Sbohem, cizinko

Sbohem, cizinko https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135837/sbohem-cizinko-135837.jpg 3 19 4

Kdo byla Ria Vágnerová, která na počátku knihy zemře při autonehodě? Byla pouze matkou, sestrou a manželkou, anebo její život skrýval dosud neodhalená tajemství? Jak dobře ji znali nejbližší příbuzní a známí? Jaké vztahy panovaly v rodině, co její aktéři skrývali, tušili a o čem snili? Jak a proč vlastně zemřela? Jednotlivé postavy napínavého příběhu odhalují své vzpomínky a sny a jedinou osobou, která na konci knihy zná všechna tajemství, je čtenář. Daniela Kovářová je spisovatelka, advokátka a bývalá ministryně spravedlnosti. Napsala několik povídkových knih – Minutové povídky, „Láskyplné“ povídky, NEBE PEKLO RÁJ a Oko za oko (justiční povídky), které vyšly v nakladatelství Mladá fronta podobně jako vtipný popis ministerského období nazvaný Můj flirt s politikou aneb Příručka pro ministryně. Ve svém prvním románu Sbohem, cizinko autorka detektivním způsobem odhaluje životní osudy hlavní hrdinky a spolu s nimi i vztahy mezi členy jedné rodiny. Každý z nich něco odhaluje a skrývá, v jednom světě žije a o jiném sní.... celý text

Přidat komentář

Hobo
20.07.2018 3 z 5

V podtitulku "román o vztazích s detektivní zápletkou". Jakožto román o vztazích jsem si knihu přečetl jako docela zajímavou, jen tu detektivní zápletku jsem tam nenašel.

aachilovka
31.08.2016 2 z 5

tato kniha mne nijak neuchvátila. určitě bylo zajímavé jak smýšlejí lidé v den pohřbu blízké osoby, ale tento příběh byl poněkud předvídatelný


Marceles
04.04.2015 4 z 5

Útlá knížka se v pohodě přečte za jedno odpoledne.
Bilancování a vzpomínky v den pohřbu rodinného příslušníka mi jako téma přišlo zajímavé, pokud s tím má čtenář navíc již i osobní zkušenost, smutek na něj rozhodně dýchne.
A je úplně jedno, zda zemřelého za jeho života miloval či s ním byl dlouhá léta ve sporu.

nef7
29.06.2013 odpad!

Této knize nelze upřít jisté prvenství. S největší pravděpodobností se totiž asi jedná o tu nejhorší knihu, kterou jsem kdy v životě měla možnost přečíst. Najdete zde snad všechny znaky toho, jak by literatura neměla vypadat: ploché charaktery postav, jejichž vzájemné vztahy tvoří téměř nástřel (bohužel jen nástřel) telenovely, hromadu klišé a stereotypů (ano, pokud se v knize vyskytuje gay, musí být vlastníkem auta značky Saab) a hlavně v knize nesmí chybět nějaká ta šokující událost (a je úplně jedno, zda má pro celkovou dějovou linku nějaký význam). Kvůli "překvapivým" zvratům v knize se navíc autorce daří příběh spíše zauzlit místo rozuzlit, ačkoliv závěr lze velice těžko dešifrovat. Je jen velice obtížné dohadovat se, jaké je poselství celého příběhu.
Kniha je výjimečná také tím, že je napínavá, jak samotná autorka uvádí ve své předmluvě. A kdyby na to čtenář během čtení náhodou zapomněl, pak mu to autorka připomene v každé poslední větě dané kapitoly.
A kdyby vám i toto všechno bylo málo, pak vězte, že autorka vložila do knihy také přidanou hodnotu v podobě užitečných životních mouder jako například to, že "pravda je jako striptýz. Aby se odhalila, musíš víc zaplatit."
To všechno společně i s gramatickými chybami můžete najít na necelých 150 stránkách textu.