala tuhle knížku jako doplňující četbu při studiu dějepisu. Znát i to tajuplné pozadí a pikantnosti je vždycky lákávé, nicméně mi chybělo trochu více z českého prostředí. Ale pro ucelení vjemu z různých událostí v průběhu světových dějin mohu jedině doporučit.


kuruteku
18.12.2021 3 z 5

Taková pop-historie, pelmel osobností. Ale zase se to rychle četlo a dalo mi to do souvislostí občanskou, resp. náboženskou válku ve Francii - katolíci a hugenoti, RIchelieu a Ludvík XIII., královna Margot, prostě to, co tak krásně popsal Alexandre Dumas.

petgona
03.03.2020 4 z 5

Pre mna dostatocne zaujimave a informativne. Samozrejme, nie je to hutna monografia plna faktov, ale je tu pekny prehlad historickych osobnosti, znamych, ale aj takych o ktorych sa na dejepise neuci.