Vládci českých zemí

Vládci českých zemí https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75142/vladci-ceskych-zemi-75142.jpg 4 37 8

Rozluštěná tajemství série

1. díl >

Rozluštěná tajemství. Kniha erudovaného historika a zkušeného publicisty Vladimíra Lišky se věnuje období vlády přemyslovců a Lucemburků a významným osobnostem našich dějin. Opravdu stanul v čele obránců proti východofranckému vpádu do Čech v roce 872 Bořivoj? Máme už dnes dostatek údajů, abychom dovedli rozluštit co jsou fakta a co mýty v příběhu dvou bratří – Václava a Boleslava? Jaký ve skutečnosti byl Přemysl Otakar II., Král železný a zlatý?... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Vládci českých zemí - rozluštěná tajemství , 2009


více info...

Přidat komentář

Jack93
26.08.2020 5 z 5

Stručné, poučné, vynikající! Je tomu již spoustu let, co jsem si tuto knihu společně se dvěma pokračováními pořídil v Levných knihách, ale až v srpnu 2020 jsem sáhl po první z nich. I když mě z historie nejvíce zajímá 20. století, konkrétně 2. světová válka a studená válka, ani minutu jsem se při čtení Vládců českých zemí nenudil a ohromně jsem si oživil zdánlivě zapomenuté znalosti z gymplu (a popravdě jsem se některé věci dozvěděl vůbec poprvé).
Už teď se těším na další pokračování. Nejdříve ze všeho ale musím navštívit místa, která tvořila chod českých dějin - Levý Hradec, Tetín, Budeč a další.

666Jitka
01.01.2020 4 z 5

Literatura faktu - průvodce životem, vládou a dobou vybraných českých panovníků. Čtivě napsané, většinou stručně a přehledně, avšak bez širších souvislostí s politickým děním jak u nás, tak v Evropě. Účelem této knihy však není podrobně určitá období rozebírat, ale pouze shrnout a podat trochu více než základní informace, což se povedlo.


tichoslapek_
29.10.2019 4 z 5

Stručný výtah ze životů našich knížat a králů. Pěkně napsané, přehledné.

akrash
02.02.2017 4 z 5

Pěkné počtení,
ale občas se tam objeví chybka (většinou v letopočtu) a chybí mi tam portréty panovníků a příslušníků jejich rodiny.

Šárka64
20.05.2014 5 z 5

Četla jsem již několik publikací věnovaných českým knížatům a králům. Tato kniha patří bezesporu k těm lepším.

hankam
23.09.2012 5 z 5

hezky napsané, čtivé, všem, kdo se zajímá o českou historii doporučuji

oolinkaa
18.06.2012 4 z 5

zajímavá knížka pojednávající o českých dějinách.. něco jsou spekulace, něco fakta.. kdo se zajímá o české dějiny, určitě by si měl toto přečíst..doporučuji

Yarwen
23.01.2012 3 z 5

Bezesporu zajímavá kniha, ve které se čtenář dozví pozadí a detailnější rozbor vlády vybraných Přemyslovců a Lucemburků. Autor objektivně shrnuje aktuální poznatky historiků a zamýšlí se nad pravděpodobnými motivy jednání popisovaných postav nebo příčinami jejich jednání a skonů. Na druhé straně se nevyvaroval řady chyb v datech, plete si vzájemné příbuzenské vztahy osob a dopouští se laciných chyb, např. ve věku popisovaného panovníka, byť je zřejmé, že v daném okamžiku musel být o deset let starší. Tato druhá stránka mince snižuje mé hodnocení, nicméně nadprůměrných 60%, které dávám, je dáno zaokrouhlením dolů - pro ty, kdo se zajímají o širší souvislosti okolo panovníků, kterým v žilách kolovala přemyslovská krev, je tato knížka vhodným způsobem, jak naplnit svou zálibu.